Huti le conținutoste

Huti le cuprinsoste

CAPITOLO 1

„Jian . . . hai cheren discipoli”

„Jian . . . hai cheren discipoli”

So va avela te dichas ando lil, Fapte le apostolenghe hai sostar sile importanto anda amende cadal buchia aghies

1-6. Phenen iech experiența cai sicavel că le Martori le Iehovasche den duma anda o Regato le Devlesco oricai sile.

 REBECCA, o tânără Martoră a lui Iehova din Ghana, considera școala teritoriul ei de predicare. Ea avea întotdeauna în ghiozdan publicații bazate pe Biblie, iar în timpul pauzelor căuta ocazii de a le depune mărturie colegilor de clasă. Rebecca a început câteva studii biblice cu unele dintre colegele ei.

2 În Madagascar, insulă aflată în apropierea coastei de est a Africii, un cuplu de pionieri parcurgea aproximativ 25 de kilometri, sub soarele arzător de la Tropice, pentru a ajunge la unele sate izolate. Acolo, ei conduceau cu regularitate mai multe studii biblice cu persoanele interesate de adevăr.

3 Pentru a ajunge la cei ce locuiesc pe malurile fluviilor Paraguay și Paraná, unii Martori din Paraguay împreună cu voluntari din alte 15 țări au construit o ambarcațiune de 45 de tone. Această casă plutitoare are o capacitate maximă de 12 persoane. Cu ajutorul ei, predicatori zeloși ai Regatului au dus vestea bună în zone care altfel ar fi fost inaccesibile.

4 În nordul îndepărtat, Martorii din Alaska au profitat de excelenta ocazie pe care o oferă sezonul turistic de vară ca să predice. Când vremea se încălzește, aici sosesc vase de croazieră pline cu turiști din multe țări. Martorii locali amplasau pe doc un frumos stand cu literatură biblică în diferite limbi. Tot în Alaska, Martorii au folosit un avion pentru a ajunge în satele izolate, vestea bună fiind astfel răspândită în comunitățile de aleuți, athabascani, tsimshiani și tlingiți.

5 Larry, din Texas (SUA), a avut un teritoriu special: azilul în care locuia. Deși era imobilizat într-un scaun cu rotile din cauza unui accident, Larry era foarte activ, împărtășindu-le altora mesajul despre Regat. El le vorbea persoanelor cu care intra în contact despre mesajul Bibliei, inclusiv despre speranța lui că într-o zi, sub domnia Regatului, va putea să meargă din nou. (Is. 35:5, 6)

6 Câțiva Martori din Myanmar s-au îmbarcat pe un feribot din orașul Mandalay și au călătorit trei zile pentru a participa la un congres în nordul țării. Dornici să predice vestea bună, au luat cu ei literatură biblică, pe care le-au oferit-o pasagerilor. De fiecare dată când vasul se oprea într-un oraș sau într-un sat, acești predicatori entuziaști coborau și străbăteau repede localitatea, oferind literatură. Între timp, la bord urcau alți pasageri, astfel că vestitorii Regatului găseau la întoarcere „un teritoriu nou”.

7. Sar den duma le închinători le Iehovasche anda o Regato le Devlesco, hai sostar cheren von cadaia?

7 Asemenea fraților și surorilor menționați în aceste exemple, închinătorii zeloși ai lui Iehova depun „o mărturie temeinică despre Regatul lui Dumnezeu” pe tot pământul. (Fap. 28:23) Ei merg din casă în casă, abordează oameni pe stradă, scriu scrisori sau poartă discuții la telefon. Indiferent unde s-ar afla, în autobuz, la plimbare în parc sau în pauză la locul de muncă, ei se folosesc de orice ocazie pentru a depune mărturie despre Regatul lui Dumnezeu. Chiar dacă modalitățile de predicare diferă, obiectivul lor este același: să predice vestea bună oriunde pot fi întâlniți oameni. (Mat. 10:11)

8, 9. a) Sostar o fapto că del-pe duma anda o Iehova peste sea si iech ciacio miracolo? b) Ca so pușimos camas te arachas o răspunso hai so trebul te cheras caște arachas-les?

8 Te numeri și tu printre milioanele de vestitori ai Regatului care predică în peste 235 de țări și teritorii? Dacă da, înseamnă că și tu contribui la extraordinara extindere a lucrării de predicare! Ceea ce s-a realizat la nivel mondial reprezintă cu adevărat un miracol! În pofida unor obstacole uriașe, chiar a unor interdicții impuse de guverne sau a persecuțiilor, Martorii lui Iehova le depun o mărturie temeinică despre Regatul lui Dumnezeu oamenilor din toate națiunile.

9 Dar de ce niciun obstacol, nici chiar opoziția provocată de Satan, n-a putut să împiedice progresul lucrării de predicare a Regatului? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne întoarcem în timp, în secolul I, deoarece Martorii lui Iehova de astăzi continuă lucrarea începută atunci.

Iech misiunea anda le creștini anda orisavo timpo hai than

10. Savi sas i buchi cai o Isus cărdea-la anda sea o ilo hai so jianelas vo anda cadaia?

10 Isus Cristos, Fondatorul congregației creștine, s-a dedicat predicării veștii bune despre Regatul lui Dumnezeu. Aceasta a fost principala activitate din viața sa. Iată ce a spus el cu o anumită ocazie: „Trebuie să anunț și în alte orașe vestea bună despre Regatul lui Dumnezeu, fiindcă pentru aceasta am fost trimis”. (Luca 4:43) Isus știa că începuse o lucrare pe care nu avea să o termine singur. Cu puțin timp înainte de moartea sa, el a prezis că mesajul despre Regat va fi predicat „în toate națiunile”. (Mar. 13:10) Dar cine avea să facă lucrul acesta și cum?

„Duceți-vă . . . și faceți discipoli din oamenii tuturor națiunilor.” (Matei 28:19)

11. So phendea o Isus le discipolenghe te cheren hai con avelas te avel pașa lende caște cheren cadai buchi?

11 După moartea și învierea sa, Isus li s-a arătat discipolilor și le-a încredințat o misiune importantă: „Duceți-vă deci și faceți discipoli din oamenii tuturor națiunilor, botezându-i în numele Tatălui, al Fiului și al spiritului sfânt și învățându-i să respecte tot ce v-am poruncit. Și iată că eu sunt cu voi în toate zilele până la încheierea sistemului”. (Mat. 28:19, 20) Din cuvintele „eu sunt cu voi” reiese că discipolii aveau să se bucure de sprijinul lui Isus în lucrarea de predicare și de facere de discipoli. Ei urmau să aibă nevoie de acest sprijin întrucât, așa cum profețise Isus, aveau să fie „urâți de toate națiunile”. (Mat. 24:9) Însă discipolii urmau să aibă la dispoziție încă un ajutor. Chiar înainte de înălțarea sa la cer, Isus le-a spus că spiritul sfânt le va da putere pentru a fi martorii săi „până în cea mai îndepărtată parte a pământului”. (Fap. 1:8)

12. Ca save pușimata camas te arachas răspunso hai sostar si zurales importante cadaia?

12 Dar se ridică unele întrebări importante: Și-au luat apostolii și ceilalți discipoli din secolul I misiunea în serios? A depus acest grup relativ mic de creștini, atât bărbați, cât și femei, o mărturie temeinică despre Regatul lui Dumnezeu chiar și când s-a confruntat cu persecuții aprige? În lucrarea de facere de discipoli, s-au bucurat ei, într-adevăr, de sprijinul lui Iehova, al lui Isus și al îngerilor și au primit ei ajutorul spiritului sfânt? Cartea biblică Faptele apostolilor răspunde la aceste întrebări, precum și la altele. De ce este vital să aflăm răspunsul la ele? Deoarece Isus a promis că lucrarea pe care le-a încredințat-o discipolilor avea să continue „până la încheierea sistemului”. Prin urmare, această misiune le revine tuturor creștinilor adevărați, inclusiv nouă, celor care trăim în timpul sfârșitului. Avem deci toate motivele să analizăm cu viu interes relatarea istorică din cartea Faptele.

So va avela te dichas ando lil Fapte

13, 14. a) Con scriisardea o lil Fapte, hai catar jianelas vo so te scriil ande leste? b) So arachel-pe ando lil Fapte?

13 Cine a scris Faptele apostolilor? Cartea nu ne dezvăluie numele scriitorului, dar cuvintele introductive arată clar că cel care a scris Faptele apostolilor a scris și Evanghelia după Luca. (Luca 1:1-4; Fap. 1:1, 2) Astfel, încă din vechime, această carte îi este atribuită lui Luca, „doctorul iubit”, care era și un istoric conștiincios. (Col. 4:14) Ea se referă la o perioadă de aproape 28 de ani, de la înălțarea lui Isus, în 33 e.n., până la sfârșitul detenției lui Pavel la Roma, în jurul anului 61 e.n. Faptul că Luca folosește nu numai persoana a III-a plural, ci și persoana I plural arată că el a fost de față la multe dintre întâmplările descrise în carte. (Fap. 16:8-10; 20:5; 27:1) Fiind un cercetător meticulos, Luca a obținut, fără îndoială, informații de la martori oculari, cum ar fi Pavel, Barnaba, Filip și alții menționați în relatare.

14 Ce conține cartea Faptele? În evanghelia sa, Luca a scris despre lucrurile pe care le-a spus și le-a făcut Isus. Însă, în Faptele apostolilor, el relatează ce au spus și au făcut continuatorii lui Isus. Astfel, această carte biblică vorbește despre oameni care au înfăptuit o lucrare extraordinară, chiar dacă mulți dintre ei erau considerați „fără instruire și de rând”. (Fap. 4:13) Relatarea inspirată ne arată cum a fost înființată congregația creștină și cum s-a dezvoltat ea și, de asemenea, cum au predicat creștinii din secolul I: ce metode au folosit și care a fost atitudinea lor. (Fap. 4:31; 5:42) Cartea Faptele subliniază rolul spiritului sfânt în răspândirea veștii bune. (Fap. 8:29, 39, 40; 13:1-3; 16:6; 18:24, 25) Ea evidențiază tema Bibliei, care are legătură cu sfințirea numelui lui Dumnezeu prin intermediul Regatului său condus de Cristos. În plus, arată cum au răspândit discipolii mesajul despre Regat, în pofida opoziției înverșunate. (Fap. 8:12; 19:8; 28:30, 31)

15. So miștimata va avela te țârdas anda o lil Fapte?

15 Cât de captivant și de ziditor va fi studiul cărții biblice Faptele! Inima ne va fi cu siguranță sensibilizată când vom medita la curajul și la zelul fraților și surorilor noastre din secolul I. Ne vom simți îndemnați să le imităm credința. Astfel, vom fi mai bine echipați să ne îndeplinim misiunea încredințată de Cristos: „Duceți-vă . . . și faceți discipoli”. Această publicație are menirea de a ne ajuta să studiem cu atenție cartea Faptele apostolilor.

Iech lil cai ajutil-ame te sichioas mai but buchia andai biblia

16. Save si le trin buchia cai cado lil va ajutila amen te cheras-len?

16 Care este scopul acestei publicații? Cartea urmărește trei obiective: 1) să ne întărească convingerea că Iehova susține prin spiritul său sfânt lucrarea de predicare a Regatului și de facere de discipoli, 2) să ne motiveze să predicăm cu și mai mult zel, prezentându-ne în acest sens exemplele primilor continuatori ai lui Cristos și 3) să ne ajute să avem un respect și mai mare față de organizația lui Iehova și față de cei ce se află în fruntea lucrării de predicare și se ocupă de supravegherea congregațiilor.

17, 18. Sar si cărdo cado lil hai sar va ajutina-tu le sicaimata cai arachen-pe ande leste te sichios mai but buchia andai Biblia?

17 Cum este structurată această publicație? Cartea este împărțită în opt secțiuni, fiecare tratând o anumită parte din Faptele apostolilor. Publicația nu urmărește să facă o analiză verset cu verset a cărții Faptele, ci să ne ajute să tragem învățăminte din evenimentele relatate în ea și să vedem cum le putem aplica la nivel personal. După cum vei observa, la începutul fiecărui capitol se menționează subiectul care va fi dezbătut, precum și versetele pe care se bazează capitolul respectiv.

18 Și alte caracteristici ale acestei cărți se vor dovedi utile în studiul personal al Bibliei. Ilustrațiile frumoase, care înfățișează evenimente impresionante din cartea Faptele, te vor ajuta ca, pe măsură ce meditezi la relatarea biblică, să vizualizezi cele întâmplate. Multe capitole conțin chenare cu informații suplimentare utile. Unele chenare prezintă o caracterizare a unor personaje biblice a căror credință este demnă de imitat. Altele oferă mai multe detalii despre locuri, evenimente, obiceiuri sau persoane menționate în Faptele.

Predică cu sentimentul urgenței în teritoriul care îți este repartizat

19. Sostar trebul poiechdata te rodas te dichas so si ande amaro ilo?

19 Această carte te poate ajuta să-ți faci o autoanaliză sinceră. Indiferent de cât timp slujești ca vestitor al Regatului, este bine ca, din când în când, să-ți analizezi prioritățile în viață și atitudinea față de serviciul creștin. (2 Cor. 13:5) Întreabă-te: „Îmi păstrez sentimentul urgenței în lucrarea de predicare? (1 Cor. 7:29-31) Predic vestea bună cu convingere și cu zel? (1 Tes. 1:5, 6) Particip cât mai mult posibil la lucrarea de predicare și de facere de discipoli? (Col. 3:23)”.

20, 21. Sostar cadai buchi le Devleschi cai cheras-la si cadea de urgento hai so trebulas te cheras fiesavo mașcar amende?

20 Să nu uităm nicio clipă că ni s-a încredințat o lucrare importantă: să predicăm și să facem discipoli. Cu fiecare zi ce trece, este tot mai urgent să înfăptuim această lucrare. Sfârșitul actualului sistem se apropie cu repeziciune. Niciodată n-au fost în joc atâtea vieți omenești. Nu știm câți oameni cu o dispoziție corectă vor mai reacționa la mesajul nostru. (Fap. 13:48) Dar avem responsabilitatea să-i ajutăm înainte de a fi prea târziu. (1 Tim. 4:16)

21 Prin urmare, este vital să imităm exemplul predicatorilor zeloși din secolul I. Sperăm că studiul atent al acestei cărți te va stimula să predici cu și mai mult zel și curaj și îți va întări hotărârea de a continua să depui „o mărturie temeinică despre Regatul lui Dumnezeu”. (Fap. 28:23)