Пређи на садржај

Јехова — ко је он?

Јехова — ко је он?

Јехова — ко је он?

КРЧЕЋИ пут кроз џунглу у Камбоџи, Анри Муо, француски истраживач из 19. века, дошао је до широког рова који окружује један храм. Био је то Анкор Ват, највећи религиозни споменик на свету. Већ на први поглед Муо је могао рећи да је ово маховином прекривено здање дело људских руку. „Подигао га је неки древни Микеланђело“, написао је, „и величанственије је од било чега што су нам оставили Грчка или Рим.“ Иако је ово сложено здање вековима било напуштено и занемарено, он нимало није сумњао да иза тога стоји неки креатор.

Интересантно је да се у једној књизи мудрости написаној вековима раније ишло сличном линијом резоновања када је речено: „Наравно, сваки дом је неко саградио, а онај што је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). Али неки би могли рећи: ’Природа функционише другачије од онога што је човек створио.‘ Међутим, с том примедбом се не слажу сви научници.

Након што признаје да „биохемијски системи нису неживе ствари“, Мајкл Бихи, ванредни професор биохемије на Универзитету Лихај, у Пенсилванији у САД, поставља питање: „Могу ли се живи биохемијски системи интелигентно дизајнирати?“ Он иде и даље показујући да научници сада дизајнирају основне промене у живим организмима путем таквих метода као што је генетски инжењеринг. Да, и жива бића и неживе ствари могу се „изградити“! Док је истраживао микроскопски свет живих ћелија, Бихи је запазио задивљујуће сложене системе састављене од компонената које зависе једна од друге да би функционисале. Шта је закључио? „Резултат ових све већих напора да се истражи ћелија — да се истражи живот на молекуларном нивоу — јесте гласан, јасан и продоран повик о дизајну‘!“

Ко је онда Дизајнер који стоји иза свих ових сложених система?

Ко је Дизајнер?

Одговор се налази у тој древној књизи мудрости коју смо малопре цитирали — у Библији. Уводним речима Библија с фантастичном једноставношћу и јасноћом одговара на питање ко је све дизајнирао: „У почетку створи Бог небо и земљу“ (Постање 1:1).

Међутим, да би се разликовао од других који за себе кажу да су Богови, Створитељ идентификује себе једним јединственим именом: „Овако говори Бог, Јехова који је створио небеса... који је земљу и плодове њене распростро и дисање даје онима који су на њој “ (Исаија 42:5, 8, курзив наш). Јехова је име Бога који је дизајнирао свемир и створио човека и жену на земљи. Али ко је Јехова? Какав је он Бог? И зашто би требало да га ви слушате?

Значење његовог имена

Пре свега, шта значи Створитељево име Јехова? Божје име је записано с четири хебрејска слова (יהוה) и појављује се скоро 7 000 пута у хебрејском делу Библије. Сматра се да је ово име узрочни облик хебрејског глагола хава („постати“) и да зато значи „Он проузрокује да постаје“. Другим речима, Јехова на мудар начин проузрокује да сам постане шта год је потребно да би остварио своје намере. Да би испунио своја обећања он постаје Створитељ, Судија, Спаситељ, Онај који подржава живот и друго. Штавише, овај хебрејски глагол стоји у граматичком облику који означава трајну радњу која иде ка испуњењу. То указује на то да Јехова и даље проузрокује да постаје онај који испуњава своје намере. Да, он је живи Бог!

Јеховине истакнуте особине

Библија приказује овог Створитеља и испунитеља својих обећања као веома привлачну особу. Сам Јехова је открио своје карактерне црте и рекао: „Јехова, Јехова, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу, који чува љубав своју до хиљадитих поколења, који прашта безакоња и неправде и греха“ (Излазак 34:6, 7). Јехова је описан као Бог љубазне доброте. Хебрејска реч која је овде употребљена може да се преведе и као „лојална љубав“. Да би своју вечну намеру спровео у дело, Јехова и даље лојално показује љубав према својим створењима. Зар не би требало ценити такву љубав?

Јехова је такође спор на гнев и брзо опрашта наше грешке. Пријатно је бити у друштву особе која не приговара и која је спремна да нам опрости. Ипак, то не значи да Јехова прелази преко неисправног поступања. Он је рекао: „Ја, Јехова, волим правду, и мрзим на грабеж и на злобу“ (Исаија 61:8). Као Бог правде, он неће вечито толерисати бестидне грешнике који устрајавају у својој злоћи. Дакле, можемо бити сигурни да ће у своје одређено време Јехова исправити неправду у свету око нас.

Да би се задржала савршена равнотежа између особина љубави и правде потребна је мудрост. У опхођењу с нама Јехова на диван начин држи у равнотежи ове две особине (Римљанима 11:33-36). Наравно, његова мудрост се може видети на сваком месту. Чуда природе сведоче о томе (Псалам 104:24; Пословице 3:19).

Међутим, само поседовање мудрости није довољно. Да би у потпуности остварио оно што му дође на ум, Створитељ мора имати и потпуну моћ. Библија показује да је он такав Бог: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову?... и с велике силе и моћи његове [„због обиља динамичке енергије“, NW ] ни једно не изостаје“ (Исаија 40:26). Заиста, Јехова под својом влашћу има ’обиље динамичке енергије‘ за извршење своје воље. Зар вас такве особине не привлаче Јехови?

Користи од познавања Јехове

Јехова није створио земљу ’да буде пуста‘ већ ’да буде настањена‘ људима који имају смисаон однос с њим (Исаија 45:18; Постање 1:28). Он брине за своја земаљска створења. Он је човечанству дао савршени почетак у дому налик врту, у једном рају. Али, на Јеховину велику жалост, људи су га упропастили. Ипак, у складу са значењем његовог имена Јехова ће испунити своју првобитну намеру за човечанство и земљу (Псалам 115:16; Откривење 11:18). Он ће обновити Рај на земљи за оне који су спремни да га слушају као његова деца (Пословице 8:17; Матеј 5:5).

Последња књига Библије описује квалитет живота у коме можеш уживати у том Рају: „Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:3, 4). То је прави живот у коме Јехова жели да уживате. Колико је он само милосрдан отац! Да ли бисте волели да сазнати више о њему и о ономе што тражи од вас да бисте живели у Рају?

Уколико није другачије назначено сви библијски цитати су из превода Бакотић/Нови свет.