Пређи на садржај

Да ли судбина управља нашим животом? Или нас Бог сматра одговорнима?

Да ли судбина управља нашим животом? Или нас Бог сматра одговорнима?

Да ли судбина управља нашим животом? Или нас Бог сматра одговорнима?

КАКО бисте одговорили на ова питања? Наравно, можда никада нисте размишљали о томе. Или се можда питате у каквој су вези ова два питања, говорећи: ’Наравно да нас Бог сматра одговорнима за оно што радимо. Али шта год нам је суђено, десиће се.‘

Ако тако мислите, молимо вас да застанете на тренутак и размислите!

Ко нас сматра одговорнима? Бог. А ко онда одређује нашу судбину? Многи би такође одговорили: „Бог“. Али, да ли је то логично? Да ли бисте навели особу да нешто уради, а затим је окривили за оно што је учинила? Замислимо једног оца који ујутро закључа врата куће да би спречио свог сина да изађе напоље. Када се увече врати кући, увиђа да је његов син цео дан провео у кући. Шта ако отац сада пита сина зашто није изашао напоље, и можда га чак казни због лењости? Да ли би то било праведно? Шта бисте ви мислили о таквом оцу?

’Тако нешто се не може десити‘, можда кажете. Ипак, према веровању неких људи, Бог поступа управо тако. Ако и добро и зло долази од Бога и ако је све такорећи записано на нашем длану, зашто би нас он сматрао одговорнима када учинимо нешто лоше? Ако је Бог унапред одредио оно што радимо, зашто нас онда сматра одговорнима за наше поступке? Зашто морамо одговарати Богу за нешто на шта нисмо могли да утичемо?

Можда сада мислите: ’То је веома дубока тема. Ко смо ми да разумемо Божје путеве? О томе треба да дискутују теолози.‘

То се тиче и вас

Ипак размислите. Ова питања се тичу свих нас. Чињеница је да имамо један живот, који веома брзо пролази. Одговори на претходно споменута питања и те како утичу на наш начин живота. Ако је Бог унапред одредио нашу судбину, зашто бисмо настојали да будемо бољи? Штавише, зашто бисмо се трудили да сазнамо нешто о Богу? Појмови као што су „исправно“ и „погрешно“, „грех“ и „вредности“ изгубили би сваки смисао. Ако нам је суђено да урадимо нешто што сматрамо погрешним, онда ћемо то свакако и урадити, јер не можемо променити оно што је предодређено.

Ипак, ако је све то тако, зашто нас Бог позива да следимо његове заповести? Зашто је слао пророке? Зашто су написане књиге које су познате као Божја Реч? Ако нашим животом управља судбина, зар не би све то било бесмислено? Наравно, људски разум не може да прихвати противречно расуђивање. Неко ко логично размишља не може да се сложи с тим.

С друге стране, ако имамо слободну вољу и ако нас Бог сматра одговорнима за оно што радимо, онда треба да свој кратак живот искористимо тако да стекнемо тачно спознање о Богу и његовим намерама и да научимо да живимо на њему допадљив начин. То би онда била лична одговорност сваког људског бића. Нико други не може да служи Богу уместо нас. Ово подсећа на једну пословицу: „Шта посејеш, то ћеш и пожњети.“ То значи да свако мора одговарати за своје поступке.

Да ли сада увиђате зашто је толико важно да сазнамо тачне одговоре на питања: Да ли нас Бог сматра одговорнима? Или судбина управља нашим животом?

Где пронаћи одговоре

Где можемо пронаћи одговоре на наша питања? Један извор је Библија, која је у исламском свету позната као Теврат, Зебур и Инџил и прихваћена је као ’Божја Реч‘. a У Библији читамо следеће: „Ако се бездушник одврати од свих греха које учини, и држи све законе моје, и врши право и правду, он ће живети, он неће умрети. Оно што ја желим је ли да бездушник умре... а не да се одврати од путева својих и да живи?“ ( Језекиљ 18:21, 23). Очигледно је да се зао човек може променити. Није му предодређено да читавог живота чини зло.

a У Курану читамо следеће: „Послије њих смо Исаа, сина Мерјемина, послали, који је признавао Теврат прије њега објављен, а њему смо дали Инџил, у коме је било упутство и свјетло, и да потврди Теврат, прије њега објављен, у коме је такође било упутство и поука онима који су се Аллаха бојали, и сљедбеницима Инџила смо били наредили да суде према ономе што је Аллах објавио у њему. Они који нису судили према ономе што је Аллах објавио — прави су грешници“ („Трпеза“ [пета сура], стихови 46 и 47, превео Бесим Коркут). Неки тврде да су делови Библије — Теврат (Тора), Зебур (Псалми) и Инџил ( Јеванђеља) — с временом измењени, али таква тврдња би значила да Бог није могао заштитити књиге које је дао. Они који ово изјављују у ствари тврде да је Бог немоћан.

Исти закључак произлази из другог библијског одломка: „Сине човечји, ја тебе постављам као стражу... Слушаћеш речи из уста мојих и опомињаћеш их од моје стране. Кад речем бездушнику: Погинућеш!, а ти га не опоменеш и не проговориш му да би одвратио бездушника од злог пута његовог, да би га сачувао у животу, онај ће бездушник умрети у својој недушевности, а ја ћу од тебе тражити крв његову“ ( Језекиљ 3:17, 18).

Да, Божја Реч јасно каже да судбина не управља људским животом. Човек има могућност избора. Он може чинити или добро или зло. А ако из незнања чини зло, он се, када сазна истину, може променити и почети да чини добро и тако добити живот. Јасно је да смо одговорни за своје поступке.

Какав избор можете направити?

Библија каже да је наш Створитељ Бог љубави у коме нема зла. Овај Бог љубави каже: ’Ставио сам пред вас живот и смрт, благослов и проклетство. Изабери живот да живиш ти и потомство твоје‘ (Поновљени закони 30:19). Бог је створио човека са слободном вољом. Кад људи изаберу да више не поступају у складу с Божјом намером, они заправо бирају смрт. Међутим, ви можете изабрати живот. Али, тај избор морате направити сами. Нико други то не може учинити за вас.

Како можете изабрати живот? Као прво, морате се уверити да је Библија Божја надахнута Реч. Зато је неопходно да озбиљно и без предрасуда проучите ту књигу, како бисте сазнали зашто је Бог створио човека, зашто умиремо, шта се дешава након смрти и како можемо угодити Богу.

Немојте рећи: ’То је веома тежак задатак, ја то не могу да урадим.‘ Да ли би Бог обећао живот, а затим неким особама онемогућио да га пронађу? Ако се информације које су нам потребне налазе у Библији, зар нам Бог неће помоћи да истражимо ту књигу? Потребно је само уложити искрен напор. То је нешто највредније што можемо учинити.

Времена су хитна

Немојте оклевати. Времена су хитна. У Библији налазимо комбиновани „знак“ који обележава последње дане овог система ствари (Матеј 24:3). Ево неких делова тог знака:

’Устаће нација против нације и краљевство против краљевства.‘ „Биће несташица хране“ (Матеј 24:7). „Биће великих земљотреса.“ „У једном месту за другим биће пошасти“ (Лука 21:11). ’Безакоње ће се умножити‘ (Матеј 24:12).

Према Библији, ови и други догађаји који су део знака последњих дана дешаваће се истовремено. Сви докази указују на то да се овај знак очигледно испуњава од 1914. године, када је избио Први светски рат.

Из тог разлога вас позивамо да без одлагања испитате Библију. Божја Реч нам каже: „Слушајмо крај говора: Бога се бој и заповести његове држи, јер је то човеку све. Јер ће свако дело Бог на суд изнети, и сваку тајну, била добра или зла“ (Проповедник 12:15, 16).

Ако желите да сазнате више о томе како у овим тешким последњим данима можете направити мудар избор и изабрати живот, молимо вас да пишете на једну од наведених адреса, а нама ће бити задовољство да вам помогнемо.

Уколико није другачије назначено, библијски стихови су узети из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.

[Извор слике на 6. страни]

Извор слике: Унутрашњост аутомобила на насловној страни: H. Armstrong Roberts