Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин дом узвишен

Јеховин дом узвишен

Четврто поглавље

Јеховин дом узвишен

Исаија 2:1-5

1, 2. Које су речи исписане на зиду испред зграде Уједињених нација, и одакле су узете?

 „ОД МАЧЕВА својих коваће раонике и српове од копаља својих; неће више народ мач на народ вадити нити ће се више боју учити.“ Ове речи су исписане на једном зиду испред зграде Уједињених нација у Њујорку. Деценијама се није знало одакле је узет овај цитат. Пошто је остварење светског мира циљ на коме УН раде, није тешко закључити да су 1945. године овај цитат ставили оснивачи Уједињених нација.

2 Међутим, 1975. године Исаијино име је уклесано на зид испод тог цитата. Тада је било сасвим јасно да ове речи нису одскора. У ствари, оне су још пре више од 2 700 година записане као једно пророчанство у оквиру онога што данас чини 2. поглавље Исаијине књиге. Већ миленијумима љубитељи мира размишљају о томе како и када ће се догодити оно што је Исаија прорекао. Више не треба размишљати о томе. Данас пред собом видимо изванредно испуњење овог древног пророчанства.

3. Ко су ти народи који прекивају своје мачеве у раонике?

3 Ко су ти народи који прекивају своје мачеве у раонике? Сасвим је сигурно да то нису савремени политички народи и владе. До сада су ти народи правили мачеве, то јест оружје, и да би водили рат и да би чували „мир“ применом силе. У најмању руку, ти народи су увек били склони ка томе да раонике прекивају у мачеве! Исаијино пророчанство се испуњава на представницима из свих народа, на људима који обожавају Јехову, ’Бога мира‘ (Филипљанима 4:9).

Народи који се стичу ка чистом обожавању

4, 5. Шта проричу уводни стихови 2. поглавља Исаије, и како је наглашена поузданост тих речи?

4 Друго поглавље Исаије започиње следећим речима: „Пророчанство Исаије, сина Амосова, за Јуду и за Јерусалим. Биће у потоње време [„у завршном делу дана̂“, NW] да ће гора дома Јеховиног утврђена бити уврх гора, узвишена изнад хумова, и сви ће народи у њој се стицати“ (Исаија 2:1, 2).

5 Запази да оно што Исаија прориче није пуко нагађање. Исаија је усмерен да запише догађаје који ’ће бити‘ — сасвим сигурно. Шта год да Јехова науми све се ’испуњава‘ (Исаија 55:11). Да би нагласио поузданост овог обећања Бог је очигледно надахнуо пророка Михеја, Исаијиног савременика, да у својој књизи запише исто пророчанство које се налази у Исаији 2:2-4 (Михеј 4:1-3).

6. Када се испуњава Исаијино пророчанство?

6 Када треба да се испуни Исаијино пророчанство? „У завршном делу дана̂.“ New International Version гласи: „У последњим данима.“ Хришћански грчки списи су прорекли обележја тог раздобља. Међу њима су ратови, земљотреси, пошасти, несташице хране и „критична времена с којима се тешко излази на крај“ a (2. Тимотеју 3:1-5; Лука 21:10, 11). Испуњење ових пророчанстава пружа обиље доказа да живимо „у завршном делу дана̂“, у последњим данима садашњег светског система. Онда је логично очекивати да у наше време видимо како се испуњава оно што је Исаија прорекао.

Гора на којој се обожава

7. Коју пророчанску слику Исаија приказује?

7 У само неколико речи Исаија приказује живописну пророчанску слику. Видимо узвишену гору, крунисану величанственим домом, Јеховиним храмом. Ова гора се издиже изнад околних гора и брда. Па ипак, она није злослутна нити застрашујућа; напротив, привлачна је. Људи из свих народа једва чекају да се попну на гору дома Јеховиног; они се стичу ка њој. Ово је лако замислити, али шта то значи?

8. (а) С чиме су брда и горе повезани у Исаијино време? (б) Шта представља стицање народа ка ’гори дома Јеховиног‘?

8 У Исаијино време брда и горе су често повезивани с обожавањем. На пример, служе као места за идолопоклоничко обожавање и за светилишта лажних богова (Поновљени закони 12:2; Јеремија 3:6). Међутим, дом, то јест храм Јеховин украшава сами врх брда Морије у Јерусалиму. Верни Израелци три пута годишње путују за Јерусалим и пењу се на брдо Морију да би обожавали правог Бога (Поновљени закони 16:16). Зато стицање народа ка ’гори дома Јеховиног‘ приказује сакупљање многих народа ка правом обожавању.

9. Шта представља „гора дома Јеховиног“?

9 Наравно, данас се Божји народ не сакупља на дословној гори која има камени храм. Јеховин храм у Јерусалиму је 70. н. е. уништила римска војска. Сем тога, апостол Павле је јасно изразио да су храм у Јерусалиму и шатор од састанка који му је претходио били само предслика. Они су представљали једну значајнију, духовну стварност, ’прави шатор што је подигао Јехова, а не човек‘ (Јеврејима 8:2). Тај духовни шатор је припрема заснована на откупној жртви Исуса Христа, која нам омогућава да приступимо Јехови ради обожавања (Јеврејима 9:2-10, 23). У складу с тим, „гора дома Јеховиног“ споменута у Исаији 2:2 представља узвишено чисто обожавање Јехове у наше време. Они који прихватају чисто обожавање не сакупљају се ни на каквом географски одређеном месту; јединство у обожавању је оно што их окупља.

Узвисивање чистог обожавања

10, 11. У ком смислу је у наше време обожавање Јехове узвишено?

10 Пророк каже да ће „гора дома Јеховиног“, то јест чисто обожавање, бити ’утврђена уврх гора, узвишена изнад хумова‘. Давно пре Исаијиног доба, краљ Давид је донео ковчег савеза на Сион у Јерусалиму, који се налазио на 760 метара надморске висине. Ковчег је остао ту све док није премештен у завршени храм на брду Морији (2. Самуилова 5:7; 6:14-19; 2. Летописа 3:1; 5:1-10). Према томе, до Исаијиног доба свети ковчег је дословно већ био узвишен, и у храму постављен на виши положај у односу на многа околна брда која су се користила за криво обожавање.

11 Наравно, у духовном смислу обожавање Јехове је одувек било супериорно у односу на религиозне обичаје оних који су служили лажним боговима. Међутим, у наше доба Јехова је узвисио своје обожавање све до неба, изнад свих облика нечистог обожавања, да, далеко изнад свих „брда“ и ’врхова гора‘. Како то? Углавном посредством сакупљања оних који желе да га обожавају „духом и истином“ (Јован 4:23).

12. Ко су ’синови краљевства‘, и које се сакупљање одвија?

12 Христ Исус је указао на „свршетак система ствари“ као на време жетве када ће анђели сакупити ’синове краљевства‘ — оне који имају наду да ће владати са Исусом у небеској слави (Матеј 13:36-43). Од 1919. Јехова је опуномоћио ’преостале‘ од тих синова да с анђелима учествују у делу жетве (Откривење 12:17). Зато су најпре сакупљена Исусова помазана браћа — ’синови краљевства‘. Они затим учествују у даљњем делу сакупљања.

13. Како Јехова благосиља помазани остатак?

13 Током овог времена жетве, Јехова је постепено помагао помазаном остатку да разуме и да примени његову Реч Библију. То је такође допринело узвисивању чистог обожавања. Иако „мрак покрива земљу и тама народе“, помазаници ’светле као светлиоци‘ међу људима, јер их је Јехова очистио и пречистио (Исаија 60:2; Филипљанима 2:15). ’Испуњени тачним спознањем његове воље у свој мудрости и духовној способности схватања‘, ове духом помазане особе ’сијају јасно попут сунца у краљевству свог Оца‘ (Колошанима 1:9; Матеј 13:43).

14, 15. Које се још сакупљање одвија, осим сакупљања ’синова краљевства‘, и како је Агеј то прорекао?

14 Поврх тога, и други се стичу ка ’гори дома Јеховиног‘. Они које Исус назива својим ’другим овцама‘ имају наду да ће заувек живети на рајској земљи (Јован 10:16; Откривење 21:3, 4). Почев од 1930-их појавило их се на хиљаде, затим на стотине хиљада, а сада их има на милионе! У једној визији коју је добио апостол Јован, описани су као „велико мноштво, које нико није могао да изброји, из свих нација и племена и народа и језика“ (Откривење 7:9).

15 Пророк Агеј је прорекао појављивање овог великог мноштва. Написао је: „Јер овако говори Јехова над војскама: Још мало времена па ћу и небо и земљу потрести, и море и суху земљу. Потрешћу ја све народе; стећи ће се благо свих народа [они који се придружују помазаним хришћанима у чистом обожавању], и ја ћу овај дом славе напунити, говори Јехова над војскама“ (Агеј 2:6, 7). Постојање овог ’великог мноштва‘ које је све веће и њихових помазаних другова уздиже и велича чисто обожавање у Јеховином дому. Никада раније није толико људи било уједињено у обожавању правог Бога, а то доноси славу Јехови и његовом устоличеном Краљу Исусу Христу. Краљ Соломон је записао: „Многобројан народ слава је краљева“ (Пословице 14:28).

Обожавање узвишено у животу људи

16-18. Које су измене неки извршили да би обожавали Јехову на прихватљив начин?

16 Јехови припада сва заслуга за узвисивање чистог обожавања у наше време. Ипак, они који му се приближавају имају предност да учествују у овом делу. Баш као што је потребно да уложимо труд да бисмо се попели на једну гору, тако је исто потребно да уложимо труд да бисмо научили која су Божја праведна мерила и да бисмо живели по њима. Попут хришћана у првом веку, и данашње Божје слуге оставиле су за собом начин живота и навике које нису у складу с правим обожавањем. Блудници, идолопоклоници, прељубници, лопови, похлепни људи, пијанице и други променили су своје путеве и ’опрали се‘ у Божјим очима (1. Коринћанима 6:9-11).

17 Карактеристично је искуство једне младе жене која је написала: „Некада сам била изгубљена, без икакве наде. Живела сам неморално и опијала се. Имала сам полне болести. Продавала сам дрогу и ни до чега ми није било стало.“ После проучавања Библије извршила је велике промене да би удовољила Божјим мерилима. Сада каже: „Имам душевни мир, самопоштовање, наду у будућност, праву породицу и, што је најбоље од свега, пријатељство с нашим Оцем, Јеховом.“

18 Чак и када једном стекну признат положај пред Јеховом, сви морају и даље да узвисују чисто обожавање тиме што му дају истакнуто место у свом животу. Хиљадама година раније, Јехова је преко Исаије изразио поуздање да ће данас постојати мноштво оних који ће обожавање Јехове ревно учинити најважнијом ствари у свом животу. Да ли си и ти међу њима?

Народ поучен Јеховиним путевима

19, 20. Чему је Божји народ поучен, и где?

19 Исаија нам каже још нешто о онима који данас прихватају чисто обожавање. Он каже: „Ићи ће ту многи народи и казаће: Дођите да се попнемо на гору Јеховину, идимо у дом Бога Јаковљева, да нас својим путевима учи, да ходимо стазама његовим. Јер ће закон из Сиона изићи, реч Јеховина из Јерусалима“ (Исаија 2:3).

20 Јехова не дозвољава да његов народ лута попут изгубљене овце. Посредством Библије и публикација заснованих на Библији, он им казује свој „закон“ и своју „реч“ тако да се уче његовим путевима. То спознање их опрема да ’ходе стазама његовим‘. Из срца препуног цењења и у складу с Божјим вођством, они говоре једни другима о Јеховиним путевима. Сакупљају се на великим конгресима и у мањим групама — у Дворанама Краљевства и у приватним кућама — да би слушали и учили о Божјим путевима (Поновљени закони 31:12, 13). Тако опонашају пример првих хришћана, који су се састајали да би охрабривали и подстицали једни друге да обилују у ’љубави и добрим делима‘ (Јеврејима 10:24, 25).

21. У ком делу учествују Јеховине слуге?

21 Они позивају и друге да се ’пењу‘ ка узвишеном обожавању Јехове Бога. Колико је то само у складу са заповешћу коју је Исус дао својим ученицима непосредно пре него што је узашао на небо! Рекао им је: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Уз Божју подршку, Јеховини сведоци послушно иду по целом свету, поучавају, стварају ученике и крсте их.

Мачеве у раонике

22, 23. Шта прориче стих из Исаије 2:4, и шта је један званичник УН рекао о томе?

22 А сада долазимо до следећег стиха, чији је део исписан на зиду испред зграде УН. Исаија пише: „Он ће бити народима судија, одабраник многих народа. Од мачева својих коваће раонике и српове од копаља својих; неће више народ мач на народ вадити нити ће се више боју учити“ (Исаија 2:4).

23 То је врло тешко остварити. Фредерико Мајор, генерални директор Организације Уједињених нација за просвету, науку и културу, једном је рекао: „Сва огавност рата, коју у данашње време уносимо у кућу посредством аудио и визуелне опреме, изгледа да не може да заустави напредовање огромне ратне машинерије која је вековима стварана и одржавана. Садашње генерације имају скоро недостижан, библијски задатак да ’прекују своје мачеве у раонике‘ и да нагон за ратовањем — који се развијао од памтивека — замене осећајем за мир. То би било најбоље и најплеменитије дело које би ово ’глобално село‘ могло постићи, и најбоље завештање нашем потомству.“

24, 25. На коме се испуњавају Исаијине речи, и на који начин?

24 Народи у глобалу никада неће достићи тај узвишени циљ. То је једноставно ван њиховог домашаја. Исаијине речи испуњавају појединци из многих народа који су уједињени у чистом обожавању. Јехова је ’рашчистио ствари‘ међу њима. Он је поучио свој народ да живи у миру. Заиста, у овом раздељеном и сукобима измученом свету, ти људи су на симболичан начин прековали своје ’мачеве у раонике и копља своја у српове‘. Како?

25 Пре свега, они не стају ни на једну страну у ратовима нација. Кратко пре него што је Исус умро, један наоружани човек је дошао да га ухапси. Када га је Петар напао мачем бранећи свог Господара, Исус му је рекао: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се за мач хватају од мача ће и погинути“ (Матеј 26:52). Од тада Исусови следбеници раскивају своје мачеве на раонике, и не узимају оружје да би убијали друге људе нити на неки други начин подупиру рат. Они ’теже за миром са свима‘ (Јеврејима 12:14).

Тежити ка путевима мира

26, 27. Како Божји народ ’тражи мир и тежи за њим‘? Наведи пример.

26 Мир припадника Божјег народа не проистиче само из чињенице да не желе да учествују у рату — далеко од тога. Иако их има у више од 230 земаља и премда представљају безбројне језике и културе, они уживају у међусобном миру. На њима се у савремено доба обистињују Исусове речи које је упутио својим ученицима у првом веку: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35). Данашњи хришћани су „миротворци“ (Матеј 5:9, фуснота у NW). Они ’траже мир и теже за њим‘ (1. Петрова 3:11). Онај који их подржава јесте Јехова, „Бог који даје мир“ (Римљанима 15:33).

27 Има упечатљивих искустава оних који су научили да буду миротворци. Један младић пише о свом детињству: „Тешка искуства су ме научила да се браним. Због њих сам постао опак и гневан. На крају бих се увек нашао у некој тучи. Сваки дан сам тукао неко дете у комшилуку, понекад песницама, понекад камењем или флашама. Израстао сам у врло насилну особу.“ Међутим, на крају се одазвао на позив да иде на ’гору дома Јеховиног‘. Поучио се Божјим путевима и постао мирољубиви Божји слуга.

28. Шта хришћани могу чинити како би тежили за миром?

28 Већина Јеховиних слугу нема тако насилну прошлост. Па ипак, чак и у релативно малим стварима — као што су љубазни гестови, опраштање и саосећање — труде се да унапређују мир с другима. Иако су несавршени, труде се да примењују библијски савет да ’подносе један другога и да спремно опраштају један другоме ако неко има разлог за притужбу на некога‘ (Колошанима 3:13).

Будућност испуњена миром

29, 30. Каква будућност предстоји земљи?

29 Јехова чини величанствене ствари у овом ’завршном делу дана̂‘. Он из свих нација сакупља људе који желе да му служе. Поучава их да ходе његовим путевима, путевима мира. То су људи који ће преживети предстојећу ’велику невољу‘ и прећи у мирољубиви нови свет у коме ће рат заувек бити укинут (Откривење 7:14).

30 Мачева — оружја — више неће бити. Псалмиста је о том времену записао: „Ходите и видите дела Јеховина, чудеса што учини на земљи! До краја земље ратове прекиде, те лук преби и копље саломи и огњем кола бојна сажеже“ (Псалам 46:9, 10). Имајући то у виду, Исаијин следећи подстицај данас је исто тако прикладан као што је био онда кад га је написао: „Доме Јаковљев, ходи да идемо к светлости Јеховиној“ (Исаија 2:5). Да, нека Јеховина светлост осветли наш пут сада, и ходићемо његовим путевима у сву вечност (Михеј 4:5).

[Фуснота]

a See the book What Does the Bible Really Teach? chapter 9, “Are We Living in ‘the Last Days’?” published by Jehovah’s Witnesses.

[Питања за разматрање]