Пређи на садржај

Пређи на садржај

Писмо Водећег тела

Писмо Водећег тела

Писмо Водећег тела

КАО што је забележено у 1. Солуњанима 5:18, апостол Павле је подстакао: „На свачему захваљујте.“ Током прошле службене године, из Јеховине великодушне руке потекле су обилне припреме због којих сви имамо разлога да се захваљујемо. У складу са својим обећањем, Јехова је ’уставе небеске отворио и на нас обилан благослов излио‘ што нас је увек изнова испуњавало сузама радосницама и захвалношћу (Мал. 3:10; Пс. 33:1).

Као што се може видети из Светског извештаја Јеховиних сведока за службену 1998. годину, на странама од 32 до 39, какав се само громогласан узвик тријумфа чуо широм земље! Нови највећи број од 5 888 650 објавитеља удружио је своје гласове у хваљењу Јехове (Пс. 66:1, 8). Међу њима је 316 092 нових који су се крстили. Број од 13 896 312 оних који су присуствовали Меморијалу показује да постоје изгледи да још милиони других призову Јеховино име. Захваљујемо Јехови за ту жетву (Пс. 30:5).

Почетком службене године, објавитељи широм света били су усхићени док су дистрибуисали Вест Краљевства бр. 35. Док су верно и ревно подупирали ту акцију, доживели су лепа искуства и многе благослове (Посл. 10:22; 28:20). Кратко након тога, старешине и слуге помоћници извукли су корист из Школе службе за Краљевство. Били су у потпуности освежени и високо су ценили обуку. Наглашено је пастирење, поучавање, проповедање и сарадња у јединству. Писма која одражавају захвалност Јехови говоре колико им је та обука значила.

У мају су почели да се одржавају обласни и међународни конгреси. Делегати из 160 земаља присуствовали су на девет међународних скупова у Северној Америци. Дипломци Гилеада и Школе за оспособљавање слугу, међународне слуге, бетелити на страној додели, као и други који имају статус мисионара, присуствовали су и били важно обележје програма. Многи од њих изразили су своје цењење за великодушне прилоге који су им омогућили да присуствују конгресу у својој домовини.

Хиљаде делегата који су дошли из свих делова света били су смештени у домовима своје хришћанске браће и били су део њихове породице. То је допринело продубљивању снажне љубави која уједињује светско братство Јеховиног народа (1. Петр. 4:8; 5:9). Што се тиче тих међународних конгреса, могла се доживети љубав и гостопримство у највећој мери до тада. У писмима су описиване дирљиве сцене, како су домаћинима пошле сузе радоснице и како су били ганути док су упознавали своје госте који су се слично осећали. Један домаћин је написао: „Хвала вам за предивно искуство у нашем животу.“ А делегат из Јужне Африке написао је: „Добродошлица која нам је пружена... била је доживљај који никада нећемо заборавити... Увек ће повећавати наше цењење за светско братство — предиван дар нашег небеског Оца, Јехове.“

Делегати на конгресима у Британији, Грчкој и Немачкој били су прожети истим таквим духом. Били су одушевљени конгресним програмом, дружењем са Сведоцима из других земаља и обиласком подружница Заједнице. Многи су послали писма цењења и захвалности за оно што су доживели.

Ти конгреси су дали огромно сведочанство. Јавност је увидела да нешто значајно стоји иза теме „Божји пут живота“, која је била истакнута на насловној страни програма и оглашавана на беџевима које су наша браћа носила.

Резолуција која је била изнесена на конгресима ове године, изразила је нашу одлучност да од сада следимо тај пут живота и да ту одлучност покажемо у свему што радимо — у нашем приватном животу, у породичном кругу, као део хришћанске скупштине и као део светског братства (Титу 2:11, 12; 1. Петр. 2:17).

Наша спремност да следимо тај пут доводи нас у веома повољан положај. Нема сумње да постоји јасна разлика између духовног стања Божјег народа данас и отпадника и других који тврде да познају и обожавају Бога али га се својим делима одричу (Титу 1:16). Надахнуте речи које се налазе у Исаији 65:13, 14, упозоравају нас на ту разлику: „Гле, слуге ће моје јести... пити... слуге ће се моје радовати... у весељу срца свога певати, а ви ћете [отпадници] у болу душе своје завриштати, ридаћете у тузи духа свога.“ Какво само наслеђе ми имамо! Нека бисмо увек били захвални за све што Јехова данас ради за свој народ.

Нека наша браћа морала су прилично да пропате због економских тешкоћа, прогонства, тероризма и ратова. Велик број њих били су жртве катастрофа, као што су поплаве, урагани и вулканске ерупције. Али њихова нада није ослабила. Јехова их је подржао у свим њиховим невољама, тако да су могли клицати од радости на његовом путу и остати у признатом положају пред њим (Римљ. 5:3-5).

Упркос томе што доживљавамо неприлике у овим тешким временима, ми смо благословљен и срећан народ (Пс. 3:8; 144:15б). Док гледамо у будућност, наша жеља је да помогнемо још многима да попут нас извуку корист из Јеховиног пута живота. Још увек има времена за њих да чак и у свом пренатрпаном животу упознају Јеховин пут и извуку корист из његовог стрпљења, као што се указује у нашем годишњем цитату за 1999, из 2. Коринћанима 6:2: „Ево га сад дан спасења!“ Да, сада је време да делујемо! Будимо захвални што имамо предност да то обзнањујемо свима који ће слушати.

Уједињено с вама радосно следимо Божји пут живота.

Ваши сарадници,

Водеће тело Јеховиних сведока