Пређи на садржај

Пређи на садржај

Најважнији догађаји из прошле године

Најважнији догађаји из прошле године

Најважнији догађаји из прошле године

ИЗВЕШТАЈИ из свих делова света показују да су Јеховини сведоци више него икада раније проповедали добру вест о Краљевству „по целом свету за сведочанство свим народима“ (Мат. 24:14). Захваљујући њиховој истрајности и уједињеном несебичном труду пуном љубави, ’Јеховина реч је одјекнула и њихова вера у Бога посвуда се проширила‘ (1. Сол. 1:8).

ПОРОДИЧНО ПРОУЧАВАЊЕ — ИЗВОР РАДОСТИ И ОХРАБРЕЊА

Јеховини сведоци су 1. јануара 2009. увели велику промену у погледу одржавања недељних састанака. Скупштинско разматрање књиге је добило нови назив — Скупштинско разматрање Библије — и почело је да се одржава кад и Теократска школа проповедања и Поучавање за хришћанску службу. Упућен је подстицај да време које је раније било резервисано за Скупштинско разматрање књиге сада сви користе за породично проучавање.

Како су Јеховине слуге прихватиле ову измену уведену из љубави према њима? Многи се осећају попут једног супруга који је написао: „Хвала вам, хвала вам, хвала вам. Нема речи којима бих описао колико мојој супрузи и мени користи вече за породично проучавање. Још више смо заволели Јехову и још више смо се зближили као брачни пар. Ово је заиста дивна и мудра измена коју је увео наш небески Отац!“

Како породице користе ову нову прилику да заједно проводе време? Једна мајка је написала: „Неки пут заједнички размотримо 31. страну часописа Пробудите се! или гледамо неки од DVD-а организације. На тај начин, деца не само што сама истражују већ се и забављају учећи и уживају у породичном проучавању. Свако од њих има месец дана да простудира по једну библијску личност и да се спреми да одржи говор пред нама. Исто важи и за супруга и мене. Наш десетогодишњи син је први говор имао о Ноју и било је одлично! Чак нам је рекао како све то да применимо. Затим је изнео макету Нојеве арке коју је направио. Наредне недеље, говор је имала наша ћерка и она нам је причала о мисионарским путовањима апостола Павла. Када је завршила, сви смо јој тапшали. Уследио је део који је назвала ’Да ли сећаш?‘, у ком нам је постављала питања. Било је предивно!“ Ова породица сматра да је породично проучавање прави благослов од Јехове. „Прошла година је била веома тешка за мог супруга и мене“, каже ова мајка, „а ово нам стварно даје снагу да истрајемо.“

Једна друга сестра је написала: „Желела бих да вам захвалим за ову измену која ме је духовно пробудила! Након што су деца одрасла и одселила се, супруг и ја нисмо имали редовно породично проучавање. Али сада имамо. Оно углавном траје два сата и то време нам увек просто пролети!“

Како се велика невоља све више приближава, нека нам породично проучавање помогне да још дубље истражујемо Божју Реч и још више духовно ојачамо да бисмо могли да се супротставимо Ђаволу. Добро користимо то драгоцено време да се ’приближимо Богу, и он ће се приближити нама‘ (Јак. 4:7, 8).

ВЕЋЕ ЗАЛАГАЊЕ У ПОНУДИ БИБЛИЈСКИХ СТУДИЈА

Почев од јануара 2009, скупштине су подстакнуте да одреде једну суботу или недељу у месецу када ће се посебно усредсредити на нуђење библијских студија. Који су резултати постигнути? Многи објавитељи су се изненадили и обрадовали — изненадили зато што је нуђење студија лакше него што су очекивали, а обрадовали зато што је доста особа прихватило да проучава помоћу књиге Шта Библија заиста научава? Путујући надгледници извештавају да су скупштине спремно прихватиле ову измену и први резултати заиста обећавају. На пример, током првих пет месеци, у Италији је започето преко 8 000 нових библијских студија.

Објавитељи који никада раније нису водили неки студиј сада врше накнадне посете и започињу студије. Каролина из Перуа каже: „Раније нисам водила ниједан библијски студиј, али предлог да се једном месечно усредсредимо на нуђење студија помогао ми је да увидим колико је то важно. Сада станарима показујем да је проучавање Библије једноставно и да не одузима пуно времена. Захваљујући Јехови и примени његових савета имам добре резултате — сада водим два библијска студија.“

Сатја, пионирка из Британије, плашила се да нуди библијски студиј током првог разговора. Ипак, одлучила је да се на дан одређен за то не враћа кући док не испроба тај метод. Веома се обрадовала када је једна госпођа одмах прихватила да проучава. Било је лакше него што је Сатја очекивала!

Лука, млади брат из Палерма, са Сицилије, редовно је носио часописе удовици која се бојала да пусти било кога у кућу. Једног суботњег поподнева, на дан када се нудило проучавање Библије, Лука је дошао на врата те удовице са отвореном књигом Шта Библија научава и прочитао јој део који је изабрао. Госпођа се заинтересовала за књигу и поразговарала с Луком. Он јој је рекао да се у књизи налазе одговори на њена питања — укључујући и то да ли ће поново видети свог мужа. Лука је отворио 72. страну књиге, где се објашњава ко ће бити ускрснут. Била је дирнута том библијском надом и прихватила је студиј. Сада она редовно проучава и прима Сведоке у свој дом без и мало страха.

Један покрајински надгледник из Перуа извештава: „Од самог почетка, ова измена је помогла већини скупштина да повећа број библијских студија. Једна скупштина у Чикљају је у једном месецу известила 25 нових студија, а у Чепену су започета 24 нова студија.“

Млади објавитељи такође успешно нуде библијске студије. Једанаестогодишња Ђована из Сао Паула, у Бразилу, прича: „Једне суботе после подне, била сам с мамом у служби од врата до врата и нудиле смо библијске студије помоћу књиге Шта Библија научава. На првим вратима, питала сам станара, који је познати бизнисмен, да ли верује да је Библија надахнута од Бога. Рекао је да верује. Затим сам му показала 2. Тимотеју 3:16. Рекао је да му се јако допало што му једна девојчица прича о тако дивним стварима и узео је књигу.

„Када сам га поново посетила, повела сам свог деду пошто се њих двојица познају. Човек нас је позвао унутра. Замолила сам га да из садржаја књиге Шта Библија научава изабере тему која га највише занима. Изабрао је 11. поглавље ’Зашто Бог допушта патњу?‘ Када смо прочитали прва два одломка, он и његова жена су имали пуно питања. Било им је веома драго што смо све одговоре нашли у Библији и прихватили су да је проучавају. Јако сам срећна што сам започела студиј већ на првим вратима на којима смо били!“

Наравно, неће сви прихватити библијски студиј и неће сви који га прихвате наставити да проучавају. Међутим, као Божји сарадници, ми настављамо да нудимо студије што је могуће већем броју људи јер знамо да док не уништи овај Сатанин поредак, Јехова доводи понизне особе у своју организацију (Јов. 6:44; 1. Кор. 3:9).

ТЕХНОЛОГИЈА ДОПРИНОСИ ’УБРЗАВАЊУ‘

Јеховин народ се радује испуњењу предивног пророчанства: „Од малог ће постати хиљада и од незнатног силан народ. Ја, Јехова, убрзаћу то кад буде време“ (Ис. 60:22). Нема никакве сумње да Јехова данас користи напредак у технологији да би убрзао духовни напредак свог народа. Стога је Водеће тело одобрило развој административног софтвера за употребу у подружницама широм света.

Развојни тим, првобитно смештен у подружници у Јужноафричкој Републици, премештен је у светску централу у Бруклину, где је наставио рад на овом софтверу. Око 20 подружница служе као регионални центри за подршку тако што помажу оближњим подружницама да извуку максималне користи из овог посебног алата.

Које су предности овог софтвера? Пошто користе исти софтвер, све подружнице имају приступ истим информацијама. На пример, све подружнице које у свом саставу имају и штампарију сада могу знати коју литературу друге подружнице имају на залихи. Ако на једном месту постоје велике залихе неке публикације, друге подружнице је могу поручити како се не би штампале нове количине. Захваљујући томе, као и могућности да се процене будуће наруџбе на основу претходних, у свим подружницама су се смањиле велике залихе литературе.

Овај програм помаже бетелским радницима да ефикасно обављају послове као што су обрада наруџбеница литературе и часописа, састављање годишњих извештаја службе проповедања, организовање конгреса и покрајинских састанака, као и давање додела путујућим надгледницима и специјалним пионирима. Софтвер такође помаже при куповини, у рачуноводству и прављењу инвентара, чиме је смањена употреба скупих комерцијалних софтвера.

ДУХОВНА СВЕТЛОСТ НА ИНТЕРНЕТУ

Као што дословна светлост допире до тамних ћошкова, тако и светлост Божјег народа светли у свим крајевима земље (Мат. 5:16). Посебно корисно средство које обасјава и најудаљенија подручја јесте наш званични вебсајт www.watchtower.org. На овом сајту налазе се чланци из часописа, трактати и брошуре на 383 језика, као и комплетно Свето писмо — превод Нови свет на 11 језика. На њему укупно постоји преко 700 чланака. Почетна страна се ажурира недељно и на њој се налазе недавно објављени чланци са актуелним темама. Шта је постигнуто тиме што поред издања у штампаном облику и на Интернету постоји лако доступни материјал на толико језика?

Пет, која живи на Флориди, установила је да је то најбржи начин да дође до литературе на страним језицима. Она пише: „Након што сам поделила све трактате Да ли желите да сазнате истину?, почела сам да их штампам на матерњим језицима људи који су их узели на енглеском.“ Какви су били резултати?

Пет је власници једне мале радње одштампала трактат на тајском. Жена се одушевила и није могла да верује да је Пет тако брзо нашла нешто на њеном језику. Она и њене муштерије су желеле да знају који је наш сајт како би могле и саме да га посете. Једна од тих жена је позвала нашу сестру код себе кући да би наставиле разговор. Попут Пет, многи су с нашег вебсајта почели да штампају понеку страну на језику заинтересованих особа других националности.

Прошле године, наш вебсајт је посетило више од 24 милиона људи са свих континената. У односу на 2007. годину, број посетилаца је порастао за 33 посто. Особе из целог света, укључујући и оне са изолованих острва, попуњавају молбу да их неко посети или да проучава Библију с њима. Број електронских пријава се у односу на 2007. повећао за око 55 посто. Да, духовна светлост допире и до најудаљенијих делова земље, што слави нашег Оца на небесима и доноси му хвалу (Мат. 5:16).

Осим вебсајта www.watchtower.org, направљен је и сајт www.pr418.com како би одређене важне публикације биле доступне у дигиталном облику. Како се то показало корисним?

Многи се осећају попут Трише из Мисурија, САД, која је казала: „Једва чекам сваки четвртак.“ Зашто? Зато што се на сајт www.pr418.com обично четвртком постављају нова аудио-издања часописа Стражарска кула и Пробудите се! Триша је међу хиљадама браће и сестара широм света који редовно посећују овај вебсајт са обиљем духовне хране. Они преузимају часописе, Библију, драме, књиге, брошуре и трактате у аудио-формату на 27 језика. На располагању су и публикације на знаковном језику и то у два популарна видео-формата.

Ко све користи овај вебсајт за преузимање наших публикација? То су првенствено наша духовна браћа и сестре, али и многи други из преко 200 земаља, међу којима су и земље где је наше дело под забраном. Редовни посетиоци су и из таквих крајева као што су Папуа-Нова Гвинеја, острво Св. Јелена и чак Антарктик. Како преузимање аудио-снимака користи нашој браћи и сестрама? На пример, у Француској Полинезији се испоруке литературе често задржавају, па се дешава да часописи стигну након датума издања. Пошто приступ Интернету постоји и на најудаљенијим острвима, објавитељи могу слушати нова издања чим се она поставе на сајт.

Дебора из Илиноиса, САД, има озбиљне здравствене проблеме због којих је донекле изолована од скупштине и због којих јој је тешко да запамти оно што прочита. Она сада преузима и слуша аудио-снимке публикација и каже: „Боље памтим материјал и са сигурношћу могу да разговарам о ономе што сам слушала.“

У једном малом месту у Тексасу, брачном пару који проучава с једном женом из Сибира драго је што за њу могу преузимати часописе у аудио-формату на руском. Док трчи рано ујутру, један брат из Калифорније воли да слуша часописе преко плејера са слушалицама.

Сваке седмице, један брачни пар из градића на северу Новог Зеланда преузима аудио-материјал за састанке — чланак за разматрање из Стражарске куле, поглавља из књига „Одржите се у Божјој љубави“ и Учи од Великог Учитеља, и недељно градиво за читање Библије. Током недеље, они слушају тај материјал. Супруг коментарише: „Приметили смо да сада обоје много више причамо о духовним темама, а не о стресу на послу.“ Многе породице широм света имају сличну навику.

Сваке седмице, нарочито уторком, на хиљаде пута се преузму поглавља за недељно читање Библије. Суботом и недељом се највише преузима чланак за разматрање из текуће Стражарске куле. Надаље, скупштинске старешине могу штампати разне формуларе и предлошке за јавна предавања директно са сајта. Захваљујући свему овоме, организација штеди време, новац и труд.

’ПРИЛИКА ЗА СВЕДОЧЕЊЕ‘

Премда настоје да воде „миран и тих живот у потпуној оданости Богу“, Јеховини сведоци нису изненађени што доживљавају прогонство (1. Тим. 2:1, 2). Исус Христ је упозорио своје ученике да ће бити предмет мржње, када је рекао: „Дићи ће руке на вас, прогониће вас и предаваће вас у синагоге и затворе, и водиће вас пред краљеве и намеснике због мог имена.“ Па ипак, Исус је истакао да ће то прогонство имати контраефекат. Он је прорекао: „То ће вам бити прилика да сведочите“ (Лука 21:12, 13, 17).

У испуњењу тог Исусовог пророчанства, Јеховини сведоци се посвуда суочавају с неправдом. Судске победе у многим земљама омогућавају да се заштити њихова законска слобода, укључујући и право да проповедају од куће до куће и да се слободно састају да би обожавали Бога. Иако предстоји још много посла, ове године смо изборили значајне правне победе које потврђују верску природу нашег деловања.

Аустрија.

Након 30-годишњег залагања наше браће, у мају 2009. аустријско Министарство образовања, уметности и културе доделило је Јеховиним сведоцима највећи могући статус верске заједнице. Сведоци су сада 14. верска организација у Аустрији са овим статусом. Након што је донео позитивну пресуду у јулу 2008, Европски суд за људска права је донео још три пресуде у корист наше браће у Аустрији, недвосмислено потврдивши да Јеховини сведоци имају пуно признање као верска организација.

Јужноафричка Република.

Током 2005, пред јужноафричким Привредним судом покренута је парница против тамошњег Министарства рада у име корпорације Јеховиних сведока, Watch Tower Bible and Tract Society, у Јужноафричкој Републици и чланова Светског реда специјалних пуновремених слугу Јеховиних сведока који служе у Бетелу у тој земљи. Парницом се тражило да бетелити не буду сврстани у категорију стално запослених како је то дефинисано у закону о раду. У марту 2009, Привредни суд је пресудио у корист браће, уједно потврђујући верску природу активности које се обављају у Бетелу.

Уганда.

Током 2007, Пореска управа Уганде донела је одлуку по којој чланови Светског реда специјалних пуновремених слугу Јеховиних сведока који служе у Бетелу у Уганди имају статус запослених у складу са Законом о порезу на доходак. Законско тело Јеховиних сведока, International Bible Students Association, тужило је Пореску управу Уганде и случај је предат Врховном суду Уганде у Кампали. У јуну 2009, Врховни суд је пресудио у нашу корист, са образложењем да бетелити у Уганди нису у радном односу. Суд је посебно истакао чињеницу да бетелити „добијају исту надокнаду без обзира на задужења која обављају“. Суд је закључио да су бетелити чланови верског реда и да су им обезбеђени храна, смештај и скромна надокнада за личне потребе, а све у циљу извршавања добротворних и верских активности у Уганди.

Јерменија.

Власт наставља да хапси и затвара војно способну браћу услед њиховог одбијања да служе војску због приговора савести. У августу 2009, у затвору су била 74 брата. Пошто су сви судови у земљи донели пресуде против браће, састављене су четири жалбе које су поднете Европском суду за људска права. Влада Јерменије такође покушава да наметне претерано велики порез на додату вредност на верску литературу коју браћа добијају из других земаља. Без обзира да ли ће се овај неправедни финансијски терет уклонити или не, уверени смо да ће наша браћа и даље добијати обиље духовне хране (Ис. 65:13).

Азербејџан.

Браћа у тој земљи суочавају се са све мањом верском слободом. Све им је теже да набаве литературу и да се састају да би обожавали Бога. Иако у главном граду Бакуу имају законско признање, у другим градовима оно не постоји, што је довело да честих незаконитих упада полиције на наше састанке који се одржавају у приватним домовима, након чега следе сати притвора у полицијским станицама. То се дешава иако по закону верници не морају пријавити окупљање у приватним домовима. Браћа су 9. априла 2009. влади Азербејџана поднела захтев за званично признање. Надамо се да ће то признање донети олакшање нашој браћи.

Египат.

У протекле три године, браћа из Египта, као и из Белгије, Италије и Сједињених Држава састајала су се с египатским властима да би се добило законско признање нашег дела у тој земљи. Захваљујући томе, власт је браћи у Египту одобрила да се мирно састају у приватним домовима у групама од по највише 30. Међутим, неки представници власти настављају да праве проблеме браћи. Државна безбедност држи браћу под присмотром и повремено саслушава чланове скупштине и прети им. Осим што улажу напоре да разговарају с државним врхом, браћа раде и на добијању законског признања на судовима.

Еритреја.

Нимало не поштујући основна људска права, власт је 28. јуна 2009. ухапсила 23 члана једне скупштине, међу којима су биле старије сестре и троје деце узраста од две до четири године. Иако су сестре пуштене, деца су и даље затворена са својим мајкама. Њихови очеви су одавно у затвору. Према томе, сада су целе породице лишене слободе. То значи да је у затвору укупно 64 браће и сестара, међу којима су и три брата која су због свог неутралног става у погледу служења војске затворена још 1994. Њима чак није ни речено које су законе наводно прекршили.

Индија.

Већ неколико година, дешава се да док учествују у служби проповедања, Јеховини сведоци постају жртве напада руље. Они трпе и вербално и физичко злостављање, претње затвором и спаљивање литературе. Након што их претуку, браћу често ухапсе и стрпају у затвор, а затим кривично гоне. Руље разјарених противника врше притисак на власт да прогони браћу лажно их оптужујући да крше закон.

На пример, у децембру 2008, три Јеховине сведокиње (мајка, ћерка и десетогодишња унука) из Кундапуре, у савезној држави Карнатаки, ишле су у село Кони да посете жену која је била заинтересована за библијску поруку. Касније је пет-шест мушкараца силом одвело те Сведокиње у локалну полицијску станицу. Руља се окупила, а полиција је оптужила сестре за кршење закона — заговарање класне нетрпељивости и вређање друге вере. Сведокињама је на крају дозвољено да иду кући. Браћи и сестрама који се суочавају са сличним околностима пружа се помоћ да се боре на правном пољу.

Молдавија.

Браћа у Трансдњестрији, покрајини која нема међународно признање, настављају да показују ревност у проповедању о Краљевству иако им већ око 12 година стално прети опасност од забране. Упркос бројним изазовима, браћа доживљавају Јеховине благослове и извесну меру успеха у одбрани дела проповедања на судовима. Следе три примера. Један православни свештеник који је у селу Ордашеј вербално и физички напао две наше сестре у служби проповедања, проглашен је кривим и новчано је кажњен. Градски суд у Тираспољу донео је повољну пресуду у повезаности са залагањем наше браће да региструју заједницу. Надаље, против Градског пореског инспектората Рибнице донета је пресуда због незаконитог опорезивања хране за добровољце који су радили на изградњи једне Дворане Краљевства.

Казахстан.

Канцеларија јавног тужиоца Казахстана уложила је жалбе које су довеле до пресуда у корист наше браће. Претходно су судови у Кизилорди, Шимкенту и Сарјагачу привремено забранили наше верске активности на шест месеци. Међутим, захваљујући пресудама у новембру 2008, верска слобода нам је враћена у области Кизилорде, у Шимкенту и у целом јужном Казахстану. Осим тога, у децембру 2008, након седам година правне борбе, градски суд у месту Атирау потврдио је да Јеховини сведоци имају право на законско признање у том граду.

Русија.

Током протекле службене године, наш административни центар у Русији био је предмет честих истрага јавног тужиоца и бројних других представника власти, са очигледном намером да мимо закона забране нашу верску делатност. На појединачном плану, браћа и сестре су жртве узнемиравања и стотина неоснованих истрага. У једном случају, једна трудна сестра је изгубила бебу након што је полиција незаконито упала на наш састанак. На том састанку је био и 15-годишњи дечак, који је незаконито ухапшен. Да би затворила неке скупштине и нашу литературу ставила под забрану, власт покушава да искористи Закон о сузбијању екстремизма. Те неосноване оптужбе за екстремизам послужиле су за даљње нападе на пољу верске слободе, укључујући и неоправдана хапшења, депортације и забрану уласка у земљу за четири правника из иностранства који заступају Јеховине сведоке и помажу у одбрани против ових лажних оптужби. Један од те браће је 23 сата задржан у притвору у Москви.

Чланови Државне безбедности су се пуно пута умешали приликом изнајмљивања објеката за одржавање састанака и конгреса, због чега су уговори били поништени. Власт такође омета градњу нових Дворана Краљевства. У злочине против Сведока спадају и мучење у полицијском притвору на основу лажних кривичних пријава.

Јужна Кореја.

Влада Јужне Кореје је 16. јуна 2008. поништила саопштење од 7. маја 2008. којим се особама с приговором савести омогућавало да служе у алтернативној, цивилној служби. У одлуци је наведено да „питање приговора савести у вези с војном службом захтева даљње разматрање и прибављање општенародне сагласности“. Корејска народна скупштина још увек није размотрила ниједан предлог закона о алтернативној служби. Браћа чекају одлуке Комисије Уједињених нација за људска права, који је до сада донео две повољне пресуде. У јануару 2009, Корејска председничка комисија за сумњиве смртне случајеве у војсци признала је да је корејска влада одговорна за убиства пет Јеховиних сведока који су силом одведени у војску током 1970-их и у првој половини 1980-их. То је први пут да је ова држава признала одговорност за нечију смрт због насиља у оквиру војске.

Таџикистан.

Верска заједница Јеховиних сведока 2007. године забрањена је у Таџикистану, а литература која је послата из Немачке заплењена је на царини. Уложена је жалба војном суду, али је она у септембру 2008. одбијена. Нова жалба је поднета Војном колегијуму Врховног суда, али је и она одбијена. Ове одлуке подржавају забрану дела и заплену литературе. Улажу се нови напори да би се помогло браћи у овој земљи.

Турска.

Браћа у Турској се суочавају с кушњама повезаним с војном службом. Један брат је због свог непоколебљивог става већ две године у затвору. Многа друга браћа способна за војску у сталној су опасности да буду новчано кажњена или затворена, као и да остану без посла. У марту 2009, браћа су обавештена да је Комитет Уједињених нација за људска права почео с разматрањем две жалбе које су поднете у име Сведока.

Надаље, у мају 2009, Европски суд за људска права одлучио је да обједини три постојеће жалбе како би започео истрагу о томе да ли су прекршена људска права шесторице наше браће, од којих су четворица била затворена. Јеховине слуге цене ангажовање ова два правна тела и надају се да би ускоро могло доћи до повољног исхода.

Узбекистан.

Правно стање Јеховиних слугу у Узбекистану све је лошије и браћа су све више изложена прогонству иза ког стоји држава. Један супруг и отац два сина ослобођен је из затвора 14. маја 2009, у ком је због проповедања провео две године. Сутрадан је депортован у Таџикистан, чији је држављанин. У затвору се налазе још три брата због „незаконитих верских активности“. Правни заступници та три брата припремају нове жалбе Врховном суду Узбекистана. У жељи да се настале потешкоће реше, браћа из ове и других земаља одржала су неколико састанака са узбекистанским Државним одбором за верска питања и његовим представницима.

ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Јеховини сведоци у Азербејџану, Аустрији, Грузији, Јерменији, Кипру, Русији, Србији, Турској и Француској поднели су укупно 22 жалбе Европском суду за људска права, у Стразбуру, у Француској. У њима се наводи да су прекршена основна људска права гарантована грађанима земаља потписница Европске конвенције о људским правима. Девет тих жалби односе се на одбијање војне службе, седам на прогонство и верску дискриминацију, четири на укидање признања или стављање под забрану законског тела које Јеховини сведоци користе да би организовали своје дело, док се две жалбе односе на мешање владе у право да се мирно окупљамо да бисмо обожавали Бога.

Европски суд за људска права је 17. јуна 2008. узео у разматрање жалбу коју је против француске владе поднела Заједница Јеховиних сведока (Association Les Témoins de Jéhovah). У жалби се истиче порез од 60 посто који је наметнут на све добровољне прилоге које је Заједница примила у периоду од 1993. до 1996. Суд је узео у разматрање и могуће кршење члана 9 Европске конвенције, који се односи на верску слободу. Јеховини сведоци у Француској и у другим земљама које су чланице Савета Европе сада чекају да виде да ли ће суд прихватити овај случај.

Док Сатана покушава да омете обожавање истинитог Бога ’стварајући неприлике служећи се законом‘, Јеховини сведоци остају „чврсти у вери, знајући да исте патње подносе и [њихова] браћа по свету“. Све праве Јеховине слуге и даље ће стајати чврсто док се одупиру Сатани и све своје бриге бацају на Бога сваке незаслужене доброте, знајући да он брине за њих и да ће их учврстити и ојачати (Пс. 94:20; 1. Петр. 5:7-11).

„ОСПОСОБЉЕНИ ДА ПОУЧАВАЈУ ДРУГЕ“

Обучавање је обележје хришћанске скупштине још од њеног оснивања. Апостол Павле је рекао Тимотеју: „Повери [то] верним људима, који ће затим бити оспособљени да поучавају друге“ (2. Тим. 2:2). Данас, Јеховина организација има бројне програме за обучавање. На пример, од 2008. године, 6 528 старешина из земаља чију активност надгледа подружница у Сједињеним Државама — међу којима су и Аљаска, Бермудска острва и Теркс и Каикос острва — похађали су 70 разреда Школе за скупштинске старешине у Образовном центру у Патерсону.

Интензивна седмодневна обука обухватала је разне аспекте живота старешина, што им је помогло да предводе у делу проповедања и да буду још бољи учитељи у скупштини (2. Тим. 4:5; 1. Петр. 5:2, 3). Овај курс их је такође подстакао да раде на својој духовности и духовности своје породице. Надаље, обучио их је да се ’исправно служе речју истине‘ док помажу другима (2. Тим. 2:15). Следе само неки изрази захвалности старешина који су похађали ову школу.

„Понизност инструктора је прави пример како се треба опходити с браћом у скупштини. Срце ми је испуњено цењењем према Водећем телу. Откако сам у истини, ово је једна од најбољих обука коју сам имао част да добијем.“

„Наш Бог Јехова зна шта нам је потребно и када је право време да нам то пружи. Моја вера је ојачана и моје духовне батерије су напуњене. Ово искуство ми је помогло да у потпуности разумем шта Јехова постиже путем видљивог дела своје организације и како брине за све своје слуге.“

„Ово је изузетно искуство. Што сам више тога учио, више сам увиђао колико не знам. Сада много боље разумем како треба проучавати и зашто морам да применим све што сам научио.“

„Научио сам како да с Христовим умом још боље бринем о својој породици и о скупштини (1. Кор. 2:16). Овај курс ми је помогао да сагледам себе.“

„Ову седмицу проведену са инструкторима у Јеховиној организацији не бих мењао ни за факултетско образовање.“

„Ово је веома окрепљујуће и корисно искуство! Дало ми је снагу да истрајем у служби за Јехову и да будем самопожртвован и извор окрепе за браћу и сестре (Ис. 32:2). Јехова, хвала ти!“

„Овај курс нам је помогао да још боље сагледамо Јеховину љубав. Био је то позив Великог Пастира Јехове.“

„Захвалан сам Јехови што ми је омогућио да научим како да боље извршавам своја задужења и да му тиме доносим славу и хвалу.“

У наредном периоду, Водеће тело ће објавити како ће и старешине из других земаља моћи да извуку користи из ових правовремених упутстава.

ПОСВЕЋЕЊЕ ПОДРУЖНИЦА ДОНОСИ РАДОСТ

На посвећењу нове подружнице у Танзанији 24. јануара 2009, гостујући предавач је био члан Водећег тела Самјуел Херд. Пре 25 година, у кући од блокова од шљаке са свега три просторије налазила се подружница, која је међу Сведоцима у Танзанији позната као Кућа број 46, Дом Магомини. Многи од 779 гостију из 22 земље, са сузама радосницама присећали су се како је дело напредовало откако је 1987. забрана укинута. „Само је Јехова могао да омогући тако нешто у овој земљи“, запазио је један ветеран. Сада дело проповедања у Танзанији цвета и више од 14 000 објавитеља се радује, захваљује Јехови и песмом хвали његово име (Пс. 92:1, 4).

У суботу, 2. маја 2009, у подружницу у Холандији дошло је око 600 браће и сестара из 31 земље, да би присуствовало говору за посвећење који је одржао члан Водећег тела Теодор Џерес. Постојећем објекту изграђеном 1983. додат је стамбени део, а објекти који су коришћени за штампање часописа претворени су у канцеларије и студио за Регионални аудио-видео центар. Овај центар производи CD-е и DVD-е на 24 језика, од којих се већина говори у Европи. Осим тога, овде се производе видео-издања на око 20 знаковних језика. Тај посао укључује и организовање производње CD-а у Европи, Африци и Океанији, као и DVD-издања у целом свету. Подружница у Холандији такође купује и отпрема артикле потребне другим подружницама широм света, тако да су адаптирани објекти више него добро дошли.

„ОДРЖИТЕ СЕ У БОЖЈОЈ ЉУБАВИ“

Заиста имамо много разлога да будемо радосни. Велики је благослов живети у овим последњим данима! Истина, као што је проречено, ’последњи дани‘ представљају „нарочито тешка времена“ (2. Тим. 3:1). Али, пошто је избављење надохват руке, неопходно је да свако од нас буде потпуно одлучан да пази на Јудино снажно упозорење: „Ви, вољени, тиме што се изграђујете на својој најсветијој вери и молите се светим духом, одржите се у Божјој љубави, док чекате милосрђе нашег Господа Исуса Христа надајући се вечном животу“ (Јуда 20, 21).

[Графикон на 13. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ДНЕВНА ПОСЕЋЕНОСТ САЈТА www.watchtower.org

70 000

50 000

30 000

10 000

1999. 2001. 2003. 2005. 2007. 2009.

[Мапа на 21. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Земље у којима се водила или се још увек води борба на правном пољу

АУСТРИЈА

ЕГИПАТ

ЕРИТРЕЈА

УГАНДА

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА

ЈЕРМЕНИЈА

МОЛДАВИЈА

ТУРСКА

АЗЕРБЕЈЏАН

РУСИЈА

КАЗАХСТАН

УЗБЕКИСТАН

ТАЏИКИСТАН

ИНДИЈА

ЈУЖНА КОРЕЈА

[Слика на 11. страни]

Чак и млади објавитељи радо нуде библијске студије

[Слике на 27. страни]

Школа за скупштинске старешине обучава их да испуне своја теократска задужења

[Слике на 28. страни]

Брат Џерес износи говор за посвећење у подружници у Холандији

[Слике на 29. страни]

Брат Херд износи говор за посвећење подружнице у Танзанији