ARTICOLUL DE STUDIU 37
Poți avea încredere în frații tăi
„Iubirea . . . crede totul, speră totul.” (1 COR. 13:4, 7)
CÂNTAREA 124 Să fim mereu loiali!
PREZENTARE a
1. De ce nu ne surprinde lipsa acută de încredere din prezent?
ÎN LUMEA lui Satan, oamenii nu știu în cine pot avea încredere. Ei sunt dezamăgiți în permanență de conducătorii politici și religioși, precum și de oameni influenți din mediul de afaceri. Mulți simt că nu pot avea încredere nici măcar în prieteni, în vecini sau în membrii familiei. Această situație nu ne surprinde. Biblia a prezis: „În zilele din urmă . . . oamenii vor fi . . . neloiali, . . . calomniatori, . . . trădători”. Cu alte cuvinte, ei aveau să reflecte personalitatea dumnezeului acestui sistem, care nu este nici pe departe demn de încredere. (2 Tim. 3:1-4; 2 Cor. 4:4)
2. a) În cine putem avea încredere deplină? b) Ce s-ar putea întreba unii?
2 Noi însă putem avea încredere deplină în Iehova. (Ier. 17:7, 8) Suntem convinși că el ne iubește și că nu-i ‘va părăsi niciodată’ pe prietenii săi. (Ps. 9:10) Putem avea încredere și în Cristos Isus deoarece și-a dat viața pentru noi. (1 Pet. 3:18) De asemenea, am constatat din proprie experiență că îndrumarea Bibliei este demnă de încredere. (2 Tim. 3:16, 17) Așadar, este evident că putem avea încredere în Iehova, în Isus și în Biblie. Însă unii s-ar putea întreba: „Pot avea încredere și în frații și surorile din congregație?”. Dacă da, de ce?
AVEM NEVOIE DE FRAȚII ȘI DE SURORILE NOASTRE
3. Ce privilegiu minunat avem? (Marcu 10:29, 30)
3 Iehova ne-a ales să facem parte din familia sa mondială de închinători. Acesta este un privilegiu inestimabil, care ne aduce multe foloase! (Citește Marcu 10:29, 30.) Pe tot globul, avem frați și surori care, la fel ca noi, îl iubesc pe Iehova și se străduiesc să trăiască la înălțimea standardelor lui. Deși am putea fi diferiți în ce privește limba, cultura și îmbrăcămintea, ne simțim aproape unii de alții, chiar și când ne întâlnim pentru prima dată. Apreciem îndeosebi ocaziile în care îl lăudăm împreună pe Tatăl nostru ceresc și ne închinăm lui. (Ps. 133:1)
4. De ce avem nevoie de colaboratorii noștri?
4 Acum, mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniți cu frații și surorile noastre. Ei ne ajută să ne purtăm poverile. (Rom. 15:1; Gal. 6:2) De asemenea, ne încurajează să rămânem activi în serviciul adus lui Iehova și să ne păstrăm o spiritualitate puternică. (1 Tes. 5:11; Evr. 10:23-25) Ce s-ar întâmpla dacă nu am avea parte de ocrotirea congregației și ar trebui să-i înfruntăm singuri pe dușmanii noștri – Satan Diavolul și lumea lui rea? În curând, Satan și cei influențați de el îi vor ataca pe slujitorii lui Dumnezeu. Cât de recunoscători vom fi să-i avem alături pe frații și pe surorile noastre!
5. De ce unora nu le este ușor să aibă încredere în colaboratorii lor?
5 Însă unora le-ar putea fi greu să aibă încredere în frații și în surorile lor. De ce? Probabil că cineva le-a trădat încrederea dezvăluind o informație confidențială sau nu și-a ținut o promisiune. Ori poate că cineva din congregație a spus sau a făcut ceva ce i-a rănit profund. Din cauza unor astfel de experiențe, ne-ar putea fi greu să avem încredere în alții. Însă ce ne ajută să dobândim mai multă încredere în colaboratorii noștri?
IUBIREA NE AJUTĂ SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN FRAȚII NOȘTRI
6. Cum ne ajută iubirea să avem mai multă încredere în alții? (1 Corinteni 13:4-8)
6 Iubirea este fundamentul încrederii. În 1 Corinteni, capitolul 13, sunt descrise mai multe fațete ale iubirii care ne pot ajuta să dobândim încredere în alții sau să ne redobândim încrederea pierdută. (Citește 1 Corinteni 13:4-8.) De exemplu, în versetul 4 se spune că „iubirea este răbdătoare și bună”. Iehova are răbdare cu noi, chiar și atunci când păcătuim împotriva lui. De aceea, și noi trebuie să fim răbdători cu frații noștri când aceștia spun sau fac ceva ce ne irită ori ne rănește. Versetul 5 adaugă: „[Iubirea] nu se irită ușor. Nu ține cont de răul suferit”. Nu am dori ‘să ținem cont de răul suferit’, adică să păstrăm o evidență mintală a greșelilor altora, la care să facem referire ulterior. Eclesiastul 7:9 ne îndeamnă: „Nu te grăbi să te mânii”. De asemenea, este înțelept să aplicăm sfatul din Efeseni 4:26: „Nu lăsați să apună soarele peste mânia voastră”.
7. Cum ne ajută principiile din Matei 7:1-5 să avem mai multă încredere în colaboratorii noștri?
7 Putem avea mai multă încredere în frații și în surorile noastre dacă îi privim așa cum îi privește Iehova. El îi iubește și nu le contabilizează greșelile. Nici noi nu ar trebui să facem acest lucru. (Ps. 130:3) În loc să ne concentrăm la greșelile lor, ar trebui să le remarcăm calitățile și potențialul de a face binele. (Citește Matei 7:1-5.) Întrucât iubirea „crede totul”, le atribuim motivații bune fraților noștri. (1 Cor. 13:7) Aceasta nu înseamnă că Iehova se așteaptă să avem o încredere oarbă în frați; mai degrabă, se așteaptă să avem încredere în ei deoarece s-au dovedit demni de încredere. b
8. Ce altceva te poate ajuta să ai mai multă încredere în frații tăi?
8 Asemenea respectului, încrederea se câștigă, iar acest proces necesită timp. Cum poți avea mai multă încredere în frați? Străduiește-te să-i cunoști mai bine. Conversează cu ei cu ocazia întrunirilor. Mergeți împreună în lucrare. Fii răbdător. Dă-le ocazii de a se dovedi demni de încredere. La început, probabil că nu-i vei dezvălui cele mai profunde gânduri și sentimente unei persoane pe care de-abia începi să o cunoști. Însă, pe măsură ce prietenia dintre voi se întărește, probabil că îți va fi mai ușor să-i vorbești deschis despre sentimentele tale. (Luca 16:10) Dar cum vei acționa dacă un frate îți trădează încrederea? Nu te grăbi să rupi legătura cu el. Mai degrabă, acordă-i puțin timp. Nu permite ca acțiunile câtorva să te determine să nu mai ai încredere în ceilalți frați ai tăi. Pentru a înțelege mai bine această idee, să analizăm exemplele unor slujitori fideli ai lui Iehova care au continuat să aibă încredere în alții, în pofida dezamăgirilor.
SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA CEI CARE NU ȘI-AU PIERDUT ÎNCREDEREA ÎN ALȚII
9. a) Cum și-a păstrat Ana încrederea în măsurile luate de Iehova cu privire la închinare, în pofida greșelilor celor numiți de el? b) Ce învățăm din exemplul Anei cu privire la încrederea pe care trebuie să o avem în măsurile luate de Iehova în ce privește închinarea? (Vezi imaginea.)
9 Ai fost vreodată dezamăgit de un frate cu răspundere? Dacă da, exemplul Anei te poate încuraja. În calitate de mare preot, Eli era o autoritate din punct de vedere spiritual în Israel. Însă membrii familiei lui nu erau exemplari. Fiii săi, care slujeau și ei la tabernacol, se făceau vinovați de o conduită imorală nerușinată, conduită pentru care tatăl lor nu i-a disciplinat în măsura cuvenită. Iehova nu l-a înlăturat imediat pe Eli din poziția de mare preot. Cu toate acestea, Ana nu a încetat să-i aducă închinare lui Iehova la tabernacol cât timp Eli a slujit acolo. La un moment dat, Ana, cuprinsă de tristețe, se ruga lui Iehova, iar Eli a tras concluzia, în mod pripit, că era beată. El a criticat-o pe această femeie îndurerată, fără să-i cunoască situația cu adevărat. (1 Sam. 1:12-16) Ana jurase că, dacă va fi binecuvântată cu un fiu, i-l va dărui lui Iehova. Ea a fost dispusă să-și respecte jurământul, deși știa că fiul ei avea să fie în grija lui Eli la tabernacol. (1 Sam. 1:11) Trebuiau corectați fiii lui Eli? Cu siguranță, iar Iehova a acționat la momentul potrivit. (1 Sam. 4:17) Între timp însă, Dumnezeu a binecuvântat-o pe Ana cu un fiu, Samuel. (1 Sam. 1:17-20)
10. Cum a reușit David să-și păstreze încrederea în alții, în pofida unei experiențe negative?
10 Ți-a fost înșelată încrederea de un prieten apropiat? Dacă da, meditează la situația prin care a trecut regele David. Ahitofel era unul dintre prietenii săi apropiați. Însă, când Absalom, fiul lui David, a vrut să-l detroneze pe tatăl său, Ahitofel i s-a alăturat lui Absalom în acest complot. Cu siguranță, pentru David a fost o lovitură să piardă atât sprijinul unui prieten apropiat, cât și pe al fiului său. Însă David nu a permis acestor acte de trădare să-i zdruncine încrederea în ceilalți. El a continuat să aibă încredere într-un alt prieten, Hușai, care a fost loial și nu a luat parte la revoltă. Încrederea lui David a fost bine întemeiată, întrucât Hușai s-a dovedit a fi un prieten bun, care și-a riscat viața pentru a-l ajuta. (2 Sam. 17:1-16)
11. Cum a dat dovadă de încredere unul dintre slujitorii lui Nabal?
11 Să analizăm exemplul unuia dintre slujitorii lui Nabal. David și oamenii săi i-au ocrotit cu multă bunătate pe slujitorii unui israelit pe nume Nabal, un om înstărit. Mai târziu, David a cerut hrană pentru oamenii săi din ce avea Nabal în plus. Când cererea lui modestă a fost refuzată, David s-a înfuriat atât de tare, încât a hotărât să-i omoare pe toți bărbații din casa acestui om. Unul dintre slujitori i-a relatat cele întâmplate lui Abigail, soția lui Nabal. Întrucât și el era un bărbat din casa lui Nabal, slujitorul știa că viața sa era în mâinile lui Abigail. În loc să fugă pentru a se salva, el a avut încredere că Abigail avea să remedieze situația. Probabil că încrederea lui s-a bazat pe reputația pe care și-o făcuse această femeie înțeleaptă. Ceea ce s-a întâmplat ulterior a arătat că încrederea lui fusese justificată. Plină de curaj, Abigail l-a convins pe David să nu-și ducă la îndeplinire planul. (1 Sam. 25:2-35) La rândul ei, Abigail a avut încredere că David va lua decizia corectă.
12. Cum a arătat Isus încredere în discipolii săi, deși erau imperfecți?
12 Isus a avut încredere în discipolii săi, deși aceștia au făcut greșeli. (Ioan 15:15, 16) La un moment dat, Iacov și Ioan l-au rugat pe Isus să le asigure o poziție specială în Regat. Cu toate acestea, Isus nu a pus la îndoială motivația cu care ei îi slujeau lui Iehova și nici nu le-a luat privilegiul de a fi apostoli. (Mar. 10:35-40) Mai târziu, când Isus a fost arestat, toți discipolii săi l-au părăsit. (Mat. 26:56) Totuși, Isus nu și-a pierdut niciodată încrederea în ei. Deși le cunoștea bine slăbiciunile, Isus „i-a iubit până la sfârșit”. (Ioan 13:1) După ce a înviat, el chiar le-a încredințat celor 11 apostoli importanta responsabilitate de a fi în fruntea lucrării de predicare și de a avea grijă de oile sale prețioase. (Mat. 28:19, 20; Ioan 21:15-17) Încrederea lui în acești oameni imperfecți a fost întemeiată. Cu toții i-au slujit cu fidelitate lui Iehova până la sfârșitul vieții lor pe pământ. Așadar, Ana, David, slujitorul lui Nabal, Abigail și Isus ne-au arătat prin exemplul lor că putem avea încredere în oameni imperfecți.
SĂ NE RECÂȘTIGĂM ÎNCREDEREA ÎN FRAȚI
13. Ce ne-ar putea face să ne pierdem încrederea în alții?
13 Ți s-a întâmplat să-i încredințezi unui frate o informație confidențială, ca să afli apoi că a dezvăluit-o altcuiva? Dezamăgirea pe care o simțim poate fi greu de descris în cuvinte. De exemplu, o soră i-a dezvăluit unui bătrân o problemă personală. A doua zi, soția bătrânului a sunat-o ca s-o încurajeze. Era evident că ea aflase de la soțul ei acea informație confidențială. După cum era de așteptat, încrederea surorii în acel bătrân a fost zdruncinată. Totuși, ea a acționat cu înțelepciune și a cerut ajutor. L-a abordat pe un alt bătrân, iar el a ajutat-o să-și recâștige încrederea în bătrânii de congregație.
14. Cum și-a recâștigat un frate încrederea în doi colaboratori ai săi?
14 Un frate avea de mult timp resentimente față de doi bătrâni, în care simțea că nu putea să aibă încredere. La un moment dat însă, și-a amintit cuvintele simple, dar pline de forță ale unui frate pe care îl respecta mult: „Satan este dușmanul nostru, nu frații!”. Fratele s-a gândit mult la această idee și s-a rugat în legătură cu ea, iar în cele din urmă a făcut pace cu cei doi bătrâni.
15. De ce poate fi nevoie de timp ca să ne recâștigăm încrederea în frați? Dați un exemplu.
15 Pierderea unui privilegiu în congregație poate fi o experiență dureroasă. În anii ’30, Grete și mama ei slujeau cu loialitate în Germania nazistă, unde lucrarea noastră era interzisă. Grete avea privilegiul de a lucra la multiplicarea Turnului de veghe. Însă, când frații au aflat că tatăl ei se împotrivea adevărului, i-au luat acest privilegiu de teamă că el avea să le dea autorităților informații despre congregație. Dar încercările Gretei nu s-au oprit aici. Pe parcursul Celui de-Al Doilea Război Mondial, frații au refuzat să le dea Gretei și mamei ei revistele și nu vorbeau cu ele când le întâlneau pe stradă. Această situație le-a produs multă suferință. Întrucât rănile erau foarte adânci, Grete a avut nevoie de timp ca să-i ierte pe acei frați și să aibă din nou încredere în ei. În cele din urmă însă, a înțeles că Iehova i-a iertat și că ar trebui să facă și ea la fel.
„Satan este dușmanul nostru, nu frații!”
16. De ce trebuie să ne redobândim încrederea în frații noștri, în pofida obstacolelor?
16 Ai trecut și tu printr-o astfel de experiență tristă? Dacă da, fă tot ce poți pentru a-ți recâștiga încrederea în frați. Probabil că va fi nevoie de timp, dar merită efortul. Să ilustrăm: Dacă am suferit vreodată o intoxicație alimentară, probabil că acum suntem mai atenți la ce mâncăm. Însă, dacă am consumat o dată un aliment contaminat, nu înseamnă că nu vom mai mânca niciodată. În mod asemănător, o experiență negativă nu trebuie să ne slăbească încrederea în toți frații noștri. În definitiv, fiecare dintre noi s-a născut imperfect. Dacă ne vom redobândi încrederea în alții, vom fi mai fericiți și ne vom concentra la ceea ce putem face noi pentru a promova relații bazate pe încredere în congregație.
17. De ce este încrederea atât de importantă și ce vom analiza în articolul următor?
17 Deși neîncrederea este la ordinea zilei în lumea lui Satan, în familia noastră mondială există un climat de încredere. În prezent, încrederea contribuie la bucuria și la unitatea noastră, iar în timpurile dificile care vor veni, va fi o protecție. Dar ce poți face dacă ți-a fost trădată încrederea? Încearcă să privești lucrurile din perspectiva lui Iehova, aplică principiile Bibliei, cultivă o iubire profundă față de frați și învață din exemplul slujitorilor lui Iehova din trecut. Putem trece peste sentimentele noastre rănite și ne putem redobândi încrederea în alții! Drept urmare, vom fi binecuvântați cu nenumărați prieteni care vor fi ‘mai apropiați decât un frate’. (Prov. 18:24) Încrederea însă este un sentiment reciproc. În articolul următor, vom vedea cum ne putem dovedi noi demni de încrederea fraților noștri.
CÂNTAREA 101 Să slujim în unitate
a Este important să avem încredere în frații noștri. Însă nu ne este tot timpul ușor deoarece ei ne dezamăgesc uneori. În acest articol, vom înțelege cum ne ajută principiile biblice și unele exemple din trecut să avem încredere în frații noștri. De asemenea, vom vedea cum ne putem recâștiga încrederea în ei în cazul în care nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor noastre.
b Biblia avertizează că unele persoane din congregație ar putea să nu fie demne de încredere. (Iuda 4) În cazuri rare, frați falși pot încerca să îi inducă în eroare pe ceilalți vorbind „lucruri denaturate”. (Fap. 20:30) Noi nu avem încredere în astfel de persoane și nici nu le ascultăm.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)