Пређи на садржај

Пређи на садржај

Демони подстичу побуну против Бога

Демони подстичу побуну против Бога

Неки обичаји темеље се на лажи да нас мртви могу видети

Али, зашто Сатана и његови демони тако упорно раде на завођењу људи? Зато што желе да им се придружимо у њиховој побуни. Желе да их обожавамо. Желе да верујемо њиховим лажима и да чинимо ствари које Јехова не воли. Многа од тих дела укључују обичаје повезане с мртвима.

Смрт вољене особе је емоционално болно искуство и нормално је и исправно показивати тугу. Након смрти свог пријатеља Лазара, Исусу „навреше сузе“ (Јован 11:35).

Постоје многи обичаји повезани са смрћу који се разликују широм света. Многи се не супроте библијским начелима. Међутим, неки обичаји се темеље на замисли да умрли живе и да могу видети оне који су на животу. Бдења, необуздано нарицање и извештачени погребни обреди, све то има корен у страху да се неће угодити духовима умрлих. Али, с обзиром да мртви „нису свесни ничега“, они који врше такве ствари унапређују Сатанине лажи (Проповедник 9:5NW).

Други обичаји се темеље на лажи да мртвима треба наша помоћ

Други обичаји или обреди настају из веровања да је мртвима потребна помоћ живих и да ће повредити живе ако им се не угоди. У неким земљама се одржавају гозбе и жртвовања 40 дана или једну годину после нечије смрти. То се чини да се наводно помогне покојнику да ’пређе‘ у духовно подручје. Још један чест обичај је да се умрлима нуди храна и пиће.

Те ствари су погрешне, јер унапређују Сатанине лажи о мртвима. Хоће ли Јехова одобрити да имамо било шта са обичајима који се темеље на учењима демона? Никако! (2. Коринћанима 6:14-18).

Слуге правог Бога немају никавог учешћа у обичајима који унапређују Сатанине лажи. Уместо тога, они се с пуно љубави усредсређују на помагање и пружање утехе живима. Они знају да, кад неко премине, таквом може помоћи само Јехова (Јоб 14:14, 15).

Бог је осудио спиритизам

Неки долазе у дотицај с демонима директно или кроз људске медије. То се назива спиритизам. Вуду, чаролије, магија, прорицање будућности и тражење одговора од мртвих, све су то облици спиритизма.

Бог је против ових лоших ствари. Он захтева искључиву оданост (Излазак 20:5)

Библија осуђује такве ствари, говорећи: „Нека се у теби не нађе нико... ко се служи гатањем, ко врши магију или ко гледа знакове или врачар, или онај који веже друге чинима или ико ко пита за савет духовног медија или прорицатеља догађаја од заната или ико ко пита мртве. Јер сваки који чини ове ствари нешто је одвратно Јехови“ (5. Мојсијева 18:10-12NW).

Зашто нас Јехова тако одлучно упозорава на такве поступке?

Јехова нас због нашег властитог добра упозорава на све облике спиритизма. Он воли људе и брине о њима, а исто тако зна да ће они који буду повезани са демонима патити.

Једна таква особа била је и Нилда, која је била духовни медиј у Бразилу. Демони су јој упропастили живот. Она прича: „Духови... су ме имали у власти, издавајући ми заповести. Прелазила сам из стања свесности у стања несвесности и била сам заробљена психијатријским проблемима. Демони су ме толико прогонили да су ми били нарушени живци. Узимала сам седативе и почела сам стално да пијем и пушим. То је трајало годинама.“

Они који врше спиритизам често се осећају лоше. Они могу изгубити свој дом, слободу, чак и живот

Временом се Нилда, уз помоћ Јехове и његових Сведока на Земљи, ослободила демонског утицаја и сада живи испуњеним, корисним животом. Она каже: „Желела бих све да охрабрим да се никад, ни за тренутак, не повежу са [злим] духовима.“