Пређи на садржај

Да ли ће овај свет преживети?

Да ли ће овај свет преживети?

Да ли ће овај свет преживети?

Ниједна друга генерација није чула толико много расправа о крају света. Многи се плаше да овај свет не нестане у неком нуклеарном холокаусту. Други сматрају да свет може бити уништен због загађења. Неки пак брину да ће економски хаос покренути масе човечанства једне против других.

Може ли овом свету заиста доћи крај? Ако може, шта ће то значити? Да ли је икада раније постојао неки свет који је дошао свом крају?

Један свет је дошао свом крају — други га је заменио

Да, један свет је дошао свом крају. Размисли о свету који је постао веома зао у Нојевим данима. Библија објашњава: „Свет тог времена био [је] уништен кад је био потопљен водом.“ Библија такође каже: „Није се [Бог] устручавао да казни древни свет, већ је сачувао Ноја, проповедника праведности, с још седморо других када је навео потоп на свет безбожних људи“ (2. Петрова 2:5; 3:6).

Запази шта крај тадашњег света јесте, а шта није значио. То није био крај човечанства. Ноје и његова породица су преживели свеопшти потоп. Преживели су га и планета Земља и дивно звездано небо. Страдао је „свет безбожних људи“, зао систем ствари.

С временом, када се Нојево потомство намножило, развио се други свет. Тај други свет, то јест систем ствари, постоји све до данашњег дана. Његова историја је пуна ратова, злочина и насиља. Шта ће бити с тим светом? Да ли ће он преживети?

Будућност овог света

Након што каже да је свет Нојевих дана био уништен, библијски извештај наставља: „Том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру“ (2. Петрова 3:7). Заиста, као што се на другом месту у Библији објашњава: „Свет [који постоји данас] пролази“ (1. Јованова 2:17).

Библија не жели рећи да ће проћи дословна Земља или звездано небо, јер они нису прошли ни у Нојевим данима (Псалам 104:5). Оно што ће заправо бити уништено као ватром јесте овај свет са својим ’небесима‘, то јест државним владарима под Сатаниним утицајем, и његова ’земља‘, то јест људско друштво (Јован 14:30; 2. Коринћанима 4:4). Овај свет, то јест систем ствари, сигурно ће нестати као што је нестао и свет пре потопа. Чак је Исус Христ говорио о приликама „у Нојевим данима“ као о примеру тога шта ће се дешавати пред сам крај овог света (Матеј 24:37-39).

Значајно је што је Исус, кад је говорио о Нојевим данима, одговарао на питање својих апостола: „Какав ће бити знак твога доласка и свршетка света?“ (Матеј 24:3, Ба). Исусови следбеници су знали да ће овај свет доћи свом крају. Да ли су због тога били уплашени?

Напротив, када је Исус описао догађаје који ће се збивати пре краја света, охрабрио их је да се радују ’јер се приближило њихово избављење‘ (Лука 21:28). Да, избављење од Сатане и његовог злог система ствари у нови свет испуњен миром! (2. Петрова 3:13).

Али, када ће доћи крај овог света? Који је „знак“ свог „доласка и свршетка света“ Исус дао?

„Знак“

Грчка реч која је овде преведена са ’долазак‘ јесте парусија и значи „присутност“, то јест, нешто што је већ ту. Дакле, када се буде видео „знак“, то неће значити да Христ ускоро долази, него да се већ вратио и да је присутан. Значиће да је почео да влада као невидљиви краљ на небу и да ће ускоро уклонити своје непријатеље (Откривење 12:7-12; Псалам 110:1, 2).

Исус није навео само један догађај као „знак“. Описао је многе светске догађаје и прилике. Све ће се то дешавати у току времена које библијски писци називају ’последњи дани‘ (2. Тимотеју 3:1-5; 2. Петрова 3:3, 4). Размотри неке ствари за које је Исус прорекао да ће бити карактеристичне за „последње дане“.

’Устаће нација против нације и краљевство против краљевства‘ (Матеј 24:7). У савремено доба, ратови су већих размера него икада раније. Један историчар је записао: „Први светски рат [који је започео 1914] био је први ’тоталан‘ рат.“ Ипак, Други светски рат је био још разорнији. Осим тога, ратови и даље харају овом планетом. Ове Исусове речи се заиста испуњавају на драматичан начин!

„Биће несташица хране“ (Матеј 24:7). После Првог светског рата, настала је глад која је била можда највећа у целој историји. Страшна глад је уследила и након Другог светског рата. Бич неисхрањености погађа скоро петину светског становништва, тако да услед тога сваке године умре око 14 милиона деце. Заиста влада „несташица хране“!

„Биће великих земљотреса“ (Лука 21:11). Од 1914, годишње је у земљотресима просечно гинуло око десет пута више људи него у прошлим вековима. Узми у обзир само неколико већих земљотреса: 1920, Кина, 200 000 погинулих; 1923, Јапан, око 140 000 погинулих или несталих; 1939, Турска, 32 700 смртних случајева; 1970, Перу, 66 800 погинулих; и 1976, Кина, око 240 000 (или, према неким изворима, 800 000) жртава. Без сумње, то су ’велики земљотреси‘!

„У једном месту за другим биће пошасти“ (Лука 21:11). Одмах након Првог светског рата, од шпанске грознице је умрло око 21 милион људи. Science Digest је известио: „У целој историји није било суровијег и бржег харања смрти.“ Од тада су срчана обољења, рак, сида и многе друге пошасти однеле на стотине милиона живота.

„Безакоње [ће се] умножити“ (Матеј 24:12). Свет је од 1914. постао познат као свет криминала и насиља. У многим местима се нико чак ни дању не осећа сигурно на улицама. Ноћу људи остају у својим домовима иза закључаних и забарикадираних врата, јер се боје да изађу напоље.

Проречене су још многе ствари које треба да се догоде током последњих дана, и све се оне такође испуњавају. То значи да је близу крај света. Али, на срећу, биће преживелих. Након што каже да „свет пролази“, Библија обећава: „Ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17).

Зато треба да сазнамо шта је Божја воља и да је вршимо. На тај начин можемо преживети крај овог света и радовати се вечним благословима Божјег новог света. Библија о том времену обећава следеће: „Бог [ће]... обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:3, 4).

Уколико није другачије назначено, сви библијски цитати су из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.

[Извор слике на 6. страни]

Извори фотографија: Авион: USAF photo. Дете: WHO photo by W. Cutting. Земљотрес: Y. Ishiyama, Hokkaido University, Japan.