Alu i mataupu o loo iai

Alu i le lisi o mataupu

Agavale: Afā o Ian, Florida, Amerika, Setema 2022 (Sean Rayford/Getty Images); ogatotonu: O se tinā o loo sosola ese ma lana tama, Donetsk, Ukraine, Iulai 2022 (Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images); taumatau: Se vaega toʻatele o loo faasolo le faiga o test mo le KOVITI, Beijing, Saina, Aperila 2022 (Kevin Frayer/Getty Images)

IA FAAAUAU ONA MATAALA!

2022: Se Tausaga o Faafitauli—O le ā se Manatu o le Tusi Paia?

2022: Se Tausaga o Faafitauli—O le ā se Manatu o le Tusi Paia?

 I le tausaga 2022, na tele ina tatou faalogo ma faitau ai i tala o taua, faafitauli tau tamaoaiga, ma mala e faaleagaina ai le siʻosiʻomaga. E na o le Tusi Paia e mafai ona faamatalaina le māfuaaga moni o nei mea o loo tutupu.

Le māfuaaga moni o mea na tutupu i le 2022

 O mea na tutupu i le tausaga ua teʻa, ua atili faamaonia ai o loo tatou ola i le vaitaimi o loo taʻua i le Tusi Paia “o aso e gata ai.” (2 Timoteo 3:1) Na amata mai lenā vaitaimi i le tausaga 1914. Mātau le fesootaʻiga o mea na tutupu talu ai nei, ma mea na valoia i le Tusi Paia e tutupu i o tatou aso:

 “Taua.”Mataio 24:6.

  •   “O le Tausaga 2022 na Toe Pagatia ai Europa i Taua.” a

 Tagaʻi i le mataupu “Osofaʻia e Rusia le Atunuu o Ukraine.”

 “Oge.”Mataio 24:7.

  •   “2022: Se Tausaga o le Matuā Matelāina.” b

 “Faamaʻi.”Luka 21:11.

  •   “O le toe foʻi mai o le faamaʻi pipili, o le faateteleina o le faamaʻi o le monkeypox, ma le faaauau ona iai o aafiaga o le KOVITI-19, ua iloa ai le mataʻutia o faamaʻi pipisi, ma le faigofie ona maua ai o tagata.” c

 Tagaʻi i le mataupu “Ua 6 Miliona Tagata Maliliu i le KOVITI.”

 “Vaaiga e matataʻu ai.”Luka 21:11.

  •   “O le matuā vevela, o lāmala, o mū tetele ma lologa. O le a manatuaina pea le tau māfanafana o le 2022, ona o mea mataʻutia na tutupu ai ona o suiga o le tau, lea na faaleagaina ai le tele o mea, maliliu ai le faitau afe o tagata, ma faaleagaina ai fale o le faitau miliona i le lalolagi aoao.” d

 Tagaʻi i le mataupu “Faateteleina le Vevela i le Lalolagi Aoao.”

 “Fouvalega.”Luka 21:9.

  •   “O le matuā feita o tagata i faafitauli tau tamaoaiga, aemaise lava le taugatā o le soifuaga, na māfua ai le tele o solo tetee faasaga i faigāmalo i le 2022.” e

 Tagaʻi i le mataupu “Taugatā le Soifuaga i le Lalolagi Aoao.”

O ā ni mea o le a tutupu i le tausaga fou?

 E leai se tasi o i tatou e mafai ona valoia mai mea o le a tutupu i le tausaga 2023. E pau le mea e tatou te iloa, e lē o toe umi ona faalaa mai lea o le Malo o le Atua, o se pulega i le lagi, ina ia aumaia le tele o suiga i le lalolagi. (Tanielu 2:44) O le a tafiesea e lenā malo le pogai o mafatiaga o tagata, ma faamautinoa e faataunuuina le finagalo o le Atua i le lalolagi.—Mataio 6:9, 10.

 E matou te faalaeiau oe e mulimuli i le fautuaga a Iesu Keriso, ina “ia faaauau ona mataala” i le auala o loo faataunuu ai e mea o loo tutupu i le lalolagi valoaga a le Tusi Paia. (Mareko 13:37) Faamolemole faafesootaʻi mai i matou pe a e fia iloa atili le auala e fesoasoani ai le Tusi Paia iā te oe i le taimi lenei, ma pe e faapefea ona e maua ma lou aiga se faamoemoe mo se lumanaʻi e sili atu ona lelei.

a AP News, “O le Tausaga 2022 na Toe Pagatia ai Europa i Taua,” tusia e Jill Lawless, Tesema 8, 2022.

b World Food Programme, “Utiuti Mea Taumafa i le Lalolagi Aoao.”

c JAMA Health Forum, “Soifuaga i le Vaitau o Faamaʻi—KOVITI-19, Monkeypox, Faamaʻi Pipili, ma Isi Faamaʻi,” tusia e Lawrence O. Gostin, JD, Setema 22, 2022.

d Earth.Org, “O le ā le Māfuaaga o Suiga Mataʻutia o le Tau i le 2022?” tusia e Martina Igini, Oketopa 24, 2022.

e Carnegie Endowment for International Peace, “Faapogaia e Faafitauli Tau Tamaoaiga le Tele o Solo Tetee i le Lalolagi Aoao i le 2022,” tusia e Thomas Carothers ma Benjamin Feldman, Tesema 8, 2022.