Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова излива гнев на народе

Јехова излива гнев на народе

Двадесет седмо поглавље

Јехова излива гнев на народе

Исаија 34:1-17

1, 2. (а) У шта можемо бити сигурни када је реч о Јеховиној освети? (б) Шта Бог постиже својом осветом?

 ЈЕХОВА БОГ је стрпљив не само са својим верним слугама већ и са својим непријатељима, када његова намера то оправдава (1. Петрова 3:19, 20; 2. Петрова 3:15). Његови противници не цене то стрпљење и можда сматрају да је неспособан или неспреман да нешто уради. Ипак, као што то показује 34. поглавље Исаије, Јехова на крају увек тражи од својих непријатеља да му положе рачун (Софонија 3:8). Бог је неко време дозвољавао Едомцима и другим народима да се неометано супротстављају његовом народу. Али Јехова има своје време за одмазду (Поновљени закони 32:35). Слично томе, кад дође време које је за то одредио, Јехова ће се осветити свим елементима садашњег злог света који оспоравају његов суверенитет.

2 Првенствена сврха Божје освете јесте да јасно покаже свој суверенитет и да прослави своје име (Псалам 83:14-19). Та одмазда такође доказује да су његове слуге његови прави представници и да их он избавља из незгодних ситуација. Сем тога, Јеховина освета се увек потпуно слаже с његовом правдом (Псалам 58:11, 12).

Пазите народи

3. Који позив преко Исаије Јехова упућује народима?

3 Пре него што усмери пажњу на одмазду против Едома, Јехова преко Исаије упућује важан позив свим народима: „Приступите народи и чујте! Пазите народи! Нека чује земља и све што је у њој, васељена и сав њезин род!“ (Исаија 34:1). Пророк је увек изнова говорио против безбожних народа. Сада се спрема да резимира Божју објаву против њих. Да ли та упозорења имају икаквог значаја за наше време?

4. (а) На шта речи из Исаије 34:1 позивају народе? (б) Да ли Јеховина освета над народима доказује да је он окрутан Бог? (Види оквир на 363. страни.)

4 Имају. Суверен свемира има расправу са свим сегментима овог безбожног система ствари. Зато су „народи“ и „земља“ позвани да саслушају библијску поруку коју Јехова даје да се објављује широм света. Речима које подсећају на Псалам 24:1, Исаија каже да ће цела земља бити обухваћена том поруком — што је пророчанство које се испуњава у наше време, када Јеховини сведоци проповедају „до најудаљенијег дела земље“ (Дела апостолска 1:8). Међутим, народи не слушају. Упозорење да ће ускоро нестати не схватају озбиљно. Али то, наравно, неће спречити Јехову да испуни своју реч.

5, 6. (а) Због чега су народи позвани да положе рачун Богу? (б) Како се обистињују речи да ће се ’горе топити у крви њиховој‘?

5 Пророчанство сада описује мрачну будућност безбожних народа — што је у потпуној супротности са сјајном надом Божјег народа која се касније описује (Исаија 35:1-10). Пророк каже: „Јер ће гнев Јеховин на све народе планути и јарост његова на војску њихову. Затире их, покољу предаје. Бацају се мртви њихови, заударају лешеви њихови, и горе се топе у крви њиховој“ (Исаија 34:2, 3).

6 Сада се скреће пажња на кривицу за крв коју народи сносе. Данас народи хришћанског света сносе највећу кривицу за крв. У два светска рата и у многим мањим сукобима, планету су натопили људском крвљу. Ко с правом треба да захтева правду због све те кривице за крв? Нико други до Створитељ, велики Давалац живота (Псалам 36:10). Јеховин закон поставља једно мерило: „Живот за живот“ (Излазак 21:23-25; Постање 9:4-6). На основу тог закона, он ће проузроковати да истече крв народа — све до смрти. Ваздух ће бити испуњен смрадом несахрањених, мртвих тела — што је стварно срамна смрт! (Јеремија 25:33). Толико крви ће се тражити за узврат да ће такорећи натопити горе (Софонија 1:17). Кад њихове војне снаге буду потпуно уништене, народи ће видети пад својих владавина, које се у библијском пророчанству понекад приказују као горе (Данило 2:35, 44, 45; Откривење 17:9).

7. Шта су ’небеса‘, и шта је ’војска небеска‘?

7 Поново користећи сликовито излагање, Исаија даље каже: „Сва се војска небеска расплинула, небеса се као књига савијају, и сва војска њихова попада као што с лозе лист отпада, као што са смокве лист отпада“ (Исаија 34:4). Израз ’сва војска небеска‘ не односи се на дословне звезде и планете. Пети и шести стих говоре о мачу погубљења који је опијен крвљу на тим ’небесима‘. Дакле, то мора бити симбол нечега у људском домену (1. Коринћанима 15:50). Због тога што се као више власти налазе на истакнутом положају, људске владавине се упоређују с небесима која владају људским друштвом на земљи (Римљанима 13:1-4). Зато се ’војска небеска‘ односи на удружене војске тих људских владавина.

8. Како ће симболична небеса бити као ’књига што се савија‘, и шта се дешава њиховој ’војсци‘?

8 Та „војска“ ће се ’расплинути‘, распасти, као нешто пролазно (Псалам 102:27; Исаија 51:6). Гледано голим оком, дословна небеса изнад нас изгледају заобљено, као древни свитак неке књиге, углавном исписан са унутрашње стране. Након читања онога што је писало на унутрашњој страни неког свитка, свитак би се савијао и одлагао. Слично томе, „небеса се као књига савијају“, у том смислу што људске владавине неминовно долазе своме крају. Пошто су стигле до задње странице своје историје, морају завршити у Армагедону. Њихове ’војске‘ импресивног изгледа пашће као што увело лишће пада с винове лозе или „смокве“. Њихово време ће истећи. (Упореди с Откривењем 6:12-14.)

Дан одмазде

9. (а) Одакле Едом води порекло, и какав се однос развио између Израела и Едома? (б) Шта Јехова објављује што се тиче Едома?

9 Сада се у пророчанству издваја један народ који постоји у Исаијино време — Едом. Едомци су потомци Исава (Едома), који је продао првенаштво свом брату близанцу, Јакову, за хлеб и јело од сочива (Постање 25:24-34). Исав је замрзео Јакова јер му је овај преузео првенаштво. Касније су Едомци и Израелци постали непријатељи, иако воде порекло од браће близанаца. Због тог непријатељства према Божјем народу, Едом је навукао на себе гнев Јехове, који сада каже: „Мач се мој, гле, на небу опио, и ево га, пада већ на Едом, на народ који сам пропасти предао. Пун је крви и масти мач Јеховин крви јагњеће и јареће, масти од бубрега овнујских. Јер има жртава Јеховиних у Восору, и велико клање у земљи Едомској“ (Исаија 34:5, 6).

10. (а) Кога Јехова обара кад диже свој мач „на небу“? (б) Какав став показује Едом када Вавилон напада Јуду?

10 Едом заузима вишу, планинску област (Јеремија 49:16; Авдија 8, 9, 19, 21). Али чак ни то природно утврђење неће бити од помоћи кад Јехова замахне својим мачем осуде „на небу“, и обори едомске владаре са узвишених положаја. Едом има велику војску која прелази преко високих планинских венаца да би заштитила земљу. Али моћни Едом не пружа никакву помоћ Јуди када је нападају вавилонске војске. Напротив, Едом се радује паду краљевства Јуде и бодри његове освајаче (Псалам 137:7). Едомци чак гоне Јевреје који беже да би спасли живот, и предају их Вавилонцима (Авдија 11-14). Едомци планирају да преузму напуштену израелску земљу, и поносно говоре против Јехове (Језекиљ 35:10-15).

11. Како ће Јехова вратити Едомцима због издаје?

11 Да ли Јехова превиђа небратско понашање Едомаца? Не. Напротив, он прориче за Едом следеће: „И биволи падају с њима, и јунци с биковима. Земља се опија од крви, а прах се од масти сити“ (Исаија 34:7). Јехова говори о већима и мањима у народу као о фигуративним биволима и јунцима, као о овновима и јарцима. Јеховиним ’мачем‘ погубљења земља овог народа који носи кривицу за крви мора бити натопљена управо њиховом крвљу.

12. (а) Кога Јехова користи да би казнио Едом? (б) Шта пророк Авдија прориче за Едом?

12 Бог намерава да казни Едом за све зло које је нанео Његовој земаљској организацији, названој Сион. Пророчанство каже следеће: „То [је] дан освете Јеховине, година одмазде за право Сионско“ (Исаија 34:8). Недуго после уништења Јерусалима 607. пре н. е., Јехова започиње праведну освету над Едомцима посредством вавилонског краља Навуходоносора (Јеремија 25:15-17, 21). Кад вавилонска војска крене на Едом, ништа га не може спасти! То је „година одмазде“ над том планинском земљом. Преко пророка Авдије Јехова прориче: „За насиље над братом својим Јаковом стидом ћеш се покрити и заувек ћеш ти слишћен бити... Како си учинио тако ће ти бити, дела твоја на твоју ће главу пасти“ (Авдија 10, 15; Језекиљ 25:12-14).

Црна будућност хришћанског света

13. Ко данас личи на Едом, и зашто?

13 У савремено доба постоји једна организација која је на истом гласу као и Едом. Која је то организација? Па, ко је у савремено доба преузео вођство у клеветању и прогањању Јеховиних слугу? Зар то није хришћански свет, преко своје класе свештенства? Јесте! Хришћански свет се уздигао до ’планинских‘ висина у светским збивањима. Он заузима узвишени положај у људском систему ствари, а његове религије представљају доминантни део Вавилона Великог. Али Јехова објављује ’годину одмазде‘ против тог савременог Едома због срамног поступања с његовим народом, његовим Сведоцима.

14, 15. (а) Шта ће се десити и едомској земљи и хришћанском свету? (б) Шта значи указивање на смолу у пламену и вечни дим, а шта то не значи?

14 Зато док разматрамо остатак овог Исаијиног пророчанства, мислимо не само на древни Едом већ и на хришћански свет: „Потоци ће Едомски у смолу се претворити, прах његов у сумпор, и земља његова биће као смола у пламену; неће се ни ноћу ни дању гасити. Дим ће њезин вечно се дизати“ (Исаија 34:9, 10а). Едомска земља биће толико исушена као да се прах претворио у сумпор, а потоцима не тече вода већ смола. Ови лако запаљиви материјали су у пламену! (Упореди с Откривењем 17:16.)

15 Неки сматрају да спомињање ватре, смоле и сумпора, пружа доказ да постоји горући пакао. Али Едом није бачен у неки митски пакао да тамо заувек гори. Уместо тога, он је уништен, нестао је са светске сцене као да су га потпуно прождрли ватра и сумпор. Као што пророчанство надаље показује, крајње последице нису вечно мучење већ ’празнина, пустош, ништавност‘ (Исаија 34:11, 12NW). Дим који ће се ’вечно дизати‘ то живописно илуструје. Кад једна кућа изгори и кад се пламен угаси, дим се још неко време диже из пепела и посматрачима пружа доказ да је ту био велики пожар. Пошто данашњи хришћани треба да науче нешто из уништења Едома, дим са Едомовог згаришта се у неком смислу још увек диже.

16, 17. Шта ће Едом постати, и колико ће то трајати?

16 Исаијино пророчанство даље прориче да ће становнике Едома заменити дивље животиње, чиме наговештава предстојеће опустошење: „Од колена до колена биће у жалости: [„занавек“NW] нико неће више њоме пролазити. Држаће је гем и ћук, сова ће се и гавран у њој населити, преко ње ће с’ уже погибли растегнути и висак пустошења. Неће више бити кнезова да краља бирају, сви ће се кнезови њени затирати. Трње ће никнути у дворима њиховим, коприва и чкаљ у градовима њиховим, и биће стан шакалима и насеље нојевима. Звери ће с пустиње дивље псе сретати, јарци ће се довикивати, и авети ноћне онде се населити и починка наћи. Онде ће и змије јајца своја снети“ (Исаија 34:10б-15). a

17 Да, Едом ће постати пуста земља. Биће то пустош у којој ће се наћи само дивље звери, птице и змије. Та земља ће „занавек“ остати пуста, као што каже 10. стих. Неће бити никакве обнове (Авдија 18).

Сигурно испуњење Јеховине речи

18, 19. Шта је ’књига Јеховина‘, и шта је по тој „књизи“ намењено хришћанском свету?

18 Какву безнадежну будућност ово наговештава за савремену паралелу Едома, хришћански свет! Он се показао као огорчени непријатељ Јехове Бога, чије Сведоке злобно прогони. Нема сумње у то да ће Јехова одржати своју реч. Кад год неко буде упоређивао ово пророчанство са испуњењем, утврдиће да се поклапају — баш као што је сигурно да су створења која су насељавала опустошени Едом ’имала свог пара‘. Исаија се обраћа онима који ће проучавати библијско пророчанство следећим речима: „Тражите у књизи Јеховиној и читајте! Ништа од овога неће изостати, ни једно ни друго неће ту недостајати [’свако ће имати свог пара‘, NW], јер су то његова уста наредила и дух ће их његов већ сабрати. Он им коцку баци, и рука његова ужем им земљу раздели, и она ће бити до века њихова, од колена до колена наставаће у њој“ (Исаија 34:16, 17).

19 Предстојеће уништење хришћанског света проречено је у „књизи Јеховиној“. Та ’књига Јеховина‘ детаљно говори о томе како ће Јехова средити рачуне са својим неумољивим непријатељима и онима који непокајнички тлаче његов народ. Оно што је било записано о древном Едому испунило се, и то јача наше поуздање да ће се пророчанство које се односи на хришћански свет, савремени пандан Едома, исто тако испунити. ’Уже‘, то јест Јеховин принцип поступања, гарантује да ће ова организација која у духовном смислу умире, бити пуста земља.

20. Шта ће доживети хришћански свет, попут древног Едома?

20 Хришћански свет чини све што може да своје политичке пријатеље приволи на мир, али узалуд! Према 17. и 18. поглављу Откривења, Свемоћни Бог Јехова ће ставити у њихова срца да делују против целокупног Вавилона Великог, укључујући и хришћански свет. То ће читав свет ослободити лажног хришћанства. Ситуација хришћанског света биће као мрачно стање описано у 34. поглављу Исаије. Он чак неће ни постојати кад почне одлучујући „рат великог дана Бога Свемоћног“! (Откривење 16:14). Попут древног Едома, хришћански свет ће заувек бити збрисан с лица земље, „занавек“.

[Фуснота]

a Ово пророчанство се испунило до Малахијиног времена (Малахија 1:3). Малахија извештава да су се Едомци надали да ће поново запосести своју опустошену земљу (Малахија 1:4). Међутим, то није била Јеховина воља, и касније су Наватејци, један други народ, заузели бившу едомску земљу.

[Питања за разматрање]

[Оквир на 363. страни]

Гневљив Бог?

Изрази као што су они који се налазе у Исаији 34:2-7, подстакли су многе да мисле да је Јехова, онако како је описан у Хебрејским списима, окрутан и гневљив Бог. Да ли је баш тако?

Није. Премда Бог понекад испољава свој гнев, такав гнев је увек оправдан. Увек је заснован на начелу, а не на неконтролисаним емоцијама. Штавише, увек је вођен Створитељевим правом на искључиву оданост, и његовом доследношћу у подржавању истине. Божји гнев је вођен и његовом љубављу према праведности и љубављу према онима који праведно поступају. Јехова види све што је укључено у неку ствар и има потпуно, неограничено спознање о некој ситуацији (Јеврејима 4:13). Он чита срце; запажа степен незнања, немарности или намерног греха; поступа непристрано (Поновљени закони 10:17, 18; 1. Самуилова 16:7; Дела апостолска 10:34, 35).

Међутим, Јехова Бог је „спор на гнев и обилан добротом и верношћу“ (Излазак 34:6). Они који га се боје и који се труде да буду праведни су у милости, јер Свемоћни признаје наслеђену несавршеност човека и зато му показује милост. Данас Бог то чини на основу Исусове жртве (Псалам 103:13, 14). Јеховин гнев се у право време уклања од оних који признају свој грех, кају се и истински му служе (Исаија 12:1). Суштина је у томе да Јехова није гневљив Бог већ срећан Бог, није неприступачан већ је срдачан, мирољубив и благ према онима који му на исправан начин приступају (1. Тимотеју 1:11). То је у директној супротности с немилосрдним, окрутним особинама које се приписују лажним боговима пагана и приказују на киповима тих богова.

[Мапа на 362. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Велико море

Дамаск

Сидон

Тир

ИЗРАЕЛ

Дан

Галилејско море

Јордан

Мегидо

Рамот Галадски

Самарија

ФИЛИСТЕЈА

ЈУДА

Јерусалим

Ливна

Лахис

Вирсавеја

Кадис-Варна

Слано море

АМОН

Рава

МОАВ

Кирарасет

ЕДОМ

Восор

Теман

[Слике на 359. страни]

Хришћански свет је земљу натопио крвљу

[Слика на 360. страни]

„Небеса се као књига савијају“