Пређи на садржај

Живот у мирном новом свету

Живот у мирном новом свету

Живот у мирном новом свету

Шта осећате док посматрате слику са овог трактата? Зар не прижељкујете мир, срећу и благостање који су приказани на њој? Сигурно прижељкујете. Али, да ли је само сан, то јест нереално веровати да ће овакви услови икада владати на земљи?

Вероватно већина људи тако размишља. Оно што данас видимо јесу ратови, криминал, глад, болест, старост — да споменемо само неке проблеме. Међутим, имамо чврсту основу зашто се можемо надати нечем бољем. Указујући на будућност, Библија нам говори да „према [Божјем] обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13; Исаија 65:17).

Према Библији, та „нова небеса“ и „нова земља“ нису нека нова дословна небеса или нова дословна планета. Земља и небо су савршено створени и Библија показује да ће они заувек постојати (Псалам 89:37, 38; 104:5). „Нова земља“ ће бити праведно људско друштво које ће живети на земљи, а „нова небеса“ ће бити савршено небеско краљевство, то јест владавина која ће владати над тим људским друштвом. Али, да ли је реално веровати да је „нова земља“, то јест славни нови свет могућ?

Узмите у обзир чињеницу да су такви идеални услови били део Божје првобитне намере за нашу планету. Он је први људски пар сместио у земаљски Рај назван Еден и дао им је диван задатак: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом“ (Постање 1:28). Да, Божја намера је била да они имају потомство и да прошире Рај по целој планети. Премда су први људи касније били непослушни Богу, чиме су показали да нису достојни вечног живота, Божја првобитна намера се није променила. Она ће се сигурно испунити у новом свету! (Исаија 55:11).

Заправо, када се у Господовој молитви, то јест у молитви Оченаш, молимо да дође Божје Краљевство, ми се заправо молимо да његова небеска владавина очисти нашу планету од зла и да влада над тим новим светом (Матеј 6:9, 10). Можемо бити сигурни да ће Бог услишити ту молитву, јер његова Реч обећава: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:29).

Живот у Божјем новом свету

Божје Краљевство ће донети изузетне благослове и остварити све добро што је Бог у почетку намеравао да пружи свом народу на земљи. Мржња и предрасуде ће нестати и коначно ће сви на земљи бити прави пријатељи. Бог у Библији обећава да ће ’прекинути ратове до краја земље‘. „Неће више народ мач на народ вадити нити ће се више боју учити“ (Псалам 46:10; Исаија 2:4).

На крају ће цела планета бити претворена у рај који ће изгледати као врт. Библија каже: „Радоваће се пустиња и земља суха, веселиће се пустош и цветаће ко ружа... јер ће проврети воде по пустињи и потоци по беспућу; светлосна варка постаће језеро, земља сасушена извор воде“ (Иса. 35:1, 6, 7).

На рајској земљи ће сигурно бити пуно разлога за срећу. Људи више никада неће гладовати. „Земља ће дати род свој“, каже Библија (Псалам 67:6, New World Translation; 72:16). Сви ће уживати у плодовима свог рада, као што обећава наш Створитељ: ’Садиће винограде и род њихов јешће... неће они другима винограде садити‘ (Исаија 65:21, 22).

У Божјем новом свету, људи више неће живети у пренатрпаним солитерима или у оронулим страћарама, јер Бог има следећу намеру: „Они ће куће градити и у њима седети... Неће они другима куће за насеље градити“. Библија такође обећава: „Неће они узалудно радити“ (Исаија 65:21-23). Дакле, људи ће имати продуктиван посао који ће им причињавати задовољство. Живот неће бити досадан.

С временом ће Божје Краљевство обновити чак и мир који је у Еденском врту постојао између животиња, као и између животиња и људи. Библија каже: „Вук ће са јагњетом заједно боравити и пантер ће с јаретом лежати; теле, лавић и гојна стока заједно ће бити, и мало ће дете њих водити“ (Исаија 11:6-9; Осија 2:18).

Замислите само, на рајској земљи ће бити излечене све болести и отклоњени сви телесни недостаци! Божја реч нас уверава: „Нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24, Даничић-Караџић). „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:4).

Како то можете доживети

Сигурно су вас дирнула Божја обећања о животу у његовом новом свету праведности. И премда неки сматрају да је остварење таквих благослова превише добро да би било истинито, наш Створитељ пун љубави не мисли тако (Псалам 145:16; Михеј 4:4).

Ако желимо да заувек живимо у Рају који ће ускоро бити успостављен на земљи, потребно је да испунимо одређене услове. Исус је у својој молитви Богу навео један важан услов: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3).

Дакле, ако заиста желимо да живимо у Божјем новом свету, најпре морамо упознати Божју вољу, а затим је и вршити. Јер, чињеница је да овај „свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“, како би се у сву вечност радовао многим благословима које ће излити наш диван Створитељ (1. Јованова 2:17).

Уколико није другачије назначено, библијски стихови су узети из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.