ARTICOLUL DE STUDIU 37
Să ne încredem în Iehova, la fel ca Samson
„Domn Suveran Iehova, adu-ți aminte de mine, te rog, și dă-mi putere.” (JUD. 16:28)
CÂNTAREA 28 Să câștigăm prietenia lui Iehova!
PREZENTARE a
1, 2. De ce ne este de folos relatarea despre Samson?
CÂND auzi numele „Samson”, probabil că primul lucru la care te gândești este o putere fizică ieșită din comun. Dar poate că îți vine în minte și decizia greșită pe care Samson a luat-o la un moment dat. Totuși, Iehova s-a concentrat asupra faptelor de credință care i-au caracterizat viața și a dorit ca acestea să fie consemnate în Biblie în folosul nostru.
2 Iehova l-a folosit pe Samson pentru a realiza lucruri uimitoare în favoarea poporului său, Israel. Secole mai târziu, Iehova l-a inspirat pe Pavel să-i menționeze numele printre cele ale unor slujitori ai săi care s-au remarcat prin credință. (Evr. 11:32-34) Exemplul lui Samson ne poate fi foarte util în prezent. El s-a bazat pe Iehova chiar și în împrejurări extrem de dificile. În continuare, vom vedea ce putem învăța de la acest slujitor al lui Iehova și cum ne încurajează exemplul lui.
SAMSON A AVUT ÎNCREDERE ÎN IEHOVA
3. Ce însărcinare a primit Samson?
3 Când Samson s-a născut, israeliții erau sub dominația filistenilor. (Jud. 13:1) Din cauza jugului apăsător al acestora, poporul suferea foarte mult. Iehova l-a ales pe Samson pentru a salva „Israelul din mâna filistenilor”. (Jud. 13:5) Aceasta nu era nici pe departe o sarcină ușoară. Pentru a o îndeplini, Samson trebuia, fără îndoială, să se bazeze pe Iehova.
4. Cum l-a eliberat Iehova pe Samson din mâinile filistenilor? (Judecătorii 15:14-16)
4 Să analizăm un episod care scoate în evidență încrederea lui Samson în Iehova, precum și ajutorul pe care i l-a oferit Dumnezeu. La un moment dat, o armată a filistenilor a venit în orașul Lehi, situat, probabil, în Iuda, pentru a-l prinde pe Samson. Temându-se pentru viața lor, bărbații lui Iuda au decis să-l predea dușmanilor. Astfel, chiar conaționalii lui l-au legat cu două frânghii noi și l-au dus la filisteni. (Jud. 15:9-13) Însă „spiritul lui Iehova a început să acționeze asupra lui”, astfel încât el s-a putut elibera. Apoi, a luat „o falcă de măgar încă neuscată” și a ucis cu ea 1 000 de filisteni. (Jud. 15:14-16)
5. Cum a arătat Samson că se încrede în Iehova?
5 De ce a folosit Samson o armă atât de neobișnuită, precum o falcă de măgar? Deoarece, fără îndoială, știa că reușita lui nu depindea de arma cu care lupta, ci de Iehova. Într-adevăr, acest bărbat fidel a folosit ce avea la dispoziție pentru a îndeplini voința lui Dumnezeu, iar încrederea lui în El a fost răsplătită cu o victorie impresionantă.
6. Ce învățăm de la Samson în ce privește îndeplinirea responsabilităților teocratice?
6 Iehova ne poate întări și pe noi să ne îndeplinim responsabilitățile, chiar și pe cele care par imposibil de realizat. Iar modul în care ne ajută poate fi uimitor. Așadar, să fim siguri că Iehova, care i-a dat putere lui Samson, ne va ajuta și pe noi să-i îndeplinim voința dacă ne încredem în el. (Prov. 16:3)
7. Dați un exemplu care arată cât de important este să căutăm îndrumarea lui Iehova.
7 Mulți frați și surori care participă la proiecte teocratice de construcție arată că au încredere în Iehova. În trecut, majoritatea sălilor Regatului și alte clădiri teocratice erau proiectate și construite de frați. Însă, odată cu creșterea numerică a organizației lui Iehova, s-a impus o schimbare. Frații care trebuiau să ia o decizie în această privință au căutat îndrumarea lui Iehova și au încercat o nouă abordare, aceea de a cumpăra clădiri și a le renova. Robert, care în ultimii ani a fost implicat în mai multe proiecte de construcție la nivel mondial, spune: „La început, unora nu le-a fost deloc ușor să accepte noua metodă deoarece era foarte diferită de metoda cu care fuseserăm obișnuiți ani la rând. Însă frații s-au străduit să se adapteze, iar realitatea confirmă că Iehova a binecuvântat acele schimbări”. Acesta este doar un exemplu care dovedește că Iehova își îndrumă poporul pentru a-i îndeplini voința. Prin urmare, cu toții ne-am putea întreba: „Apelez la îndrumarea lui Iehova și sunt dispus să mă adaptez la schimbări pentru a-i sluji în cel mai bun mod posibil?”.
SAMSON NU S-A BAZAT PE FORȚELE PROPRII
8. Cum a procedat Samson când, la un moment dat, i s-a făcut sete?
8 Probabil că ai citit și despre alte relatări în care Samson a făcut lucruri uluitoare. De exemplu, odată, el a sfâșiat cu mâinile goale un leu, iar mai târziu a ucis 30 de filisteni în orașul Ascalon. (Jud. 14:5, 6, 19) Samson era convins că nu ar fi putut face niciodată astfel de lucruri fără ajutorul lui Iehova. Încrederea lui în Dumnezeu reiese și din episodul în care i s-a făcut sete după ce a ucis 1 000 de filisteni. În loc să se bazeze pe forțele proprii ca să-și potolească setea, el i-a cerut ajutor lui Iehova. (Jud. 15:18)
9. Cum a răspuns Iehova cererii lui Samson? (Judecătorii 15:19)
9 Iehova a răspuns cererii lui Samson creând în mod miraculos o sursă de apă. După ce a băut, Samson și-a recăpătat puterile și s-a înviorat. (Jud. 15:19) Din câte se pare, acest izvor exista și când profetul Samuel a scris sub inspirație cartea Judecătorii. Izvorul le reamintea, probabil, israeliților, că Iehova își ajută închinătorii loiali când sunt în nevoie.
10. Ce presupune faptul de a căuta ajutorul lui Iehova? (Vezi și imaginile.)
10 Din exemplul lui Samson învățăm că este important să căutăm ajutorul lui Iehova, indiferent de talentele și capacitățile noastre sau de realizările pe care le-am avut de-a lungul timpului în serviciul lui. Dacă suntem modești, vom înțelege că adevăratul succes este posibil doar dacă ne bazăm pe Dumnezeu. Așa cum Samson a prins puteri după ce a băut apa furnizată de Iehova, tot așa noi vom deveni mai puternici din punct de vedere spiritual dacă vom profita de toate măsurile luate de El în folosul nostru. (Mat. 11:28)
11. Cum arătăm că ne bazăm pe ajutorul lui Iehova? Exemplificați.
11 Să ne gândim la Alexei, un frate din Rusia, care suferă din cauza persecuției. Ce îl ajută să rămână puternic în această situație dificilă? El și soția lui au o bună rutină de activități spirituale. Alexei spune: „Mă străduiesc să păstrez un bun program de activități spirituale, precum citirea zilnică a Bibliei și studiul personal. În fiecare dimineață, eu și soția mea analizăm textul zilei și ne rugăm împreună lui Iehova”. Din exemplul lui Alexei învățăm că este important să ne bazăm pe Iehova și nu pe forțe proprii. Cum anume? Întărindu-ne credința prin intermediul unui studiu personal regulat și al altor activități teocratice. Cu siguranță, Iehova ne va binecuvânta cu generozitate eforturile de a-i sluji și, la fel ca în cazul lui Samson, ne va da puterea de care avem nevoie.
SAMSON NU A RENUNȚAT
12. Ce decizie greșită a luat Samson și de ce relația lui cu Dalila a fost diferită?
12 Fiind imperfect, Samson a luat uneori decizii greșite. În special una dintre aceste decizii a avut consecințe tragice. După ce a slujit un timp ca judecător, Samson „s-a îndrăgostit de o femeie din valea Sorec, pe nume Dalila”. (Jud. 16:4) Mai înainte, Samson fusese logodit cu o femeie filisteană, însă „lucrul acesta era de la Iehova, căci El căuta o ocazie împotriva filistenilor”. Ulterior, a fost găzduit de o prostituată din orașul filistean Gaza. În această împrejurare, Dumnezeu i-a dat putere să smulgă canaturile porții orașului, slăbindu-i astfel sistemul de apărare. (Jud. 14:1-4; 16:1-3) Relația lui cu Dalila însă a fost diferită. Dalila era, din câte se pare, israelită, nu filisteană, așadar, Samson nu a urmărit prin această relație să îndeplinească misiunea încredințată de Iehova, aceea de a lupta împotriva filistenilor.
13. Cum l-a atras Dalila pe Samson într-o situație cu consecințe tragice?
13 Dalila a acceptat o sumă mare de bani din partea filistenilor pentru a-l trăda pe Samson. Cum a fost posibil ca Samson să nu-și dea seama care erau intențiile Dalilei? Avea el prea multă încredere în ea sau era orbit de iubire? Nu știm. Cert este că Dalila a insistat în repetate rânduri să-i dezvăluie sursa puterii sale. În cele din urmă, Samson a cedat insistențelor ei. Ce trist că a permis să ajungă în această situație! Care au fost consecințele? Pentru un timp, el și-a pierdut puterea și nu a mai avut aprobarea lui Iehova. (Jud. 16:16-20)
14. Ce preț a plătit Samson deoarece a avut încredere în Dalila?
14 Samson a plătit un preț foarte mare deoarece a avut mai multă încredere în Dalila decât în Iehova. Filistenii l-au prins și i-au scos ochii. El a fost închis în orașul Gaza, pe ai cărui locuitori îi umilise mai înainte. Aici a devenit un biet deținut care măcina cereale. Apoi, a fost din nou umilit cu ocazia unei sărbători ținute de filisteni. Aceștia au adus o mare jertfă zeului lor Dagon, în semn de mulțumire că îl dăduse pe Samson în mâinile lor. Ei l-au scos din închisoare și l-au adus la petrecere „ca să-i distreze”, adică să-și bată joc de el. (Jud. 16:21-25)
15. Cum a arătat Samson că se baza din nou pe Iehova? (Judecătorii 16:28-30) (Vezi imaginea de copertă.)
15 Chiar dacă a făcut o greșeală gravă, Samson nu a renunțat să-i slujească lui Iehova. El s-a folosit de ocazie pentru a duce la îndeplinire misiunea de a-i ucide pe filisteni. (Citește Judecătorii 16:28-30.) Așadar, Samson l-a implorat pe Iehova: „Lasă-mă să mă răzbun pe filisteni!”. Adevăratul Dumnezeu i-a ascultat cererea și i-a redat puterea neobișnuită. Prin urmare, cu acea ocazie, Samson a ucis mai mulți filisteni decât în tot restul vieții sale.
16. Ce lecție învățăm din atitudinea lui Samson?
16 Deși a suferit mult din cauza greșelii sale, Samson nu a încetat să facă voința lui Iehova. Ce învățăm din atitudinea lui? Chiar dacă am fost mustrați sau am pierdut un privilegiu din cauză că am făcut o greșeală, nu trebuie să renunțăm. Să nu uităm că Iehova nu renunță la noi. (Ps. 103:8-10) El ne poate da putere pentru a-i sluji în continuare, așa cum i-a dat și lui Samson.
17, 18. Cum te-a încurajat exemplul lui Michael? (Vezi și imaginile.)
17 Să analizăm exemplul unui frate tânăr pe nume Michael. El susținea din plin activitățile congregației fiind slujitor auxiliar și pionier regular. Din nefericire însă, în urma unei greșeli pe care a făcut-o, el și-a pierdut privilegiile. Michael spune: „Eram foarte implicat în activitățile teocratice, ca o locomotivă care merge cu viteză înainte. Apoi, dintr-odată, m-am simțit ca și când aș fi intrat într-un zid. Nu m-am gândit niciodată că Iehova mă va abandona, dar mă întrebam cu îngrijorare dacă voi avea din nou o relație strânsă de prietenie cu el sau dacă voi mai sluji în congregație la fel de mult ca înainte”.
18 Din fericire, Michael nu a renunțat. El adaugă: „Principalul meu obiectiv a fost să-mi restabilesc prietenia cu Iehova. De aceea, i-am vorbit cu regularitate despre sentimentele mele, am studiat și am meditat”. După un timp, Michael a primit din nou privilegii în congregație, iar în prezent este bătrân și pionier regular. El spune: „Sprijinul și încurajarea pe care le-am primit, îndeosebi din partea bătrânilor, m-au ajutat să înțeleg că Iehova continuă să mă iubească. Acum îi slujesc din nou cu o conștiință curată. Din experiența prin care am trecut, am învățat că Iehova iartă pe oricine se căiește cu adevărat”. La fel ca Michael, putem fi siguri că Tatăl nostru ceresc ne va folosi în serviciul său și ne va binecuvânta chiar dacă am făcut greșeli, cu condiția să ne corectăm și să ne încredem în el. (Ps. 86:5; Prov. 28:13)
19. Cum te-a încurajat exemplul lui Samson?
19 În acest articol, am analizat câteva evenimente remarcabile din viața lui Samson. Fiind imperfect, el a luat uneori decizii greșite. Cu toate acestea, nu a renunțat să-i slujească lui Iehova, nici chiar după greșeala făcută cu Dalila. Iar Iehova, la rândul lui, nu a renunțat la Samson, ci l-a folosit din nou într-un mod extraordinar. El l-a considerat în continuare un bărbat cu o credință remarcabilă, dorind ca numele lui să fie menționat alături de numele altor slujitori fideli ai săi, consemnate în Evrei, capitolul 11. Cât de încurajator este să știm că îi slujim unui Tată ceresc atât de iubitor, care vrea să ne dea putere îndeosebi când suntem slabi! Așadar, la fel ca Samson, să-l implorăm pe Iehova: „Adu-ți aminte de mine, te rog, și dă-mi putere”. (Jud. 16:28)
CÂNTAREA 3 Ne dai forță, speranță, încredere!
a Samson este un personaj biblic cunoscut de mulți oameni, chiar și de cei care nu sunt foarte familiarizați cu Biblia. Povestea lui a fost evocată în piese de teatru, filme și cântece. Însă relatarea despre Samson nu este rodul imaginației. El a fost o persoană reală, cu o credință puternică, de la care putem învăța multe lucruri.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)