Să-l imităm pe Iehova fiind buni și plini de considerație!

Să-l imităm pe Iehova fiind buni și plini de considerație!

„Fericit este cel ce se îngrijește [arată considerație față] de sărac.” (PS. 41:1)

CÂNTĂRILE: 77, 50

1. Cum arată slujitorii lui Dumnezeu că se iubesc unii pe alții?

SLUJITORII lui Dumnezeu alcătuiesc o familie spirituală caracterizată prin iubire. (1 Ioan 4:16, 21) Ei demonstrează iubire nu prin fapte eroice ocazionale, ci prin nenumărate lucruri mici, cum ar fi cuvintele pline de considerație și actele de bunătate, făcute cu regularitate. Când îi tratăm pe alții cu bunătate și considerație, devenim „imitatori ai lui Dumnezeu, ca niște copii iubiți”. (Ef. 5:1)

2. Cum a demonstrat Isus iubire asemenea Tatălui său?

2 Isus l-a imitat în mod perfect pe Tatăl său. El a spus: „Veniți la mine, voi, toți care trudiți și sunteți împovărați, și eu vă voi înviora, . . . căci eu sunt blând și am o inimă umilă”. (Mat. 11:28, 29) Când urmăm exemplul lui Cristos arătându-le considerație altora, avem aprobarea Tatălui nostru ceresc și suntem fericiți. (Ps. 41:1) În continuare vom analiza câteva modalități prin care putem arăta considerație față de membrii familiei, față de membrii congregației și față de oamenii din teritoriu.

CONSIDERAȚIE FAȚĂ DE MEMBRII FAMILIEI

3. Cum poate un soț să arate considerație față de soția lui? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

3 În familie, soțul trebuie să fie primul care să manifeste considerație. (Ef. 5:25; 6:4) De exemplu, soții sunt îndemnați să locuiască cu soțiile lor „potrivit cunoștinței”. Această expresie ar putea fi redată și prin sintagma „arătându-le considerație; înțelegându-le”. (1 Pet. 3:7) Înțelegerea și considerația sunt două lucruri care merg mână în mână. De pildă, un soț înțelegător știe că soția lui, ‘care este un ajutor ce i se potrivește’, e diferită de el în multe privințe, dar nicidecum inferioară. (Gen. 2:18) Astfel, el arată respect și considerație față de sentimentele ei, tratând-o cu demnitate. O soră din Canada a spus: „Soțul meu nu-mi desconsideră niciodată sentimentele și nu-mi spune: «N-ar trebui să simți asta». El este și un bun ascultător. Când mă ajută să-mi schimb punctul de vedere, o face întotdeauna cu blândețe”.

4. Cum poate un soț să arate considerație față de soția lui când interacționează cu alte femei?

4 Un soț plin de considerație ține cont de sentimentele soției lui și atunci când interacționează cu alte femei. El nu flirtează niciodată și nu arată un interes nepotrivit față de ele, lucru de care ține cont și când se află pe rețelele sociale sau când navighează pe internet. (Iov 31:1) El îi este loial soției sale în toate aspectele nu doar pentru că o iubește pe ea, ci și pentru că îl iubește pe Dumnezeu și urăște ce este rău. (Citește Psalmul 97:10.) (Ps. 19:10)

5. Cum poate o soție să arate considerație față de soțul ei?

5 Când soțul îl ia drept model pe capul său, Isus Cristos, soției îi este mai ușor să cultive „respect profund” față de el. (Ef. 5:22-25, 33) Respectul o va ajuta să manifeste și ea considerație față de soțul ei, de exemplu, atunci când el trebuie să dedice mai mult timp responsabilităților teocratice sau când este preocupat de anumite probleme. Un frate din Marea Britanie spune: „Deseori, soția mea își dă seama din comportamentul meu că ceva mă îngrijorează. Atunci ea aplică principiul din Proverbele 20:5. Uneori, trebuie să aștepte momentul potrivit ca să-mi ‘scoată gândurile’, desigur, când este vorba despre lucruri pe care le pot discuta cu ea”.

6. Cum poate fiecare dintre noi să-i încurajeze pe copii să manifeste considerație față de alții și cum îi va ajuta acest lucru pe copii?

6 Părinții care arată considerație unul față de celălalt le dau un bun exemplu copiilor lor. Bineînțeles, părinții sunt primii care au responsabilitatea de a-și învăța copiii să manifeste considerație față de alții. De exemplu, ei îi pot învăța să nu alerge în sala Regatului, iar, la reuniuni, să le dea prioritate celor în vârstă atunci când așteaptă la rând să-și ia mâncare. Însă toți membrii congregației îi pot ajuta pe părinți să-și educe copiii. Când un copil face un lucru frumos, de exemplu ne ține ușa deschisă, ar trebui să-l lăudăm. Acest lucru va avea un efect puternic asupra lui, ajutându-l să înțeleagă că „este mai multă fericire în a da decât în a primi”. (Fap. 20:35)

CONSIDERAȚIE FAȚĂ DE MEMBRII CONGREGAȚIEI

7. Cum a arătat Isus considerație față de un om surd și ce putem învăța din exemplul lui?

7 Odată, când Isus se afla în regiunea Decapole, oamenii „i-au adus un om surd și cu un defect de vorbire”. (Mar. 7:31-35) Isus nu l-a vindecat în public, ci „l-a luat deoparte din mulțime”. De ce a procedat astfel? Probabil că, din cauza infirmităților lui, bărbatul se simțea stingher în prezența altora, iar Isus, sesizând acest lucru, l-a vindecat departe de ochii mulțimii. Desigur, noi nu putem face vindecări miraculoase. Dar putem și trebuie să manifestăm considerație față de necesitățile și sentimentele fraților noștri de credință. Apostolul Pavel a scris: „Să ne interesăm unii de alții ca să ne îndemnăm la iubire și la fapte bune”. (Evr. 10:24) Isus a înțeles ce simțea omul surd și l-a tratat cu considerație. Ce exemplu demn de urmat!

8, 9. Cum putem arăta considerație față de frații în vârstă și față de cei infirmi? Dați exemple.

8 Să arătăm considerație față de cei în vârstă și față de infirmi. Semnul de identificare al congregației creștine este iubirea, nu eficiența. (Ioan 13:34, 35) Această iubire ne motivează să-i ajutăm pe cei în vârstă și pe cei infirmi să asiste la întrunirile congregației și să predice vestea bună, chiar dacă ei au limite în privința lucrurilor pe care le pot face. (Mat. 13:23) Michael, care este imobilizat într-un scaun cu rotile, apreciază foarte mult ajutorul primit de la membrii familiei și de la frații din grupa lui. El spune: „Datorită ajutorului primit, pot să asist la majoritatea întrunirilor și să particip cu regularitate la lucrarea de predicare. Îmi place în mod deosebit mărturia publică”.

9 În multe familii Betel există frați în vârstă sau frați cu dizabilități. Supraveghetorii iubitori arată considerație față de acești frați fideli luând măsuri ca ei să poată participa la mărturia prin scrisori sau prin telefon. Bill, care are 86 de ani și le scrie scrisori oamenilor din teritorii izolate, spune: „Apreciem privilegiul de a scrie scrisori”. Nancy, care are aproape 90 de ani, afirmă: „Nu scriu scrisori pentru a umple niște plicuri. Pentru mine, asta înseamnă lucrarea de predicare. Oamenii trebuie să afle adevărul!”. Ethel, care s-a născut în 1921, spune: „Durerea a devenit parte din viața mea. În unele zile, îmi este greu și să mă îmbrac”. Cu toate acestea, ea participă cu bucurie la mărturia prin telefon și are vizite ulterioare frumoase. Barbara, care are 85 de ani, mărturisește: „Din cauza sănătății precare, îmi este greu să particip cu regularitate la serviciul de teren. Dar le pot vorbi altora prin telefon. Îți mulțumesc, Iehova!”. În mai puțin de un an, un grup de frați în vârstă de la o filială au dedicat 1 228 de ore lucrării de predicare, au scris 6 265 de scrisori, au sunat mai bine de 2 000 de persoane și au oferit 6 315 publicații! Cu siguranță, eforturile acestor frați prețioși îi bucură lui Iehova inima! (Prov. 27:11)

10. Cum îi putem ajuta pe frații noștri să beneficieze din plin de întrunirile creștine?

10 Să le arătăm considerație altora la întrunirile creștine. Când manifestăm considerație față de frații noștri, îi ajutăm să beneficieze din plin de programul întrunirilor. În ce fel? De exemplu, dacă ajungem la timp la întruniri, nu le distragem în mod inutil atenția celorlalți. Desigur, uneori, evenimentele neprevăzute ne pot face să întârziem. Dar, dacă avem obiceiul de a întârzia la întruniri, ar trebui să ne gândim ce am putea face pentru a manifesta mai multă considerație față de alții. Să nu uităm, gazdele noastre sunt Iehova și Fiul său. (Mat. 18:20) Cu siguranță, ei merită respectul nostru profund!

11. De ce frații care prezintă teme ar trebui să țină cont de îndrumarea din 1 Corinteni 14:40?

11 Arătăm considerație față de frați și când ținem cont de următoarea îndrumare: „Toate să se facă în mod cuviincios și în ordine”. (1 Cor. 14:40) Frații care țin teme la întruniri dovedesc că respectă această îndrumare când nu depășesc timpul alocat temei lor. Procedând astfel, ei arată considerație nu doar față de vorbitorul următor, ci și față de congregație. Unii frați au de parcurs distanțe mari ca să ajungă acasă, iar alții depind de mijloacele de transport în comun. Mai sunt și frați sau surori care sunt așteptați acasă de un partener de căsătorie ce nu le împărtășește convingerile.

 

12. De ce bătrânii merită „respect într-un mod cu totul deosebit”? (Vezi chenarul „ Să arătăm considerație față de frații aflați în fruntea organizației”.)

12 Păstorii spirituali care lucrează din greu în congregație și se află în fruntea lucrării sunt demni de o considerație specială. (Citește 1 Tesaloniceni 5:12, 13.) Fără îndoială că apreciați eforturile pe care bătrânii le fac pentru voi. Arătați-le acest lucru colaborând cu ei și sprijinindu-i, deoarece „ei veghează neîncetat asupra sufletelor voastre ca unii care vor da socoteală”. (Evr. 13:7, 17)

CONSIDERAȚIE FAȚĂ DE OAMENII DIN TERITORIU

13. Ce putem învăța din felul în care i-a tratat Isus pe oameni?

13 Isaia a profețit cu privire la Isus: „El nu va zdrobi trestia frântă și nu va stinge fitilul care arde slab”. (Is. 42:3) Isus a avut empatie față de oameni deoarece îi iubea. El a înțeles sentimentele celor care, figurativ vorbind, erau ca o trestie frântă sau ca o lampă al cărei ulei era pe terminate. Drept urmare, el a fost plin de considerație, bun și răbdător. Chiar și copiii se simțeau atrași de el. (Mar. 10:14) Desigur, noi nu avem perspicacitatea lui Isus sau aptitudinile lui de învățător! Dar putem și trebuie să fim plini de considerație față de oamenii din teritoriul nostru. De exemplu, le arătăm considerație fiind atenți la felul în care le vorbim, la momentul în care o facem și la durata conversațiilor noastre.

14. De ce ar trebui să fim deosebit de atenți la modul în care le vorbim oamenilor?

14 Cum ar trebui să le vorbim oamenilor? În prezent, milioane de oameni sunt ‘jupuiți și aruncați încoace și-ncolo’ de conducătorii corupți și cruzi din lumea religioasă, politică și comercială. (Mat. 9:36) Drept urmare, mulți au devenit cinici și lipsiți de speranță. Cât de important este, așadar, să folosim cuvinte și un ton al vocii care să transmită bunătate și compasiune! Adevărul este că mulți oameni sunt atrași de mesajul nostru nu doar datorită informațiilor biblice sau argumentelor logice pe care le prezentăm, ci și datorită respectului și interesului sincer pe care le manifestăm față de ei.

15. Care sunt unele modalități practice prin care le putem arăta considerație oamenilor din teritoriu?

15 Există multe modalități practice prin care le putem arăta considerație oamenilor cărora le depunem mărturie. De exemplu, întrebările constituie un mijloc de predare eficient. Totuși, trebuie să le formulăm într-un mod amabil și respectuos. Un pionier și-a dat seama că, în teritoriul lui, mulți oameni erau rezervați și timizi, prin urmare a avut grijă să nu pună întrebări stânjenitoare. Acestea ar putea fi întrebări la care interlocutorul să nu știe să răspundă sau la care ar putea răspunde greșit. De exemplu, pionierul a evitat întrebări precum: „Știți care este numele lui Dumnezeu?” sau „Știți ce este Regatul lui Dumnezeu?”. În schimb, el și-a formulat prezentarea astfel: „Am aflat din Biblie că Dumnezeu are un nume propriu. Îmi permiteți să vă arăt care este acest nume?”. Desigur, există diferențe de cultură de la o zonă la alta, de aceea, nu trebuie să stabilim reguli. Dar trebuie să fim întotdeauna plini de considerație și respect, ceea ce presupune să ne străduim să-i cunoaștem bine pe oamenii din teritoriul nostru.

16. Cum putem arăta considerație față de oameni când stabilim momentul în care mergem la ușile lor?

16 Când ar trebui să-i căutăm pe oamenii din teritoriu? În lucrarea din casă în casă, noi suntem asemenea unor musafiri nepoftiți. De aceea, este important să alegem un moment în care oamenii ar putea fi mai dispuși să poarte o conversație! (Mat. 7:12) De exemplu, dacă oamenii din teritoriul nostru obișnuiesc să doarmă mai mult la sfârșit de săptămână, am putea începe ziua participând la lucrarea stradală ori la mărturia publică sau făcându-le vizite ulterioare celor dispuși să vorbească cu noi.

17. Cum putem arăta considerație față de oameni când stabilim durata vizitelor?

17 Cât ar trebui să dureze conversațiile noastre cu oamenii? Întrucât mulți oameni sunt foarte ocupați, ar fi înțelept, cel puțin la început, să le facem vizite scurte, chiar dacă acest lucru înseamnă să încheiem mai repede conversația. (1 Cor. 9:20-23) Dacă oamenii observă că ținem cont de situația lor și de programul lor încărcat, poate vor fi mai dispuși să ne primească la vizita ulterioară. Când manifestăm rodul spiritului lui Dumnezeu în lucrarea de predicare, devenim cu adevărat „colaboratori ai lui Dumnezeu”, fiind poate chiar mijlocul prin care El atrage o persoană la adevăr! (1 Cor. 3:6, 7, 9)

18. Ce binecuvântări sperăm să primim dacă le arătăm altora considerație?

18 Așadar, să facem tot ce putem ca să le arătăm considerație membrilor familiei, membrilor congregației și oamenilor din teritoriu. În felul acesta, vom avea parte de multe binecuvântări, atât în prezent, cât și în viitor. În Psalmul 41:1, 2 se spune: „Fericit este cel ce se îngrijește [arată considerație față] de sărac; în ziua nenorocirii, Iehova îl va scăpa! . . . El va fi numit fericit pe pământ”.