ARTICOLUL DE STUDIU 37

„Nu lăsa mâna să ți se odihnească”

„Nu lăsa mâna să ți se odihnească”

„Dimineața seamănă-ți sămânța și până seara nu lăsa mâna să ți se odihnească.” (ECL. 11:6)

CÂNTAREA 101 Să slujim în unitate

PREZENTARE *

1, 2. Cum se aplică Eclesiastul 11:6 la lucrarea de predicare a veștii bune despre Regat?

 ÎN UNELE țări, oamenii acceptă cu promptitudine vestea bună, fiind însetați după adevăr, în timp ce, în altele, ei nu manifestă același interes față de Dumnezeu sau față de Biblie. Cum reacționează, în general, oamenii din teritoriul tău? Indiferent de reacțiile pe care le întâlnim, nu trebuie să uităm că Iehova dorește să predicăm până când el consideră că această lucrare s-a încheiat.

2 La momentul stabilit de Iehova, lucrarea de predicare se va încheia și „va veni sfârșitul”. (Mat. 24:14, 36) Până atunci însă, cum putem da ascultare cuvintelor „nu lăsa mâna să ți se odihnească” *? (Citește Eclesiastul 11:6.)

3. Ce vom analiza în articolul de față?

3 În articolul precedent, am analizat patru lucruri pe care trebuie să le facem pentru a deveni „pescari de oameni” eficienți. (Mat. 4:19) În articolul de față, vom vedea trei modalități prin care ne putem întări hotărârea de a predica, indiferent de dificultățile pe care le întâmpinăm. Vom înțelege de ce este important: 1) să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării de predicare, 2) să manifestăm răbdare și 3) să ne păstrăm o credință puternică.

SĂ CONTINUĂM SĂ NE CONCENTRĂM ASUPRA LUCRĂRII DE PREDICARE

4. De ce trebuie să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării pe care ne-a încredințat-o Iehova?

4 Isus a prezis evenimentele și situațiile care vor exista în zilele din urmă, precum și faptul că acestea i-ar putea împiedica pe continuatorii lui să se concentreze asupra lucrării de predicare. De aceea, el i-a îndemnat ‘să vegheze’. (Mat. 24:42) În prezent, ne confruntăm cu distrageri asemănătoare celor care i-au împiedicat pe oamenii din zilele lui Noe să dea atenție mesajului anunțat de el. (Mat. 24:37-39; 2 Pet. 2:5) Prin urmare, este important să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării pe care ne-a încredințat-o Iehova.

5. În conformitate cu Faptele 1:6-8, ce amploare avea să cunoască lucrarea de predicare?

5 În prezent, trebuie să acordăm o atenție deosebită lucrării de predicare. Isus a prezis că, după moartea sa, această lucrare se va desfășura mult timp și la o scară tot mai mare. (Ioan 14:12) După moartea lui Isus, unii discipoli s-au întors la ocupația de pescari. După ce a înviat, Isus i-a ajutat pe câțiva dintre ei să prindă, în mod miraculos, o mare cantitate de pește. El s-a folosit de această ocazie pentru a sublinia că misiunea de pescari de oameni pe care le-o încredințase era mai importantă decât orice altă activitate. (Ioan 21:15-17) Chiar înainte de a urca la cer, Isus le-a spus discipolilor săi că lucrarea de predicare începută de el va depăși granițele Israelului. (Faptele 1:6-8) Ani mai târziu, Isus i-a arătat apostolului Ioan într-o viziune ce avea să se întâmple „în ziua Domnului” *. Ioan a văzut, printre altele, un eveniment impresionant: Sub îndrumarea îngerilor, „o veste bună veșnică” era predicată „oricărei națiuni, trib, limbă și popor”. (Rev. 1:10; 14:6) Cu siguranță, Iehova dorește să luăm parte la această lucrare mondială de predicare până când aceasta se va încheia.

6. Ce ne ajută să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării de predicare?

6 Vom continua să ne concentrăm asupra lucrării de predicare dacă vom medita la tot ce face Iehova ca să ne ajute. De exemplu, el ne oferă belșug de hrană spirituală sub formă de materiale tipărite și electronice, înregistrări audio și video, precum și programe JW Broadcasting. Este demn de remarcat că site-ul nostru oficial conține informații disponibile în peste 1 000 de limbi. (Mat. 24:45-47) Într-o lume caracterizată prin diferențe de ordin politic, religios și economic, cei peste opt milioane de slujitori ai lui Dumnezeu alcătuiesc o familie mondială unită. De exemplu, vineri, 19 aprilie 2019, toți Martorii lui Iehova din lume au urmărit un material video în care a fost analizat textul zilei. În seara aceleiași zile, 20 919 041 de persoane s-au întrunit pentru a comemora moartea lui Isus. Când medităm la privilegiul de a fi martori la aceste miracole moderne și, totodată, de a lua parte la ele, ne simțim impulsionați să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării de predicare a Regatului.

Isus nu a permis niciunui lucru să-l împiedice să depună mărturie despre adevăr (Vezi paragraful 7)

7. Cum ne ajută exemplul lui Isus să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării de predicare?

7 O altă modalitate prin care putem continua să ne concentrăm asupra lucrării de predicare este aceea de a urma exemplul lui Isus. El nu a permis niciunui lucru să-l împiedice să depună mărturie despre adevăr. (Ioan 18:37) Isus nu s-a lăsat ademenit de Satan când acesta i-a oferit „toate regatele lumii și gloria lor” și nici de cei care au vrut să-l facă rege. (Mat. 4:8, 9; Ioan 6:15) El nu a fost atras de dorința de a avea bogății materiale și nici nu s-a lăsat intimidat de împotrivitorii aprigi. (Luca 9:58; Ioan 8:59) Când credința ne este pusă la încercare, putem continua să ne concentrăm asupra lucrării de predicare dacă păstrăm viu în minte sfatul lui Pavel, care ne-a îndemnat să urmăm exemplul lui Isus ‘ca să nu obosim și să nu renunțăm’. (Evr. 12:3)

SĂ MANIFESTĂM RĂBDARE

8. Ce este răbdarea și de ce este important să o manifestăm mai ales în prezent?

8 Răbdarea este capacitatea de a aștepta cu calm schimbarea unei situații. Fie că așteptăm sfârșitul unei situații neplăcute sau împlinirea unei dorințe pe care o nutrim de mult timp, trebuie să manifestăm răbdare. Profetul Habacuc dorea cu ardoare ca violența din Iuda să ia sfârșit. (Hab. 1:2) Discipolii lui Isus sperau ca Regatul „să se arate în scurt timp” și să-i elibereze de sub jugul roman. (Luca 19:11) Noi tânjim după ziua când Regatul lui Dumnezeu va îndepărta răutatea și va instaura o lume nouă și dreaptă. (2 Pet. 3:13) Totuși, trebuie să așteptăm cu răbdare timpul fixat de Iehova pentru realizarea acestor lucruri. Să analizăm câteva modalități prin care el ne învață să manifestăm răbdare.

9. Care sunt câteva dovezi ale răbdării lui Iehova?

9 Iehova este exemplul perfect de răbdare. El i-a acordat lui Noe suficient timp pentru a construi arca și pentru a sluji ca „predicator al dreptății”. (2 Pet. 2:5; 1 Pet. 3:20) Iehova l-a ascultat cu răbdare pe Avraam când acesta l-a întrebat de mai multe ori cu privire la decizia Sa de a-i distruge pe oamenii răi din Sodoma și Gomora. (Gen. 18:20-33) Secole la rând, Iehova a fost extrem de răbdător cu infidela națiune Israel. (Neem. 9:30, 31) Și în prezent, Iehova manifestă răbdare acordându-le timp „să ajungă la căință” tuturor celor pe care îi atrage la el. (2 Pet. 3:9; Ioan 6:44; 1 Tim. 2:3, 4) Exemplul lui Iehova ne impulsionează să manifestăm și noi răbdare în timp ce continuăm să predicăm și să predăm. Iehova ne învață răbdarea și prin intermediul unei ilustrări pe care o găsim în Cuvântul său.

Asemenea unui agricultor harnic, dar răbdător, așteptăm să culegem rodul muncii noastre (Vezi paragrafele 10 și 11)

10. Ce învățăm de la agricultorul menționat în Iacov 5:7, 8?

10 Iacov 5:7, 8. Din exemplul agricultorului, învățăm ce înseamnă a manifesta răbdare. Unele plante cresc repede, însă majoritatea, în special cele care rodesc, au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate. În Israel, sezonul de creștere era de circa șase luni. Agricultorul planta semințele după ploile timpurii, de toamnă, și strângea recolta după ploile târzii, de primăvară. (Mar. 4:28) Este înțelept ca și noi să dăm dovadă de răbdare, asemenea agricultorului. Totuși, s-ar putea să nu fie ușor.

11. Cum ne va ajuta răbdarea în lucrarea de predicare?

11 În general, oamenii imperfecți sunt nerăbdători, dorind să culeagă imediat rodul muncii lor. Dar, pentru ca o grădină să dea rod, este necesar să ne ocupăm în mod constant de ea: trebuie să săpăm, să plantăm, să plivim și să udăm. Și lucrarea de facere de discipoli pretinde eforturi constante. Este nevoie de timp pentru a smulge buruienile prejudecăților și ale nepăsării din inima celor cu care studiem. De asemenea, pentru a nu ne descuraja când oamenii refuză să ne asculte, avem nevoie de răbdare. Însă, chiar și atunci când oamenii reacționează pozitiv la mesajul nostru trebuie să manifestăm răbdare. Nu putem grăbi dezvoltarea spirituală a celui cu care studiem. Până și discipolii lui Isus au fost uneori înceți în ce privește înțelegerea unor învățături predate de el. (Ioan 14:9) Totuși, să nu uităm: Noi plantăm și udăm, însă Dumnezeu este cel care îi ajută pe oameni să crească în credință. (1 Cor. 3:6)

12. Cum putem manifesta răbdare când le predicăm rudelor care nu ne împărtășesc convingerile?

12 Când le depunem mărturie rudelor care nu ne împărtășesc convingerile, s-ar putea să ne fie greu să manifestăm răbdare. În această situație, principiul din Eclesiastul 3:1, 7 se dovedește a fi foarte util: „Este . . . un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi”. Astfel, noi depunem mărturie fără cuvinte prin conduita noastră exemplară, dar profităm de orice ocazie care ni se ivește pentru a vorbi despre adevăr. (1 Pet. 3:1, 2) Deși predicăm și predăm cu mult zel, trebuie să manifestăm răbdare față de toți oamenii, inclusiv față de membrii familiei.

13. Ce exemple de răbdare putem imita?

13 Putem învăța multe lucruri despre răbdare atât de la slujitorii fideli din timpurile biblice, cât și de la cei din zilele noastre. Habacuc, de pildă, aștepta cu nerăbdare sfârșitul răutății, însă el a spus cu încredere: „Voi rămâne de veghe la postul meu”. (Hab. 2:1) De asemenea, Pavel dorea cu ardoare ‘să-și sfârșească serviciul’ și să primească răsplata cerească. Totuși, el a continuat cu răbdare ‘să depună o mărturie temeinică despre vestea bună’. (Fap. 20:24)

14. Ce alte exemple de răbdare putem imita?

14 Un exemplu de răbdare din zilele noastre este cel al unui cuplu căsătorit care a absolvit Școala Galaad și care a fost repartizat într-o țară necreștină. Aici există un număr mic de Martori și puțini oameni doresc să studieze Biblia. Colegii lor de la Galaad, care slujeau în alte țări, le povesteau despre numărul mare de persoane cu care studiau și care făceau progrese. În pofida dezinteresului oamenilor din teritoriu, cei doi au continuat să predice cu răbdare. După ce au predicat opt ani în acest teritoriu aparent neproductiv, una dintre persoanele cu care au studiat s-a botezat, spre marea lor bucurie. Ce au în comun aceste exemple? Atât slujitorii din trecut, cât și cei din prezent nu și-au pierdut zelul, adică ‘nu au lăsat mâna să li se odihnească’, iar Iehova i-a răsplătit pentru răbdarea lor. Fie ca și noi să fim „imitatori ai celor care, prin credință și răbdare, moștenesc promisiunile”. (Evr. 6:10-12)

SĂ NE PĂSTRĂM O CREDINȚĂ PUTERNICĂ

15. Cum ne întărește credința în adevărurile din Cuvântul lui Dumnezeu hotărârea de a predica?

15 Noi credem adevărurile pe care le predicăm și suntem nerăbdători să li le împărtășim cât mai multor oameni din mai multe motive. Avem convingerea că promisiunile din Cuvântul lui Dumnezeu se vor împlini. (Ps. 119:42; Is. 40:8) De asemenea, asistăm la împlinirea unor profeții biblice. Și, nu în ultimul rând, vedem cum viața celor ce încep să aplice sfaturile Bibliei se îmbunătățește. Aceste motive ne întăresc convingerea că vestea bună despre Regat trebuie să fie auzită de toți oamenii.

16. În armonie cu Psalmul 46:1-3, cum ne întărește credința în Iehova și în Isus hotărârea de a predica?

16 De asemenea, noi credem în Iehova, Sursa adevărurilor pe care le predicăm, și în cel pe care el l-a întronat Rege al Regatului, Isus. (Ioan 14:1) Indiferent cu ce situații ne vom confrunta, Iehova va fi mereu refugiul și puterea noastră. (Citește Psalmul 46:1-3.) În plus, suntem convinși că Isus conduce din cer lucrarea de predicare, cu puterea și autoritatea încredințate de Iehova. (Mat. 28:18-20)

17. De ce trebuie să continuăm să predicăm? Exemplificați.

17 Credința ne întărește convingerea că Iehova ne va binecuvânta eforturile, uneori în moduri neașteptate. (Ecl. 11:6) De exemplu, mii de oameni trec zilnic pe lângă mesele și cărucioarele noastre de prezentare a literaturii. Este eficientă această metodă de predicare? Cu siguranță! În Serviciul pentru Regat din noiembrie 2014 se vorbește despre o studentă care a scris un eseu despre Martorii lui Iehova. Deși nu a reușit să găsească o sală a Regatului, ea a observat în campus una dintre mesele noastre cu literatură și a luat materialul de care avea nevoie pentru eseu. Mai târziu, ea s-a botezat, iar în prezent slujește ca pionieră regulară. Astfel de experiențe ne îndeamnă să continuăm să predicăm, întrucât ne conștientizează că există încă persoane însetate după adevăr.

SĂ FIM HOTĂRÂȚI ‘SĂ NU LĂSĂM MÂNA SĂ NI SE ODIHNEASCĂ’

18. De ce putem fi siguri că lucrarea de predicare a Regatului se va încheia la momentul fixat de Iehova?

18 Putem fi siguri că lucrarea de predicare a Regatului se va încheia la momentul fixat. De exemplu, în zilele lui Noe, Iehova a dovedit că are control absolut asupra timpului. Cu aproximativ 120 de ani înainte de Potop, Iehova a fixat data când acesta urma să aibă loc. Zeci de ani mai târziu, Iehova i-a poruncit lui Noe să construiască arca. Noe a muncit din greu probabil 40 sau 50 de ani înainte de venirea Potopului. Deși oamenii nu dădeau ascultare mesajului de avertizare anunțat de Noe, acesta a continuat să predice până când Iehova i-a spus că era timpul să aducă animalele în arcă. Apoi, la momentul stabilit, „Iehova a închis ușa”. (Gen. 6:3; 7:1, 2, 16)

19. La ce eveniment vom putea asista dacă ‘nu vom lăsa mâna să ni se odihnească’?

19 În curând, Iehova va decide ca lucrarea de predicare să ia sfârșit. El ‘va închide ușa’ în fața sistemului lui Satan și va instaura o lume nouă și dreaptă. Până atunci, să urmăm exemplul lui Noe, al lui Habacuc și al altora care ‘nu au lăsat mâna să li se odihnească’! Să continuăm să ne concentrăm asupra lucrării de predicare, să manifestăm răbdare și să ne păstrăm o credință puternică în Iehova și în promisiunile sale!

CÂNTAREA 57 Să predicăm la oameni de orice fel

^ par. 5 Articolul precedent i-a îndemnat pe cei care studiază Biblia și au făcut deja unele schimbări în viață să accepte invitația lui Isus de a deveni pescari de oameni. Articolul de față va analiza trei modalități prin care toți vestitorii, atât cei noi, cât și cei cu experiență, își pot întări hotărârea de a continua să predice vestea bună până când Iehova va considera că această lucrare s-a încheiat.

^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: În acest articol, cuvintele „nu lăsa mâna să ți se odihnească” ne îndeamnă să continuăm să predicăm cu hotărâre vestea bună până când Iehova va considera că această activitate s-a încheiat.

^ par. 5 „Ziua Domnului” a început în 1914, când Isus a fost întronat Rege, și durează până la încheierea Domniei sale de O Mie de Ani.