Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто читати Библију?

Зашто читати Библију?

Поглавље 1

Зашто читати Библију?

Живимо у свету са превише наизглед нерешивих проблема. Милиони гладују. Број зависника од дроге је у порасту. Све више породица се распада. О родоскврнућу и насиљу у породицама читамо скоро свакодневно на насловним страницама. Ваздух који удишемо и вода коју пијемо постепено се загађују. У међувремену све више људи постају жртве насиља. Да ли ће ови проблеми икада бити решени?

1. (Укључујући увод.) Који садашњи проблеми показују да је човечанству потребно вођство?

ОСИМ ТОГА, живимо у времену тешких одлука. Многи су, на пример, неумољиво против побачаја, означавајући га убиством нерођених. Други исто толико чврсто заступају гледиште да жене имају власт над својим телом и да саме могу да одлучују о овој ствари. Многи сматрају хомосексуалност, браколомство и предбрачни полни однос неморалним. Други су мишљења да су такви поступци чисто лична ствар. Ко може рећи чије гледиште је исправно?

2, 3. Како данас многи гледају на Библију?

2 Библија садржи морално вођство и описује стварна решења проблема као што су насиље, глад и загађење околине. Потешкоћа је, међутим, у томе што већина људи не гледа на Библију као на ауторитет на овом подручју. Раније јој се — бар у западним земљама — с поштовањем поклањала пажња. Иако су Библију писали људи, у прошлости је већина хришћана гледала на њу као на Реч Божју и била је уверена да је сам Бог надахнуо њен садржај.

3 Данас је, међутим, уобичајено да се све доводи у питање: обичаји, идеје, морално понашање, па чак и постојање Бога. Нарочито се доводи у питање вредност Библије. Већина очигледно сматра да је застарела и неважна. Међу интелектуалцима је данас само мало оних који на њу гледају као на Реч Божју. Већина људи ће се радије прикључити мишљењу научника Џејмса Бара, који је писао: ”Мој приказ показује да је библијско предање од људи створено дело. То су људске изреке, њихова веровања.“⁠1

4, 5. Зашто је толико важно да знамо да ли је Библија надахнута од Бога или није? Која је сврха ове књиге?

4 Да ли и ти тако мислиш? Шта мислиш, да ли је Библија Реч Божја или човечија? Без обзира како одговорио на ово питање, треба размислити о следећем: Ако је Библија само људска реч, онда је логично да не постоји уверљиво решење за проблеме човечанства. Људи би онда морали покушати да се снађу како најбоље умеју, у нади да ће некако избећи то да се сами отрују или униште у нуклеарном рату. Али, ако Библија јесте Реч Божја, онда је она управо оно што нам треба да бисмо се пробили кроз садашња тешка времена.

5 Ова књига ће изнети доказе за то да је Библија заиста Реч Божја. Издавачи се надају да ћеш, након што размотриш доказе, схватити да Библија садржи једино право решење за проблеме човечанства. Али, најпре желимо да ти скренемо пажњу на неке чињенице које показују да Библија заиста заслужује да се њоме позабавиш.

Апсолутни бестселер

6, 7. Које пажње вредне чињенице у вези Библије заслужују нашу пажњу?

6 Као прво, Библија је бестселер, најраспрострањенија књига свих времена. Према Гинисовој књизи рекорда (Guinness Book of World Records, 1988) између 1815. и 1975. било је, према процени, штампано 2 500 000 000 примерака. То је огроман број. Ниједна друга књига у историји није ни приближно доживела толики тираж као Библија.

7 Као друго, ниједна књига није преведена на толико језика као Библија. Она се данас потпуно или у деловима може читати на преко 1 800 језика. The American Bible Society извештава да је у међувремену Библија постала доступна за 98 посто становништва наше планете. Замислимо само какви су огромни напори повезани са састављањем толиких превода! Којој другој књизи је поклоњена таква пажња?

Књига с утицајем

8, 9. Шта су изјавили неки о утицају Библије?

8 The New Encyclopœdia Britannica назива Библију ”вероватно најутицајнијом збирком књига у људској историји.“⁠2 Немачки песник Хајнрих Хајн, који је живео у 19. веку, признао је: ”Своју просвећеност захваљујем сасвим једноставно читању једне књиге... Библије. С правом се назива Свето писмо. Ко је свог Бога изгубио, може га у овој књизи поново наћи.“⁠3 Током истог века William H. Seward, који се борио против ропства, објавио је: ”Целокупна нада у људски напредак заснива се на растућем утицају Библије.“⁠4

9 Абрахам Линколн, 16. председник Сједињених Америчких Држава, назвао је Библију ”најбољим поклоном који је Бог икада дао човеку... Без ње не бисмо могли да разликујемо исправно од неисправног.“⁠5 Британски правник Sir William Blackstone следећим је речима нагласио утицај Библије: ”На овим темељима, закону природе и закону откривења [Библији], почивају сви људски закони, због чега треба рећи да никакви људски закони не би смели да противрече напред наведеним.“⁠6

Омражена и омиљена

10. У чему се огледало противљење Библији?

10 У исто време морамо установити да ниједна друга књига у историји није била мета тако жестоких напада, нити је била толико омражена. Од средњег па све до 20. века Библије су биле јавно спаљиване. А читање и распачавање Библије се чак и у модерно време кажњавало новчаном глобом и казном затвора. У прошлим вековима овакви ”злочини“ често су водили до мучења и смрти.

11, 12. Како је Тиндејл доказао своју љубав према Библији?

11 Упоредо с тим, Библија је подстицала људе на пажње вредну пожртвованост. Многи упркос немилосрдном прогонству нису одустајали од читања Библије. Узмимо за пример енглеза Вилијама Тиндејла, који је живео у 16. веку. Студирао је на универзитету Оксфорд и постао цењени професор на универзитету Кембриџ.

12 Тиндејл је волео Библију. Међутим, у његовим данима црквено вођство је инсистирало на томе да је допуштено издавати Библије само на латинском, мртвом језику. Пошто је Тиндејл желео да Библија буде доступна његовим сународницима, одлучио је да је преведе на енглески. Пошто је то било у супротности са законом, морао је да напусти своју лагодну академску каријеру и побегне на континент. Водио је тежак живот избеглице довољно дуго да би превео Грчке списе (”Нови завет“) и делове Хебрејских списа (”Стари завет“) на свој матерњи језик. Међутим, коначно је био ухапшен, оптужен за јерес и задављен, а његов леш је био спаљен.

13. Шта између осталог чини да је Библија јединствена?

13 Тиндејл је само један од великог мноштва људи који су жртвовали све да би Библију читали или омогућили да буде другима доступна. Ниједна друга књига није подстакла толико обичних људи и жена на показивање заиста невероватне храбрости. У том погледу је Библија заиста без премца.

Тврдња да је Реч Божја

14, 15. Шта библијски писци увек изнова тврде?

14 Библија је јединствена и због тврдње коју су поставили многи њени писци. Око 40 особа, којима су припадали краљеви, пастири, рибари, службеници, свештеници, један војсковођа и један лекар, учествовало је у писању различитих делова Библије. Увек изнова писци су изјављивали да нису записивали властите мисли него Божје.

15 Зато у Библији често читамо реченице као што су: ”Дух Јехове говорио је преко мене, и његова је реч била на мом језику“ или: ”Овако говори Јахве, Господин над Војскама“ (2. Самуелова 23:2; Изаија 22:15Стварност). У писму једном суеванђелизатору, апостол Павле је писао: ”Све је Писмо од Бога надахнуто и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за одгајање у праведности, да би човек Божји био сасвим способан, потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17, New World Translation of the Holy Scriptures (Нови Свет превод Светог писма).

16. Која питања разјашњава Библија?

16 У складу с тврдњом Библије да је Реч Божја а не човечија, она одговара на питања на која само Бог може дати одговор. Она, на пример, објашњава зашто људске владавине нису у стању да успоставе трајни мир, како људи могу да нађу најдубље задовољство у животу и шта будућност доноси Земљи и човечанству. Као човек који размишља, сигурно си већ себи постављао оваква и слична питања. Зашто коначно не би бар размотрио могућност да је Библија Реч Божја и да је као таква на јединствен начин у стању да да̂ меродавне одговоре?

17, 18. (а) О којим ће се тачкама, које су биле повод за критику Библије, између осталог расправљати? (б) Које даљње теме ће се разматрати?

17 Подстичемо те да пажљиво размотриш овде изнесене доказе. У неким поглављима разматраће се тачке које су често биле повод за критику Библије. Да ли је Библија ненаучна? Да ли је противречна? Да ли садржи истиниту историју или само митове? Да ли су се заиста догодила у Библији забележена чуда? Наводе се логични докази као одговор на ова питања. Након тога расправља се о јасним доказима за божанско надахнуће Библије: њена пророчанства, њена дубока мудрост и пажње вредан утицај који врши на животе људи. У закључку ћемо видети какво деловање може имати Библија на твој живот.

18 Најпре ћемо, међутим, размотрити како смо дошли до Библије. Већ сама историја ове задивљујуће књиге пружа доказ да ни у ком случају није једноставно људског порекла.

[Питања за разматрање]

[Слика на целој 4. страни]

[Слика на 6. страни]

Библија је најраспрострањенија и најпревођенија књига у историји

[Слика на 9. страни]

Као што показује овај дрворез из 15. века, многи су за ”злочин“ што су читали Библију били живи спаљени

[Слика на 11. страни]

Библијски писци су тврдили да су надахнути од Бога