ARTICOLUL DE STUDIU 36
CÂNTAREA 89 Să ascultăm și vom fi fericiți!
„Fiți împlinitori ai cuvântului”
„Fiți împlinitori ai cuvântului, nu doar ascultători.” (IAC. 1:22)
IDEEA PRINCIPALĂ
Acest articol ne va motiva nu doar să citim Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi, ci și să medităm la el și să-l aplicăm într-o măsură cât mai mare.
1, 2. Ce contribuie la fericirea slujitorilor lui Dumnezeu? (Iacov 1:22-25)
IEHOVA și Fiul său doresc să avem o viață fericită. În Psalmul 119:2 se spune: „Fericiți sunt cei care respectă aducerile sale aminte, care îl caută cu toată inima”. În plus, Isus a promis: „Fericiți sunt cei care aud cuvântul lui Dumnezeu și îl respectă!”. (Luca 11:28)
2 Ca slujitori ai lui Iehova, suntem caracterizați de bucurie. De ce? Un motiv important este acela că citim cu regularitate Cuvântul lui Dumnezeu și ne străduim să-l aplicăm. (Citește Iacov 1:22-25.)
3. Ce foloase avem deoarece aplicăm ceea ce citim în Cuvântul lui Dumnezeu?
3 De ce foloase avem parte deoarece suntem „împlinitori ai cuvântului”? De exemplu, când aplicăm Cuvântul lui Dumnezeu, ne bucurăm de aprobarea sa, iar lucrul acesta ne face fericiți. (Ecl. 12:13) De asemenea, avem parte de o viață de familie fericită și de prietenii adevărate cu colaboratorii în credință. Probabil că și tu te bucuri de aceste foloase. În plus, suntem scutiți de numeroasele probleme pe care le au cei care nu respectă normele divine. Cuvintele regelui David sunt cât se poate de adevărate. Într-un psalm, el arată că respectarea legii lui Iehova, a ordinelor și a hotărârilor sale judecătorești „aduce o mare răsplată”. (Ps. 19:7-11)
4. De ce nu ne este întotdeauna ușor să fim împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu?
4 Însă, realist vorbind, ne este întotdeauna ușor să fim împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu? Probabil că nu. Cu toții avem un program încărcat. De aceea, nu este ușor să alocăm timp citirii și studierii Bibliei pentru a înțelege ceea ce ne cere Iehova să facem. În continuare, vom analiza câteva sugestii care ne vor ajuta să citim cu regularitate Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, vom vedea ce ne poate ajuta să medităm la informațiile citite și cum le putem pune în practică.
REZERVĂ-ȚI TIMP PENTRU A CITI DIN BIBLIE
5. Ce responsabilități ne ocupă cea mai mare parte a timpului?
5 Majoritatea slujitorilor lui Iehova sunt foarte ocupați. O mare parte din timp o alocăm diverselor responsabilități de care trebuie să ne achităm conform Scripturilor. De exemplu, cei mai mulți dintre noi avem un serviciu laic pentru a ne îngriji de necesitățile personale și ale familiei. (1 Tim. 5:8) Mulți frați și surori le acordă îngrijire rudelor bolnave sau în vârstă. Iar cu toții avem responsabilitatea de a ne îngriji de propria sănătate, ceea ce presupune timp. La toate acestea se adaugă sarcinile de care trebuie să ne achităm în congregație. De exemplu, lucrarea de predicare ocupă un loc important în viața fiecărui creștin. Acestea sunt doar câteva dintre obligațiile pe care le avem. Prin urmare, cum putem găsi timp pentru a citi cu regularitate din Biblie, a medita și a aplica informațiile citite?
6. Cum poți face din citirea Bibliei o prioritate? (Vezi și imaginea.)
6 Citirea Bibliei face parte dintre lucrurile „mai importante”, prin urmare, trebuie să-i acordăm prioritate. (Filip. 1:10) Chiar în primul psalm se spune cu privire la omul care a găsit fericirea: „Își găsește plăcerea în legea lui Iehova și zi și noapte citește în șoaptă din legea sa”. (Ps. 1:1, 2) Evident, din aceste cuvinte înțelegem că un astfel de om își rezervă timp pentru citirea Bibliei. Însă care este cel mai potrivit moment pentru a citi din Biblie? Nu există un răspuns universal valabil la această întrebare. Simplu spus, este acel moment pe care ni-l putem rezerva cu regularitate. Un frate pe nume Victor spune: „Prefer să citesc din Biblie dimineața. Deși nu sunt o persoană matinală, în primele ore ale zilei sunt mai puțin distras. Mintea îmi este mai limpede și mă pot concentra mai ușor”. Te regăsești și tu în această descriere? Care este pentru tine cel mai bun moment de a citi din Biblie?
GÂNDEȘTE-TE LA CEEA CE AI CITIT
7, 8. Ce ne-ar putea împiedica să beneficiem din plin de informațiile citite? Ilustrați.
7 Realitatea este că putem parcurge cu regularitate mult material, fără însă a procesa cu adevărat informațiile. Ți s-a întâmplat să citești ceva, iar la puțin timp după aceea să-ți amintești doar vag unele idei? Tuturor ni s-a întâmplat. Din nefericire, ne putem găsi în aceeași situație și când citim din Biblie. Probabil că ne-am propus să citim în fiecare zi un anumit număr de capitole, un obiectiv excelent. Trebuie să ne stabilim obiective și să ne străduim să le atingem. (1 Cor. 9:26) Totuși, citirea din Biblie este un început – un început bun, însă doar un început. Pentru a obține foloase depline în urma citirii din Cuvântul lui Dumnezeu, este nevoie de mai mult.
8 Să ne gândim la următorul exemplu: apa, care cade pe pământ deseori sub formă de ploaie, este un element esențial vieții. Totuși, când cade o mare cantitate de precipitații într-un timp scurt, este posibil ca solul să ajungă la saturație. În acest caz, mai multă ploaie ar produce un efect negativ. Solul are nevoie de timp pentru a absorbi apa și a hrăni plantele. În mod asemănător, citirea din Biblie nu ar trebui făcută în grabă, adică atât de repede, încât să nu reușim să absorbim informațiile citite, să ni le amintim și să le folosim. (Iac. 1:24)
9. Ce putem face dacă avem obiceiul de a citi din Biblie într-un ritm alert?
9 Ți s-a întâmplat uneori să citești din Biblie în grabă? Dacă da, soluția este să încetinești ritmul. Fă un efort pentru a medita la ceea ce citești sau tocmai ai citit. Ideea de a medita nu trebuie să ți se pară descurajatoare. Tot ce trebuie să faci este să te gândești la pasajul citit. Ai putea fie să prelungești perioada de studiu pentru a-ți rezerva timp să meditezi, fie să citești mai puține versete, iar, în timpul rămas, să te gândești la informațiile citite. Victor, menționat mai înainte, explică: „Nu citesc mult material. Probabil un capitol. Deoarece citesc din Biblie în primele ore ale dimineții, pe parcursul zilei, reușesc să meditez la ideile citite”. Indiferent de metoda pe care o vei alege, este important să stabilești un ritm de citire care îți va permite să meditezi la ceea ce citești. (Ps. 119:97; vezi chenarul „ Întrebări pentru meditare”.)
10. Arată printr-un exemplu cum poți aplica ceea ce citești. (1 Tesaloniceni 5:17, 18)
10 Indiferent de momentul pe care îl alegi pentru a citi din Biblie sau de timpul alocat, este esențial să cauți modalități de a pune în practică materialul citit. De exemplu, după ce parcurgi un pasaj din Biblie, întreabă-te: „Cum pot aplica această informație acum sau în viitorul apropiat?”. Să presupunem că ai ajuns cu citirea Bibliei la pasajul din 1 Tesaloniceni 5:17, 18. (Citește.) După citirea acestor două versete, te-ai putea opri și întreba: „Cât de dese și de profunde sunt rugăciunile mele?”. De asemenea, poți reflecta la unele motive pentru care îi ești recunoscător lui Iehova. Probabil că vei decide să-i mulțumești pentru trei lucruri pe care le-a făcut pentru tine. Cu ajutorul acestui exemplu, am văzut cum doar câteva minute în care ne-am concentrat atenția asupra unui pasaj din Biblie ne-au ajutat să devenim, într-o anumită măsură, ascultători și împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu. Poți aplica această metodă în fiecare zi la alte pasaje pe care le citești din Biblie. Astfel, acțiunile tale vor reflecta din ce în ce mai mult principiile din Cuvântul lui Dumnezeu. Dar ce poți face dacă observi că sunt foarte multe aspecte la care trebuie să lucrezi?
FIXEAZĂ-ȚI OBIECTIVE REZONABILE
11. De ce am putea, uneori, să ne simțim copleșiți? Dați un exemplu.
11 Uneori, când citești din Biblie și cauți modalități de a aplica ceea ce ai citit, ai putea să te simți copleșit. Să analizăm următoarea situație ipotetică: În pasajul pe care îl citești astăzi, găsești îndemnul de a nu face favoritisme. (Iac. 2:1-8) Realizezi că ai putea face unele îmbunătățiri în felul în care îi tratezi pe alții. Așadar, decizi să faci unele schimbări. E un obiectiv lăudabil! Însă mâine citești un pasaj care scoate în evidență cât de important este să îți controlezi vorbirea. (Iac. 3:1-12) Îți dai seama că, uneori, și vorbirea ta a fost negativă într-o anumită măsură. Prin urmare, îți propui ca, de acum încolo, să fii pozitiv și încurajator. A treia zi, în timp ce citești din Biblie, găsești avertismentul de a nu te împrieteni cu persoane care nu-i slujesc lui Iehova. (Iac. 4:4-12) Și de data aceasta, constați că ai putea fi mai selectiv când alegi modul în care te destinzi. Probabil că în a patra zi te simți deja copleșit de toate lucrurile pe care trebuie să le schimbi.
12. a) De ce nu ar trebui să te descurajezi dacă în timp ce citești din Biblie constați că trebuie să faci unele schimbări? b) Ce învățăm din articolul TINERII SE ÎNTREABĂ - Cum mă poate ajuta Biblia? Partea a II-a: Fă citirea Bibliei interesantă?
12 Dacă ai constatat că trebuie să faci mai multe îmbunătățiri sau schimbări, nu te descuraja. Conștientizarea acestui fapt dovedește că ai o motivație corectă. O persoană umilă și onestă cu ea însăși citește din Biblie cu obiectivul de a vedea ce îmbunătățiri are de făcut. a De asemenea, ea nu uită că îmbrăcarea ‘noii personalități’ este un proces continuu. (Col. 3:10) Ce te va ajuta să continui să fii un împlinitor al Cuvântului lui Dumnezeu?
13. Cum îți poți atinge mai ușor obiectivele? (Vezi și imaginile.)
13 Nu-ți propune să faci toate schimbările odată! Mai degrabă, fixează-ți un număr rezonabil de obiective. (Prov. 11:2) Ai putea face o listă cu toate obiectivele pe care vrei să le atingi. Apoi, alege unu sau două aspecte la care vrei să lucrezi mai întâi, urmând ca mai târziu să te concentrezi la restul. Însă, acum, probabil că te întrebi cu care să începi.
14. Cu ce obiective poți începe?
14 Ai putea începe cu un obiectiv pe care îți este mai ușor să-l atingi. Sau ai putea să te concentrezi la acel aspect la care ai de făcut cele mai multe îmbunătățiri. Odată ce ți-ai stabilit obiectivul, fă cercetări în publicații, folosind, de exemplu, Indexul publicațiilor Watch Tower sau Ghidul de cercetare pentru Martorii lui Iehova. Roagă-te lui Iehova pentru a-ți atinge obiectivul, cerându-i să-ți dea „atât dorința, cât și puterea de a acționa”. (Filip. 2:13) Apoi pune în practică ceea ce înveți. Dacă ți-ai atins într-o anumită măsură primul obiectiv, foarte probabil, vei fi motivat să lucrezi la următorul. De fapt, când faci îmbunătățiri în privința unui aspect al vieții de creștin sau a unei calități, ți-ar putea fi mai ușor să faci progrese și în alte domenii.
PERMITE CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU ‘SĂ LUCREZE ÎN TINE’
15. Ce diferențe există între Martorii lui Iehova și multe persoane care citesc Biblia? (1 Tesaloniceni 2:13)
15 Unii oameni pretind că au citit Biblia de zeci de ori. Dar cred cu adevărat învățăturile ei? Le-au pus în aplicare sau au permis Bibliei să le schimbe viața? Din nefericire, în cele mai multe cazuri, răspunsul este nu. Slujitorii lui Iehova au o atitudine total diferită față de Biblie. Asemenea creștinilor din secolul I, ei acceptă Biblia „așa cum este într-adevăr, ca pe cuvântul lui Dumnezeu”. În plus, prin modul lor de viață, se străduiesc să arate că aceasta ‘lucrează în ei’, adică îi influențează. (Citește 1 Tesaloniceni 2:13.)
16. Ce ne poate ajuta să devenim „împlinitori ai cuvântului”?
16 Nu este întotdeauna ușor să citim și să aplicăm Cuvântul lui Dumnezeu. Găsirea timpului necesar pentru citire ar putea fi o provocare. Sau poate că avem tendința de a citi într-un ritm foarte rapid fără să absorbim informațiile. Sau ne-am putea simți copleșiți de toate schimbările pe care le avem de făcut. Oricare ar fi obstacolul cu care ne confruntăm, să fim siguri că îl putem depăși cu ajutorul lui Iehova. Să fim hotărâți să acceptăm ajutorul său și să nu fim ascultători uituci, ci să devenim „împlinitori ai cuvântului”. Fără îndoială, cu cât citim mai mult Cuvântul lui Dumnezeu și îl aplicăm într-o măsură mai mare, cu atât vom fi mai fericiți! (Iac. 1:25)
CÂNTAREA 94 Îți mulțumim, Iehova, pentru Cuvântul tău!
a Vezi articolul TINERII SE ÎNTREABĂ - Cum mă poate ajuta Biblia? Partea a II-a: Fă citirea Bibliei interesantă,de pe site-ul jw.org.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)