Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова понижава оне који сами себе узвисују

Јехова понижава оне који сами себе узвисују

Пето поглавље

Јехова понижава оне који сами себе узвисују

Исаија 2:6–4:1

1, 2. Зашто је за нас важна Исаијина пророчанска порука упућена Јеврејима његовог доба?

 ЗГРОЖЕН стањем у Јерусалиму и Јуди, пророк Исаија се сада обраћа Јехови Богу и каже: „Јер си народ свој ти оставио, дом Јаковљев“ (Исаија 2:6а). Шта је навело Бога да одбаци народ којег је са̂м изабрао као своју ’посебну својину‘? (Поновљени закони 14:2NW).

2 За нас је веома важно то што је Исаија оптужио Јевреје свог доба. Зашто? Зато што је садашње стање у хришћанском свету веома слично стању Исаијиног народа, а исто тако и пресуда коју Јехова изриче. Ако обратимо пажњу на Исаијину објаву јасно ћемо разумети шта Бог осуђује, и то ће нам помоћи да се клонимо навика које не одобрава. Зато онда са жељним ишчекивањем размотримо Јеховине пророчанске речи записане у Исаији 2:6–4:1.

Поносно се клањају

3. Које грешке свог народа Исаија признаје?

3 Исаија признаје грешке свог народа и каже: „Пуни [су] источних зала; гатању се подаше као Филистеји, с туђинским се синовима друже“ (Исаија 2:6б). Јехова је отприлике 800 година пре тога заповедио свом изабраном народу: „Немојте се скврнити ни једном од тих ствари; јер су се свим тим стварима оскврнили народи које ћу одагнати испред вас“ (Левитска 18:24). Јехова је натерао Валама да о онима које је изабрао као своју посебну својину каже следеће: „С врха стена га ја гледам с висина хумова га видим; гле, за себе овај народ стоји и с другим народима се не броји“ (Бројеви 23:9, 12). Ипак, до Исаијиног доба Јеховини изабраници су прихватили одвратне обичаје околних народа и били су „пуни источних зала“. Нису се уздали у Јехову и његову реч већ су се бавили ’гатањем као Филистеји‘. Уместо да се држе подаље од тих народа, дружили су се ’с туђинским синовима‘ — што су без сумње били странци који су уводили безбожне обичаје у Божји народ.

4. Како богатство и војна сила утичу на Јевреје, уместо да их то подстакне да буду захвални Јехови?

4 Обазирући се на тренутни економски процват и војну силу Јуде под краљем Озијом, Исаија каже: „Пуна сребра и злата је земља и многога блага; пуна је земља коња, а колима у њој броја нема“ (Исаија 2:7). Да ли је народ захвалан Јехови због тог богатства и војне силе? (2. Летописа 26:1, 6-15). Ни најмање! Уместо тога, уздају се у богатство и отуђују се од његовог Извора, Јехове Бога. С каквим последицама? „Пуна је земља идола; клањају се испред дела руку својих, испред оног што њихови прсти начинише. Мали ће се оборити а велики унизити: њима нећеш опростити“ (Исаија 2:8, 9). Окрећу лице од живог Бога и клањају се беживотним идолима.

5. Зашто клањање идолима није чин понизности?

5 Клањање може бити знак понизности. Али клањање беживотним стварима је испразно, и обожаваоца тог идола чини ’униженим‘, изопаченим. Како Јехова може опростити такав грех? Шта ће ти идолопоклоници учинити када их Јехова позове на одговорност?

’Презирне очи морају се унизити‘

6, 7. (а) Шта се на дан Јеховиног суда дешава са онима који сами себе узвисују? (б) Над чим и над ким Јехова изражава свој гнев, и зашто?

6 Исаија наставља: „Уђи у стене и у прах се сакриј, да се склониш од гнева Јеховиног и од сјаја величанства његовог“ (Исаија 2:10). Али ниједна стена неће бити довољно велика да их заштити, нити ће икакав заклон бити довољан да их сакрије од Јехове, Свемоћног. Кад дође да изврши своју пресуду „унизиће се човек презирних очију, понизиће се охоли; Јехова ће се сам у тај дан узвисити“ (Исаија 2:11).

7 „Дан Јехове над војскама“ долази. То ће бити време да Бог изрази свој гнев „над сваким охолим и поносним лицем, и над сваким који се подиже, — да се понизе; над свим кедрима Ливанским великим и високим, и над свим Васанским храстовима, и над свим горама високим, и над уздигнутим хумовима, и над сваком кулом високом, и над сваким тврдим бедемом, и над свим лађама тарсиским, и над свиме што је оку лепо“ (Исаија 2:12-16). Да, у дану Јеховиног гнева обратиће се пажња на сваку организацију коју су људи уздигли као симбол свог поноса и на све безбожне особе. Према томе, „понизиће се охоли, унизиће се презирни; Јехова ће се сам у тај дан узвисити“ (Исаија 2:17).

8. Како је проречени дан суда дошао 607. пре н. е. на Јерусалим?

8 Проречени дан суда на Јевреје долази 607. пре н. е., када вавилонски краљ Навуходоносор уништава Јерусалим. Становници гледају свој вољени град у пламену, величанствене грађевине разрушене, а моћне зидине пробијене. Јеховин храм је претворен у рушевину. Ни њихова блага ни њихова бојна кола ништа не вреде на „дан Јехове над војскама“. А њихови идоли? Дешава се управо онако како Исаија прориче: „Свих ће идола нестати“ (Исаија 2:18). Ти Јевреји — вође а и моћници — одведени су у изгнанство у Вавилон. Јерусалим треба да остане пуст 70 година.

9. У ком смислу је стање у хришћанском свету слично стању у Јерусалиму и Јуди у Исаијино доба?

9 Колико је само стање у хришћанском свету слично стању у Јерусалиму и Јуди у Исаијино доба! Хришћански свет је свакако развијао близак однос с народима овог света. Он с одушевљењем подржава Уједињене нације и испунио је свој дом идолима и небиблијским обичајима. Његове присталице су материјалисти и уздају се у војну силу. И зар своје свештенство не сматрају вредним посебног истицања тиме што им дају титуле и одају им част? Хришћански свет који сам себе узвисује сигурно ће бити збрисан. Али када?

Предстојећи ’дан Јеховин‘

10. На који су ’дан Јеховин‘ указивали апостоли Павле и Петар?

10 Библија указује да ће ’дан Јеховин‘ бити од далеко већег значаја него што је то био дан суда над древним Јерусалимом и Јудом. Апостол Павле је под надахнућем предстојећи ’дан Јеховин‘ повезао с присутношћу устоличеног краља Исуса Христа (2. Солуњанима 2:1, 2). Петар је говорио о том дану у повезаности са успостављањем ’нових небеса и нове земље у којима ће праведност пребивати‘ (2. Петрова 3:10-13). То је дан у коме ће Јехова извршити своју пресуду над целокупним злим системом ствари, укључујући и хришћански свет.

11. (а) Ко ће „одолети“ предстојећем ’дану Јеховином‘? (б) Како Јехова може бити наше уточиште?

11 „Јаох дана“, каже пророк Јоил, „јер се приближује дан Јеховин, иде као погибија од Свемоћног!“ С обзиром на близину тог „дана“, зар не би требало да свакога од нас занима сигурност током тог застрашујућег времена? „Ко ће му одолети?“, пита Јоил и одговара: „Јехова [је] уточиште свом народу“ (Јоил 1:15; 2:11; 3:16). Да ли ће Јехова Бог бити уточиште онима охолог духа који се уздају у богатство, војну силу и богове које су направили људи? Немогуће! Јехова је напустио чак и свој изабрани народ када је поступао на такав начин. Колико је онда битно да све Божје слуге ’траже правду, траже смерност‘, и да озбиљно размотре које место у њиховом животу заузима обожавање Јехове! (Софонија 2:2, 3).

„Кртицама и слепим мишевима“

12, 13. Зашто је прикладно да у дану Јеховином обожаваоци идола баце своје богове „кртицама и слепим мишевима“?

12 Како ће идолопоклоници гледати на своје идоле за време Јеховиног величанственог дана? Исаија одговара: „И бежаће људи у пећине камене и у рупе земаљске, од гнева Јеховиног и од сјаја величанства његовог, кад устане да земљу престрави. И тада ће своје сребрне и златне идоле... бацити људи кртицама и слепим мишима. И улазиће у раселине камене, у пећине камене, да се уклоне од гнева Јеховиног и од сјаја величанства његовог. Престаните уздати се у човека у чијим је ноздрвама само дах; јер шта он вреди?“ (Исаија 2:19-22).

13 Кртице живе у рупама у земљи, а слепи мишеви спавају у мрачним и пустим пећинама. Сем тога, када на једном месту спава много слепих мишева, шири се одвратан мирис и стварају се дебеле наслаге измета. Сасвим је прикладно да се идоли баце на такво место. Једино што заслужују јесте такво место таме и нечистоће. А људи ће на дан Јеховиног суда тражити уточиште у пећинама и пукотинама у стенама. Зато ће судбина идола и њихових обожавалаца бити иста. Баш као што је Исаија прорекао, 607. пре н. е. беживотни идоли нису спасли из Навуходоносорових руку ни своје обожаваоце ни Јерусалим.

14. Шта ће светски настројени људи радити за време предстојећег дана Јеховиног суда над светским царством криве религије?

14 Шта ће људи радити за време предстојећег дана Јеховиног суда над хришћанским светом и другим сегментима светског царства криве религије? Суочена са све горим стањем широм света, већина ће вероватно схватити да су њихови идоли бескорисни. У замену за њих, они ће вероватно тражити уточиште и заштиту у недуховним, земаљским организацијама, укључујући можда и Уједињене нације, ’скерлетну дивљу звер‘ из 17. поглавља Откривења. „Десет рогова“ те симболичне дивље звери уништиће Вавилон Велики, светско царство криве религије, чији значајан део чини хришћански свет (Откривење 17:3, 8-12, 16, 17).

15. Како ће се сам Јехова „узвисити“ у свом дану суда?

15 Премда је опустошење и спаљивање Вавилона Великог директно дело тих симболичних десет рогова, оно у ствари представља извршење Јеховине пресуде. У вези с Вавилоном Великим Откривење 18:8 каже: „Зато ће у једном дану доћи њене невоље: смрт и туга и глад, и биће потпуно спаљена ватром, јер је јак Јехова Бог, који јој суди.“ Стога Јехови Богу, Свемоћноме, припада заслуга за ослобођење човечанства од доминације криве религије. Као што Исаија каже: ’Јехова ће се сам у тај дан узвисити. Јер је то дан Јехове над војскама‘ (Исаија 2:11б, 12).

’Вође које те заводе‘

16. (а) Шта је ’потпора и помоћ‘ људског друштва? (б) Како ће Исаијин народ патити због нестанка ’потпоре и помоћи‘ у друштву?

16 Да би једно људско друштво било стабилно мора имати „потпору и помоћ“ — оно основно као што су храна, вода и што је још важније, поуздане вође које су способне да воде народ и одржавају ред у друштву. Међутим, Исаија о древном Израелу прориче: „Јехова, Јехова над војскама узеће Јерусалиму и Јуди сваку потпору и помоћ; сваку потпору у хлебу, сваку потпору у води, и јунака и војника, и судију и пророка, мудраца и старца, педесетника и управника, саветника, уметника и вешта бајача“ (Исаија 3:1-3). Дечаци ће постати вође и владаће каприциозно. Неће само владари угњетавати народ него ће и ’у народу затирати један другога, гњечиће један другога; млађи ће на старце нападати, неваљали на поштене‘ (Исаија 3:4, 5). Деца ће ’нападати‘ старије јер немају поштовања према њима. Услови живота биће толико лоши да ће један рећи другоме који нема способности да буде владар: „Ти имаш хаљину, буди нам вођа“ (Исаија 3:6). Али они који су тако позвани одбиће позив тврдећи да немају ни способности да исцеле рањену земљу ни богатство да удовоље тој одговорности. Рећи ће: „Не могу ја вама бити лекар, а у мојој кући нити има хлеба ни хаљина; не постављајте ме вођем народа“ (Исаија 3:7).

17. (а) У ком смислу је грех Јерусалима и Јуде био „као Содом“? (б) Кога Исаија криви за стање свог народа?

17 Исаија наставља: „Љуља се Јерусалим и руши се Јуда, јер су им и речи и дела противу Јехове, пркосећи погледима величанства његовог. Само лице њихово против њих сведочи; разглашују као Содом, бестидно, зла дела своја. Тешко души њиховој!, јер сами себи зла припремају“ (Исаија 3:8, 9). Божји народ се речима и делима побунио против правог Бога. Чак и бесрамни и непокајнички изрази њихових лица откривају њихове грехе који су исто тако одвратни као и греси Содома. Они су у савезу с Јеховом Богом, али он ипак неће променити своја мерила према њима. „Реците им да ће прави срећни бити, јер ће уживати од плода дела својих. Тешко бездушнику! Зло ће њему бити, јер ће обрати плод од руку својих. Деца народ мој угњетају, жене над њим господаре. Народе мој, који те воде, заводе те, и кваре ти путеве којима идеш“ (Исаија 3:10-12).

18. (а) Коју осуду Јехова изриче над старешинама и вођама у Исаијино доба? (б) Коју поуку ми извлачимо из тога што је Јехова осудио старешине и вође?

18 Јехова ’суди‘ старешинама и вођама у Јуди: „Ви потрасте виноград! Плен од сиромаха у вашим је кућама! Којим правом народ мој газите и сатрете лице сиромаха?“ (Исаија 3:13-15). Уместо да раде за добробит народа, вође учествују у преварама. Злоупотребљавају свој ауторитет тиме што се богате на рачун сиромашних и јадних. Али те вође морају одговарати пред Јеховом над војскама за то што угњетавају оне који се муче. Какво је то само упозорења онима који су данас на одговорним положајима! Нека увек пазе да не злоупотребљавају свој ауторитет.

19. За какво је тлачење крив хришћански свет?

19 Хришћански свет — нарочито свештенство и водеће личности — непоштено стиче много тога што треба да припада обичном народу ког стално угњетава. Он такође бије, прогони и малтретира Божји народ и наноси велику срамоту Јеховином имену. У време које је одредио за то, Јехова ће га сигурно ’осудити‘.

„Уместо лепоте жиг“

20. Зашто Јехова оптужује „кћери Сионске“?

20 Након објављивања неправди тих вођа, Јехова се обраћа женама сионским, то јест Јерусалиму. Очигледно због моде, „кћери Сионске“ носе „гривне“ — ланчиће привезане око чланака — које звецкају. Жене намерно лако корачају правећи ’ситне кораке‘, јер се то изгледа сматрало грациозним женским ходом. Шта је у томе лоше? Став тих жена. Јехова каже: „Што се кћери Сионске понеше идући уздигнуте главе, бестидно гледајући“ (Исаија 3:16). Таква охолост не пролази некажњено.

21. Како Јеховина пресуда над Јерусалимом утиче на Јеврејке?

21 Према томе, кад Јеховин суд дође на земљу, те охоле „кћери Сионске“ изгубиће све — чак и лепоту на коју су биле тако поносне. Јехова прориче: „Оћелавиће Јехова теме кћерима Сионским и откриће Јехова голотињу њихову. И тога ће дана отети им Јехова гривне, којима ноге своје накитише, и мрешчиће и месечиће, и обоце, наруквице и копрене, укоснице, подвезе и појасе, стакленице с мирисима, амајлије, прстенове и почеонике, и хаљине скупе и широке доламе, и мантије и торбице, огледала и танке кошуље, и чалме и превесе лагане“ (Исаија 3:17-23). Какав трагичан преокрет!

22. Шта су осим својих украса Јерусалимљанке још изгубиле?

22 Пророчанска порука даље каже: „Смрад ће бити уместо мириса, уместо појаса коноп, уместо витица глава ћелава, уместо широких скута узан кострет, уместо лепоте огорелица [„жиг“, NW] (Исаија 3:24). Године 607. пре н. е. поносне Јерусалимљанке спадају на просјачки штап. Губе слободу, а добијају ропски „жиг“.

’Пуст ће лежати‘

23. Шта Јехова објављује што се тиче Јерусалима?

23 Говорећи о Јерусалиму Јехова објављује: „Твоји ће људи пасти од мача и јунаци твоји у рату. И тужиће и плакаће врата његова, а он ће пуст лежати на земљи“ (Исаија 3:25, 26). Мушкарци у Јерусалиму, чак и они моћни, биће убијени у бици. Град ће бити сравњен са земљом. За његова „врата“ то ће бити време да ’туже и да плачу‘. Јерусалим ће „пуст лежати“.

24. Какве драстичне последице по Јерусалимљанке има страдање мушкараца од мача?

24 То што ће мушкарци страдати од мача имаће драстичне последице по Јерусалимљанке. Завршавајући овај део своје пророчанске књиге, Исаија прориче: „Седам [ће] жена ухватити једнога човека и рећи ће: ’Свога ћемо хлеба јести, своје ћемо хаљине носити, само да се твојим именом назовемо! Скини ти с нас срамоту нашу!‘“ (Исаија 4:1). Недостатак мушкараца способних за женидбу биће толико озбиљан да ће се неколико жена прилепити за једног мушкарца да би се звале његовим именом — то јест, да би се у јавности знало да су његове жене — и да би тако скинуле са себе срамоту што немају мужа. Мојсијев закон је захтевао од мужева да обезбеђују храну и одећу за своју жену (Излазак 21:10). Међутим, тиме што су спремне да ’свој хлеб једу и да своје хаљине носе‘, ове жене су вољне да ослободе мушкарца његових законских обавеза. Каква безнадежна ситуација за некада охоле „кћери Сионске“!

25. Каква је блиска будућност оних који сами себе узвисују?

25 Јехова понижава оне који се сами уздижу. Године 607. пре н. е. он је заиста ’унизио‘ надмене у свом изабраном народу и ’понизио охоле‘. Нека прави хришћани никада не забораве да се ’Бог супротставља охолима, а незаслужену доброту даје понизнима‘ (Јаков 4:6).

[Питања за разматрање]

[Слика на 50. страни]

Идоли, богатство и борбена готовост не спасавају Јерусалим на дан Јеховиног суда

[Слика на 55. страни]

У ’дану Јеховином‘ светско царство криве религије биће опустошено