Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земаљски Рај ускоро долази

Земаљски Рај ускоро долази

Поглавље 19

Земаљски Рај ускоро долази

1, 2. (а) Шта је нормална људска жеља, али које ствари ометају њено остварење? (б) Какви услови би били идеални?

 ДА ЛИ би волео да се твој живот настави бесконачно — испуњен и задовољавајућ? Вероватно је твој одговор „да“. Постоји толико занимљивих ствари да се раде, фасцинантних места да се виде и нових ствари да се науче.

2 Ипак, наизглед нерешиви проблеми ометају нашу радост живота. На пример, ту је релативна краткоћа нашег садашњег животног века. Затим, такође, живот је често испуњен болешћу, тугом и проблемима. Зато, да би се људи у потпуности радовали животу, у свим његовим димензијама, идеално би било имати (1) околину као рај, (2) потпуну сигурност, (3) привлачан посао, (4) крепко здравље и (5) бескрајан живот.

3. Ко једино може остварити такве идеалне услове?

3 Али, да ли се тиме тражи превише? С људског становишта, то је сигурно превише. Историја показује да, сами од себе, људи једноставно не могу да остваре такве идеалне услове. Међутим, са становишта нашег Створитеља те ствари не само да су могуће него су и неизбежне! Зашто? Због тога што су такви пожељни услови били део Божје првобитне намере за земљу (Псалам 127:1; Матеј 19:26).

Рај који ће бити поново успостављен

4. Шта је била Божја првобитна намера за земљу?

4 Као што смо запазили у претходним поглављима, прво двоје људи нису били попут животиња. Уместо тога, они су били створени потпуно као људи. Њихов првобитни дом, Еден, био је „рај задовољства“ (Постање 2:8, Douay Version). Требало је да га они ’раде и да га чувају‘ (Постање 2:15). Осим тога, њихова улога на земљи укључивала је следећи врло хумани управни задатак: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом“ (Постање 1:28). Како би се њихово потомство повећавало, они би имали задатак да прошире границе овог дивног врта, претварајући читаву земљу у рај. Колико дуго је то требало да траје? Библија доследно бележи да ће земља остати „до недогледног времена, или заувек“ (Псалам 104:5NW; Проповедник 1:4NW). Тако је рајска земља била намењена да трајно служи као прекрасан дом за савршене људе, који би ту живели заувек (Исаија 45:11, 12, 18).

5. Зашто можемо бити уверени да ће се Божја намера остварити?

5 Иако је побуна у Едену привремено прекинула испуњење Божје намере, она није променила ту намеру. Бог је увео средство за заустављање штете и поновно успостављање Раја. Устројство за чињење тога јесте Божје Краљевство, небеска владавина коју је Исус учинио тако истакнутим делом своје поруке човечанству (Матеј 6:10, 33). И можемо бити сигурни да ће се првобитна Божја намера остварити. Свемоћни Створитељ који стоји иза тога засигурава нам: „Тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:11).

6, 7. (а) Како знамо да се приближавамо поновном успостављању Раја? (б) Ко ће бити сачуван кроз крај овог система ствари, а ко неће?

6 У наше време, охрабрујуће је видети како светски догађаји испуњавају „знак“ ’последњих дана‘ (Матеј 24:3-14; 2. Тимотеју 3:1-5). Ово указује на то да је близу време када ће Божја „реч“ „имати сигуран успех“ (NW). Тај успех је сигуран због тога што ће свемоћни Бог интервенисати у људске ствари како би се побринуо да се његове намере остваре (Јеремија 25:31-33). Врло скоро, можемо очекивати да видимо испуњење пророчанског псалма који каже: „Јер ће се истребити који зло чине, а који се у Господа уздају држаће земљу. Још мало и нестаће бездушника... Праведници ће држати земљу и довека у њој [„на њој“, ДК] ће остати“ (Псалам 37:9-11, 29, курзив наш; Матеј 5:5).

7 Тако, они који изаберу да буду независни од Створитеља биће ’истребљени‘. Они који се „у Господа уздају“ преживеће крај овог система и започеће поновно успостављање Раја. Он ће се постепено ширити све док не буде обухватао читаву земљу. Тај Рај ће тако сигурно доћи да је Исус с потпуним уверењем могао да обећа лопову који је био погубљен заједно с њим: „Заиста ти кажем данас, бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:43NW).

Земља преобликована

8, 9. Какав преокрет стања ће се одиграти у погледу дословне земље?

8 Библијски опис Раја заиста одузима дах. На пример, Библија нам говори о драстичној промени у стању саме земље. Можеш се сетити да када су били избачени из Едена, првим људима је било речено да ће земља рађати трње и чкаљ, и да ће само у зноју свог лица моћи да узгајају храну из земље (Постање 3:17-19). Од тада све до данас, често постоји стална борба против продирања пустиња, неплодног тла, суше, корова, инсеката, биљних болести и неуспевања усева. Пречесто глад добија битку.

9 Међутим, та ситуација треба да се преокрене: „Радоваће се пустиња и земља суха, веселиће се пустош и цветаће ко ружа... Јер ће проврети воде по пустињи и потоци по беспућу; светлосна варка постаће језеро, земља сасушена извор воде.“ „Место трња чемпрес ће да расте, уместо коприве, мирта ће никнути“ (Исаија 35:1, 6, 7; 55:13). Тако извршење Божје намере значи да ће човечанство имати врло пријатан задатак претварања земље у место лепоте које ће заувек доносити уживање својим становницима. Али то ће значити више од саме лепоте.

Крај сиромаштву

10, 11. Како ће Јехова одстранити глад?

10 Преображај пространих пустиња и подручја погођених сушом значиће огроман пораст плодне земље. Под Створитељевим надзором, успеће човекови напори да земљу учини плоднијом него икада раније: „Господ ће дати срећу, и земља ће наша плод свој дати“ (Псалам 85:13). Тај „плод“ ће донети „пшенице у земљи изобиља, до наврх гора“ (Псалам 72:16). Никад више неће милиони умирати од глади (Исаија 25:6).

11 Такође, незапосленост ће бити ствар прошлости, уклоњена заувек. И сви ће уживати у плодовима свог марљивог рада: „Садиће винограде и јешће род њихов... неће садити а други јести“ (Исаија 65:21, 22ДК). Све ће то донети онакву економску сигурност каква је описана у Језекиљу 34:27 (ДК): „Дрвета ће пољска рађати свој род, и земља ће рађати свој род; и они ће бити у својој земљи без страха [„у сигурности“, NW].“

12. Ко ће у Рају уживати у пристојном смештају?

12 Али људи такође урођено желе пристојан дом и нешто земље за сађење цвећа, дрвећа и башта̂. Да ли је то пристојан смештај када су милиони људи натрпани у огромне стамбене зграде или у оронуле страћаре, или живе на улицама? Ништа од тога неће постојати у предстојећем Рају, јер је Бог намерио: „Они ће куће градити и у њима седети... Неће они другима куће за насеље градити.“ Тај грађевински програм широм света биће потпуно успешан, и трајан: „Избраници моји уживаће дело руку својих. Неће они узалудно радити“ (Исаија 65:21-23). Тако, пристојан смештај неће бити привилегија само богате мањине, него ће у њему уживати сви који се подлажу Божјој владавини.

Нема више болести, нема више смрти

13, 14. Шта ће се догодити с болешћу, хендикепима, и чак са смрћу?

13 Божја Реч нам такође засигурава да задовољавајући услови у Рају неће бити нагрђени слабостима или болешћу, или прекраћени смрћу: „Нико од житеља не говори: Болестан сам!“ (Исаија 33:24). „[Бог] ће отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити, јер првих ствари нестаде“ (Откривење 21:4).

14 Замисли свет у коме ће све болести и сви хендикепи бити излечени! Божја Реч каже: „Тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати“ (Исаија 35:5, 6). Какав чудесан преображај! И замисли такође задивљујући изглед да, од тада па надаље, живиш колико живи Бог — вечно! Никада више смрт неће бити проклетство за човечанство, јер Бог „за навек и смрт уништава“ (Исаија 25:8, курзив наш).

15. Шта ће се догодити старима који преживе крај овог система?

15 А шта с онима који преживе крај овог система ствари а који су већ стари? Да ли ће они само имати добро здравље у старости и остати такви заувек? Не, јер Бог има, и још ће је користити, моћ да преокрене процес старења. Као што Библија то описује: „И тело његово освежава му као у младости и враћа се данима младости своје“ (Јов 33:25). Стари ће се постепено враћати на савршене године за мушкарца и жену којима су се Адам и Ева радовали у Едену. Тај процес ће бити један од резултата ’поновног стварања‘ о чему је говорио Исус (Матеј 19:28NW).

Трајан глобални мир

16, 17. Зашто Рај неће бити ремећен ратом или насиљем?

16 Да ли ће Рај икада бити ремећен ратом или насиљем? Не када ће „праведници наставати на земљи, и безазлени ће остати на њој. А безбожни ће се истријебити са земље, и безаконици ће се ишчупати из ње“ (Приче Соломунове 2:21, 22ДК). Не може бити ни рата ни насиља када више не постоје нарушаваоци мира.

17 Зашто се они који ’остану‘ након што Бог истреби безбожне и безаконике, називају „праведници“ и „безазлени“ [„беспрекорни“, NW]? Због тога што су они већ били образовани по Божјим мерилима за мирољубиво живљење и повиновали су се тим мерилима. То спознање Бога, и покоравање његовим законима, јесте кључ за мир у Рају, јер Библија каже: „Нити ће квара нити штете бити... јер ће земља бити пуна познања Господа као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9, курзив наш). Исус је такође рекао, „биће сви од Бога учени“, и да ће они који прихвате то учење и живе по њему имати „живот вечни“ (Јован 6:45-47).

18. Ко се данас већ образује за мирољубиво живљење у Рају?

18 На срећу, ово глобално образовање, усмерено на Бога, довешће до потпуно мирног и хармоничног света без криминала, предрасуда и мржње, без политичких подела и рата. Вредност овог образовања већ се јасно показује међу милионима Јеховиних сведока широм света. Они сачињавају једно међународно братство темељено на љубави и узајамном поштовању (Јован 13:34, 35). Њихов глобални мир и јединство, несаломљиви су. Чак ни прогонство ни светски ратови, не могу их навести да узму оружје против својих ближњих било где у свету. Будући да такав глобални мир и јединство могу постојати чак и у данашњем подељеном свету, сигурно ће бити много лакше наставити тај образац у Рају под Божјом владавином (Матеј 26:52; 1. Јованова 3:10-12).

19. Какво ће се испуњење пророчанства које се сада одвија наставити у Рају?

19 Дакле, на самом почетку поновног успостављања Раја, преовладаваће мир широм света. А преживели из Божјег глобалног рата од Армагедона наставиће да се повинују речима пророчанства које они испуњавају управо сада: „Неће више народ мач на народ дизати и неће се више рату учити.“ Зато пророчанство може додати: „Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће“ (Михеј 4:3, 4, курзив наш). Колико дуго? Обећање које дира срце гласи: „Даће мир бескрајан“ (Исаија 9:7).

20. Како ће Јехова поступити с нацијама и њиховом војном опремом?

20 Истина, милитаризоване нације данас нагомилавају своје оружје као никада пре. Али све то не значи ништа за Онога чија моћ је створила свемир. Он нам каже шта ће ускоро учинити с војним оружјем нација: „Ходите и видите дела Господња, чудеса што учини на земљи! До краја земље ратове прекиде, те лук преби и копље саломи и огњем кола бојна сажеже“ (Псалам 46:9, 10). Сламање нација и њихове војне моћи утрће пут за трајан глобални мир у Рају (Данило 2:44; Откривење 19:11-21).

Мир са животињским царством

21, 22. Какав однос ће бити обновљен између људи и животиња?

21 Да би глобални мир Раја био комплетан, биће обновљена хармонија која је постојала између људи и животиња у Едену (Постање 1:26-31). Данас, човек се боји многих животиња а, у исто време, представља претњу за њих. Али то неће бити случај у Рају. На ма који начин да је Бог одржавао хармонију између човека и звери у Едену, он ће то учинити и у Рају. Тако ће човеково владање над животињама с љубављу поново бити реалност.

22 У том погледу, Створитељ објављује: „Тог ћу дана направити за њих савез са зверима пољским и с птицама небеским и с гмизавцима земаљским“ (Осија 2:18). С каквим резултатом? „С њима ћу савез мира учинити, и истребићу зле звери из земље; оне ће живети без страха у пустињи, и спаваће у шумама“ (Језекиљ 34:25, курзив наш).

23. Какву корениту промену која треба да се одигра унутар животињског царства прориче Исаија?

23 Мир који ће постојати међу људима, и између људи и животиња, такође ће се одразити унутар животињског царства: „Вук ће с јагњетом заједно боравити и пантер ће с јаретом лежати; теле, лавић и гојна стока заједно ће бити, и мало ће дете њих водити. Заједно ће крава и медведица пасти, и заједно млади лежаће њихови, и траву ће лав и во да једу. Дете које сиса код рупе ће змијине играти, дете тек одбијено у рупу ће руку своју змије василинске пружити. Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој“ (Исаија 11:6-9).

24. Како 37. псалам описује мир који ће постојати у Рају?

24 Какав диван опис Библија даје о потпуном миру који ће постојати у Рају! Није чудо што Псалам 37:11 (ДК) каже о животу у том новом систему: „А смјерни ће наслиједити земљу, и наслађиваће се множином мира“ (курзив наш).

Мртви се враћају

25, 26. (а) Које обећање Божја Реч даје у погледу мртвих? (б) Зашто сећање на све оне који су умрли није проблем за Створитеља?

25 Користи које ће уследити у Рају притицаће не само онима који преживе крај овог садашњег система ствари. Под владавином Божјег небеског Краљевства одиграће се једна крајње задивљујућа победа — потпуна победа над смрћу. Јер неће само наслеђена смрт бити савладана, него ће се и они који су већ мртви вратити у живот и биће им пружена прилика да живе у Рају! Божја Реч гарантује: ’Биће ускрсење праведника и неправедника‘ (Дела апостолска 24:15). Каква радосна прилика ће то бити када се, генерацију за генерацијом, вољени буду враћали из гроба! (Лука 7:11-16; 8:40-56; Јован 11:38-45).

26 Исус је рекао: „Иде час у који ће сви који су у гробовима [„спомен-гробовима“, NW] чути глас Сина Божјега и излазиће из њих. И изићи ће који су чинили добро у ускрсење живота, а који су чинили зло у ускрсење суђења“ (Јован 5:28, 29). Да, они који су у Божјем сећању биће враћени у живот. И не треба да мислимо да је то превелик задатак за Бога. Сети се, он је створио стотине милијарди, да, билионе звезда. А Библија каже да он све њих зове „по имену“ (Исаија 40:26). Број људи који су живели и умрли јесте само део тога. Тако они и њихови животни обрасци могу лако бити смештени у Божјем сећању.

27. Какву прилику ће сви имати у Рају?

27 Сви они који ускрсну биће образовани о Божјим праведним мерилима у рајској околини. Неће их спутавати зло, патња или неправда као што су их спутавали у њиховом прошлом животу. Ако прихвате владавину Бога и повинују се његовим мерилима, биће просуђени као достојни даљњег живота (Ефесцима 4:22-24). Дакле, да би лопов који је био прибијен на стуб поред Исуса остао у Рају, он мора да се промени од лопова ка томе да постане поштен. А онима који се буду бунили против Божје праведне владавине неће бити дозвољено да наставе да живе и да нарушавају мир и радост других. Они ће примити неповољну пресуду. Тако ће свака особа имати потпуну и поштену прилику да јасно покаже да ли заиста цени живот на рајској земљи где ће „правда наставати“ (2. Петрова 3:13).

28. Дакле, шта је непосредно пред нама?

28 Заједно с преживелима из Армагедона, ускрснули мртви ће се затим радовати животу бескрајног усхићења. Савршен људски мозак, с огромним потенцијалом за спознање, моћи ће да прима информације заувек. Помисли на то шта ћемо научити о земљи и о изванредном свемиру с његовим милијардама галаксија! Размисли о изазовном и задовољавајућем послу који ћемо обављати у градњи, уређивању земљишта, баштованству, поучавању, уметности, музици и многим другим подручјима! Дакле, живот неће бити досадан или непродуктиван. Уместо тога, као што Библија прориче, сваки дан у Рају биће ’уживање‘ (Псалам 37:11). Тако, непосредно пред нама је почетак једне величанствене нове ере.

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 232. страни]

Људи не могу постићи идеалне услове, али Бог може

[Истакнути текст на 236. страни]

Биће драстичних промена у самој земљи

[Истакнути текст на 242. страни]

Сламање нација и њихове војне моћи утрће пут глобалном миру

[Истакнути текст на 244. страни]

Они ће се ’наслађивати множином мира‘

[Истакнути текст на 246. страни]

Управо пред нама је величанствена нова ера

[Слика на 233. страни]

Такви идеални услови омогућили би нам да се у потпуности радујемо животу

Рајска околина

Потпуна сигурност

Привлачан посао

Крепко здравље

Бескрајан живот

[Слика на 234. страни]

Они који изаберу да буду независни од Створитеља биће истребљени

[Слика на 235. страни]

„Који се у Господа уздају“ преживеће

[Слике на странама 236, 237]

Човечанство ће имати радостан задатак претварања земље у рај

[Слика на 238. страни]

Постојаће економска сигурност за све

[Слике на 239. страни]

Рај неће бити нагрђен слабостима, болешћу или смрћу

[Слика на 240. страни]

„И тело његово освежава му као у младости и враћа се данима младости своје“ (Јов 33:25)

[Слика на 241. страни]

У Рају неће бити рата или насиља. Све оружје биће уништено (Језекиљ 39:9, 10)

[Слика на 243. страни]

Биће обновљена хармонија између људи и животиња

[Слика на 245. страни]

Мртви ће се вратити у живот и биће им пружена прилика да живе у Рају! Божја Реч гарантује: ’Биће ускрсење праведника и неправедника‘