Пређи на садржај

Нови миленијум — шта вам доноси будућност?

Нови миленијум — шта вам доноси будућност?

Вест Краљевства бр. 36

Нови миленијум — шта вам доноси будућност?

Нови миленијум — освит нове ере?

У ПОНОЋ 31. децембра 1999, завршио се 20. век. a Био је то век у коме смо видели доста немира. Али видели смо и освит нових технологија, изванредна медицинска достигнућа, нагли пораст информација и брзи раст глобалне економије. Зато многи поздрављају нови миленијум као симбол наде и промена. Хоћемо ли у њему можда видети крај ратовима, сиромаштву, загађењу животне средине и болестима?

Многи се надају томе. Али колика је вероватноћа да ће у новом миленијуму наступити промене које користе и вама — промене које ће вама и вашој породици донети сигуран и безбедан живот? Осмотрите како су огромни само неки проблеми с којима се суочавамо.

Загађење

Индустријализоване земље „проузрокују уништавање животне средине на глобалном нивоу, распрострањено загађење и поремећај екосистема̂“. Ако се са садашњим трендом настави, „природна средина ће бити све угроженија“ („Преглед глобалне животне средине — 2000“, Програм Уједињених нација за животну средину).

Болести

„Очекује се да до 2020. године незаразне болести проузрокују 70 посто смртних случајева у областима у развоју, што значи скоро дупло више него данас“ („Глобално бреме болести“, Харвардски Универзитет, 1996).

Неки стручњаци тврде да ће „до 2010. године у 23 земље које су најзахваћеније епидемијом [сиде] умрети 66 милиона људи“ („Борба са сидом: докази из света у развоју“, извештај Европске комисије и Светске банке).

Сиромаштво

„Скоро 1,3 милијарде људи за живот имају мање од једног долара дневно, а скоро милијарда људи не може себи приуштити основне животне намирнице“ („Извештај о људском развоју за 1999“, Програм Уједињених нација за развој).

Рат

„Насиље би могло [у разним земљама] да достигне досад невиђене размере. Изазвано етничким, племенским и религиозним [поделама]... такво насиље ће бити... најчешћи облик сукоба у наредних четврт века... односећи сваке године на стотине хиљада живота“ („Нови свет долази: америчка безбедност у 21. веку“, Комисија САД за националну безбедност/21. век).

Према томе, фанфаре и узбуђење око новог миленијума прикривају чињеницу да се назире досад невиђено загађење, болести, сиромаштво и ратови. Суштина тих проблема су похлепа, неповерење и себичност — особине које се не могу једноставно одстранити научним истраживањем, технологијом или политиком.

Миленијум који ће човечанству донети благослове

ЈЕДАН писац из древних времена једном је приметио: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Човек нема ни способности ни право да управља нашом планетом. Само наш Творац, Јехова Бог, има право и зна како да реши проблеме човечанства (Римљанима 11:33-36; Откривење 4:11).

Али када ће он то учинити? и како? Имамо гомилу доказа да је близу крај ’последњих дана‘. Молимо да отворите своју Библију и прочитате 2. Тимотеју 3:1-5. Она ту јасно описује карактерне црте које ће људи имати у овим ’критичним временима‘. У Матеју 24:3-14 и Луки 21:10, 11 такође се описују ’последњи дани‘. Ту је нагласак на стварним догађајима који се одигравају од 1914, као што су глобални ратови, пошасти и велике несташице хране.

Ускоро ће „последњим данима“ доћи крај. У Данилу 2:44 стоји: „Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити... оно ће разбити и уништити сва та [земаљска] краљевства, а оно ће вечно постојати.“ Из овога видимо да је проречено да ће Бог успоставити Краљевство, то јест једну владу која ће управљати земљом. Према речима из Откривења 20:4, та влада ће управљати земљом хиљаду година — цели миленијум! Осмотрите само неке начине на које ће се у том славном Миленијуму побољшати животни услови свих људе:

Економско стање. „И они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити“ (Исаија 65:21, 22).

Здравље. „Тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати.“ „Нико од житеља не говори: Болестан сам!“ (Исаија 33:24; 35:5, 6).

Животна средина. Бог ће ’уништити оне који уништавају земљу‘ (Откривење 11:18).

Људски односи. „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове“ (Исаија 11:9).

Милиони људи верују у ова библијска обећања и тако стичу једно оптимистично, позитивно гледиште о будућности. Због тога се лакше могу борити са животним притисцима и проблемима. Како Библија може и вас водити у животу?

Спознање које води у живот!

НАУКА и технологија нас понекад могу фасцинирати! Ипак, људско спознање већини људи није донело сигуран и срећан живот. Једино спознање које то може остварити описано је у Библији, у Јовану 17:3, где стоји: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу.“

То спознање се налази на страницама Библије. Иако многи енергично заступају своје мишљење о тој светој књизи, мало је оних који су је икада сами истраживали. Како је с вама? Истина, за читање Библије потребно је доста труда. Али то се исплати. Библија је једина књига која је ’надахнута од Бога, и корисна за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности‘ (2. Тимотеју 3:16).

Како онда можете почети да упознајете Библију? Зашто вам не би помогли Јеховини сведоци? Они поучавају милионе људи у њиховим домовима, и то бесплатно. Да би вам помогли у том правцу, они користе разне публикације темељене на Библији, као што је брошура Шта Бог захтева од нас? Она пружа сажете одговоре на многа питања која можда имате о Библији, као што су: ко је Бог? каква је Божја намера са земљом? шта је Божје Краљевство? како Библија може побољшати ваш породични живот?

Ако желите да вас Јеховини сведоци посете код куће, молимо да попуните доњи купон. Они ће вам радо пружити више информација о славној Миленијумској владавини Божјег Краљевства!

□ Желео бих да добијем брошуру Шта Бог захтева од нас?

□ Молим вас ступите са мном у контакт ради бесплатног кућног библијског студија

[Фуснота]

a Овде указујемо на популарна гледишта Запада о новом миленијуму. Технички гледано, нови миленијум почиње 1. јануара 2001.