Пређи на садржај

Пређи на садржај

Демони лажно тврде да умрли живе

Демони лажно тврде да умрли живе

Библија каже да Сатана „заводи целу настањену земљу“ (Откривење 12:9NW). Сатана и његови демони не желе да верујемо Божјој речи, Библији. Они покушавају да наведу људе да верују како умрли живе негде у духовном подручју. Погледајмо како они то чине.

Лажна религија

Људи, животиње, рибе и птице — све су то душе

Многе религије уче да сваки човек има душу која прелази у духовно подручје након смрти физичког тела. Оне кажу да тело умире, али да душа не умире. Штавише, оне тврде да душа не може умрети, да је бесмртна.

Међутим, Божја реч не учи то. Библија показује да је душа особа, не нешто унутар особе. На пример, у описивању стварања Адама, Библија наводи: „И Јехова Бог је приступио стварању човека из праха земаљског и у носнице му удахнуо дах живота, и човек је постао душа жива (1. Мојсијева 2:7NW). Тако Адаму није била дата душа; он је био душа.

И животиње се називају душе (Постање 1:20, 21, 24, 30).

Пошто библијска реч „душа“ значи сама особа, не би нас требало изненадити сазнање да душе могу и умрети. Писмо каже:

  • „Душа која греши — умреће“ (Езекијел 18:4NW).

  • „А Самсон је затим рекао: Нека моја душа умре са Филистејима“ (Судије 16:30NW).

  • „Ваља ли у суботу добро чинити или зло чинити? душу одржати, или погубити?“ (Марко 3:4ДК).

Библија показује да душа није бесмртна

И други стихови показују да душа може бити уништена (Постање 17:14), погубљена мачем (Јошуа 10:37), удављена (Јоб 7:15) и утопљена (Јона 2:6). Према томе, душа умире.

Ако прочиташ Библију од корица до корица, нигде нећеш пронаћи израз „бесмртна душа“. Људска душа није дух. Учење о бесмртној души није библијско учење. То је учење Сатане и његових демона. Јехова мрзи све религиозне лажи (Пословице 6:16-19; 1. Тимотеју 4:1, 2).

Духовни медији

Демони се у ствари претварају да су духови умрлих

Још један начин на који Сатана заводи људе је кроз медије. Медиј је особа која је у стању да прими поруке директно из духовног света. Велики број људи, укључујући и саме медије, верује да те поруке долазе од духова умрлих. Али, као што смо видели из Библије, то је немогуће (Проповедник 9:5, 6, 10).

Од кога, дакле, долазе те поруке? Од самих демона! Демони су у стању да посматрају особу док је жива; они знају како је неко говорио, како је изгледао и шта је знао. Зато им је лако да опонашају људе који су умрли (1. Самуелова 28:3-19).

Лажне приче

Још један начин на који Сатана унапређује лаж о мртвима је кроз лажне приче. Такве приче често скрећу људе од библијске истине (2. Тимотеју 4:4).

Неки мисле да су видели људе који су се вратили из мртвих

У Африци постоје многе приче о људима који су били виђени живи након што су умрли. Обично су таква виђења уследила далеко од места где је особа живела. Али, запитај се: ’Изгледа ли разумно да ће се особа, ако има моћ да се врати из мртвих, појавити на месту које је далеко од његове породице и пријатеља?‘

Осим тога, зар није могла особа која је виђена само да личи на особу која је умрла? На пример, двојица хришћанских слугу који су проповедали на сеоском подручју приметили су једног старца који их је пратио неколико сати. Кад су га питали зашто их прати, сазнали су да је човек мислио да је један од проповедника његов брат који је умро неколико година раније. Наравно, није био у праву, али је одбио да верује у то да није у праву. Замисли причу коју је старац касније испричао својим пријатељима и суседима!

Визије, снови и гласови

Демони заводе преко снова, визија и гласова

Без сумње си чуо о чудним стварима које су неки видели, чули или сањали. Таква натприродна искуства често заплаше оне који их доживе. Мареин, која је живела у западној Африци, редовно је чула глас своје покојне баке која ју је звала ноћу. Ужаснута тиме, Мареин би вриштала, будећи све укућане. На крају је изгубила душевно здравље.

Ако умрли заиста живе, да ли је разумно да ће плашити своје вољене? Наравно да неће. Извор таквих штетних порука су демони.

Али, шта је са порукама које изгледају корисне и утешне? На пример, Гбасеј, из Сиера Леоне, била је болесна. У једном сну појавио јој се њен покојни отац. Упутио ју је да оде до одређеног дрвета, узме лишће, помеша га с водом и то попије. О томе није требало говорити никоме пре него што то учини. Учинила је то и оздравила.

Друга жена је рекла да јој се, у ноћи након што је умро, у сну појавио њен супруг. Рекла је да је изгледао веома привлачно и да је носио дивно одело.

Такве поруке и визије изгледају добро и корисно. Јесу ли оне од Бога? Не, нису. Јехова је „Бог истине“ (Псалам 31:5NW). Он никад не би пристао на то да нас вара или заводи. То чине само демони.

Али, да ли су то добри демони? Не. Иако повремено могу изгледати од користи, сви су они зли. Кад је Сатана говорио Еви, изгледао је пријатељски настројен (Постање 3:1). Али, шта је било с њом након што га је саслушала и учинила што је рекао? Умрла је.

Сатана је рекао Еви да неће умрети. Ева му је поверовала, али је на крају умрла

Познато ти је да није необично да зла особа буде наклоњена ономе кога жели да заведе и превари. „Бели зуби, црно срце“, каже афричка пословица. А Божја реч каже: „Сам сотона претвара [се] у анђела светла“ (2. Коринћанима 11:14).

Бог се више не обраћа људима на Земљи помоћу снова, визија или гласова из духовног света. Он их води и поучава кроз Библију, која особу може учинити ’потпуно опремљеном за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:17NW).

Дакле, кад нас Јехова упозорава на Ђаволова лукавства, он то чини јер нас воли. Он зна да су демони опасни непријатељи.