ARTICOLUL DE STUDIU 36
Ești pregătit să devii pescar de oameni?
„Nu te mai teme! De acum înainte vei pescui oameni.” (LUCA 5:10)
CÂNTAREA 73 Dă-ne curaj!
PREZENTARE *
1. Ce invitație le-a adresat Isus unor pescari și cum au reacționat ei?
DISCIPOLII Petru, Andrei, Iacov și Ioan erau de meserie pescari. Să ne imaginăm cât de surprinși au fost ei când Isus le-a spus: „Urmați-mă și vă voi face pescari de oameni!” *. Cum au reacționat ei la auzul acestor cuvinte? Biblia spune: „Ei și-au lăsat imediat plasele de pescuit și l-au urmat”. (Mat. 4:18-22) Această decizie avea să le schimbe viața pentru totdeauna. Din acel moment, ei urmau ‘să pescuiască oameni’, nu pești literali. (Luca 5:10) Și în prezent, Isus le adresează această invitație oamenilor sinceri care iubesc adevărul. (Mat. 28:19, 20) Te numeri și tu printre cei care au dat curs invitației sale de a deveni pescari de oameni?
2. De ce ar trebui să privești cu seriozitate decizia de a deveni pescar de oameni și ce te va ajuta să faci acest pas?
2 Poate că studiezi Biblia de un anumit timp, ai făcut deja unele schimbări în viață și te afli în fața deciziei de a deveni un vestitor al veștii bune. Dacă eziți să dai curs invitației lui Isus, nu te descuraja. Ezitarea ta ar putea demonstra că ești conștient că ai de luat o decizie importantă. Este adevărat, Biblia spune că Petru și prietenii săi și-au lăsat „imediat” plasele de pescuit. Totuși, decizia lor nu a fost pripită. Ei ajunseseră să-l cunoască și să-l accepte pe Isus drept Mesia cu mai bine de șase luni în urmă. (Ioan 1:35-42) Poate că și tu ai învățat deja nenumărate lucruri despre Iehova și despre Isus și vrei să progresezi și mai mult pe plan spiritual. Totuși, înainte de a decide să devii un vestitor al veștii bune, trebuie să meditezi profund la implicațiile acestei decizii. Ce i-a ajutat pe Petru, pe Andrei și pe alții să ia decizia de a deveni pescari de oameni?
3. Ce calități te vor ajuta să devii discipol al lui Cristos?
3 Primii discipoli ai lui Isus aveau o motivație clară, își cunoșteau bine meseria, erau curajoși și manifestau autodisciplină. Putem fi siguri că aceste calități i-au ajutat să devină pescari de oameni eficienți. Articolul de față va arăta cum poți cultiva aceste calități pentru a deveni și tu un discipol eficient al lui Cristos.
ÎNTĂREȘTE-ȚI MOTIVAȚIA
4. Cu ce motivație și-a practicat Petru meseria de pescar?
4 Petru își întreținea familia din pescuit. Totuși, pentru el, pescuitul nu era doar un mijloc de trai, ci și o activitate pe care o practica, se pare, cu multă pasiune. (Ioan 21:3, 9-15) El a ajuns să îndrăgească și activitatea de pescar de oameni, iar cu ajutorul lui Iehova a devenit foarte eficient. (Fap. 2:14, 41)
5. Conform cu Luca 5:8-11, de ce era Petru cuprins de teamă și ce ne poate ajuta să învingem sentimentele de acest fel?
5 Principalul motiv pentru care predicăm este acela că îl iubim pe Iehova. Iubirea pe care o avem față de Iehova ne poate motiva să depunem mărturie chiar și atunci când nu ne considerăm capabili să facem lucrul acesta. Când l-a invitat pe Petru să devină pescar de oameni, Isus i-a spus: „Nu te mai teme!”. (Citește Luca 5:8-11.) Petru nu se temea de ceea ce se putea întâmpla dacă devenea discipol al lui Isus, ci era extrem de uimit văzând cantitatea mare de pește pe care Isus îi ajutase să o prindă în mod miraculos. Prin urmare, Petru nu se simțea demn de chemarea lui Isus de a lucra împreună cu el. La fel ca Petru, poate că și tu ești cuprins de teamă și îngrijorare când te gândești la ceea ce înseamnă a fi discipol al lui Cristos. În acest caz, cultivă mai multă iubire pentru Iehova, pentru Isus și pentru semeni și te vei simți motivat să accepți invitația lui Isus de a deveni pescar de oameni. (Mat. 22:37, 39; Ioan 14:15)
6. Ce alte motive ne impulsionează să predicăm?
6 Există și alte motive care ne impulsionează să predicăm. Printre acestea este dorința de a asculta de porunca lui Isus: „Duceți-vă . . . și faceți discipoli”. (Mat. 28:19, 20) Un alt motiv pentru care predicăm este acela că oamenii sunt ‘jupuiți și aruncați încoace și-ncolo’ și au mare nevoie să afle adevărul despre Regat. (Mat. 9:36) Iehova vrea ca oameni de orice fel să ajungă la cunoștința exactă a adevărului și să fie salvați. (1 Tim. 2:4)
7. Cum reiese din Romani 10:13-15 importanța lucrării de predicare?
7 Dacă vei medita la faptul că lucrarea de predicare salvează vieți, te vei simți îndemnat să te alături celor care participă la această lucrare. Spre deosebire de un pescar literal, care prinde pești pentru a-i vinde sau a-i consuma, noi ‘pescuim oameni’ pentru a le salva viața. (Citește Romani 10:13, 14.) (Rom. 10:15; 1 Tim. 4:16)
ÎMBOGĂȚEȘTE-ȚI CUNOȘTINȚA
8, 9. Ce trebuie să știe un pescar și de ce?
8 În zilele lui Isus, un pescar israelit trebuia să știe ce fel de viețuitoare marine avea voie să pescuiască. (Lev. 11:9-12) De asemenea, trebuia să știe unde putea găsi pești, întrucât aceștia preferă un anumit fel de apă și locurile cu multă hrană. Un alt lucru important pentru pescar este momentul în care merge la pescuit. Să remarcăm ce i-a spus un frate de pe o insulă din Oceanul Pacific unui misionar pe care l-a invitat la pescuit. Când misionarul i-a zis: „Ne vedem mâine dimineață, la nouă”, fratele i-a răspuns: „Cred că nu înțelegi. Plecăm la o oră potrivită pentru pescuit, nu pentru noi”.
9 În mod asemănător, continuatorii lui Isus din secolul I care au devenit pescari de oameni mergeau să predice în locuri unde știau că puteau găsi oameni și atunci când aceștia se aflau acolo. De exemplu, ei predicau în templu și în sinagogi, din casă în casă și în piețe. (Fap. 5:42; 17:17; 18:4) Și noi trebuie să cunoaștem obiceiurile oamenilor din teritoriul repartizat nouă. Este necesar să fim flexibili și să predicăm acolo unde știm că îi găsim pe oameni și în momentele când aceștia pot fi găsiți. (1 Cor. 9:19-23)
10. Ce instrumente ne-a pus la dispoziție organizația lui Iehova?
10 Un pescar trebuie să aibă un echipament adecvat și să știe să-l folosească. Și noi trebuie să avem echipamentul potrivit pentru predicare și să știm să-l folosim. Isus le-a dat discipolilor săi instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuiau să predice vestea bună. El le-a spus ce să ia cu ei, unde să predice și ce să spună. (Mat. 10:5-7; Luca 10:1-11) În prezent, organizația lui Iehova ne-a pus la dispoziție secțiunea „Instrumente de predare” * – care conține materiale deosebit de utile – și ne învață cum să le folosim. Această instruire ne ajută să dobândim încrederea și abilitățile necesare pentru a fi eficienți în lucrarea noastră. (2 Tim. 2:15)
CULTIVĂ CURAJ
11. De ce trebuie să fie curajoși pescarii de oameni?
11 Pescarii trebuie să dea dovadă de curaj, întrucât, pe mare, vremea este imprevizibilă și se pot isca oricând furtuni. În general, pescarii ies la pescuit noaptea. Și pescarii de oameni trebuie să fie curajoși. Când începem să predicăm și le spunem altora că suntem Martori ai lui Iehova, probabil că ne confruntăm cu împotriviri din partea familiei, cu ridiculizări din partea prietenilor și cu refuzuri din partea celor cărora le predicăm. Toate aceste situații se pot năpusti asupra noastră asemenea unor furtuni. Însă n-ar trebui să fim surprinși, deoarece Isus și-a avertizat continuatorii că avea să-i trimită într-un mediu ostil. (Mat. 10:16)
12. În armonie cu Iosua 1:7-9, ce te poate ajuta să cultivi curaj?
12 Cum poți cultiva curaj? Mai întâi de toate, trebuie să fii convins că Isus continuă să îndrume din cer această lucrare. (Ioan 16:33; Rev. 14:14-16) De asemenea, trebuie să crezi cu tărie că Iehova își va respecta promisiunea de a-ți purta de grijă. (Mat. 6:32-34) Cu cât vei avea o credință mai puternică, cu atât vei fi mai curajos. Petru și asociații lui au dat dovadă de o credință puternică atunci când au renunțat la afacerea lor pentru a-l urma pe Isus. Și tu ai manifestat multă credință când le-ai spus rudelor și prietenilor că ai început să studiezi Biblia cu Martorii lui Iehova și că asiști la întrunirile lor. De asemenea, ai făcut schimbări majore în conduită și în modul de viață pentru a te conforma normelor drepte ale lui Iehova, ceea ce a presupus credință și curaj din partea ta. În timp ce te străduiești să cultivi tot mai mult curaj, fii sigur că „Iehova, Dumnezeul tău, va fi cu tine oriunde vei merge”. (Iosua 1:7-9)
13. Cum te ajută rugăciunea și meditarea să cultivi curaj?
13 Pentru a cultiva curaj, trebuie, de asemenea, să-l rogi pe Iehova să te ajute. (Fap. 4:29, 31) Iehova îți va răspunde la rugăciuni și nu te va părăsi niciodată. El este mereu gata să-ți întindă o mână de ajutor. În plus, meditează la modul în care i-a salvat pe alții în trecut, precum și la modul în care te-a ajutat pe tine să treci prin încercări și să faci schimbări în viață. Cu siguranță, Cel care și-a condus poporul prin Marea Roșie te poate ajuta și pe tine să devii discipol al lui Cristos. (Ex. 14:13) Manifestă aceeași încredere ca psalmistul care a spus: „Iehova este de partea mea; nu mă voi teme. Ce poate să-mi facă omul?”. (Ps. 118:6)
14. Ce lecție se desprinde din experiența lui Masae și a lui Tomoyo?
14 O altă modalitate de a cultiva curaj este aceea de a medita la felul în care Iehova a ajutat persoane timide să devină curajoase. De exemplu, o soră timidă pe nume Masae credea că nu va putea niciodată să le vorbească altora despre credința ei. Pentru ea, faptul de a vorbi cu necunoscuți era la fel de greu ca escaladarea unui munte foarte înalt. De aceea, s-a străduit să cultive o iubire mai puternică pentru Dumnezeu și pentru semeni. În plus, a meditat la urgența timpurilor în care trăim și l-a rugat pe Iehova să o ajute să-și intensifice dorința de a predica. Ea și-a învins teama și chiar a slujit ca pionieră regulară. Iehova îi poate ajuta și pe vestitorii noi ‘să fie curajoși’. Să remarcăm acum experiența unei surori pe nume Tomoyo. Când a început să predice din casă în casă, prima persoană pe care a întâlnit-o i-a spus pe un ton răstit: „Nu vreau să am de-a face cu Martorii lui Iehova!”, după care i-a trântit ușa în nas. Tomoyo nu s-a descurajat, ci i-a zis partenerei sale de lucrare: „Ai auzit ce-a spus locatara? Nici n-am apucat să zic ceva că și-a și dat seama că sunt Martoră a lui Iehova. Ce mă bucur!”. În prezent, Tomoyo slujește ca pionieră regulară.
CULTIVĂ AUTODISCIPLINĂ
15. Ce este autodisciplina și de ce este important să o cultivăm?
15 Un pescar bun manifestă autodisciplină. Autodisciplina este capacitatea de a-ți impune să faci ceva ce trebuie făcut. Pescarii de meserie trebuie să dea dovadă de autodisciplină pentru a se trezi devreme, a-și duce munca la îndeplinire și a persevera când vremea nu este prielnică. Și noi avem nevoie de autodisciplină ca să perseverăm și să ne ducem la îndeplinire lucrarea. (Mat. 10:22)
16. Cum poți cultiva autodisciplină?
16 Autodisciplina nu este o calitate cu care ne naștem. Tendința noastră naturală este aceea de a alege calea cea mai ușoară. Autodisciplina presupune stăpânire de sine. Prin urmare, avem nevoie de ajutor pentru a învăța să facem lucruri ce ni se par dificile. Acest ajutor vine de la Iehova, care ni-l oferă prin spiritul său sfânt. (Gal. 5:22, 23)
17. Conform cu 1 Corinteni 9:25-27, cum descrie Pavel eforturile sale de a cultiva autodisciplină?
17 Apostolul Pavel a manifestat autodisciplină. El a recunoscut că trebuia ‘să-și lovească corpul cu pumnii’ pentru a face ceea ce era corect. (Citește 1 Corinteni 9:25-27.) Pavel i-a îndemnat pe alții să manifeste autodisciplină și să facă totul „în mod cuviincios și în ordine”. (1 Cor. 14:40) Și noi trebuie să manifestăm autodisciplină pentru a avea bune obiceiuri spirituale, printre care se numără și participarea cu regularitate la pescuitul simbolic. (Fap. 2:46)
NU AMÂNA
18. Ce trebuie să facem pentru ca Iehova să ne considere eficienți?
18 Un pescar își evaluează succesul în funcție de cantitatea de pește pe care o prinde. Totuși, în cazul lucrării de predicare, lucrurile stau cu totul diferit. Eficiența noastră nu depinde de cât de mulți oameni ajutăm să devină Martori ai lui Iehova. (Luca 8:11-15) Atât timp cât perseverăm în lucrarea de predicare și de predare a veștii bune, Iehova ne consideră eficienți. De ce? Deoarece ascultăm de el și de Fiul său. (Mar. 13:10; Fap. 5:28, 29)
19, 20. Ce motiv special avem să predicăm în prezent?
19 În unele țări, pescuitul este permis doar în anumite luni. Pescarii își intensifică activitatea pe măsură ce sezonul de pescuit se apropie de sfârșit. Ca pescari de oameni, noi ne intensificăm în prezent activitatea de predicare deoarece sfârșitul acestui sistem se apropie cu repeziciune. Timpul rămas pentru a predica vestea bună salvatoare de vieți s-a scurtat considerabil. Prin urmare, nu amâna și nu aștepta ca în viața ta să apară situația ideală pentru a lua parte la această lucrare vitală! (Ecl. 11:4)
20 Acum este momentul să-ți întărești motivația, să-ți îmbogățești cunoștința biblică și să cultivi curaj și autodisciplină! Alătură-te celor peste opt milioane de pescari de oameni și vei simți bucuria pe care o dă Iehova! (Neem. 8:10) Fii hotărât să participi cât mai mult la această lucrare, până când Iehova va spune că s-a încheiat! Articolul următor va analiza trei modalități prin care ne putem întări hotărârea de a continua să predicăm vestea bună despre Regat ca pescari de oameni.
CÂNTAREA 45 Cugetarea inimii mele
^ par. 5 Printre cei invitați de Isus să-i devină discipoli au fost și pescari umili și harnici. Și în prezent, Isus invită oameni cu astfel de calități să devină discipoli ai săi și să predice vestea bună. Acest articol va analiza ce trebuie să facă cei care studiază Biblia pentru a da curs invitației lui Isus de a deveni pescari de oameni.
^ par. 1 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Sintagma „pescari de oameni” se referă la toți cei care predică vestea bună și îi ajută pe alții să devină discipoli ai lui Cristos.
^ par. 10 Vezi articolul „Să predăm adevărul”, apărut în Turnul de veghe din octombrie 2018, p. 11-16.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)