ARTICOLUL DE STUDIU 37

Să ne supunem lui Iehova – de ce și cum?

Să ne supunem lui Iehova – de ce și cum?

„Să nu ne supunem cu atât mai mult Tatălui vieții noastre spirituale și să trăim?” (EVR. 12:9)

CÂNTAREA 132 Cântul victoriei

PREZENTARE *

1. De ce trebuie să ne supunem lui Iehova?

TREBUIE să ne supunem * lui Iehova deoarece el este Creatorul nostru. Prin urmare, el are dreptul să stabilească norme pentru creația sa. (Rev. 4:11) Însă mai avem un motiv important pentru care trebuie să ne supunem lui: conducerea sa este cea mai bună. Pe parcursul istoriei, au existat mulți conducători umani. Iehova însă este Conducătorul cel mai înțelept și mai iubitor, cel mai îndurător și mai milos. (Ex. 34:6; Rom. 16:27; 1 Ioan 4:8)

2. Potrivit cu Evrei 12:9-11, de ce trebuie să ne supunem lui Iehova?

2 Iehova nu vrea să îl ascultăm din teamă, ci pentru că îl iubim și îl considerăm Tatăl nostru iubitor. În scrisoarea către Evrei, Pavel arată că ar trebui ‘să ne supunem Tatălui’ deoarece instruirea sa este „în folosul nostru”. (Evrei 12:9-11)

3. a) Cum arătăm că ne supunem lui Iehova? b) Ce vom analiza în acest articol?

3 Ne supunem lui Iehova când facem tot ce putem pentru a asculta de el în toate lucrurile și când ne împotrivim tendinței de a ne baza pe propria pricepere. (Prov. 3:5) Ne este mai ușor să îi fim supuși lui Iehova când îi cunoaștem calitățile, iar calitățile sale se oglindesc în tot ceea ce face. (Ps. 145:9) Cu cât învățăm mai mult despre Iehova, cu atât îl vom iubi mai mult. Dacă îl iubim pe Dumnezeu, nu avem nevoie de o listă lungă de reguli cu ce putem face și ce nu. Ne vom strădui să ne armonizăm gândirea și sentimentele cu normele divine privitoare la bine și la rău. (Ps. 97:10) Însă nu este întotdeauna ușor să facem acest lucru. În continuare vom vedea de ce ne poate fi greu să ascultăm de Iehova și vom analiza ce pot învăța bătrânii și părinții din exemplul guvernatorului Neemia, al regelui David și al Mariei, mama lui Isus.

DE CE NE POATE FI GREU SĂ NE SUPUNEM LUI IEHOVA

4, 5. În armonie cu Romani 7:21-23, de ce ne poate fi greu să ne supunem lui Iehova?

4 Un obstacol în calea supunerii față de Iehova este imperfecțiunea cauzată de păcatul moștenit. De aceea, avem tendința de a ne răzvrăti. După ce Adam și Eva s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și au mâncat din fructul interzis, ei și-au stabilit propriile standarde morale. (Gen. 3:22) Astăzi, majoritatea oamenilor preferă să-l ignore pe Iehova și să decidă singuri ce este bine și ce este rău.

5 Chiar și celor care îl cunosc și îl iubesc pe Iehova le poate fi greu să se supună pe deplin lui. Și apostolul Pavel s-a aflat în această situație. (Citește Romani 7:21-23.) La fel ca Pavel, noi vrem să facem ce este drept în ochii lui Iehova. Însă trebuie să luptăm în permanență împotriva tendinței de a face lucruri rele.

6, 7. Care este al doilea obstacol în calea supunerii față de Iehova? Dați un exemplu.

6 Un alt obstacol în calea supunerii față de Dumnezeu este influența culturii în care am fost crescuți. Multe idei umane sunt contrare voinței lui Iehova și probabil că avem de dus o luptă continuă pentru a ne elibera de unele tipare de gândire. Să analizăm un exemplu.

7 În unele zone, tinerii sunt presați să își dedice viața câștigării banilor. O soră pe nume Mary * s-a confruntat cu această problemă. Înainte să îl cunoască pe Iehova, ea a urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase universități din țara în care locuia. Familia dorea mult ca Mary să aibă o profesie respectabilă și un loc de muncă bine plătit. De fapt, și ea voia același lucru. Însă, după ce a învățat mai multe despre Iehova și a ajuns să îl iubească, Mary și-a schimbat obiectivele. Totuși, ea spune: „Uneori sesizez unele oportunități de afaceri, care mi-ar aduce mulți bani, dar care mi-ar afecta programul de activități spirituale. Însă, din cauza educației primite în familie, trebuie să fac și acum eforturi de a spune nu. Trebuie să îl rog pe Iehova să mă ajute să rezist tentației de a accepta oferte care m-ar putea împiedica să îi slujesc pe deplin”. (Mat. 6:24)

8. Ce vom analiza în continuare?

8 Când ne supunem lui Iehova, avem numai de câștigat. Dar cei cărora li s-a încredințat autoritate – precum bătrânii de congregație și părinții – au un motiv în plus de a respecta îndrumarea lui Dumnezeu: ei le pot aduce foloase și altora. Să analizăm câteva exemple din Biblie care arată cum ne putem folosi autoritatea într-un mod plăcut lui Iehova.

CE POT ÎNVĂȚA BĂTRÂNII DE LA NEEMIA

Bătrânii participă la întreținerea sălii Regatului, așa cum Neemia a ajutat personal la reconstruirea zidurilor Ierusalimului (Vezi paragrafele 9-11) *

9. Ce obstacole a întâmpinat Neemia?

9 Iehova le-a dat bătrânilor sarcina importantă de a-i păstori poporul. (1 Pet. 5:2) Ei pot învăța multe din felul în care Neemia a tratat cu poporul lui Iehova. Fiind guvernator în Iuda, Neemia a avut multă autoritate. (Neem. 1:11; 2:7, 8; 5:14) Să ne gândim la unele probleme pe care le-a întâmpinat. El a aflat că israeliții pângăreau templul și că nu le dădeau leviților ajutorul material prevăzut de Lege. Evreii încălcau legea privitoare la sabat, iar unii bărbați se căsătoriseră cu femei străine. Cum urma să rezolve guvernatorul Neemia această situație dificilă? (Neem. 13:4-30)

10. Ce a făcut Neemia când a întâmpinat probleme?

10 Neemia nu a abuzat de autoritate impunând poporului reguli stabilite de el. Mai degrabă, el a căutat îndrumarea lui Iehova rugându-se din toată inima și i-a învățat pe oameni legea lui Iehova. (Neem. 1:4-10; 13:1-3) Neemia a lucrat cu umilință alături de frații săi și chiar i-a ajutat la reconstruirea zidurilor Ierusalimului. (Neem. 4:15)

11. În armonie cu 1 Tesaloniceni 2:7, 8, cum ar trebui bătrânii să se poarte cu cei din congregație?

11 Probabil că bătrânii nu vor trece prin situațiile prin care a trecut Neemia, însă îl pot imita în unele aspecte. De exemplu, ei lucrează din greu în folosul congregației. De asemenea, ei nu se consideră superiori celorlalți datorită autorității pe care au primit-o. Dimpotrivă, îi tratează pe frați și pe surori cu blândețe. (Citește 1 Tesaloniceni 2:7.) Iubirea lor sinceră pentru alții și atitudinea lor umilă le influențează modul în care vorbesc. (1 Tesaloniceni 2:8) Andrew, un bătrân cu experiență, spune: „În general, frații și surorile reacționează bine când bătrânii îi tratează cu bunătate, sinceritate și căldură. Aceste calități motivează întreaga congregație să coopereze cu bătrânii”. Tony, un alt frate care slujește de mult timp ca bătrân, explică: „Încerc să aplic Filipeni 2:3 și să-i privesc întotdeauna pe ceilalți ca fiindu-mi superiori. Aceasta mă ajută să nu mă comport ca un dictator”.

12. De ce este important ca bătrânii să fie umili?

12 Bătrânii trebuie să fie umili, așa cum și Iehova este umil. Deși Iehova este Suveranul universului, „el coboară” și „îl ridică pe cel de condiție umilă din țărână”. (Ps. 18:35; 113:6, 7) De fapt, Iehova îi detestă pe cei mândri și pe cei aroganți. (Prov. 16:5)

13. De ce este necesar ca un bătrân ‘să își țină limba în frâu’?

13 Bătrânii care i se supun lui Iehova trebuie ‘să își țină limba în frâu’. În caz contrar, vorbirea lor ar putea fi lipsită de amabilitate, mai ales când cineva arată lipsă de respect față de ei. (Iac. 1:26; Gal. 5:14, 15) Andrew, citat mai devreme, spune: „Uneori am fost tentat să-i răspund tăios unui colaborator care părea lipsit de respect. Însă am meditat la exemplele bărbaților fideli din vechime, iar asta m-a ajutat să înțeleg că e important să fiu umil și smerit”. Bătrânii își arată supunerea față de Iehova fiind iubitori și respectuoși când vorbesc cu cei din congregație, inclusiv cu ceilalți bătrâni. (Col. 4:6)

CE POT ÎNVĂȚA TAȚII DE LA REGELE DAVID?

14. Ce sarcină le-a încredințat Iehova taților și ce așteaptă de la ei?

14 Iehova îi dă tatălui responsabilitatea de cap al familiei și îi cere să-și instruiască și să-și disciplineze copiii. (1 Cor. 11:3; Ef. 6:4) Însă autoritatea tatălui este limitată. El îi va da socoteală lui Iehova, cel căruia orice familie îi datorează numele. (Ef. 3:14, 15) Tații își arată supunerea față de Iehova când își folosesc autoritatea într-un mod plăcut lui. Ei pot învăța multe din exemplul regelui David.

Rugăciunile unui tată creștin trebuie să fie o mărturie a umilinței lui (Vezi paragrafele 15 și 16) *

15. De ce este David un exemplu bun pentru tați?

15 Iehova i-a dat lui David nu doar responsabilitatea de a-și conduce familia, ci l-a numit peste întreaga națiune Israel. Ca rege, David avea multă autoritate. Uneori, el a folosit-o într-un mod nepotrivit și a făcut greșeli mari. (2 Sam. 11:14, 15) Însă el a demonstrat supunere față de Iehova acceptând disciplinarea. Și-a deschis inima înaintea lui Dumnezeu și a făcut tot ce a putut pentru a respecta îndrumarea lui Iehova. (Ps. 51:1-4) Mai mult, el a fost atât de umil, încât a acceptat sfaturi nu doar de la bărbați, ci și de la femei. (1 Sam. 19:11, 12; 25:32, 33) David a învățat din greșelile sale, iar serviciul pentru Iehova a fost principala lui activitate.

16. Ce lecții pot învăța tații de la regele David?

16 Să analizăm și alte lecții pe care le pot învăța tații de la regele David. Taților, nu abuzați de autoritatea pe care v-a dat-o Iehova. Recunoașteți-vă greșelile și acceptați sfaturile bazate pe Biblie. Dacă faceți acest lucru, membrii familiei vă vor respecta pentru umilința voastră. Când vă rugați împreună cu ei, deschideți-vă inima în fața lui Iehova astfel încât să audă că vă bazați întru totul pe ajutorul lui. Și, mai presus de toate, puneți serviciul sacru pe primul loc în viață. (Deut. 6:6-9) Exemplul vostru bun este unul dintre cele mai prețioase cadouri pe care le puteți face familiei voastre.

CE POT ÎNVĂȚA MAMELE DE LA MARIA?

17. Ce rol i-a încredințat Iehova mamei?

17 Iehova i-a încredințat mamei un rol onorabil în familie și o măsură de autoritate asupra copiilor. (Prov. 6:20) De fapt, influența unei mame asupra copiilor este profundă și poate dura toată viața. (Prov. 22:6) Să remarcăm ce pot învăța mamele de la Maria, mama lui Isus.

18, 19. Ce pot învăța mamele de la Maria?

18 Maria cunoștea foarte bine Scripturile. Ea îl respecta profund pe Iehova și avea o prietenie strânsă cu el. Ea a dorit să se supună îndrumării lui Iehova, chiar dacă aceasta urma să-i schimbe întreaga viață. (Luca 1:35-38, 46-55)

Când este obosită sau stresată, o mamă va trebui să se străduiască și mai mult să-și exprime iubirea față de membrii familiei (Vezi paragraful 19) *

19 Mamelor, puteți să o imitați pe Maria în mai multe feluri. În primul rând, păstrați-vă prietenia strânsă cu Iehova, studiind Biblia și rugându-vă personal. În al doilea rând, fiți dispuse să faceți schimbări pentru a-i fi plăcute lui Iehova. De exemplu, dacă în familia voastră părinții își pierdeau foarte ușor cumpătul și le vorbeau tăios copiilor, ați crescut probabil cu ideea că acest comportament față de copii este normal. Deși ați învățat normele lui Iehova, poate că vă este greu să fiți calme și răbdătoare cu copiii voștri, îndeosebi când sunteți obosite, iar ei nu vă ascultă. (Ef. 4:31) În aceste momente, este deosebit de important să îi cereți lui Iehova să vă ajute. O mamă pe nume Lidia spune: „Uneori, trebuie să mă rog fierbinte lui Iehova ca să nu vorbesc cu mânie când fiul meu e neascultător. S-a întâmplat chiar să mă opresc în mijlocul frazei și să spun o rugăciune în gând. Rugăciunea mă ajută să fiu calmă”. (Ps. 37:5)

20. Ce provocare înfruntă unele mame și cum poate fi ea depășită?

20 Unele mame întâmpină o altă problemă: le este greu să-și exprime iubirea față de copiii lor. (Tit 2:3, 4) Ele au crescut în familii unde între părinți și copii nu existau relații calde. Dacă și tu ai trăit într-un asemenea cămin, nu repeta greșelile părinților! O mamă care se supune lui Iehova va învăța să își exprime iubirea față de copiii ei. Probabil că îți va fi greu să îți schimbi felul în care gândești, simți și acționezi. Dar această schimbare este posibilă și va fi în folosul tău și al familiei tale.

SĂ CONTINUĂM SĂ NE SUPUNEM LUI IEHOVA

21, 22. În armonie cu Isaia 65:13, 14, ce foloase avem dacă ne supunem lui Iehova?

21 Regele David știa că supunerea față de Iehova aduce multe binecuvântări. El a scris: „Ordinele lui Iehova sunt drepte și înveselesc inima, porunca lui Iehova este curată și face să strălucească ochii”. (Ps. 19:8) „De asemenea, slujitorul tău a fost avertizat prin ele, respectarea lor aduce o mare răsplată”. (Ps. 19:11) În prezent, putem observa contrastul dintre cei care ascultă de Iehova și cei care resping îndrumarea sa iubitoare. Cei care i se supun lui Iehova „vor striga de bucurie datorită stării bune a inimii lor”. (Citește Isaia 65:13, 14.)

22 Când bătrânii, tații și mamele i se supun lui Iehova, calitatea vieții lor crește, familiile lor sunt mai fericite și întreaga congregație este mai unită. Și, cel mai important, ei îi bucură inima lui Iehova. (Prov. 27:11) Ce răsplată mai mare ar putea exista?

CÂNTAREA 125 Să ne supunem loial ordinii teocratice

^ par. 5 Acest articol ne va arăta de ce trebuie să ne supunem lui Iehova. Apoi vom observa cum își pot folosi bătrânii de congregație și părinții autoritatea încredințată de Dumnezeu. Ei pot învăța multe din exemplul guvernatorului Neemia, al regelui David și al Mariei, mama lui Isus.

^ par. 1 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Pentru cei care sunt forțați să asculte de cineva, termenii a supune și supunere au o conotație negativă. Însă slujitorii lui Dumnezeu aleg să i se supună, de aceea ei nu sunt reticenți la ideea de supunere.

^ par. 7 Unele nume au fost schimbate.

^ par. 62 LEGENDA IMAGINILOR: Un bătrân de congregație lucrează împreună cu fiul lui la întreținerea sălii Regatului, așa cum Neemia ajuta la reconstruirea zidurilor Ierusalimului.

^ par. 64 LEGENDA IMAGINII: Un tată se roagă împreună cu familia sa, deschizându-și inima înaintea lui Iehova.

^ par. 66 LEGENDA IMAGINII: Un băiețel a jucat ore în șir jocuri video și nu și-a terminat temele de la școală sau sarcinile de acasă. Mama sa, deși este obosită de la lucru, îl disciplinează fără să-și piardă cumpătul sau să folosească un limbaj tăios.