Пређи на садржај

Пређи на садржај

Духови нису живели и умрли на Земљи

Духови нису живели и умрли на Земљи

Духови постоје! У невидљивом духовном подручју постоје и добри и зли духови. Да ли су они особе које су живеле и умрле на Земљи?

Не, нису. Кад особа умре, он или она не прелази у духовни свет, као што мисле многи људи. Како то знамо? Јер то каже Библија. Библија је књига истине која долази од јединог истинитог Бога, чије је име Јехова. Јехова је створио људе; он добро зна шта се догађа с њима кад умру (Псалам 83:18; 2. Тимотеју 3:16).

Адам је постао из праха и вратио се у прах

Библија каже да је Бог обликовао Адама, првог човека, „од праха земаљскога“ (Постање 2:7). Бог га је сместио у Рај, Еденски врт. Да је Адам слушао Јеховин закон, не би умро; и данас би живео на Земљи. Али, кад је Адам хотимично прекршио Божји закон, Бог му је рекао: „Докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си ти прах, и у прах ћеш се вратити“ (Постање 3:19).

Шта то значи? Па, где је Адам био пре него што га је Јехова створио из праха? Није био нигде. Он није био нерођени дух на небу. Он није постојао. Према томе, кад је Јехова рекао да ће се Адам ’вратити у земљу‘, он је имао на уму да ће Адам умрети. Он није прешао у духовно подручје. Адам је смрћу опет постао беживотан, непостојећи. Смрт је одсутност живота.

Али, шта је са осталима који су умрли? Да ли су и они непостојећи? Библија одговара:

  • „Све [и људи и животиње] на једно место иде. Све је од праха произишло, и све се у прах враћа“ (Проповедник 3:20).

  • „Мртви... нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5New World Translation).

  • „Њихове љубави, њихове мржње и њихове љубоморе већ је нестало“ (Проповедник 9:6NW).

  • „Нема рада ни домишљања ни знања ни мудрости у Шеолу [гробу], месту на које идеш“ (Проповедник 9:10NW).

  • „[Човек] се враћа у земљу своју; тог дана његове мисли престају“ (Псалам 146:4NW).

Само живи могу ово чинити

Да ли ти је тешко да прихватиш ове стихове? Ако јесте, размисли о следећем: У многим породицама човек зарађује новац за издржавање свог домаћинства. Кад човек умре, његова породица обично подноси тешкоће. Понекад његова супруга и деца немају довољно новца ни да купе храну. Можда ће их непријатељи тог човека злостављати. Сада се питај: ’Ако је тај човек жив у духовном подручју, зашто не настави да се брине за своју породицу? Зашто не заштити своју породицу од злих људи?‘ Зато што су библијски стихови тачни. Тај човек је беживотан, немоћан да учини било шта (Псалам 115:17).

Мртви не могу помоћи гладнима или заштитити жртве злостављања

Да ли то значи да мртви више никад неће оживети? Не. Касније ћемо говорити о ускрсењу. Али, то значи да мртви не знају шта ти радиш. Они не могу да те виде, чују или да ти говоре. Не треба да их се бојиш. Не могу ти помоћи, а не могу ти ни нашкодити (Проповедник 9:4, Исаија 26:14).