Пређи на садржај

Пређи на садржај

Извор узвишеније мудрости

Извор узвишеније мудрости

Поглавље 12

Извор узвишеније мудрости

”Како је много твојих дела, о Јехова! Сва си их у мудрости створио. Земља је пуна твојих творевина!“ (Псалам 104:24, NW). Да, од величанствености неизмерног свемира до нежне лепоте цвета, дела стварања сведоче о неупоредивој мудрости њиховог Створитеља. Чак технологија нашег 20. века изблеђује до безначајности у поређењу с Божјим делима. Дакле, ако је Библија Реч Божја, требало би очекивати да открива мудрост која је изнад људске мудрости. Да ли је то тако?

1. (Укључујући увод.) (а) Где видимо доказе Божје неупоредиве мудрости? (б) Који савет даје Библија у вези мудрости?

БИБЛИЈА ставља велики нагласак на мудрост. Она каже: ”Мудрост је главна. Стеци мудрост; и свиме што стекнеш, стеци разумевање“ (Пословице 4:7NW). Она такође признаје да нама људима често недостаје мудрости, због чега нас охрабрује: ”Ако коме од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он даје свима великодушно“ (Јаков 1:5NW).

2. Како неко може постићи више мудрости?

2 Како Бог ’даје мудрост великодушно‘? Између осталог, охрабрујући нас да читамо Библију и учимо из ње. Библијска књига Пословице подстиче: ”Сине мој, ако примиш моје речи, и код себе чуваш моје заповести, да својим ухом обратиш пажњу мудрости... тада ћеш разумети страх Јеховин и само спознање Бога наћи ћеш. Јер сам Јехова даје мудрост“ (Пословице 2:1, 2, 5, 6NW). Ако применимо савет Библије и утврдимо колико је делотворан, можемо схватити да је то заиста божанска мудрост.

Мудре изреке

3, 4. (а) Шта каже Библија о испразности љубави према новцу? (б) Какву равнотежу испољава Библија дајући нам савет о вредности новца?

3 Да бисмо ово боље разумели, погледајмо неколико библијских стихова. Размотримо ову мудру изреку: ”Они који су одлучили да се обогате, упадају у искушење и замку и многе бесмислене и шкодљиве жеље... Јер је љубав према новцу корен свих врста штетних ствари“ (1. Тимотеју 6:9, 10NW). Упоредимо ово са савременим гледиштем које — бар у западном друштву — охрабрује људе да теже за новцем као својим главним циљем. Упркос томе, многи који су стекли богатство за којим су тежили, још увек имају осећај празнине и незадовољства. Један клинички психолог је запазио: ”Стајати сасвим на врху и бити богат не даје нам осећај испуњености нити задовољства, а ни осећај да смо заиста цењени или вољени.“⁠1

4 Наравно, реалан човек зна да не можемо сасвим да се одрекнемо новца. Библија у овом погледу открива заиста уравнотежену мудрост кад каже: ”Мудрост је за заштиту као што је и новац за заштиту, али је предност знања у томе што мудрост чува на животу оне који је поседују“ (Проповедник 7:12NW). Дакле, Библија нам помаже да увидимо да је новац додуше важан, али не и најважнији. То је само средство за одређену сврху и само је ограничене вредности уколико нам недостаје мудрости да с њим исправно рукујемо.

5, 6. (а) Зашто је мудар библијски савет да избегавамо лоше друштво? (б) Како је за нас корисно да ’ходимо с мудрима‘?

5 Следећа библијска изрека такође је истинита: ”Ко ходи с мудрима постаће мудар, а ко се упушта с глупацима лоше ће проћи“ (Пословице 13:20NW). Да ли смо икада запазили колико снажан утицај имају на нас људи с којима се дружимо? Групни притисак је младе људе одвео у алкохолизам, злоупотребу дроге и неморал. Ако се дружимо с особама које говоре прљавим језиком, пре или касније ћемо се затећи да исто тако говоримо. Подржавање пријатељства с непоштеним особама може нас навести да и ми постанемо непоштени. Заиста, као што и Библија каже: ”Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33NW).

6 За разлику од тога, добро друштво може на нас да се одрази позитивно. Ко ”ходи с мудрима“, постаће сам мудар. Наиме, добре навике се попримају исто тако као и лоше. И у томе Библија показује мудрост, охрабрујући нас да пажљиво бирамо своје друштво.

7. Зашто је Библија као извор савета јединствена?

7 Библија садржи много оваквих поука које у животу треба да нам помогну. Она је јединствен извор мудрости. Њен савет је увек користан. Никада није само чиста теорија и ни у ком случају се не одражава на нашу штету. Широко подручје које библијски савет захвата, је без премца. Они који га примењују у свом животу, увиђајући да се увек одражава на њихово добро, цене Библију као јединствени извор мудрости.

Мудра начела

8. Како нам Библија може помоћи чак кад се суочимо са ситуацијама које се у њој изричито не спомињу?

8 Али, шта ако се суочимо са ситуацијом која се изричито не спомиње у Библији. Често налазимо читав низ општих начела која нам пружају одговарајуће вођство. На пример, многи се у свом животу било када суочавају с одлуком да ли је пушење нешто за њих. Пошто је у Исусовим данима дуван био непознат на Блиском истоку, Библија о томе ништа не говори. Међутим, постоје одговарајућа библијска начела која нам помажу да о том питању донесемо мудру одлуку.

9-11. Како нам библијска начела по питању уживања дувана помажу да донесемо мудру одлуку, и какву корист извлачимо ако се придржавамо ових начела?

9 Додуше, каже се да је пушење нешто угодно. Али, при томе неминовно доспевају концентровани отрови у плућа. Пушач онечишћује своје тело, своју одећу и околни ваздух. Осим тога, пушење је зависност. Људи који желе да се одвикну од тога, утврђују да је то често врло тешко. С овим чињеницама у мислима, можемо у Библији да тражимо смернице како бисмо у вези пушења донели мудру одлуку.

10 Као прво размотримо проблем зависности. Говорећи о одређеним животним намирницама, апостол Павле је рекао: ”Нећу дозволити да ишта овлада мноме“ (1. Коринћанима 6:12NW). Павлу је, додуше, било дозвољено да једе било коју врсту хране, али он је знао да су неки људи у оно време имали осетљиву савест. Зато је рекао да од одређених намирница није био толико ”зависан“ да у случају потребе не би могао да их се одрекне, како не би друге навео на спотицање. Ако неко не може да престане с пушењем или са жвакањем дувана, очигледно је ’овладан‘ дуваном. Зато је Павлово објашњење по питању животних намирница добра смерница у вези уживања дувана. Нико не би требало да дозволи да буде заробљен неком навиком.

11 Као друго, размотримо проблем онечишћавања. У Библији пише: ”Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа“ (2. Коринћанима 7:1NW). Нема сумње, пушење је прљавштина или онечишћавање тела. Озбиљност овог онечишћења види се из чињенице да, према Светској здравственој организацији, сваке године прерано умире више од милион људи због последица овог онечишћења. Ако уважавамо библијско начело да не прљамо своје тело, бићемо заштићени од озбиљног угрожавања здравља услед пушења, као и дрога и других прљавштина.

Корисне речи

12. Зашто библијски савет увек служи за нашу физичку и емоционалну добробит?

12 Не би требало да нас изненади да је слеђење библијског савета корисно и у физичком погледу. Библијски савет потиче од Бога, нашег Творца, који тачно зна како смо створени и шта нам је потребно (Псалам 139:14-16). Његов савет увек служи нашој физичкој и емоционалној добробити.

13, 14. Зашто је слеђење библијског савета да не лажемо пут мудрости?

13 Један пример за то је да не лажемо. Лагање се убраја међу седам ствари које Јехова мрзи, а према Откривењу, лажови немају места у Божјем новом свету (Пословице 6:19; Откривење 21:8). Упркос томе, лагање је далеко раширено. У једном привредном магазину је писало: ”САД сада доживљавају највећи пораст преваре, обмане и сличних преступа у својој историји.“⁠2

14 Иако је уобичајено, лагање је ипак штетно за друштво и за појединца. Колумнист Clifford Longley исправно је запазио: ”Лагање повређује онога који лаже и онога коме се лаже у најдубљој нутрини, будући да прекида важну повезаност између разума и реалности.“⁠3 У часопису The American Journal of Psychiatry писало је: ”Ако особе морају да сносе последице лажи, психолошке последице које то на њих оставља могу бити разорне. Животоважне одлуке биле су можда темељене на погрешним информацијама за које смо веровали да су исправне. Лажи могу негативно да се одразе и на лажова.“⁠4 Колико је само боље говорити истину, као што Библија мудро саветује!

15, 16. У ком погледу нам користи библијски савет да указујемо љубав другима?

15 Обратимо се сада једној позитивнијој теми, наиме позиву Библије да се за друге бринемо, указујемо им љубав и помажемо им. Следеће Исусове речи добро су познате: ”Све, дакле, што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима“ (Матеј 7:12ДК).

16 Колико би свет само боље изгледао када би се свако придржавао овог правила! Поред тога, према једној психолошкој студији која је била спроведена у Сједињеним Државама, људи би се осећали боље. 1 700 испитаника је известило да им је помагање другима дало осећај мира и ублажило стресом условљене поремећаје, као што је главобоља и губитак гласа. У извештају се закључује: ”Изгледа да је брига за добробит других исто тако део људске природе као и брига за властиту добробит.“⁠5 То нас подсећа на следећу библијску заповест: ”Ти мораш да волиш ближњега свога као самога себе“ (Матеј 22:39NW; упореди Јован 13:34, 35). Природно је волети самога себе. Али, Библија показује да ову љубав према себи морамо уравнотежити с љубављу према другима да бисмо остали душевно здрави.

Брак и морал

17. Зашто библијски савет изгледа понекад старомодно?

17 Савет Библије заиста открива дубоку мудрост; али, он не каже увек оно што би људи радо желели да чују. Зато се често подиже приговор да је старомодна. Зашто? Зато што се библијски савет, додуше, дугорочно гледано одражава на наше добро, али његова примена често захтева дисциплину и самоодрицање; а то данас није популарно.

18, 19. Која су библијска мерила за брак и морал?

18 Узмимо на пример подручје брака и морала. Библијска мерила су овде врло строга. Она прописују моногамију — један муж за једну жену. Истина, Библија спомиње извесне екстремне случајеве у којима је могућа растава или одвајање, али иначе указује да је брак доживотна веза. ”Зар нисте читали да онај ко их је створио од почетка мушким и женским их је учинио и рекао: ’Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз своју жену и њих двоје биће једно тело?‘ Тако они нису више два, него једно тело. Дакле, што је Бог здружио у исти јарам, човек нека не раздваја“ (Матеј 19:4-6NW; 1. Коринћанима 7:12-15).

19 Осим тога, Библија показује да су интимни односи дозвољени само у браку. Ванбрачни односи се без изузетака забрањују. У Библији читамо: ”Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се држе у неприродне сврхе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима... неће наследити Божје Краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10NW).

20. На који се начин библијска морална мерила данас испуштају из вида?

20 Данас се ова мерила надалеко игноришу. Професор социологије Дејвид Мејс је објаснио: ”У овом веку наша је култура доживела дубоке промене, а многи прастари обичаји и институције потресени су до темеља. Ни брак није изузетак.“⁠6 Лабав полни морал надалеко је раширен. Интимни односи међу тинејџерским паровима често се сматрају нормалним. Уобичајено је живети заједно пре брака — ’да би се боље упознало‘. А кад се неки пар и венча, ванбрачни односи нису ништа неоубичајено.

21. До чега је довело раширено омаловажавање библијских мерила за брак и морал?

21 Да ли је ова лабава морална клима донела срећу? Не, једино је донела проблеме — чак скупе проблеме — и одговорна је за несрећу и сломљене породице. И полно преносиве болести које харају по читавом свету, могу се директно приписати лабавом моралу. Ширење гонореје, сифилиса и хламидије — да набројимо само неке — је изван контроле. Последњих година су проституција и хомосексуалне радње убрзали ширење сиде. Невероватно много неудатих младих девојака добија децу, иако су саме још готово деца. Часопис Ladies’ Home Journal је запазио: ”Наглашавање секса — што је обележавало шездесете и седамдесете године — није човеку донело бескрајну срећу, него озбиљне проблеме.“⁠7

22. Шта доноси највећу срећу по питању морала?

22 Зато данас чујемо изјаве попут оне која потиче од професора социологије Carlfreda B. Brodericka: ”Можда смо довољно зрели да размислимо, зар није за све нас најбоље да унапређујемо предбрачну апстиненцију, будући да овакав начин понашања најбоље удовољава потребама наших грађана и њиховом праву на слободу: слободу од болести и слободу од нежељених трудноћа.“⁠8 Заиста, доказано је да библијско мерило по питању морала доноси, дугорочно гледано, највећу срећу.

Начела која су заиста делотворна

23. (а) Да ли је растава једино решење за несрећан брак? (б) Која су два кључа за срећан, стабилан брак?

23 Пошто брак треба трајати доживотно, треба да знамо како можемо да га учинимо успешним. Неки сматрају да је најбоље прекинути лош (несретан) брак уместо остати у њему и бити несретан. Али, постоји једна друга алтернатива: настојати да се реше проблеми који су одговорни за несрећно стање. Ово је даљње подручје на ком Библија помаже. Већ смо видели да нам саветује верност брачном другу; то је кључ за срећан, стабилан брак. Признати да у браку може бити само један поглавар — Библија одређује овај положај мужу — даљњи је кључ. Жени се саветује да подупире свог мужа и да се не такмичи за његов положај. Муж се, с друге стране, позива да свој положај употребљава за добробит своје супруге и да не буде себичан (1. Коринћанима 11:3; 1. Тимотеју 2:11-14).

24, 25. Како Библија охрабрује мужеве и жене да у браку преузму намењене им улоге.

24 У Библији се каже мужу: ”Мужеви треба да воле своје жене као своја тела. Ко воли своју жену, себе самога воли, јер нико никада није омрзнуо на своје тело“ (Ефежанима 5:28, 29NW). Супруг пун љубави показује свој ауторитет на обазрив начин. Иако је поглавар, он мисли на то да би са својом женом требало да се посаветује и узме је у обзир. Брак је заједништво, сарадња, а не диктатура.

25 Библијски савет за жене укључује следеће речи: ”Жена... треба да има дубоко поштовање према свом мужу“ (Ефешанима 5:33NW). Она поштује свог мужа због његовог положаја, а своје ће поштовање показати тиме што га подупире. Исто ће тако њен муж показати љубав њој, тако што се за њу брине. Многе особе са модерним начином размишљања сматрају да је такав савет неприхватљив. Али, партнерства чији је однос заснован на љубави и поштовању — као што саветује Библија — увек су срећна.

26. Да ли су библијска мерила за брак заиста делотворна? Прикажи то.

26 Да се библијски савет на овом подручју заиста одражава на добро показује један извештај с Јужних мора. Један брачни пар је, после десет година проведених заједно, сматрао да је њихов брак пропао. Зато су размишљали о растави. Затим је жена разговарала с једном Јеховином сведокињом. Заједнички су размотриле библијски савет за брачне парове. Муж извештава: ”Како је моја жена упознавала библијска начела, трудила се да их примени у свом свакодневном животу. Након неколико седмица запазио сам одређене промене.“ Из радозналости је пристао да се придружи библијском студију своје жене и на тај је начин упознао библијски савет за мужеве. До чега је то довело? Он каже: ”Сада смо пронашли темељ за заиста срећан породични живот.“

27. Примена којих библијских начела може помоћи сиромашним хришћанима?

27 И у вези питања како изаћи накрај са сиромаштвом, показао се библијски савет корисним. На пример, неко ко пуши и опија се — што се обоје супроти библијским начелима — расипа и оно мало новца што има (Пословице 23:19-21). Библија препоручује марљивост, будући да је неко ко марљиво ради пре у стању да прехрањује своју породицу него неко ко је лењ или неко ко се препушта очају (Пословице 6:6-11; 10:26). Уважавање савета да ’не завиди онима који чине безакоње‘ чува неку особу од тога да злочин или игре на срећу сматра излазом из сиромаштва (Псалам 37:1). То може наизглед да понуди брзо решење финансијских проблема, али дугорочни резултат веома је горак.

28-30. (а) Како је примена библијских темељних начела помогла једној хришћанки да изађе накрај са сиромаштвом? (б) Шта сведоче искуства хиљада хришћана који су материјално сиромашни?

28 Да ли овај савет заиста помаже јако сиромашним људима или је то само идеалистичка теорија? Као што потврђују многа искуства широм света, то је савет који заиста користи. Узмимо само један пример: Кад је умро супруг једној хришћанки из Азије, остала је она без икаквих прихода; али, морала је на неки начин да брине за себе и свог малолетног сина. Како је њој и њеном сину при томе помогла Библија?

29 Била је марљива, као што саветује Библија, и почела је да израђује одећу коју је затим продавала. Пошто је била поштена и поуздана, као што такође саветује Библија, ускоро је имала сталне муштерије (Колошанима 3:23). Једну малу собу у својој кући преуредила је у мали бифе да би зарадила још нешто новца. Свако јутро устаје у четири сата да би припремила храну намењену продаји. ”Ипак, морамо водити једноставан живот“, каже она. Али, она мисли на следећи савет Библије: ”Тако кад имамо храну и одећу, овим ћемо бити задовољни“ (1. Тимотеју 6:8).

30 Она додаје: ”Иако живим на ивици сиромаштва, нисам незадовољна или огорчена, јер библијска истина ме испуњава поуздањем.“ Даље, утврдила је да се у њеном случају заиста обистинило једно пажње вредно Исусово обећање: Он је рекао: ”Непрестано тражите, дакле, најпре краљевство и његову праведност, а све ће вам се ово друго [материјалне потребе] додати“ (Матеј 6:33NW). На властитој кожи је осетила да је њеним материјалним потребама на овај или онај начин било удовољено кад је службу Богу стављала на прво место у свом животу. Искуства ове хришћанке, као и небројена друга искуства материјално сиромашних хришћана, речито су сведочанство да је библијски савет заиста делотворан.

31. Шта се догађа кад следимо библијски савет, и о чему сведочи ова чињеница?

31 У овом поглављу само смо дотакли огромно богатство савета које садржи Библија и размотрили смо само неколико случајева у којима је овај савет био делотворан. Могло би се навести још хиљаде сличних искустава. Кад се људи придржавају Библије, увек из тога извлаче корист. Ако је испуштају из вида, морају да пате. Ниједна друга збирка савета из старог или новог времена није тако доследно корисна и примењива за људе свих раса. Није могуће да се тако мудар савет темељи само на народној мудрости. Чињеница да је Библија богат извор такве мудрости упечатљив је доказ да је она Реч Божја.

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 168. страни]

Спремност помагања користи свима

[Слика на 163. страни]

Ходање с мудрима чини нас мудрим, али дружење с неразумнима одразиће се на нас лоше

[Слика на 165. страни]

Не би требало пушити, јер је то супротно библијским начелима

[Слика на 171. страни]

Они који се у браку придржавају библијског савета имају чврст темељ за срећу

[Слика на 173. страни]

Примена библијских савета помаже људима да изађу накрај с тешким проблемима сиромаштва