ARTICOLUL DE STUDIU 38

Să acționăm cu înțelepciune pe timp de pace

Să acționăm cu înțelepciune pe timp de pace

„Țara a avut liniște și n-a fost niciun război împotriva lui în anii aceia, pentru că Iehova i-a dat odihnă.” (2 CRON. 14:6)

CÂNTAREA 60 Viața lor e în joc

PREZENTARE *

1. Când ar putea fi greu să-i slujim lui Iehova?

 CÂND crezi că este cel mai greu să-i slujești lui Iehova: când te confrunți cu probleme dificile sau când viața ta este relativ liniștită? Când avem probleme, ne bizuim întru totul pe Iehova. Dar ce facem când nu avem probleme? Uităm într-o anumită măsură cât este de important să-i slujim lui Dumnezeu? Lucrul acesta s-ar putea întâmpla, așa cum i-a avertizat Iehova pe israeliți. (Deut. 6:10-12)

Regele Asa a luat poziție fermă împotriva închinării false (Vezi paragraful 2) *

2. Ce exemplu ne-a lăsat regele Asa?

2 Regele Asa este un exemplu excelent pentru noi deoarece a acționat cu înțelepciune bizuindu-se în totalitate pe Iehova. Asa i-a slujit lui Iehova nu numai în perioade dificile, ci și pe timp de pace. Din fragedă copilărie, „inima lui Asa a fost complet devotată lui Iehova”. (1 Regi 15:14, n.s.) O modalitate prin care Asa și-a demonstrat devoțiunea față de Iehova a fost aceea că a înlăturat din Iuda închinarea falsă. Biblia spune că el „a îndepărtat altarele străine și locurile înalte, a sfărâmat coloanele sacre și a tăiat stâlpii sacri”. (2 Cron. 14:3, 5) El a înlăturat-o chiar și pe Maaca, bunica sa, din poziția proeminentă pe care o ocupa, aceea de regină-mamă, deoarece ea promova închinarea falsă la un idol. (1 Regi 15:11-13)

3. Ce vom analiza în acest articol?

3 Dar acțiunile lui Asa nu s-au rezumat la înlăturarea închinării false. El a promovat închinarea curată, ajutându-i pe locuitorii din Iuda să se întoarcă la Iehova. Drept urmare, Iehova i-a binecuvântat cu pace. * În timpul domniei lui Asa, „țara a avut liniște” zece ani. (2 Cron. 14:1, 4, 6) În continuare, vom analiza cum a profitat Asa de acea perioadă de liniște. Apoi vom vorbi despre creștinii din secolul I, care, asemenea lui Asa, s-au folosit cu înțelepciune de perioadele de pace. De asemenea, vom răspunde la întrebarea: Dacă trăim într-o țară în care avem libertate de închinare, cum ne putem folosi cu înțelepciune de această perioadă de pace?

CUM S-A FOLOSIT ASA DE PERIOADA DE PACE

4. În conformitate cu 2 Cronici 14:2, 6, 7, cum s-a folosit Asa de perioada de pace?

4 2 Cronici 14:2, 6, 7. Asa le-a spus locuitorilor din Iuda că Iehova era cel care le dăduse „odihnă de jur împrejur”. Totuși, el nu a considerat că această perioadă de pace era un timp de relaxare. Dimpotrivă, Asa a început să construiască orașe, ziduri, turnuri și porți. El i-a zis poporului: „Țara este încă în stăpânirea noastră”. Prin aceste cuvinte, Asa a vrut să spună că locuitorii din Iuda puteau să se deplaseze liber prin țara pe care le-o dăduse Dumnezeu și să construiască liniștiți, fără să se simtă amenințați de dușmani. El i-a îndemnat să profite de acea perioadă de pace.

5. De ce și-a întărit Asa armata?

5 De asemenea, Asa a profitat de perioada de pace pentru a-și întări armata. (2 Cron. 14:8) Demonstra această măsură că el nu se bizuia pe Iehova? Nicidecum. El știa că, în calitate de rege, avea datoria de a pregăti poporul pentru necazurile care ar fi putut să survină în viitor. Asa știa că perioada de pace de care se bucura poporul lui Iuda nu avea să dureze la nesfârșit. Și așa s-a și întâmplat.

CUM AU PROFITAT CREȘTINII DIN SECOLUL I DE PERIOADELE DE PACE

6. Cum au profitat creștinii din secolul I de perioadele de pace?

6 Deși creștinii din secolul I au fost deseori persecutați, ei au avut parte și de perioade de liniște. Ce au făcut în perioadele de acalmie acei slujitori ai lui Iehova fideli? Au predicat neobosit vestea bună. Cartea Faptele spune că ei umblau „în teamă de Iehova”. Ca urmare a activității lor de predicare, creștinii ‘continuau să crească’ la număr. Evident, Iehova a binecuvântat zelul cu care au predicat în perioadele de pace. (Fap. 9:26-31)

7, 8. Cum au profitat Pavel și alți creștini de unele ocazii favorabile predicării?

7 Discipolii din secolul I s-au folosit de orice ocazie pentru a răspândi vestea bună. De pildă, când era în Efes, apostolul Pavel a înțeles că i se deschidea „o ușă largă spre activitate”. El a profitat de ocazie pentru a predica și a face discipoli în acel oraș. (1 Cor. 16:8, 9)

8 O altă ocazie favorabilă predicării li s-a deschis lui Pavel și altor creștini în anul 49 e.n., când apostolii și bătrânii din Ierusalim au clarificat problema circumciziei. (Fap. 15:23-29) După ce decizia lor a fost comunicată congregațiilor, discipolii s-au străduit din răsputeri să anunțe „vestea bună despre cuvântul lui Iehova”. (Fap. 15:30-35) Care a fost rezultatul? Biblia spune: „Congregațiile se întăreau în credință și creșteau la număr zi de zi”. (Fap. 16:4, 5)

SĂ PROFITĂM DE VREMURILE DE PACE DIN PREZENT

9. Care este situația actuală în multe țări și ce întrebare am putea să ne punem?

9 Astăzi, în multe țări putem predica în mod liber. Trăiești într-o țară unde te bucuri de libertate de închinare? Atunci întreabă-te: „Cum folosesc libertatea pe care o am?”. În timpul acestor zile din urmă atât de impresionante, organizația lui Iehova desfășoară cea mai amplă campanie de predicare și de predare din istorie. (Mar. 13:10) Putem face multe lucruri în această lucrare.

Mulți vestitori se bucură de mari binecuvântări în timp ce slujesc într-o țară străină și le împărtășesc adevărul unor oameni de altă limbă (Vezi paragrafele 10 la 12) *

10. Ce îndemn găsim în 2 Timotei 4:2?

10 Cum putem profita de perioadele de pace? (2 Tim. 4:2) Să ne analizăm situația pentru a vedea dacă noi înșine sau un membru al familiei noastre ar putea să participe mai mult la lucrarea de predicare, slujind, eventual, ca pionier. Nu este momentul acum să adunăm bogății sau lucruri materiale deoarece nu vom intra cu ele în lumea nouă. (Prov. 11:4; Mat. 6:31-33; 1 Ioan 2:15-17)

11. Ce fac unii frați și surori pentru a ajunge la cât mai mulți oameni cu vestea bună?

11 Mulți vestitori au învățat o limbă străină pentru a-i ajuta pe alții să-l cunoască pe Iehova. În acest sens, organizația noastră produce materiale bazate pe Biblie în tot mai multe limbi. De exemplu, în 2010, literatura noastră era disponibilă în circa 500 de limbi. În prezent, ea este disponibilă în peste 1000 de limbi!

12. Cum reacționează oamenii când aud adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu în limba maternă? Dați un exemplu.

12 Cum reacționează oamenii când aud adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu în limba maternă? Iată experiența unei surori pe care congresul regional din Memphis, Tennessee (SUA), a ajutat-o foarte mult. Congresul a fost ținut în limba kinyarwanda, vorbită în principal în Rwanda, Congo (Kinshasa) și Uganda. După congres, sora a spus: „Deși trăiesc de 17 ani în Statele Unite, acesta este primul congres pe care îl înțeleg în întregime”. Evident, această soră a fost profund impresionată când a ascultat programul în limba maternă. Gândește-te dacă ai putea și tu să înveți o limbă străină pentru a-i ajuta pe unii oameni din teritoriul tău. Acest fapt ar fi deosebit de util mai ales în cazul în care în teritoriul congregației tale există persoane cărora le este mai ușor să se exprime în limba maternă. Eforturile tale vor fi din plin răsplătite.

13. Cum s-au folosit frații noștri din Rusia de perioada de pace?

13 Dar nu toți frații și surorile noastre se bucură de libertatea de a predica. În unele țări, guvernele au restricționat considerabil lucrarea noastră de predicare. Să ne gândim, de pildă, la frații din Rusia. După zeci de ani de persecuții, ei au fost recunoscuți oficial în martie 1991. La acea dată, în Rusia existau circa 16 000 de vestitori ai Regatului. Douăzeci de ani mai târziu, numărul lor ajunsese la peste 160 000. Este clar că frații noștri au acționat cu înțelepciune când au avut ocazia de a predica în libertate. Dar perioada de pace nu a durat. Această schimbare de situație nu le-a diminuat însă zelul de a promova închinarea curată. Ei continuă să-i slujească lui Iehova folosindu-se de orice mijloc pe care îl au la dispoziție.

PERIOADA DE PACE NU VA DURA

După ce regele Asa s-a rugat cu fervoare, Iehova a ajutat poporul lui Iuda să învingă o armată uriașă (Vezi paragrafele 14 și 15)

14, 15. Cum și-a folosit Iehova puterea în favoarea lui Asa?

14 În timpul lui Asa, perioada de liniște s-a încheiat când o armată uriașă de peste un milion de soldați din Etiopia a venit împotriva lui Iuda. Comandantul ei, Zerah, era sigur că el și armata sa vor cuceri Iuda. Dar regele Asa nu s-a lăsat intimidat de superioritatea numerică a armatei inamice. El s-a bizuit pe Dumnezeul său, Iehova. Asa l-a rugat pe Iehova: „Ajută-ne, o, Iehova, Dumnezeul nostru, căci pe tine ne bizuim și în numele tău am venit împotriva acestei mulțimi!”. (2 Cron. 14:11)

15 Deși armata etiopiană era de aproape două ori mai mare decât armata lui, Asa știa că Iehova avea puterea și capacitatea de a veni în ajutorul poporului Său. Iar Iehova i-a arătat lui Asa că nu se înșela: armata etiopiană a fost învinsă și umilită. (2 Cron. 14:8-13)

16. De unde știm că perioada de pace se va sfârși?

16 Cu toate că nu știm cu lux de amănunte ce ne rezervă viitorul fiecăruia dintre noi, ceea ce știm sigur este că orice perioadă de pace de care se bucură slujitorii lui Iehova în prezent este temporară. De fapt, Isus a prezis că, în zilele din urmă, discipolii săi vor fi „urâți de toate națiunile”. (Mat. 24:9) De asemenea, apostolul Pavel a spus că „toți cei care doresc să trăiască cu devoțiune sfântă în unitate cu Cristos Isus vor fi și ei persecutați”. (2 Tim. 3:12) Satan este „cuprins de o mânie mare”, iar noi ne-am amăgi dacă am crede că vom scăpa, într-un fel sau altul, de mânia sa. (Rev. 12:12)

17. În ce moduri ne-ar putea fi testată credința?

17 În viitorul apropiat, toți ne vom confrunta cu încercări ale credinței. În curând, lumea va fi martora unui „necaz mare, cum n-a mai fost de la începutul lumii până acum”. (Mat. 24:21) Atunci, s-ar putea ca membrii familiei să ni se împotrivească, iar activitatea noastră să fie interzisă. (Mat. 10:35, 36) Ne vom bizui fiecare dintre noi pe ajutorul și protecția lui Iehova, asemenea lui Asa?

18. Potrivit cu Evrei 10:38, 39, ce ne va ajuta să ne pregătim pentru sfârșitul perioadei de pace?

18 Iehova ne pregătește din punct de vedere spiritual pentru evenimentele ce vor veni. Prin intermediul ‘sclavului fidel și prevăzător’, el ne dă hrană spirituală consistentă „la timpul potrivit” ca să ne putem păstra o credință de nezdruncinat. (Mat. 24:45) Dar și noi trebuie să facem tot ce putem pentru a avea o credință de neclintit în Iehova. (Citește Evrei 10:38, 39.)

19, 20. În armonie cu 1 Cronici 28:9, ce ar trebui să ne întrebăm și de ce?

19 La fel ca Asa, și noi trebuie ‘să-l căutăm pe Iehova’. (2 Cron. 14:4; 15:1, 2) Începem să-l căutăm când învățăm despre el și ne botezăm. Apoi, ne străduim din răsputeri ca iubirea noastră pentru Iehova să crească. Pentru a ne da seama cât de puternică este iubirea noastră, trebuie să ne întrebăm dacă participăm cu regularitate la întrunirile congregației. Când participăm la întruniri, primim tăria de a continua să-i slujim lui Iehova, precum și încurajare din partea colaboratorilor în credință. (Mat. 11:28) De asemenea, am putea să ne întrebăm dacă studiem cu regularitate Biblia, dacă ținem în fiecare săptămână închinarea în familie sau, în cazul în care suntem singuri, dacă ne alocăm cu regularitate timp pentru studiu ca atunci când am face parte dintr-o familie. În plus, am putea să ne întrebăm dacă participăm cât mai mult posibil la lucrarea de predicare și de predare.

20 De ce ar trebui să ne întrebăm aceste lucruri? Biblia spune că Iehova ne examinează gândurile și inima. Prin urmare, și noi ar trebui să facem la fel. (1 Cron. 28:9) Dacă descoperim că e nevoie să facem schimbări în privința obiectivelor noastre, a atitudinii pe care o avem sau a modului în care gândim, ar trebui să-l rugăm pe Iehova să ne ajute. Acum este momentul să ne pregătim pentru încercările ce vor urma. Fie ca nimic să nu ne împiedice să ne folosim cu înțelepciune de această perioadă de pace!

CÂNTAREA 62 Un cânt nou

^ par. 5 Trăiești într-o țară în care poți să te închini liber lui Iehova? Dacă da, cum te folosești de această perioadă de pace? Articolul de față ne va arăta cum putem urma exemplul regelui Asa și al creștinilor din secolul I. Ei au profitat de perioadele în care nu au fost războaie.

^ par. 3 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Termenul „pace” nu înseamnă numai absența războaielor. Cuvântul ebraic pentru „pace” include și sensul de sănătate, siguranță și bunăstare.

^ par. 57 LEGENDA IMAGINILOR: Regele Asa a înlăturat-o pe bunica sa din poziția proeminentă de regină-mamă, întrucât ea promova închinarea falsă. Supușii loiali ai lui Asa i-au urmat exemplul și au distrus idolii.

^ par. 59 LEGENDA IMAGINILOR: Un cuplu zelos își simplifică viața pentru a sluji într-un loc unde este mare nevoie de vestitori.