Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова понижава један охоли град

Јехова понижава један охоли град

Четрнаесто поглавље

Јехова понижава један охоли град

Исаија 13:1–14:23

1. На које се време књига Исаије сада усмерава?

 ПРОРОЧАНСКА књига Исаије написана је у осмом веку пре н. е., за време похода Асирије на Обећану земљу. Као што се види из претходних поглавља Исаијине књиге, он с невероватном тачношћу прориче развој догађаја који ће уследити. Међутим, књига се усмерава и на време после асирске превласти. Она прориче да ће се народ који је у савезу с Јеховом вратити из изгнанства по многим земљама, укључујући и Сенар, то јест подручје Вавилона (Исаија 11:11). У 13. поглављу Исаије налазимо изузетно пророчанство које ће својим испуњењем отворити пут таквом повратку. То пророчанство почиње следећим речима: „Пророчанство о Вавилону, које се објави Исаији, сину Амосову“ (Исаија 13:1).

’Дрскост ћу оборити‘

2. (а) Како је Језекија дошао у контакт с Вавилоном? (б) Шта је та ’застава‘ која ће се подићи?

2 Јуда долази у контакт с Вавилоном још за време Исаијиног живота. Краљ Језекија је озбиљно болестан, а затим се опоравља. Из Вавилона долазе изасланици да Језекији честитају опоравак, вероватно са скривеном намером да га ангажују као савезника у рату против Асирије. Поступајући немудро, краљ Језекија им показује сва своја блага. Због тога Исаија каже Језекији да ће после краљеве смрти све то благо бити однето у Вавилон (Исаија 39:1-7). То се обистинило 607. пре н. е. када је Јерусалим уништен, а народ одведен у изгнанство. Међутим, Божји изабрани народ неће заувек остати у Вавилону. Јехова прориче како ће му отворити пут за повратак кући. Он почиње следећим речима: „Заставу на голу гору подигните, вичите им пуним гласом, машите им рукама, нек на врата тирјанска навале“ (Исаија 13:2). Та ’застава‘ је светска сила која се уздиже и која ће збацити Вавилон с узвишеног положаја. Она ће се подигнути ’на голој гори‘ — јасно видљива издалека. Позвана да нападне Вавилон, та нова светска сила ће продрети кроз ’тирјанска врата‘, капије тог великог града и освојиће га.

3. (а) Ко је та ’света војска‘ коју ће Јехова подићи? (б) У ком смислу су паганске војске ’посвећене‘?

3 Јехова сада каже: „Заповести светој војсци својој дадох, јунаке ја гнева свога позвах, оне који се радују с величине моје. Вика се на горама чује, вика као од великога народа, вика и врева краљевстава, сакупљених народа. Јехова над војскама прегледа војску која у бој иде“ (Исаија 13:3, 4). Ко је та ’света војска‘ која је наименована да свргне дрски Вавилон? То су здружене војске, ’сакупљени народи‘. Они долазе на Вавилон из удаљеног планинског подручја. „Они из далеке земље иду, с краја небеса“ (Исаија 13:5). У ком смислу су они посвећени? Па сигурно не у том смислу да су постали свети. То су паганске војске које нису заинтересоване да служе Јехови. Међутим, у Хебрејским списима, „посвећен“ значи „онај кога је Бог издвојио да га употреби“. Јехова може посветити војске тих народа и искористити њихове себичне амбиције да би изразио свој гнев. На тај начин је искористио Асирију. Слично ће искористити и Вавилон (Исаија 10:5; Јеремија 25:9). А искористиће и друге народе да би казнио Вавилон.

4, 5. (а) Шта Јехова прориче за Вавилон? (б) С чим ће морати да се изборе освајачи Вавилона?

4 Вавилон још увек није доминантна светска сила. Па ипак, тиме што изриче објаву преко Исаије, Јехова гледа на време када ће Вавилон заузимати тај положај, и прориче његов пад. Он каже: „Ридајте, јер иде дан Јеховин, долази као пустош од Свемоћног“ (Исаија 13:6). Да, вавилонско хвалисање уступиће место жалосном ридању. Због чега? Због ’дана Јеховиног‘, дана кад Јехова извршава пресуду над њим.

5 Међутим, како ће бити могуће да Вавилон буде опустошен? Када дође Јеховино време за то, изгледаће да је град сигуран. Освајачка војска ће најпре морати да савлада природну одбрану коју обезбеђује Еуфрат, који тече кроз центар града, испуњава заштитни ров и снабдева град пијаћом водом. Затим ће ту бити и масивне дупле вавилонске зидине, које изгледају неосвојиво. Сем тога, град ће имати приличну залиху хране. Књига Daily Bible Illustrations каже да се Набонид — последњи вавилонски краљ — „неизмерно бринуо око тога да град снабде намирницама, и израчунато је да је становништво имало довољно хране за двадесет година“.

6. Шта ће се неочекивано десити када уследи проречени напад на Вавилон?

6 Међутим, изглед може да завара. Исаија каже: „Зато свака рука клону и свако је срце људско потиштено. Страх их смете, спопадају их муке и болови, превијају се као породиља, и у чуду један у другога гледа; лица су им упаљена.“ (Исаија 13:7, 8). Кад освајачке војске упадну у град, спокојство његових становника уступиће место болу који је изненадан и јак као бол код жене која се порађа. Срца ће им се истопити од страха. Ослабљене руке ће клонути, немоћне да се бране. Лица ће им бити „упаљена“ страхом и стрепњом. У чуду ће гледати један у другога, питајући се како је њихов славни град могао пасти.

7. Који то ’дан Јеховин‘ долази, и какве ће бити последице по Вавилон?

7 Вавилон ће ипак пасти. Суочиће се с даном разрачунавања, ’даном Јеховиним‘ који ће стварно бити болан. Врховни Судија ће изразити свој гнев и извршити заслужену пресуду над грешним становницима Вавилона. Пророчанство каже: „Ево иде дан Јеховин, дан страховит, дан јарости и гнева пламеног, који ће од земље пустош учинити и грешнике из ње истребити“ (Исаија 13:9). Вавилону се црно пише. Као да сунце, месец и звезде више не светле. „Јер звезде небеске и сазвезде њине светлост своју више пуштати неће; помрчаће сунце о своме рођају, а ни месец неће светлост своју дати“ (Исаија 13:10).

8. Зашто Јехова Вавилону досуђује пад?

8 Зашто тај поносити град има такву судбину? Јехова каже: „Казнићу ја свет за злоћу његову, бездушнике за неправде њихове, и разметање ћу охолих укинути, и дрскост ћу силника оборити“ (Исаија 13:11). Изливање Јеховиног гнева биће казна за окрутност Вавилона према Божјем народу. Цела земља ће испаштати због злоће Вавилонаца. Ти охоли силници неће више отворено пркосити Јехови!

9. Шта ће снаћи Вавилон на дан Јеховиног суда?

9 Јехова каже: „Учинићу људе ређе од жеженога злата, ређе од Офирскога злата“ (Исаија 13:12). Да, град ће остати без становника, пуст. Јехова наставља: „Зато ћу затрести небо и земља ће се са свога места покренути од јарости Јехове над војскама у дан пламенога гнева његовога“ (Исаија 13:13). Вавилонско „небо“, мноштво његових богова и богиња, биће потресено, неспособно да помогне граду у време невоље. „Земља“, Вавилонско царство, биће покренута са свог места, и постаће историја, само још једно пропало царство. „И тад ће као срна уплашена, као стадо без пастира, сваки к своме народу гледати и у своју ће бежати земљу“ (Исаија 13:14). Све иностране присталице Вавилона напустиће га и побећи ће, с надом да ће успоставити нове односе са освајачком светском силом. Вавилон ће на крају доживети патње освојеног града, патње које је и сам нанео многима у време своје славе: „Сваки који се нађе биће прободен, ко се год ухвати, од мача ће пасти. Деца ће се њихова на њихове очи заклати, домови ће им се опленити и жене срамотити“ (Исаија 13:15, 16).

Божје средство уништења

10. Кога ће Јехова искористити да порази Вавилон?

10 Коју ће силу Јехова искористити да изазове пад Вавилона? Отприлике 200 година пре тог времена, Јехова открива одговор: „Ево дражим на њих Миде који за сребро не маре и злата не траже. Из лукова својих младиће ће убијати, немилосни плоду утроба ће бити, и ни децу неће око њихово поштедети. И Вавилон, украс краљевства, поносита дика Халдејаца, биће као Содом и Гомор, које Јехова затра“ (Исаија 13:17-19). Величанствени Вавилон ће пасти, а Јеховино средство за то биће војске из удаљене, планинске земље Медије. a На крају ће Вавилон бити опустошен као што су били опустошени изузетно неморални градови Содом и Гомора (Постање 13:13; 19:13, 24).

11, 12. (а) Како Медија постаје светска сила? (б) Која се необична карактеристика спомиње у пророчанству о војсци Медије?

11 У Исаијино време и Медија и Вавилон се налазе под асирским јармом. Отприлике један век касније, године 632. пре н. е., Медија и Вавилон удружују снаге и руше Ниниву, престоницу Асирије. То отвара пут Вавилону да постане надмоћна светска сила. И не слути да ће га отприлике 100 година после тога Медија уништити! Ко би сем Јехове Бога могао изнети тако смеоно предсказање?

12 Када идентификује изабрано средство уништења, Јехова каже да војска Медије ’за сребро не мари и злата не тражи‘. Баш необична особина за војнике окореле у биткама! Библичар Алберт Барнс каже: „Стварно је мало освајачких војски које се нису надале плену.“ Да ли војска Медије доказује да је у том погледу Јехова у праву? Да. Размотримо следећи коментар у делу The Bible-Work које је приредио Џ. Глентворт Батлер: „За разлику од већине народа који су икада водили рат, Међани, а нарочито Персијанци, више су мислили на освајање и славу него на злато.“ b Зато када персијски владар Кир отпушта Израелце из вавилонског изгнанства није чудо што им враћа хиљаде златних и сребрних посуда које је Навуходоносор опљачкао из јерусалимског храма (Јездра 1:7-11).

13, 14. (а) Иако нису заинтересовани за плен, у ком смислу су ратници Медије и Персије амбициозни? (б) Како Кир савладава утврђења којима се Вавилон дичи?

13 Иако ратници Медије и Персије не жуде за пленом, ипак су амбициозни. Не намеравају да буду други на светској сцени. Сем тога, Јехова ставља ’пустошење‘ у њихово срце (Исаија 13:6). Зато су решени да освоје Вавилон својим металним луковима — који могу послужити не само за одапињање стрела већ и за то да се ударају и сатиру непријатељски војници, потомство вавилонских мајки.

14 Кир, вођа медо-персијске војске, не плаши се вавилонских утврђења. У ноћи између 5. и 6. октобра 539. пре н. е. он наређује да се скрене ток Еуфрата. Док ниво воде опада, освајачи неприметно улазе у град, пробијајући се речним коритом кроз воду која досеже до бедара. Становници Вавилона су затечени, и Вавилон пада (Данило 5:30). Јехова Бог надахњује Исаију да прорекне ове догађаје, при чему не оставља места сумњи да Он управља стварима.

15. Каква будућност предстоји Вавилону?

15 Колико ће обухватно бити уништење Вавилона? Послушај Јеховину објаву: „Неће више нико живети у њему неће више бити у њему народа, нити ће ту шатор свој Арапин распети, нити ће онуда пландоват пастири. Ложе ће ту своје звери из пустиње направити, буљине ће куће њихове населити, које ће ту своје станове имати, и јарци ће скакати по њима. Заурлаће шакали у палатама њиховим, завијаће дивљи пси у дворима од весеља. Близу је његово време, дани се његови неће протегнути“ (Исаија 13:20-22). Потпуно опустошење је судбина тога града.

16. Које нам засигурање пружа садашње стање Вавилона?

16 То се није десило одмах 539. године пре н. е. Па ипак, данас је сасвим јасно да се обистинило све што је Исаија предсказао за Вавилон. Вавилон је „сада, а то је већ вековима, огромна пустош, гомила рушевина“, каже један библичар. Затим додаје: „Немогуће је посматрати ту сцену и не подсетити се колико су се тачно испунила Исаијина и Јеремијина предсказања.“ Сасвим је јасно да ниједан човек у Исаијино време није могао прорећи пад Вавилона и његово коначно опустошење. На крају крајева, пад Вавилона пред Међанима и Персијанцима одиграо се око 200 година након што је Исаија написао своју књигу! А његово коначно опустошење наступило је вековима касније. Зар то не јача нашу веру у Библију као надахнуту Реч Божју? (2. Тимотеју 3:16). Сем тога, пошто је Јехова у прошлости испуњавао пророчанства, можемо бити апсолутно сигурни да ће се још неиспуњена библијска пророчанства остварити у време које је Бог одредио.

’Одмори се од свог бола‘

17, 18. Које ће благослове Израелцима донети пораз Вавилона?

17 Пад Вавилона представљаће олакшање за Израел. То ће значити ослобођење из заточеништва и прилику да се врате у Обећану земљу. Зато Исаија сада каже: „Јер ће се смиловати Јехова на Јакова, Израел ће он опет изабрати, и наместиће их у земљи њиховој, и пристаће уз њих и страни народи и придружиће се дому Јаковљеву. Њих ће тад народи узети и одвести на место њихово, и њих ће Израелци у земљи Јеховиној држати као слуге и као слушкиње; заробиће оне који њих робише, и заповедаће мучитељима својим“ (Исаија 14:1, 2). ’Јаков‘ се овде односи на Израел као целину — на свих 12 племена. Јехова ће показати милост ’Јакову‘ тиме што ће дозволити народу да се врати кући. Придружиће им се хиљаде странаца, од којих ће многи служити Израелцима као храмске слуге. Неки Израелци ће чак имати власт над бившим освајачима. c

18 Нестаће муке изгнаничног живота. Уместо тога Јехова ће дати свом народу ’да се смири [’одмори‘, NW] од свег труда [’бола‘, NW] свога и од муке своје, и од тешког ропства које му наметнуше‘ (Исаија 14:3). Пошто су се ослободили физичког терета ропства, Израелци више неће патити нити ће се мучити што живе међу обожаваоцима лажних богова (Јездра 3:1; Исаија 32:18). Коментаришући о томе, књига Lands and Peoples of the Bible каже: „Вавилонски богови су били слика и прилика самих Вавилонаца, јер су имали све најгоре одлике њиховог карактера. Били су кукавице, пијанице и имбецили.“ Какво је само олакшање побећи из тог деградираног религиозног окружења!

19. Шта је потребно да би Израелци добили Јеховин опроштај, и шта ми учимо из тога?

19 Међутим, Јеховина милост није безусловна. Његов народ мора изразити жаљење због своје злоће, која је подстакла Бога да га тако оштро казни (Јеремија 3:25). Поштено и искрено признање донеће Јеховин опроштај. (Види Немију 9:6-37; Данила 9:5.) Тај исти принцип важи и данас. Пошто „нема човека који не греши“, свима нама треба Јеховино милосрђе (2. Летописа 6:36). Јехова, милосрдни Бог, с љубављу нас позива да му признамо грехе, да се покајемо и да се оканемо погрешног пута, да бисмо се излечили (Поновљени закони 4:31; Исаија 1:18; Јаков 5:16). То нам помаже не само да поново стекнемо његову наклоност већ нам доноси и утеху (Псалам 51:3; Пословице 28:13; 2. Коринћанима 2:7).

’Песма‘ против Вавилона

20, 21. Како се суседи Вавилона радују његовом паду?

20 Више од 100 година пре него што се Вавилон уздигао као надмоћна светска сила, Исаија прориче како ће свет реаговати на његов пад. У пророчанском смислу он заповеда Израелцима који су ослобођени из вавилонског заточеништва: „Тад ћеш ову песму о Вавилонском краљу ти певати и казаћеш: Шта? Нестаде зар тирјанина? Нема више робовања? Сломи Јехова штап паганцима, владаоцима палицу! Који је у јарости својој народе једнако ударцима био, и у гневу своме народима владао, немилице се гони“ (Исаија 14:4-6). Вавилон је постао прилично познат као освајач, као тлачитељ који слободне људе претвара у робове. Колико је само подесно што се његов пад прославља једном ’песмом‘ упућеном првенствено вавилонској династији која је била на челу током славног доба тог великог града, а која је почела с Навуходоносором и завршила се с Набонидом и Валтасаром!

21 Какав ће само преокрет донети његов пад! „Сва земља ужива починка и мира, песме се весеља оре. С пропасти се твоје веселе чемпреси и кедри Ливански: ’Од како паде, нико више не иде да нас сече!‘“ (Исаија 14:7, 8). За вавилонске владаре краљеви околних народа су били као дрвеће које треба посећи и искористити за себе. Све је то сада прошлост. Вавилонски дрвосеча је посекао своје последње дрво!

22. У песничком смислу, како на Шеол утиче пад вавилонске династије?

22 Пад Вавилона је толико запањујућ да и сам гроб реагује: „Шеол се до темеља усколеба да те прими кад му дођеш, сени испред тебе буди, све силнике земље, и с њихових престола краљеве народа диже. Сви реч узимају да ти кажу: ’И ти ли си као ми без снаге, и ти поста као ми!‘ Спусти се у Шеол величанство твоје уза звук гусала твојих; прострти су црви пода те, и црви су јорган твој“ (Исаија 14:9-11). Каква снажна песничка слика! Као да је заједнички гроб човечанства пробудио све краљеве који су помрли пре вавилонске династије да поздраве придошлицу. Они се ругају вавилонској владалачкој сили која сада беспомоћно лежи на кревету од црва уместо на скупоценом дивану, прекривена црвима уместо скупим ланом.

„Као погажен леш“

23, 24. Какву су изузетну охолост показали вавилонски краљеви?

23 Исаија наставља ту песму: „Гле, ти паде с неба, звездо сјајна, зорин сине! Обори се на земљу ти, народа победиоче!“ (Исаија 14:12). Себичан понос наводи вавилонске краљеве да се уздигну изнад других. Као звезда која јасно сија на небу у рану зору, они се охоло размећу силом и влашћу. Нарочити повод за понос је Навуходоносорово освајање Јерусалима, подвиг који Асирија није успела да оствари. У песми се приказује поносна вавилонска династија како каже: „Попећу се до неба, више звезда Божјих престо свој ћу уздигнути, сешћу на гору зборну, на страну северну; изићи ћу сврх облака, са Свевишњим једнак ћу ја бити“ (Исаија 14:13, 14). Зар би ишта могло бити тако нечувено?

24 У Библији су краљеви из Давидове краљевске лозе упоређени са звездама (Бројеви 24:17). Од Давида па надаље, те ’звезде‘ су владале с горе Сион. Кад је Соломон изградио храм у Јерусалиму, назив Сион је почео да се примењује на читав град. Под савезом Закона сви мушкарци у Израелу су били обавезни да одлазе на Сион три пута годишње. Тако је он постао ’гора зборна‘. Својом решеношћу да потчини јудејске краљеве, а затим да их уклони с те горе, Навуходоносор открива своју намеру да се подигне изнад тих ’звезда‘. Не приписује Јехови заслугу за победу над њима. Он се у ствари охоло ставља на Јеховино место.

25, 26. Како се вавилонска династија суочава са срамотним крајем?

25 Какав се само преокрет спрема поносној вавилонској династији! Вавилон је далеко од тога да се издигне изнад Божјих звезда. Уместо тога, Јехова каже: „Али ти у Шеол паде, у дубину јаме. Који те виде гледају те и посматрају те говорећи: ’То л’ је онај који је чинио да се земља тресе, који је краљевства дрмао; који је у пустињу земљу обраћао и градове раскопавао њене, и робље своје отпуштавао није?‘“ (Исаија 14:15-17). Та амбициозна династија ће као и сви други људи сићи у Хад (Шеол).

26 Где ли ће се денути та сила која је освајала краљевства, уништавала плодну земљу и рушила многе градове? Где ли ће се денути светска сила која је поробљавала народе, и никада им није дозвољавала да се врате кући? Вавилонска династија неће бити чак ни достојно сахрањена! Јехова каже: „Сви краљеви народа, свиколики, славно леже, сваки у свом гробу, а ти из гроба избаци се свога као грана презрена, као плен од мача убијених и бачених у јаму камену, као прегажен леш. Ниси се с њима у гробу састао, јер си земљу своју затро и народ свој усмртио; род се зликовачки неће више спомињати“ (Исаија 14:18-20). У древном свету се сматрало да је срамота ако је краљ лишен часне сахране. Шта ће онда бити с вавилонском краљевском династијом? Тачно је да су неки краљеви вероватно достојанствено сахрањени, али владалачка династија краљева који потичу од Навуходоносора одбачена је као „грана презрена“. То је исто као да је династија бачена у неозначен гроб — као што би био бачен неки пешадијац убијен у бици. Какво понижење!

27. У ком смислу будући нараштаји Вавилонаца пате због неправде својих праочева?

27 Песма се завршава последњим наређењима упућеним освајачима Међанима и Персијанцима: „Спремајте сад покољ синовима за неправде отаца њихових! Да се не подигну да земљу добију и да душманима свет напуне“ (Исаија 14:21). Пад Вавилона биће трајан. Вавилонска династија ће се искоренити. Неће бити препорода. Будући нараштаји Вавилонаца патиће због ’неправде својих отаца‘.

28. Шта је био корен греха вавилонских краљева, и шта учимо из тога?

28 Суд који је изречен против вавилонске династије садржи драгоцену поуку за нас. Безгранична амбиција била је корен греха вавилонских краљева (Данило 5:23). Срца су им се преливала жељом да имају моћ. Желели су да доминирају над другима (Исаија 47:5, 6). Жудели су за славом од људи, која с правом припада Богу (Откривење 4:11). То је упозорење за све оне који имају ауторитет — чак и у хришћанској скупштини. Амбиција и себичан понос су особине које Јехова неће толерисати, ни код појединаца ни код народа.

29. Шта су одражавали понос и амбиција вавилонских владара?

29 Понос вавилонских владара био је одраз духа ’бога овог система ствари‘, Сатане Ђавола (2. Коринћанима 4:4). И он жуди за моћи и чезне да заузме место изнад Јехове Бога. Као што је то било у случају краља Вавилона и народа које је поробио, тако је и Сатанина безбожна амбиција донела јад и патњу читавом човечанству.

30. Који се још Вавилон спомиње у Библији, и какав дух показује?

30 Сем тога, у књизи Откривења читамо о још једном Вавилону — ’Вавилону Великом‘ (Откривење 18:2). Та организација, светско царство криве религије, такође показује поносан, тлачитељски и окрутни дух. Зато ће и Вавилон Велики морати да се суочи с ’даном Јеховиним‘, и да буде уништен у време које је одредио Бог (Исаија 13:6). Још од 1919. године земљом се разлеже порука: „Паде Вавилон Велики!“ (Откривење 14:8). Када више није могао да Божји народ држи у заточеништву, доживео је пад. Ускоро ће бити потпуно уништен. Јехова је за древни Вавилон заповедио: „Вратите му по делима његовим; како чини тако њему учините! Јер се он дрско на Јехову узноси, на Свеца Израелова“ (Јеремија 50:29; Јаков 2:13). Слично ће се пресудити и Вавилону Великом.

31. Шта ће се ускоро десити Вавилону Великом?

31 Дакле, Јеховина завршна изјава у овом пророчанству из књиге Исаије, односи се не само на древни Вавилон већ и на Вавилон Велики: „Устаћу ја на њих... Вавилону затрћу ја име и траг његов, и сав народ и потомке његове... Начинићу од њега стан јежева и блатну бару, омешћу га метлом погибли“ (Исаија 14:22, 23). Опустеле рушевине древног Вавилона показују шта ће Јехова ускоро учинити Вавилону Великом. Каква утеха за љубитеље правог обожавања! Колико нас то само подстиче да пазимо да се у нама не развију сатанске карактеристике поноса, охолости или окрутности!

[Фусноте]

a Исаија спомиње по имену само Међане, али против Вавилона ће се удружити многи народи — Међани, Персијанци, Еламљани и други мањи народи (Јеремија 50:9; 51:24, 27, 28). Суседни народи указују и на Међане и на Персијанце као на „Међане“. Сем тога, у Исаијино време, Медија је сила која доминира. Персија почиње да доминира тек под Киром.

b Међутим, изгледа да су Међани и Персијанци касније развили поприличну љубав према раскоши (Јестира 1:1-7).

c На пример, Данило је био постављен за високог службеника у Вавилону под Међанима и Персијанцима. Отприлике 60 година касније, Јестира је постала краљица као жена персијског краља Асвира, а Мардохеј је постао премијер целог Персијског царства.

[Питања за разматрање]

[Слика на 178. страни]

Пали Вавилон ће постати свратиште пустињских створења

[Слике на 186. страни]

Вавилон Велики ће попут древног Вавилона постати гомила рушевина