ARTICOLUL DE STUDIU 39
Este și numele tău în „cartea vieții”?
„O carte de amintire a fost scrisă înaintea lui despre cei ce se tem de Iehova.” (MAL. 3:16)
CÂNTAREA 61 Martori, ferm înaintați!
PREZENTARE a
1. Potrivit cu Maleahi 3:16, ce carte scrie Iehova și ce conține aceasta?
DE MII de ani, Iehova scrie o carte specială. Această carte conține o listă cu nume și începe cu numele primului martor fidel, Abel. b (Luca 11:50, 51) De-a lungul secolelor, Iehova a continuat să scrie în această carte, astfel că, în prezent, conține milioane de nume. În Biblie, ea este numită „o carte de amintire”, „cartea vieții” sau „sulul vieții”. În continuare, vom folosi denumirea „cartea vieții”. (Citește Maleahi 3:16; Rev. 3:5; 17:8)
2. Ce nume sunt scrise în cartea vieții și cu ce condiție?
2 Această carte neobișnuită conține numele tuturor celor care îi aduc închinare lui Iehova cu teamă și venerație și care îi prețuiesc numele. Ei au perspectiva de a trăi veșnic. În prezent, numele noastre sunt scrise în această carte doar dacă avem o prietenie strânsă cu Iehova în baza jertfei de răscumpărare a Fiului său, Isus Cristos. (Ioan 3:16, 36) Cu siguranță, toți dorim ca numele noastre să fie scrise în această carte, indiferent de speranța pe care o avem – cerească sau pământească.
3, 4. a) Dacă numele nostru apare în prezent în cartea vieții, avem garanția că vom trăi veșnic? Explicați. b) La ce întrebări vom găsi răspunsul în acest articol și în următorul?
3 Înseamnă că toți cei care au numele scrise în această carte vor primi automat viață veșnică? Răspunsul îl găsim în Exodul 32:33, în cuvintele pe care Iehova i le-a adresat lui Moise: „Îl voi șterge din cartea mea pe cel ce a păcătuit împotriva mea”. Așadar, numele care se găsesc în prezent în carte pot fi șterse. E ca și cum Iehova le scrie, la început, cu creionul. (Rev. 3:5) Trebuie să ne asigurăm că numele nostru rămâne în carte până când va fi scris cu cerneală, figurativ vorbind.
4 Însă poate ne întrebăm: „Ce spune Biblia despre cei care sunt scriși în cartea vieții, precum și despre cei care nu sunt scriși? Când vor primi viață veșnică cei ale căror nume rămân în cartea vieții? Ce se poate spune despre cei care au murit fără să aibă ocazia de a-l cunoaște pe Iehova? Pot fi și numele lor scrise în carte?”. Răspunsurile vor fi analizate în acest articol și în următorul.
CE NUME SUNT SCRISE ÎN CARTE?
5, 6. a) Potrivit cu Filipeni 4:3, cine sunt unii dintre cei scriși în cartea vieții? b) Când vor fi numele lor scrise definitiv în cartea vieții?
5 Ce nume sunt scrise în această carte figurativă? Pentru a afla răspunsul, vom vorbi despre cinci grupuri de persoane. Dintre acestea, unele au numele scrise în cartea vieții, altele nu.
6 Primul grup este alcătuit din cei care au fost aleși să guverneze împreună cu Isus în cer. Sunt în prezent numele lor scrise în cartea vieții? Da. După cum le-a spus apostolul Pavel colaboratorilor săi din Filipi, numele celor unși, care au fost invitați să guverneze împreună cu Isus, sunt în cartea vieții. (Filipeni 4:3) Însă numele lor vor rămâne în această carte figurativă dacă ei rămân fideli. Apoi, când vor primi sigilarea finală, înainte să moară sau înainte de izbucnirea necazului celui mare, numele lor vor fi scrise în această carte cu litere de neșters. (Rev. 7:3)
7. Potrivit cu Revelația 7:16, 17, când vor fi scrise pentru totdeauna în cartea vieții numele celor din marea mulțime?
7 Al doilea grup este reprezentat de marea mulțime de alte oi. Sunt în prezent numele lor scrise în cartea vieții? Da. Vor rămâne ele acolo după ce membrii marii mulțimi vor supraviețui Armaghedonului? Da. (Rev. 7:14) Isus a spus despre cei asemănători oilor că vor merge la „viață veșnică”. (Mat. 25:46) Totuși, supraviețuitorii Armaghedonului nu vor primi imediat viață veșnică. Figurativ vorbind, numele lor vor rămâne scrise în creion. Pe parcursul Domniei de O Mie de Ani, Isus „îi va păstori și îi va călăuzi la izvoarele apelor vieții”. Cei care vor urma îndrumarea lui Cristos și se vor dovedi fideli față de Iehova până la final vor avea numele pentru totdeauna în cartea vieții. (Citește Revelația 7:16, 17.)
8. Ale cui nume nu sunt scrise în cartea vieții și ce se va întâmpla cu ei?
8 Al treilea grup este reprezentat de capre, care vor fi distruse la Armaghedon. Numele lor nu sunt scrise în cartea vieții. Isus a spus că ele „vor merge la moarte veșnică”. (Mat. 25:46) Sub inspirație divină, Pavel spune că „vor suporta pedeapsa judecătorească a distrugerii veșnice”. (2 Tes. 1:9; 2 Pet. 2:9) Același lucru se poate spune despre cei care, de-a lungul timpului, au păcătuit cu bună știință împotriva spiritului sfânt. Și ei vor avea parte de distrugere veșnică, nu de viață veșnică. Evident, aceștia nu vor fi înviați. (Mat. 12:32; Mar. 3:28, 29; Evr. 6:4-6) În continuare, vom vorbi despre două grupuri de oameni care vor fi înviați pe pământ.
CEI CARE VOR ÎNVIA
9. Ce grupuri de oameni vor învia pe pământ și care este diferența dintre ele? (Faptele 24:15)
9 Biblia vorbește despre două grupuri de oameni care vor fi înviați cu perspectiva vieții veșnice pe pământ: „cei drepți” și „cei nedrepți”. (Faptele 24:15) „Cei drepți” sunt cei care i-au slujit cu fidelitate lui Iehova înainte de a muri. În schimb, „cei nedrepți” nu i-au slujit lui Iehova. De fapt, în majoritatea cazurilor, conduita lor nu a fost nici pe departe dreaptă. Întrucât ambele grupuri de oameni vor învia, înseamnă că numele lor sunt scrise în cartea vieții? Ca să răspundem la această întrebare, să analizăm fiecare grup în parte.
10. De ce vor învia „cei drepți” și ce privilegiu vor avea unii dintre ei?
10 „Cei drepți” alcătuiesc al patrulea grup. Înainte de a muri, ei aveau numele scrise în cartea vieții. Dar au fost șterse după ce aceștia au încetat din viață? Nu, deoarece ei încă trăiesc în memoria lui Iehova. Iehova „nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii, fiindcă pentru el toți sunt vii”. (Luca 20:38) Aceasta înseamnă că, după înviere, numele lor vor continua să fie în cartea vieții, dar, pentru început, în creion, ca să spunem așa. (Luca 14:14) Fără îndoială, unii dintre cei înviați vor avea privilegiul de a sluji ca „prinți pe tot pământul”. (Ps. 45:16)
11. Ce vor trebui să învețe „cei nedrepți” pentru ca numele lor să poată fi scrise în cartea vieții?
11 În final, să analizăm cel de-al cincilea grup, „cei nedrepți”. Ei nu au trăit la înălțimea normelor lui Dumnezeu înainte de a muri deoarece, probabil, nu le-au cunoscut. Prin urmare, numele lor nu sunt scrise în cartea vieții. Însă Dumnezeu îi va învia, dându-le ocazia ca, în cele din urmă, să aibă numele scrise în această carte. Acești oameni „nedrepți” vor avea nevoie de mult ajutor. Înainte de a muri, unii dintre ei au practicat lucruri îngrozitoare, revoltătoare. De aceea, vor trebui să fie învățați cum să trăiască la înălțimea normelor drepte ale lui Iehova. În acest sens, Regatul lui Dumnezeu va organiza cel mai amplu program de instruire din istoria omenirii.
12. a) Cine îi va instrui pe cei nedrepți? b) Ce se va întâmpla cu cei ce refuză să aplice instruirea primită?
12 Dar cine va participa la acest program de instruire? Marea mulțime și cei drepți, care vor fi înviați. Pentru a avea numele scrise în cartea vieții, cei nedrepți vor trebui să dezvolte o relație strânsă de prietenie cu Iehova și să-și dedice viața lui. Isus Cristos și cei unși vor urmări cu mare interes progresul lor. (Rev. 20:4) Toți cei care vor respinge ajutorul oferit vor fi înlăturați, chiar dacă vor avea, poate, 100 de ani. (Is. 65:20) Întrucât Iehova și Isus pot citi inima, ei nu vor permite nimănui să facă vreun rău în lumea nouă. (Is. 11:9; 60:18; 65:25; Ioan 2:25)
„O ÎNVIERE A VIEȚII” ȘI „O ÎNVIERE A JUDECĂȚII”
13, 14. a) Cum am înțeles în trecut cuvintele lui Isus din Ioan 5:29? b) Ce este demn de remarcat la aceste cuvinte?
13 Și Isus a vorbit despre cei care vor fi readuși la viață pe pământ. De exemplu, el a spus: „Vine timpul când toți cei din morminte vor auzi glasul său și vor ieși afară: cei care au făcut lucruri bune, pentru o înviere a vieții, iar cei care au practicat lucruri rele, pentru o înviere a judecății”. (Ioan 5:28, 29) Cum ar trebui să înțelegem cuvintele lui Isus?
14 În trecut, am înțeles că Isus se referea la faptele pe care acești oameni le vor face după ce vor învia: unii vor face lucruri bune, iar alții lucruri rele. Însă Isus nu a spus că cei înviați vor face lucruri bune sau vor practica lucruri rele. El a folosit timpul trecut, spunând că aceștia „au făcut lucruri bune” sau „au practicat lucruri rele”. De aici înțelegem că Isus se referea la faptele făcute înainte de a înceta din viață. Este logic, nu-i așa? Știm că în lumea nouă nimănui nu i se va permite să practice lucruri rele. Cei nedrepți trebuie să fi practicat lucruri rele înainte de a muri. Așadar, cum ar trebui să înțelegem expresiile folosite de Isus: „o înviere a vieții” și „o înviere a judecății”?
15. Cine va avea parte de „o înviere a vieții” și de ce?
15 „Cei drepți”, care au făcut lucruri bune înainte de a muri, vor avea parte de „o înviere a vieții” deoarece numele lor vor fi deja scrise în cartea vieții. Aceasta înseamnă că învierea celor „care au făcut lucruri bune”, menționată în Ioan 5:29, este aceeași cu învierea „celor drepți”, menționată în Faptele 24:15. Este adevărat că, în Romani 6:7, se spune că păcatele sunt anulate odată cu moartea. Însă interesant este că nu sunt anulate și acțiunile prin care cineva și-a dovedit fidelitatea. (Evr. 6:10) Desigur, oamenii drepți înviați vor trebui să rămână fideli, astfel încât și numele lor să rămână în cartea vieții.
16. La ce se referă expresia „o înviere a judecății”?
16 Ce putem spune despre cei care au practicat lucruri rele înainte de a muri? Numele lor nu sunt scrise în cartea vieții. Deși păcatele le-au fost șterse la moarte, ei nu i-au slujit cu fidelitate lui Iehova. Așadar, învierea ‘celor care au practicat lucruri rele’ este aceeași cu învierea „celor nedrepți”, menționată în Faptele 24:15. Aceasta va fi „o înviere a judecății”. c Cei nedrepți vor fi judecați în sensul că vor fi evaluați. (Luca 22:30) Evident, va fi nevoie de timp pentru a se stabili dacă merită să fie trecuți în cartea vieții. Numele lor vor apărea în cartea vieții doar dacă vor renunța la modul de viață greșit din trecut și se vor dedica lui Iehova.
17, 18. Ce trebuie să facă toți cei care vor fi înviați pe pământ și la ce fapte se referă Revelația 20:12, 13?
17 După înviere, atât cei drepți, cât și cei nedrepți vor trebui să respecte legile din noile suluri ce vor fi deschise în timpul Domniei de O Mie de Ani. Apostolul Ioan descrie această scenă astfel: „Am văzut morții, mari și mici, stând în picioare înaintea tronului și au fost deschise niște suluri. Dar a fost deschis încă un sul: sulul vieții. Morții au fost judecați după cele scrise în suluri, potrivit faptelor lor”. (Rev. 20:12, 13)
18 Vor fi judecați cei înviați pe baza faptelor făcute înainte de a muri? Nu. Așa cum am înțeles, păcatele lor au fost anulate odată cu moartea. Prin urmare, faptele pe baza cărora vor fi judecați trebuie să se refere la acțiunile pe care le vor face după instruirea primită în lumea nouă. Chiar și slujitori fideli ai lui Iehova, precum Noe, Samuel, David și Daniel, vor trebui să învețe despre Isus Cristos și să manifeste credință în jertfa de răscumpărare. Cu atât mai mult vor trebui să învețe cei nedrepți!
19. Ce sfârșit vor avea cei care resping ocazia minunată de a primi viață veșnică?
19 Ce se va întâmpla cu cei care vor respinge ocazia minunată ce li se oferă? În Revelația 20:15 se spune: „Cine n-a fost găsit scris în cartea vieții a fost aruncat în lacul de foc”. Aceste persoane vor fi distruse definitiv. Înțelegem deci cât de important este să ne asigurăm că numele nostru este scris în cartea vieții și că va rămâne acolo!
20. Ce lucrare impresionantă va avea loc în timpul Domniei de O Mie de Ani? (Vezi imaginea de copertă.)
20 Domnia de O Mie de Ani va fi o perioadă extraordinară! Atunci va avea loc cel mai extins program de instruire din istoria omenirii. Însă va fi și un timp în care conduita celor drepți și a celor nedrepți va fi evaluată. (Is. 26:9; Fap. 17:31) Cum se va desfășura acest program educațional? Articolul următor ne va ajuta să înțelegem și să prețuim această măsură excepțională.
CÂNTAREA 147 Iah ne-a promis viață fără sfârșit
a Acest articol prezintă o schimbare a înțelegerii cuvintelor lui Isus din Ioan 5:28, 29 despre „o înviere a vieții” și „o înviere a judecății”. Vom afla la ce se referă aceste învieri și pe cine vizează ele.
b Scrierea acestei cărți a început „la întemeierea lumii” – prin „lume” înțelegând oamenii care pot fi răscumpărați din păcat. (Mat. 25:34; Rev. 17:8) Ca urmare, se pare că numele lui Abel este primul din această listă.
c Înainte am explicat că termenul „judecată” folosit aici se referă la un verdict negativ, sau la o condamnare. Este adevărat, cuvântul „judecată” poate avea acest sens. Dar, în acest context, se pare că Isus a folosit termenul „judecată” într-un sens mai larg. El s-a referit la un proces de evaluare sau, potrivit unui dicționar de termeni grecești, la „analizarea conduitei cuiva”.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)