Пређи на садржај

Пређи на садржај

Писмо Водећег тела

Писмо Водећег тела

Писмо Водећег тела

ДОК пролазе прве године 21. века, драго нам је што можемо да се обратимо вама, „целој заједници браће“ широм света и да вас похвалимо за ваш марљив рад (1. Петр. 2:17). Пре скоро 2 000 година, Исус је поставио питање: „Кад Син човечји дође, да ли ће заиста наћи веру на земљи?“ (Лука 18:8). Ваша ревна активност током прошле службене године гласно и јасно пружа потврдан одговор на ово Исусово питање! Неки од вас наилазе на презир и исмевање због своје вере. На многим местима истрајавате упркос ратовима, катастрофама, болестима или глади (Лука 21:10, 11). Захваљујући вашој ревности за добра дела, Исус још увек може да нађе „веру на земљи“. Сигурно је због тога велика радост на небу!

Знамо да није лако истрајати. Погледајте кушње наше браће у једној земљи у западној Азији. У тој земљи је насиље над Јеховиним сведоцима малтене уобичајена ствар. Недавно је полиција прекинула један миран конгрес на коме је било око 700 присутних. Других 1 300 било је спречено да дође због препрека на путу. Руља маскираних људи, међу којима је било и полицајаца, упала је на место одржавања конгреса, претукла многе делегате и запалила објекат који се користио за тај конгрес. У неколико других наврата, верски екстремисти су брутално претукли нашу браћу тољагама у које су били закивени ексери.

Овакви напади су шокантни али нас не изненађују. Апостол Павле је био надахнут да запише: „Сви који желе да живе у оданости Богу у Христу Исусу, биће такође прогоњени“ (2. Тим. 3:12). Хришћани из првог века били су изложени вербалном и физичком прогонству, а неки су чак били убијени (Дела 5:40; 12:2; 16:22-24; 19:9). Исто је било и у 20. веку и несумњиво ће се наставити и у 21. веку. Међутим, Јехова нам каже: „Свако ће оружје против тебе тупо бити“ (Иса. 54:17). Какво дивно обећање! Заиста, ми смо толико драгоцени Јехови да је он преко свог пророка Захарије рекао: „Ко у вас дирне дира у зеницу ока [мога]“ (Зах. 2:8). Непријатељи Јеховиних обожавалаца немају никаквог изгледа за крајњу победу. Победиће чисто обожавање!

Примера ради, у малочас поменутој земљи, Јеховини сведоци су у службеној 2001. години два пута имали највећи број објавитеља. Да, наша браћа из те земље, као и браћа посвуда истрајавају упркос потешкоћама. Током прошле службене године сваке недеље се у знак предања Јехови крстило 5 066 особа. Сада су и ти нови, заједно са свима нама, одлучни да ’стоје потпуни и с чврстим уверењем с обзиром на сву Божју вољу‘ (Кол. 4:12).

Погледајте и шта се недавно дешавало у Грчкој. Упркос годинама снажног противљења Грчке православне цркве, влада је сада признала Јеховине сведоке као „познату религију“. У документу којим је загарантовано ово признање надаље је стајало да је комплекс Бетела у Грчкој „свето место, посвећено обожавању Бога“. Такође смо срећни што вам можемо рећи да су прошле службене године и судови у Бугарској, Јапану, Канади, Немачкој, Румунији, Русији и Сједињеним Државама донели повољне законске одлуке што се тиче нашег обожавања. Захваљујемо Јехови што у тим земљама држи отворена врата која воде у активност!

Док размишљамо о начинима на које Јехова подупире свој народ током ових последњих дана, увиђамо да је он најбољи Пријатељ ког можемо имати. Ми уживамо у свом односу с њим, знајући да нас он воли, да нас поучава и исправља. Да, ми ћемо се и даље суочавати с испитима вере. Али, непоколебљива вера у Јехову помоћи ће нам да издржимо. Јаков је написао: „Сматрајте свом радошћу, браћо моја, кад се суочавате с разним кушњама, знајући да испитани квалитет ваше вере развија истрајност“ (Јак. 1:2, 3). Штавише, наша истрајност показује колико волимо Јехову, и то нам доноси велику радост! Будите сигурни, драга браћо, да ће Јехова подржати свакога од нас. Уколико останемо верни, он ће нам сигурно помоћи да уђемо у нови свет. Он жели да успемо.

Зато вас подстичемо, браћо и сестре, и младе и старе, да чврсто у мислима задржите предивне благослове који нас чекају. Нека наш став буде попут става апостола Павла који је написао: „Сматрам да патње садашњег раздобља нису ништа у поређењу са славом која ће се открити на нама“ (Римљ. 8:18). Ослоните се на Јехову када се суочавате с било каквом неприликом. Истрајте и немојте одустати. Никада, никада нећете зажалити. Божја Реч нам даје следеће засигурање: ’Од вере ће своје праведник живети‘ (Авак. 2:4).

Ваша браћа,

Водеће тело Јеховиних сведока