ARTICOLUL DE STUDIU 35

Iehova își prețuiește slujitorii umili

Iehova își prețuiește slujitorii umili

„Dumnezeu . . . le dă bunătate nemeritată celor umili.” (1 PET. 5:5)

CÂNTAREA 48 Să umblăm zilnic cu Iehova!

PREZENTARE *

1. Ce simte Iehova față de oamenii umili? Explicați.

IEHOVA îi iubește pe oamenii umili. Doar cei cu adevărat umili se pot bucura de iubirea și de prietenia lui. În schimb, „Dumnezeu li se împotrivește celor trufași”. (1 Pet. 5:5) Cu toții vrem să-i plăcem lui Iehova și să simțim iubirea sa. Pentru aceasta însă trebuie să învățăm să cultivăm umilința.

2. Ce vom analiza în acest articol?

2 În continuare vom analiza răspunsurile la trei întrebări: 1) Ce este umilința?, 2) De ce ar trebui să o cultivăm? și 3) În ce situații ne poate fi testată umilința? Când dăm dovadă de umilință, îl bucurăm pe Iehova și avem parte de binecuvântări. (Prov. 27:11; Is. 48:17)

CE ESTE UMILINȚA?

3. Ce este umilința?

3 A fi umil înseamnă a fi lipsit de mândrie sau de aroganță, a nu avea o impresie prea bună despre sine. Potrivit Bibliei, o persoană umilă recunoaște poziția superioară a lui Iehova și are un punct de vedere corect cu privire la semeni. Ea înțelege, de asemenea, că fiecare om îi este superior într-un fel sau altul. (Filip. 2:3, 4)

4, 5. De ce putem spune că adevărata umilință nu ține de aparențe?

4 Unii oameni sunt doar în aparență umili. Ei pot fi timizi, introvertiți, manierați sau respectuoși datorită culturii din care provin sau a educației primite de la părinți. Dar, în adâncul lor, ar putea fi foarte mândri. Mai devreme sau mai târziu, ei vor dezvălui ce au în inimă. (Luca 6:45)

5 Pe de altă parte, oamenii care par încrezători în sine sau care spun direct ce gândesc nu sunt neapărat mândri. (Ioan 1:46, 47) Totuși, cei ce au o personalitate extrovertită trebuie să aibă grijă să nu se bazeze pe ei înșiși. Fie că suntem o fire deschisă, fie că nu, toți trebuie să ne străduim din răsputeri să devenim cu adevărat umili.

Apostolul Pavel era umil (Vezi paragraful 6) *

6. Ce învățăm despre Pavel din 1 Corinteni 15:10?

6 Să analizăm exemplul apostolului Pavel. Iehova l-a folosit din plin pentru a forma congregații în multe orașe. Este posibil ca aportul lui Pavel în serviciul sacru să fi fost mai mare decât al celorlalți apostoli ai lui Isus Cristos. Cu toate acestea, el nu s-a înălțat mai presus de frații săi. Plin de umilință, a spus: „Sunt cel mai mic dintre apostoli și nu sunt vrednic să fiu numit apostol, fiindcă am persecutat congregația lui Dumnezeu”. (1 Cor. 15:9) Apoi Pavel a spus că relația de prietenie pe care o avea cu Dumnezeu nu se datora calităților sau realizărilor sale în serviciul sacru, ci bunătății nemeritate a lui Iehova. (1 Corinteni 15:10) Pavel a dat dovadă de multă umilință când le-a scris corintenilor, cu atât mai mult cu cât unii bărbați din congregație încercau să demonstreze că îi erau superiori! (2 Cor. 10:10)

Karl Klein, un frate umil care a slujit în Corpul de Guvernare (Vezi paragraful 7)

7. Cum a arătat umilință un frate bine-cunoscut din timpurile moderne?

7 Mulți Martori ai lui Iehova au fost încurajați de relatarea autobiografică a fratelui Karl Klein, care a făcut parte din Corpul de Guvernare. În relatarea sa, fratele Klein a vorbit cu umilință despre multe dintre slăbiciunile și problemele cu care s-a luptat de-a lungul anilor. De exemplu, în 1922, a început să predice pentru prima dată din casă în casă. Această formă a predicării i s-a părut atât de grea, încât, după prima încercare, nu a mai mers doi ani din casă în casă. Mai târziu, în timp ce slujea la Betel, a nutrit resentimente față de un frate care îi dăduse sfaturi. De asemenea, a trecut printr-un episod de depresie acută, dar mai târziu și-a revenit. În pofida acestor probleme, fratele Klein s-a bucurat de privilegii de serviciu remarcabile. Acest frate atât de cunoscut a avut nevoie de multă umilință pentru a-și recunoaște în public slăbiciunile! Mulți frați și surori își aduc aminte cu plăcere de fratele Klein și de relatarea sa autobiografică scrisă cu atâta sinceritate. *

DE CE AR TREBUI SĂ CULTIVĂM UMILINȚA?

8. Cum ne ajută 1 Petru 5:6 să înțelegem că Iehova îi iubește pe cei umili?

8 Cel mai important motiv pentru care ne străduim să fim umili este dorința noastră de a-i plăcea lui Iehova. Apostolul Petru a evidențiat clar acest lucru. (Citește 1 Petru 5:6.) Comentând cuvintele sale, cartea „Vino și urmează-mă!” * spune: „Mândria e ca otrava. Efectele ei pot fi catastrofale. Este o trăsătură de caracter care poate face din cel mai înzestrat om un nimic înaintea lui Dumnezeu. Umilința, în schimb, îl poate face chiar și pe cel mai neînsemnat de mare preț în ochii Lui. . . . Dumnezeul nostru va fi bucuros să ne răsplătească pentru umilință”. Într-adevăr, avem privilegiul extraordinar de a-i da lui Iehova motive de bucurie. (Prov. 23:15)

9. Ce efect va avea umilința noastră asupra altora?

9 Cultivând umilința, îi suntem plăcuți lui Iehova și avem multe beneficii. De exemplu, oamenii vor dori să stea în compania noastră. Dacă am fi în locul lor, și noi am face același lucru. Nu ne-ar plăcea să fim în compania cuiva care insistă ca lucrurile să se facă întotdeauna așa cum vrea el și care refuză sugestiile altora. (Mat. 7:12) În schimb, este o plăcere să stăm împreună cu cei care arată „afecțiune frățească, fiind plini de o tandră compasiune și umili”. (1 Pet. 3:8) Așa cum noi suntem atrași de oamenii umili, și ei vor fi atrași de noi dacă suntem umili.

10. Cum ne face umilința viața mai ușoară?

10 În plus, umilința ne face viața mai ușoară. S-ar putea ca, de-a lungul vieții, să vedem lucruri care să nu ni se pară drepte sau corecte. Înțeleptul rege Solomon a recunoscut: „Am văzut slujitori călare pe cai și prinți umblând pe jos ca niște slujitori”. (Ecl. 10:7) Uneori, oamenii cu talente deosebite nu sunt apreciați, în timp ce alții, mai puțin talentați, primesc mai multă onoare. Dar chiar și în asemenea situații, Solomon a înțeles că e mai înțelept să acceptăm realitatea în loc să ne concentrăm excesiv la aspectele negative. (Ecl. 6:9) Dacă suntem umili, ne va fi mai ușor să acceptăm viața așa cum este, nu așa cum ne-ar plăcea să fie.

SITUAȚII CARE NE POT TESTA UMILINȚA

Cum ne poate testa această situație umilința? (Vezi paragrafele 11 și 12) *

11. Cum ar trebui să reacționăm când primim un sfat?

11 Zilnic avem nenumărate ocazii de a manifesta umilință. Să analizăm câteva dintre ele. Când primim un sfat. Dacă cineva își face timp să ne corecteze, probabil că greșeala noastră este mai gravă decât ne imaginăm. Poate că prima noastră reacție este aceea de a respinge sfatul sau chiar de a critica persoana care ni l-a dat ori modul în care ni l-a dat. Dar umilința ne va ajuta să avem o atitudine corectă.

12. În conformitate cu Proverbele 27:5, 6, de ce ar trebui să fim recunoscători când primim un sfat? Ilustrați.

12 Cel umil este recunoscător când primește un sfat. Să presupunem că ești la o întrunire creștină. Stai de vorbă cu mai mulți frați, dar, la un moment dat, unul dintre ei te trage deoparte și îți spune că ai ceva între dinți. Fără îndoială că te vei simți stânjenit, însă vei fi recunoscător pentru că ți-a atras atenția. De fapt, ar fi fost de dorit ca cineva să-ți atragă atenția chiar mai devreme. În mod asemănător, ar trebui să apreciem curajul unui frate de credință care ne dă un sfat atunci când avem nevoie de el. Trebuie să vedem în acea persoană un prieten, nu un dușman. (Citește Proverbele 27:5, 6) (Gal. 4:16)

De ce avem nevoie de umilință când alții primesc privilegii de serviciu? (Vezi paragrafele 13 și 14) *

13. Cum putem arăta umilință când alții primesc privilegii de serviciu?

13 Când alții primesc privilegii de serviciu. „Când văd că unii primesc privilegii, mă întreb de ce nu am fost ales și eu”, recunoaște un bătrân pe nume Jason. Ai avut și tu astfel de sentimente? Este bine ‘să aspirăm’ la privilegii de serviciu mai mari, dar trebuie să ne controlăm gândirea. (1 Tim. 3:1) Dacă nu suntem atenți, am putea permite mândriei să se dezvolte în inima noastră. De exemplu, un frate ar putea începe să creadă că el este cel mai potrivit pentru o anumită sarcină din congregație. Sau, o soție creștină ar putea gândi că soțul ei este mult mai capabil decât alți frați. Dacă suntem însă umili, vom alunga din inimă spiritul de mândrie.

14. Cum a reacționat Moise când alții au primit privilegii și ce învățăm de la el?

14 Să ne gândim la Moise și la modul în care a considerat el privilegiile. Moise a apreciat responsabilitatea de a conduce națiunea Israel. Dar cum a reacționat când Iehova i-a numit și pe alții să slujească alături de el? Moise nu a fost gelos. (Num. 11:24-29) Plin de umilință, el le-a permis altora să-l ajute să judece poporul. (Ex. 18:13-24) Drept urmare, israeliții trebuiau să aștepte mai puțin pentru judecată. Acest episod demonstrează că, pentru Moise, interesele altora erau mai importante decât privilegiile sale. Exemplul lui este demn de imitat. Să nu uităm că, pentru a fi pe deplin folosiți de Iehova, trebuie să primeze umilința noastră, nu talentele. Deși este Preaînalt, Iehova „le dă bunătate nemeritată celor umili”. (1 Pet. 5:5)

15. Cu ce situații noi se confruntă unii dintre frații și surorile noastre?

15 Când situația noastră se schimbă. În ultimii ani, mulți dintre frații și surorile noastre care îi slujesc lui Iehova de zeci de ani au primit repartiții noi. De exemplu, în 2014, supraveghetorii de district și soțiile lor au fost repartizați în alte forme ale serviciului cu timp integral. Tot în acel an, organizația a stabilit ca un frate ajuns la vârsta de 70 de ani să nu mai slujească drept supraveghetor de circumscripție, iar un frate în vârstă de peste 80 de ani să nu mai slujească drept coordonator al corpului de bătrâni. De asemenea, în ultimii ani, mulți frați și surori care au slujit la Betel au fost repartizați ca pionieri. Alții au fost nevoiți să-și întrerupă serviciul special cu timp integral din cauza problemelor de sănătate, a obligațiilor familiale sau a altor situații personale.

16. Cum dau dovadă de umilință frații și surorile care se adaptează la schimbările din viață?

16 Multora le-a fost greu să facă aceste schimbări. Evident, ei își iubeau repartiția în care slujiseră ani de zile. Când au trebuit să plece, unii au suferit mult. Cu timpul însă au reușit să se adapteze. De ce? Mai presus de toate, deoarece îl iubesc pe Iehova. Ei au înțeles că îi sunt dedicați lui Iehova, nu muncii, privilegiului sau repartiției lor. (Col. 3:23) Sunt bucuroși că pot să-i slujească în continuare lui Dumnezeu indiferent de repartiție și își ‘aruncă toate îngrijorările asupra lui’, convinși fiind că Iehova se îngrijește de ei. (1 Pet. 5:6, 7)

17. Ce beneficii avem dacă respectăm îndemnurile din Cuvântul lui Dumnezeu de a fi umili?

17 Prețuim mult îndemnurile de a fi umili, pe care Iehova ni le dă în Cuvântul său. Când cultivăm această calitate atrăgătoare, avem multe beneficii, iar fraților le va face plăcere să stea în compania noastră. Vom suporta mai bine problemele și, mai presus de toate, ne vom apropia de Tatăl nostru ceresc, Iehova. Suntem deosebit de recunoscători că Iehova își iubește și își prețuiește slujitorii umili, deși este „Cel Înalt, Cel Măreț”! (Is. 57:15)

CÂNTAREA 57 Cugetarea inimii mele

^ par. 5 Una dintre cele mai importante calități pe care trebuie să o manifestăm este umilința. Dar ce este umilința și de ce e important să o cultivăm? De ce ne-ar putea fi greu să rămânem umili când situația noastră se schimbă? Articolul va răspunde la aceste întrebări.

^ par. 7 Vezi articolul „Iehova m-a tratat într-un mod binefăcător” din revista Turnul de veghe din 1 decembrie 1985.

^ par. 8 Vezi capitolul 3, paragraful 23.

^ par. 53 LEGENDA IMAGINII: Aflându-se în casa unui frate, apostolul Pavel manifestă umilință și se bucură de compania celorlalți, inclusiv de a celor tineri.

^ par. 57 LEGENDA IMAGINII: Un frate acceptă sfaturile bazate pe Biblie primite de la un colaborator în credință mai tânăr.

^ par. 59 LEGENDA IMAGINII: Fratele mai în vârstă nu este invidios pe colaboratorul său mai tânăr, care se bucură de privilegii în congregație.