ARTICOLUL DE STUDIU 38

Tineri – Cum va fi viața voastră?

Tineri – Cum va fi viața voastră?

„Discernământul te va ocroti”. (PROV. 2:11)

CÂNTAREA 135 Iehova te roagă: „Fiul meu, fii înțelept”

PREZENTARE a

1. Cu ce provocare s-au confruntat Ioas, Ozia și Iosia?

 IMAGINEAZĂ-ȚI că ești doar un copil sau un adolescent și că ai devenit rege al poporului lui Dumnezeu. Cum ți-ai folosi autoritatea cu care ai fost învestit? Biblia vorbește despre câțiva bărbați care au devenit regi în Iuda când erau foarte tineri: de exemplu, Ioas la 7 ani, Ozia la 16 ani și Iosia la 8 ani. Ce responsabilitate grea trebuie să fi apăsat pe umerii lor! Oricât de mari au fost provocările pe care le-au întâmpinat, cu toții au primit ajutorul de care aveau nevoie pentru a depăși obstacolele și a avea succes.

2. De ce este util să studiem despre Ioas, Ozia și Iosia?

2 Chiar dacă nu suntem regi sau regine, putem învăța lecții valoroase de la acești regi. Toți trei au luat atât decizii bune, cât și decizii greșite. Analizând exemplul fiecăruia dintre ei, vom înțelege de ce este important să ne alegem cu înțelepciune prietenii, să rămânem umili și să continuăm să căutăm îndrumarea lui Iehova.

SĂ NE ALEGEM CU ÎNȚELEPCIUNE PRIETENII

Putem urma exemplul lui Ioas ascultând sfatul persoanelor mature din punct de vedere spiritual (Vezi paragrafele 3, 7) c

3. Ce efect a avut asupra regelui Ioas instruirea primită de la marele preot Iehoiada?

3 Ia decizii înțelepte, la fel ca Ioas. În tinerețe, regele Ioas a luat o decizie înțeleaptă. Neavând tată, el s-a lăsat îndrumat de marele preot Iehoiada. Acest preot fidel l-a instruit ca și cum ar fi fost propriul său fiu. Drept urmare, Ioas a hotărât să-i slujească lui Iehova și să promoveze închinarea curată. De asemenea, la inițiativa lui, templul lui Iehova a fost renovat. (2 Cron. 24:1, 2, 4, 13, 14)

4. Ce foloase avem dacă prețuim poruncile lui Iehova? (Proverbele 2:1, 10-12)

4 Faptul că ești învățat să-l iubești pe Iehova și să respecți normele sale este un cadou de o valoare inestimabilă. (Citește Proverbele 2:1, 10-12.) Părinții le pot oferi instruire copiilor în diverse feluri. O soră pe nume Katya povestește cum a ajutat-o tatăl ei să ia decizii bune. În fiecare zi când o ducea la școală, tatăl ei analiza textul zilei împreună cu ea. Katya spune: „Acele discuții mă pregăteau să fac față situațiilor dificile care apăreau pe parcursul zilei”. Însă ce poți face dacă simți că regulile stabilite de părinți pe baza Bibliei îți îngrădesc libertatea? O soră pe nume Anastasia își amintește că părinții ei își făceau timp să-i explice de ce stabileau o anumită regulă. Ea spune: „Explicațiile lor m-au ajutat să văd în acele reguli o protecție iubitoare, nu niște restricții”.

5. Ce efect vor avea acțiunile tale asupra părinților tăi și asupra lui Iehova? (Proverbele 22:6; 23:15, 24, 25)

5 Dacă vei aplica sfaturile biblice primite, le vei bucura inima părinților tăi. Însă, mai important, îl vei bucura pe Iehova și vei lega o relație strânsă de prietenie cu El. (Citește Proverbele 22:6; 23:15, 24, 25.) Nu te motivează acest lucru să urmezi exemplul pe care l-a lăsat Ioas în tinerețe?

6. De cine a ales Ioas să asculte și cu ce consecințe? (2 Cronici 24:17, 18)

6 Ce înveți din deciziile greșite luate de Ioas? După moartea lui Iehoiada, Ioas s-a împrietenit cu persoane care au avut o influență negativă asupra lui. (2 Cron. 24:17, 18) Probabil, ești de acord că regele trebuia să evite compania prinților lui Iuda, care nu-l iubeau pe Iehova. Ioas însă a ales să urmeze sfaturile acelor așa-ziși prieteni. (Prov. 1:10) Mai mult, când vărul său Zaharia a încercat să-l corecteze, Ioas a dat poruncă să fie ucis. (2 Cron. 24:20, 21; Mat. 23:35) Ce act josnic și nesăbuit! Deși a avut un început promițător, din nefericire, Ioas a devenit un apostat și un criminal. În final, el a fost ucis chiar de slujitorii lui. (2 Cron. 24:22-25) Dacă ar fi continuat să asculte de Iehova și de cei care Îl iubeau, viața lui ar fi decurs cu totul altfel. Ce învățăm din exemplul negativ al lui Ioas?

7. Ce fel de prieteni ar trebui să-ți alegi? (Vezi și imaginea.)

7 Din exemplul negativ al lui Ioas învățăm că este important să ne alegem prieteni care să aibă o influență bună asupra noastră, prieteni care-l iubesc pe Iehova și vor să-i bucure inima. Nu uita că poți avea prieteni de orice vârstă. De exemplu, Ioas era mult mai tânăr decât Iehoiada, prietenul lui. În ceea ce privește prietenii pe care ți-i alegi, ai putea să te întrebi: „Mă ajută ei să-mi întăresc credința în Iehova? Mă încurajează să trăiesc la înălțimea normelor lui Dumnezeu? Le place să vorbească despre Iehova și despre învățăturile sale prețioase? Au respect față de normele lui Dumnezeu? Îmi spun doar ceea ce vreau să aud sau au curajul să mă corecteze dacă greșesc?”. (Prov. 27:5, 6, 17) La drept vorbind, dacă prietenii tăi nu-l iubesc pe Iehova, nu ai nevoie de ei. Dar, dacă-l iubesc pe Iehova, nu-i lăsa să-ți scape; ei te vor influența în bine. (Prov. 13:20)

8. De ce anume ar trebui să ții cont dacă folosești rețele de socializare?

8 Rețelele de socializare sunt un mijloc eficient de comunicare cu membrii familiei și cu prietenii. Însă mulți oameni le folosesc pentru a-i impresiona pe alții sau pentru a posta fotografii ori videouri în care își etalează achizițiile sau se laudă cu ceea ce fac. Dacă folosești și tu rețelele de socializare, întreabă-te: „Vreau să atrag atenția asupra mea? Doresc să-i încurajez pe alții sau vreau să-mi promovez imaginea? Le permit celor care folosesc aceste mijloace de comunicare să-mi influențeze gândirea, vorbirea și acțiunile în mod negativ?”. Fratele Nathan Knorr, care a slujit ca membru al Corpului de Guvernare, a dat următorul sfat: „Nu încercați să fiți pe placul oamenilor pentru că, până la urmă, n-o să fiți pe placul nimănui. Fiți pe placul lui Iehova și veți fi pe placul tuturor celor ce-l iubesc pe el”.

SĂ RĂMÂNEM UMILI

9. Ce lucruri a realizat Ozia cu ajutorul lui Iehova? (2 Cronici 26:1-5)

9 Ia decizii înțelepte, la fel ca Ozia. În tinerețe, regele Ozia a fost umil. El a învățat „să se teamă de adevăratul Dumnezeu”. Ozia a trăit 68 de ani și, în cea mai mare parte a vieții lui, a fost binecuvântat de Iehova. (2 Cron. 26:1-5) El a învins mulți dușmani ai poporului și a fortificat sistemul de apărare al Ierusalimului. (2 Cron. 26:6-15) Cu ajutorul lui Dumnezeu, Ozia a realizat multe lucruri, ceea ce, cu siguranță, i-a adus satisfacții. (Ecl. 3:12, 13)

10. Ce decizii greșite a luat Ozia și cu ce consecințe?

10 Ce înveți din deciziile greșite luate de Ozia? Regele Ozia era obișnuit să le spună altora ce să facă. A ajuns el oare din acest motiv să considere că îi era permis să facă orice voia? Nu știm, însă Biblia arată că, într-o zi, Ozia a hotărât să intre în templul lui Iehova și, plin de aroganță, a încercat să ardă tămâie pe altar, serviciu pe care îl puteau îndeplini doar preoții. (2 Cron. 26:16-18) Când Azaria, marele preot, a încercat să-l corecteze, Ozia s-a înfuriat. În mod regretabil, el și-a distrus reputația de slujitor fidel al lui Iehova și a fost pedepsit cu lepră. (2 Cron. 26:19-21) Cât de diferită ar fi fost viața lui dacă ar fi rămas umil!

În loc să ne lăudăm cu realizările noastre, ar trebui să-i acordăm lui Iehova meritul pentru tot ceea ce reușim să facem (Vezi paragraful 11) d

11. Ce ne poate ajuta să rămânem umili? (Vezi și imaginile.)

11 După ce a ajuns într-o poziție de autoritate, Ozia a uitat că Iehova era Sursa puterii și a prosperității lui. Ce lecție învățăm de aici? Este înțelept să ne amintim că binecuvântările și privilegiile de care ne bucurăm vin de la Iehova. În loc să ne lăudăm cu realizările noastre, ar trebui să-i acordăm lui Iehova meritul pentru tot ceea ce reușim să facem. b (1 Cor. 4:7) În plus, trebuie să recunoaștem cu umilință că suntem imperfecți și că avem nevoie de corectare. Un frate care are peste 60 de ani a scris: „Am învățat să nu mă iau prea în serios. Când sunt corectat pentru greșelile mele copilărești, încerc să fac îmbunătățiri și să merg mai departe”. Dacă manifestăm o teamă sănătoasă față de Iehova și ne păstrăm o atitudine umilă, vom avea o viață împlinită. (Prov. 22:4)

SĂ CONTINUĂM SĂ-L CĂUTĂM PE IEHOVA

12. Cum l-a căutat Iosia pe Iehova în tinerețe? (2 Cronici 34:1-3)

12 Ia decizii înțelepte, la fel ca Iosia. Iosia avea doar 16 ani când a început să-l caute pe Iehova. El a dorit să învețe mai multe despre Dumnezeu și să îndeplinească voința lui. Însă viața nu a fost deloc ușoară pentru acest rege tânăr deoarece, în perioada în care a urcat la tron, în Iuda predomina închinarea falsă. Prin urmare, Iosia avea nevoie de mult curaj pentru a restabili închinarea curată. Înainte să împlinească 20 de ani, el a inițiat o reformă cu scopul de a elimina închinarea falsă. (2 Cron. 34:1-3)

13. Cum îți va schimba dedicarea viața?

13 Chiar dacă ești foarte tânăr, poți urma exemplul lui Iosia învățând mai multe despre Iehova și despre calitățile sale minunate. Astfel, vei dori să-ți dedici viața lui. Însă cum îți va influența dedicarea viața de zi cu zi? Luke, care s-a botezat la 14 ani, spune: „De acum înainte, voi pune serviciul adus lui Iehova pe primul loc în viață și voi face tot posibilul să-i bucur inima”. (Mar. 12:30) Dacă ești hotărât să faci același lucru, vei fi binecuvântat din plin.

14. Cum îl imită Johan și Rachel pe regele Iosia?

14 Dacă ești tânăr și îi slujești lui Iehova, cu ce situații dificile te-ai putea confrunta? Johan, care s-a botezat la vârsta de 12 ani, trebuie să facă față presiunilor colegilor săi. Ei vor să-l convingă să vapeze, adică să folosească țigări electronice. Pentru a nu ceda, Johan își spune mereu că folosirea țigărilor electronice i-ar afecta în mod negativ atât sănătatea, cât și prietenia cu Iehova. Rachel, care s-a botezat la 14 ani, spune ce o ajută să facă față dificultăților de la școală: „Încerc mereu să fac conexiuni cu lucrurile spirituale. De exemplu, un subiect de la ora de istorie mă duce cu gândul la o relatare sau o profeție biblică. Sau, când discut cu cineva de la școală, mă gândesc la un verset pe care i l-aș putea împărtăși”. Chiar dacă nu treci prin aceleași dificultăți ca regele Iosia, și tu poți fi înțelept și loial! În plus, încercările din anii tinereții te pregătesc pentru încercările de mai târziu.

15. Ce l-a ajutat pe Iosia să-i slujească lui Iehova cu fidelitate? (2 Cronici 34:14, 18-21)

15 La 26 de ani, regele Iosia a început să renoveze templul. Cu acea ocazie, a fost găsită „cartea Legii lui Iehova, dată prin Moise”. Când i s-au citit cuvintele Legii, regele a fost profund mișcat și a trecut imediat la acțiune, conformându-se celor scrise. (2 Cron. 34:14, 18-21) Ți-ar plăcea să citești din Biblie în fiecare zi? Dacă ai deja acest obicei, citești cu plăcere din ea? Îți notezi undeva versetele care ți-ar putea fi de folos? Luke, menționat anterior, scrie într-un jurnal ideile interesante pe care le găsește în urma citirii. Ai putea folosi și tu o metodă asemănătoare ca să-ți amintești versetele sau ideile care ți-au plăcut? Cu cât cunoști mai bine Biblia și ajungi să o iubești, cu atât îți vei dori mai mult să-i slujești lui Iehova. Și, la fel ca în cazul regelui Iosia, Cuvântul lui Dumnezeu te va motiva să treci la acțiune.

16. De ce a făcut Iosia o greșeală gravă și ce învățăm de aici?

16 Ce înveți din decizia greșită luată de Iosia? Când avea în jur de 40 de ani, Iosia a făcut o greșeală care l-a costat viața. În loc să ceară îndrumarea lui Iehova, el s-a încrezut în propria înțelepciune. (2 Cron. 35:20-25) Ce lecție desprindem de aici? Indiferent de vârsta pe care o avem sau de cât timp studiem Biblia, trebuie să continuăm să-l căutăm pe Iehova. Aceasta presupune să avem obiceiul de a-l ruga să ne îndrume, de a studia Cuvântul său și de a asculta sfatul creștinilor maturi. Drept urmare, riscul de a face greșeli grave va fi foarte mic, iar șansele de a fi fericiți, foarte mari. (Iac. 1:25)

TINERI, PUTEȚI AVEA O VIAȚĂ FERICITĂ!

17. Ce concluzie putem trage după ce am analizat relatările despre Ioas, Ozia și Iosia?

17 Tinerețea este o perioadă care oferă nenumărate oportunități. Relatările despre Ioas, Ozia și Iosia arată că tinerii pot face alegeri înțelepte și pot duce o viață plăcută lui Iehova. Însă, așa cum am văzut, un început bun nu garantează un final bun. Totuși, putem să imităm faptele lăudabile ale acestor regi și să evităm greșelile lor. Astfel, vom avea o viață fericită.

Încă din tinerețe, David a avut o relație strânsă cu Iehova. El s-a bucurat de aprobarea lui Dumnezeu și a avut o viață fericită (Vezi paragraful 18)

18. Ce exemple biblice arată că este posibil să ai o viață fericită? (Vezi și imaginea.)

18 În Biblie, găsim și alte exemple de tineri care au stat aproape de Iehova, s-au bucurat de aprobarea lui și au avut o viață fericită. Unul dintre ei este David, care, la o vârstă fragedă, a luat poziție de partea lui Dumnezeu, iar mai târziu a devenit un rege loial. Este adevărat că uneori a făcut greșeli, totuși, exceptând acele situații, el a avut aprobarea lui Iehova. (1 Regi 3:6; 9:4, 5; 14:8) Ți-ai putea propune ca proiect de studiu să analizezi viața lui David și serviciul său fidel? Exemplul lui te va încuraja și te va stimula să-i slujești lui Iehova cu loialitate. Alte personaje despre care ai putea studia sunt Marcu și Timotei. Ei au început să-i slujească lui Iehova când erau foarte tineri și și-au păstrat fidelitatea până la final. Astfel, au avut o viață împlinită.

19. Ce fel de viață poți avea?

19 Alegerile pe care le faci în prezent vor influența cursul întregii tale vieți. Dacă te încrezi în Iehova și nu în înțelepciunea ta, El îți va îndruma pașii. (Prov. 20:24) Poți avea o viață fericită și plină de satisfacții! Nu uita că Iehova prețuiește ceea ce faci pentru el. Există vreo modalitate mai bună de a-ți folosi viața decât aceea de a-i sluji Tatălui tău ceresc?

CÂNTAREA 147 Iah ne-a promis viață fără sfârșit

a Dragi tineri, Iehova știe că vă confruntați cu numeroase dificultăți care v-ar putea pune la încercare prietenia cu el. Ce vă poate ajuta să luați decizii plăcute Tatălui vostru ceresc? În continuare, vom analiza exemplul a trei bărbați care au devenit regi în Iuda la o vârstă foarte fragedă și vom vedea ce putem învăța din deciziile pe care le-au luat.

c DESCRIEREA IMAGINII: O soră matură îi oferă un sfat înțelept unei surori mai tinere.

d DESCRIEREA IMAGINILOR: O soră care are interviu la congres se bazează pe Iehova și îi este recunoscătoare pentru toate realizările sale.