Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пре једног века — 1913.

Пре једног века — 1913.

СТРАЖАРСКА КУЛА од 1. јануара 1913. пренела је став већине људи цитирајући америчког новинара Херберта Кауфмана: „’Немогуће‘ је данас застарела реч [...] Скоро сви снови из прошлости данас су постали стварност.“ Почетком те године, људи су са оптимизмом гледали на будућност.

Један разлог за такав оптимизам био је технолошки напредак. На пример, у Сједињеним Државама је Аутомобилска компанија Форд отворила нову фабрику у Хајленд Парку, у Мичигену. Готово преко ноћи, цена аутомобила је драстично пала, тако да су милиони били у могућности да купе аутомобил. Како је дошло до пада цене? Нова фабрика је имала монтажну траку. Захваљујући томе, популарни „модел Т“ се у Фордовој фабрици склапао за неупоредиво мање времена него раније, чиме су смањени трошкови.

Јеховин народ је такође био оптимистичан, али из других разлога. Истраживачи Библије су дуго најављивали 1914. као преломну годину у људској историји и њихова очекивања су била велика. По њиховој ревности се видело да не успоравају са својим активностима иако се та година приближавала.

Разгледница: Трансконтинентално путовање пастора Расела

У јуну 1913, серија конгреса је започела једнодневним конгресом у Канзас Ситију, у Мисурију. Наредне четири недеље, изнајмљеним возом је преко 200 радосне браће и сестара путовало западним делом Сједињених Држава и Канаде. На сваком конгресу, заинтересоване особе су биле позване да затраже додатне информације. Хиљаде су се одазвале и Истраживачи Библије су их касније посетили.

Током 1913, браћа у главном седишту Јеховиних сведока у Бруклину марљиво су радила на прављењу „Фото-драме стварања“. То је био осмочасовни програм снимљених библијских говора и музике који су били синхронизовани са слајдовима у боји и филмом. Истраживачи Библије су се надали да ће милионима заинтересованих особа приказати „Фото-драму“. Иако је у то време било само око 5 100 објавитеља добре вести, њихов циљ је био да се она „прикаже широм света, што је могуће већем броју људи.“

Шта ће донети 1914? Како ће „Фото-драма“ бити прихваћена? Шта ће се десити на јесен када се заврше времена незнабожаца? Истраживачи Библије су једва чекали да сазнају одговоре на ова питања, уверени у Јеховину подршку.

Уследио је Велики рат, касније назван Први светски рат, који је свет лишио оптимизма. Технолошки напредак није био одговор на проблеме с којима су се људи суочили. Та година је била прекретница не само за Истраживаче Библије него и за цео свет.