Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин суд против народа

Јеховин суд против народа

Петнаесто поглавље

Јеховин суд против народа

Исаија 14:24–19:25

1. Коју судску објаву против Асирије бележи Исаија?

 ЈЕХОВА може да искористи народе како би дисциплиновао свој народ због злобе. Па ипак, он ни тада не оправдава непотребну окрутност тих народа, њихов понос и непријатељство према правом обожавању. Зато доста унапред надахњује Исаију да запише „пророчанство о Вавилону“ (Исаија 13:1). Међутим, Вавилон представља будућу претњу. У Исаијино време, Асирија тлачи народ који је у савезу с Богом. Асирија уништава северно краљевство Израела и опустошује већи део Јуде. Али асирски тријумф има границе. Исаија пише: „Закле се Јехова над војскама, говорећи: Јесте, што сам смислио то ће бити... Сломићу Асирца ја у земљи својој, изгазићу га на горама својим, и скинућу с њих јарам његов, и с леђа њихових скинуће се терет његов“ (Исаија 14:24, 25). Недуго после овог Исаијиног пророчанства, асирска претња је уклоњена од Јуде.

2, 3. (а) На кога у древна времена Јехова подиже руку? (б) Шта значи то што Јехова подиже руку „на све народе“?

2 Међутим, шта је с другим народима који су непријатељи народа који је у савезу с Богом? И њима се мора судити. Исаија објављује: „Ево суда [„савета“, NW] на сву земљу, руке подигнуте на све народе. Јехова је над војскама судио, ко ће му се противити? Његова је рука подигнута, ко ће је одвратити?“ (Исаија 14:26, 27). Јеховин ’савет‘ подразумева више од давања препоруке. То је чврста одлука, његова наредба (Јеремија 49:20, 30NW). Божја ’рука‘ подразумева његову примењену силу. Завршни стихови 14. поглавља и од 15. до 19. поглавља Исаије, садрже Јеховин савет против Филистеје, Моава, Дамаска, Етиопије и Египта.

3 Међутим, Исаија каже да је Јеховина рука подигнута „на све народе“. То значи да иако су се ова Исаијина пророчанства првобитно испунила у древна времена, она се у принципу односе и на ’време краја‘, када Јехова подиже руку против свих краљевстава на земљи (Данило 2:44; 12:9; Римљанима 15:4; Откривење 19:11, 19-21). Доста унапред, Свемоћни Бог Јехова поуздано открива свој суд. Нико не може да одврати његову подигнуту руку (Псалам 33:11; Исаија 46:10).

’Крилати змај‘ против Филистеје

4. Који су неки детаљи Јеховине објаве против Филистеје?

4 Најпре се пажња скреће на Филистеје. „Године које умре краљ Ахаз би објављено ово пророчанство: Не радуј се, земљо Филистејска, што се сломи прут који те био, јер ће из корена змијњег базилиск изићи и род ће му змај крилати бити“ (Исаија 14:28, 29).

5, 6. (а) На који начин је Озија био као змија Филистејима? (б) Какав је Језекија био против Филистеја?

5 Краљ Озија је био довољно јак да одолева филистејској претњи (2. Летописа 26:6-8). За њих је он био као змија, а његов прут је и даље шибао те непријатељске суседе. После Озијине смрти — ’његов прут се сломио‘ — владао је верни Јотам, али се ’народ још кварио‘. Затим је Ахаз постао краљ. Ситуација се променила, и Филистеји су водили успешне војне нападе на Јуду (2. Летописа 27:2; 28:17, 18). Међутим, ситуација се опет мења. Године 746. пре н. е., краљ Ахаз умире и млади Језекија седа на престо. Ако Филистеји мисле да ће им ситуација и даље ићи на руку, грдно се варају. Језекија се показује као смртни непријатељ. Као потомак Озије („род“ из његовог „корена“), Језекија је као ’крилати змај‘ — брзо креће у напад, муњевито убада и ствара оштар бол, као да својим жртвама убризгава отров.

6 Ово је прикладан опис новог краља. „[Језекија] потуче Филистеје све до Газе и пустоши земљу њихову“ (2. Краљевима 18:8). Према аналима асирског краља Сенахериба, Филистеји су постали Језекијини поданици. ’Сироти‘ — ослабљено краљевство Јуде — уживају у безбедности и материјалном изобиљу, док Филистеја пати од глади. (Прочитај Исаију 14:30, 31.)

7. Како Језекија мора исказати веру пред изасланицима у Јерусалиму?

7 Изгледа да су у Јуди неки изасланици — можда траже да склопе савез против Асирије. Шта им треба рећи? „Што ли ће се весницима народа одговорити?“ Да ли ће Језекија потражити сигурност у савезништву са странцима? Неће! Он треба да каже гласницима: ’Јехова је Сион основао, и невољници народа његовог заклон имају у њему‘ (Исаија 14:32). Краљ мора имати потпуно поуздање у Јехову. Темељ Сиона је чврст. Град ће преживети као сигурна лука под претњом Асирије (Псалам 46:2-8).

8. (а) Како су неки данашњи народи попут Филистеје? (б) Шта је Јехова учинио да би пружио подршку свом данашњем народу, као што је то чинио у древна времена?

8 Попут Филистеје, неки данашњи народи се жестоко супротстављају обожаваоцима Бога. Јеховине сведоке као хришћане одводе у затворе и концентрационе логоре. Забрањују их. Многи су убијени. Противници и даље „наваљују на душу праведничку“ (Псалам 94:21). Та група хришћана својим непријатељима изгледа као ’сирота‘ и ’убога‘. Међутим, уз Јеховину подршку, они имају духовно обиље док њихови непријатељи гладују (Исаија 65:13, 14; Амос 8:11). Кад Јехова подигне руку против савремених Филистеја, ти ’сироти‘ биће на сигурном. Где то? У друштву ’чланова Божјег дома‘, коме је Исус поуздани угаони камен темељац (Ефешанима 2:19, 20). Они ће бити под заштитом ’небеског Јерусалима‘, Јеховиног небеског Краљевства, чији је Краљ Исус Христ (Јеврејима 12:22; Откривење 14:1).

Моав је ућуткан

9. Против кога се изриче следећа објава, и како је тај народ показао да је непријатељ Божјег народа?

9 Источно од Мртвог мора налази се још један сусед Израела — Моав. За разлику од Филистеја, Моавци су у сродству са Израелом, јер су потомци Аврахамовог братанца Лота (Постање 19:37). Упркос том сродству, Моав је стално био у непријатељству са Израелом. На пример, још давно у данима Мојсија, Моавски краљ је унајмио пророка Валама, надајући се да ће овај проклети Израелце. Кад то није успело, Моав је искористио неморал и обожавање Вала како би Израелце ухватио у замку (Бројеви 22:4-6; 25:1-5). Онда није чудо што Јехова сада надахњује Исаију да запише „пророчанство о Моаву“! (Исаија 15:1а).

10, 11. Шта ће се десити Моаву?

10 Исаијино пророчанство је усмерено против многих градова и места у Моаву, укључујући и Ар, Кир (или Кир-Аресет) и Девон (Исаија 15:1б, ). Моавци ће жалити за Кир-Аресетским колачићима од сувог грожђа, што је можда био главни производ тога града (Исаија 16:6, 7NW). Сивам и Јазир, чувени по узгајању винове лозе, биће покошени (Исаија 16:8-10). Еглат-Селисија, чије име може значити „јуница три године стара“, биће као крупна јуница која у мукама испушта жалосне крике (Исаија 15:5). Трава на пољу ће се сасушити јер су ’воде Димонске‘ пуне крви због покоља Моаваца. „Воде Нимримске“ биће „пустошене“, или у преносном или у дословном смислу — вероватно тако што непријатељске снаге преграђују њене притоке (Исаија 15:6-9).

11 Моавци ће се огрнути костретом, одећом жалости. Обријаће главе, што симболизује стид и јадиковање. Браде ће им бити „очупане“, што показује изузетну жалост и понижење (Исаија 15:2б-4). Сам Исаија, сигуран у испуњење ових пресуда, јако је потресен. Попут треперавих жица на харфи, дубоко у себи осећа жаљење због поруке о несрећи Моава (Исаија 16:11, 12).

12. Како су се испуниле Исаијине речи против Моава?

12 Када ће се ово пророчанство испунити? Ускоро. „Таква је реч коју Јехова одавна изрече за Моав. А сад Јехова говори и вели: За три године, три најамничке године, презреће се слава Моавска са свим тим великим народом његовим, и што остане биће врло мало, скоро ништа“ (Исаија 16:13, 14). У складу с тим, постоје археолошки докази да је током осмог века пре н. е. Моав много пропатио, и да су многа његова места опустела. Тиглат-Пилесер III је спомињао моавског Саламану међу владарима који су му плаћали данак. Сенахериб је добијао данак од Камусунадбија, моавског краља. Асирски владари Есархадон и Асурбанипал указивали су на то да су моавски краљеви Мусури и Камашалту били њихови поданици. Моавци су пре много векова престали да постоје као народ. Пронађене су рушевине градова за које се мисли да су моавски градови, али до сада је откривено мало опипљивих доказа да је овај некада моћни непријатељ Израела постојао.

Савремени „Моав“ нестаје

13. Која се данашња организација може упоредити с Моавом?

13 Данас постоји једна светска организација слична древном Моаву. То је хришћански свет, главни део ’Вавилона Великог‘ (Откривење 17:5). И Моав и Израел су потицали од Аврахамовог оца Таре. Слично томе, хришћански свет, попут данашње скупштине помазаних хришћана, тврди да су његови корени у хришћанској скупштини првог века (Галатима 6:16). Међутим, хришћански свет је — попут Моава — искварен, подупире духовни неморал и обожавање других богова, а не јединог истинитог Бога Јехову (Јаков 4:4; 1. Јованова 5:21). Као класа, вође хришћанског света се супротстављају онима који проповедају добру вест о Краљевству (Матеј 24:9, 14).

14. Упркос Јеховиној пресуди против савременог ’Моава‘, која нада постоји за поједине чланове те организације?

14 Моав је на крају био ућуткан. Исто ће се десити и хришћанском свету. Користећи савремени еквивалент Асирије, Јехова ће проузроковати да он буде опустошен (Откривење 17:16, 17). Међутим, има наде за људе који се налазе у том савременом ’Моаву‘. Усред прорицања против Моава, Исаија каже: „Престо ће се милошћу учврстити и седеће верно у дому Давидову судија који воли право и реван је за правду“ (Исаија 16:5). Године 1914, Јехова је учврстио престо Исуса, Владара из лозе краља Давида. Исусово краљевање је израз Јеховине милости, то јест љубазне доброте, и у испуњењу Божјег савеза с краљем Давидом, трајаће заувек (Псалам 72:2; 85:11, 12; 89:4, 5; Лука 1:32). Многе кротке особе су напустиле савремени „Моав“, и подложиле се Исусу да би добиле живот (Откривење 18:4). Колико је само за њих утешно сазнање да ће Исус „нацијама јасно показати шта је правда“! (Матеј 12:18; Јеремија 33:15).

Дамаск постаје трула рушевина

15, 16. (а) Које непријатељске кораке Дамаск и Израел предузимају против Јуде, и какве су последице по Дамаск? (б) Ко је обухваћен пророчанством против Дамаска? (в) Шта данашњи хришћани могу научити из примера Израела?

15 Исаија затим бележи „пророчанство о Дамаску“. (Прочитај Исаију 17:1-6.) Дамаск, северно од Израела, јесте „глава Сирије“ (Исаија 7:8). За време владавине јудејског краља Ахаза, Дамаштанин Ресин у савезу са Израелцем Фекајем, напада Јуду. Међутим, на Ахазов захтев, Асирац Тиглат-Пилесер III ратује против Дамаска, осваја га и многе његове становнике одводи у изгнанство. После тога Дамаск више не представља претњу за Јуду (2. Краљевима 16:5-9; 2. Летописа 28:5, 16).

16 Вероватно због израелског савеза с Дамаском, Јеховино пророчанство против Дамаска садржи и изразе осуде упућене неверном северном краљевству (Исаија 17:3-6). Израел ће постати као њива у време жетве на којој има јако мало жита, или као маслина с које је отресена већина плодова (Исаија 17:4-6). Какав отрежњавајући пример за оне који су предани Јехови! Он очекује искључиву оданост и прихвата само искрену свету службу. Мрзи оне који се окрећу против своје браће (Излазак 20:5; Исаија 17:10, 11; Матеј 24:48-50).

Потпуно поуздање у Јехову

17, 18. (а) Како неки у Израелу реагују на Јеховине објаве, и какав је одзив у целини? (б) Како данашњи догађаји личе на догађаје из Језекијиног времена?

17 Исаија сада каже: „У то време погледаће човек на свог творца, на Свеца Израелова гледаће очи његове. Неће више гледати на олтаре, на дело руку својих, ни на дело прстију својих, на идоле Астартине и на ликове сунчане“ (Исаија 17:7, 8). Да, неки у Израелу обраћају пажњу на Јеховину упозоравајућу објаву. Примера ради, када Језекија упућује позив становницима Израела да се придруже Јуди у прослави Пасхе, неки Израелци се одазивају и путују на југ да се придруже својој браћи у чистом обожавању (2. Летописа 30:1-12). Ипак, већина становника Израела руга се гласницима који доносе позив. Земља је неизлечиво огрезла у отпадништву. Зато се обистињује Јеховина осуда против ње. Асирија уништава израелске градове, земља остаје пуста, а пашњаци неплодни. (Прочитај Исаију 17:9-11.)

18 А како је данас? Израел је био отпаднички народ. Отуда нас начин на који је Језекија покушавао да помогне појединцима у том народу да се врате правом обожавању, подсећа на то како прави хришћани данас покушавају да помогну појединцима у отпадничкој организацији хришћанског света. Од 1919. године гласници из ’Израела Божјег‘ пролазе кроз хришћански свет, позивајући људе да учествују у чистом обожавању (Галатима 6:16). Већина одбија. Многи се изругују тим гласницима. Међутим, неки се и одазивају. Сада их има на милионе, и усхићени су што ’гледају Свеца Израеловог‘ који их поучава (Исаија 54:13). Напустили су обожавање на несветим олтарима — оданост боговима које су направили људи и поуздање у њих — и горљиво се окрећу ка Јехови (Псалам 146:3, 4). Попут Исаијиног савременика Михеја, свако од њих каже: „Али ја ћу гледати ка Јехови, уздаћу се у Бога спасења свога, услишиће ме мој Бог“ (Михеј 7:7).

19. Коме ће Јехова запретити, и шта ће то значити за њих?

19 Колико је то само супротно од гледишта оних који се уздају у смртног човека! У овим последњим данима човечанство захватају жестоки таласи насиља и превирања. „Море“ немирног, бунтовног човечанства ствара незадовољство и диже револуције (Исаија 57:20; Откривење 8:8, 9; 13:1). Јехова ће ’запретити‘ овом бучном мноштву. Његово небеско Краљевство ће уништити све организације и појединце који стварају невоље, и они ће ’далеко побећи као прах у вихору‘ (Исаија 17:12, 13; Откривење 16:14, 16).

20. Иако их народи ’пљачкају‘, које поуздање имају прави хришћани?

20 А последице? Исаија каже: „Али кад се вече спушта ето страха изненада, и пре него сване више их нема! Ето дела оних који нас газе, судбине оних који нас пљачкају“ (Исаија 17:14). Многи пљачкају Јеховин народ, грубо и неучтиво се понашају према њему. Пошто прави хришћани нису — и не желе да буду — део главних религија света, пристрани критичари и фанатични противници на њих гледају као на лак плен. Али Божји народ је сигуран да брзо долази ’свитање‘ када ће бити крај његовим мукама (2. Солуњанима 1:6-9; 1. Петрова 5:6-11).

Етиопија доноси дар Јехови

21, 22. Који народ сада добија пресуду, и како се Исаијине надахнуте речи обистињују?

21 Барем у два наврата Етиопија, која се налази јужно од Египта, умешана је у војне акције против Јуде (2. Летописа 12:2, 3; 14:1, 9-15; 16:8). Сада Исаија прориче суд том народу: „Ха, земљи зујећих крилатих инсеката, која је у области река етиопских“ (Прочитај Исаију 18:1-6NW.) a Јехова објављује да ће Етиопија бити ’окресана и одсечена‘.

22 Светска историја нам каже да је крајем осмог века пре н. е. Етиопија освојила Египат и владала њиме око 60 година. Асирски императори Есархадон и Асурбанипал извршили су нападе један за другим. Доминација Етиопије над долином Нила завршила се када је Асурбанипал уништио Тебу, чиме је Асирија покорила Египат. (Види и Исаију 20:3-6.) А како је у савремено доба?

23. Коју улогу игра савремена ’Етиопија‘, и зашто долази своме крају?

23 У Даниловом пророчанству о ’времену краја‘, описано је како Етиопија и Либија ’иду‘ за агресивним ’северним краљем‘, то јест, одазивају се на његова упутства (Данило 11:40-43). Етиопија се такође спомиње међу борбеним силама ’Гога од Магога‘ (Језекиљ 38:2-5, 8). Гогове снаге, укључујући и северног краља, доћи ће своме крају кад нападну Јеховин свети народ. Значи, Јеховина рука ће се подићи и против савремене ’Етиопије‘ зато што се противи Јеховином суверенитету (Језекиљ 38:21-23; Данило 11:45).

24. На које начине Јехова добија ’дарове‘ од народа?

24 Ипак, пророчанство каже и следеће: „Тад ће се донети дарови Јехови над војскама од народа јакога и снажног, од народа страшног од када постоји... и они ће се приносити на месту имена Јехове над војскама, на гори Сионској“ (Исаија 18:7). Премда народи не признају Јеховин суверенитет, понекад поступају на начин који користи Јеховином народу. У неким земљама власти су донеле законе и судске одлуке које дају законска права верним обожаваоцима Јехове (Дела апостолска 5:29; Откривење 12:15, 16). Има и других дарова. „Краљеви ће теби даре приносити... Великаши долазе из Египта, и Етиопија руке своје Богу пружа“ (Псалам 68:30-32). Данас милиони савремених ’Етиопљана‘ који се боје Јехове доносе ’дар‘ у виду обожавања (Малахија 1:11). Они учествују у извршавању огромног задатка проповедања добре вести о Краљевству по читавој планети (Матеј 24:14; Откривење 14:6, 7). Какав диван дар доносе Јехови! (Јеврејима 13:15).

Срце у Египћанима малакше

25. Шта се дешава древном Египту у испуњењу Исаије 19:1-11?

25 Јудин први сусед на југу је Египат, давнашњи непријатељ народа који је у савезу с Богом. Деветнаесто поглавље Исаије прича о нерешеном стању ствари у Египту за време Исаијиног живота. У Египту траје грађански рат, ’град на град војује, и краљевство на краљевство‘ (Исаија 19:2, 13, 14). Историчари пружају доказе о супарничким династијама које су владале различитим деловима земље у исто време. Хваљена мудрост Египта, са својим ’идолима и бајачима‘, не спасава га од ’руке свирепог господара‘ (Исаија 19:3, 4). Асирија, Вавилон, Персија, Грчка и Рим освајају Египат једни за другима. Сви ови догађаји представљају испуњење пророчанстава из Исаије 19:1-11.

26. У већем испуњењу, како ће становници савременог ’Египта‘ реаговати кад Јехова изврши своју пресуду?

26 Међутим, Египат у Библији често симболизује Сатанин свет (Језекиљ 29:3; Јоил 3:19; Откривење 11:8). Отуда, да ли Исаијино „пророчанство о Египту“ има веће испуњење? Заиста има. Уводне речи тог пророчанства свакога треба да натерају да обрати пажњу: „Јехова седе на лак облак и у Египат стиже: дрхћу пред њим идоли египатски и срце малакше у Египћанима“ (Исаија 19:1). Јехова ће ускоро кренути против Сатанине организације. У то време, видеће се да су богови овог система ствари ништавни (Псалам 96:5; 97:7). ’Срце ће малаксати у Египћанима‘ од страха. Исус је прорекао то време: „Биће... мука међу нацијама, које не знају за излаз због хуке мора и његове узбурканости, док ће људи губити свест од страха и очекивања онога што долази на настањену земљу“ (Лука 21:25, 26).

27. Које су унутрашње поделе проречене за ’Египат‘, и како се то данас испуњава?

27 О времену које води до извршења његове пресуде, Јехова пророчански каже: „Наоружаћу Египћана на Египћана и побиће се брат с братом и пријатељ с пријатељем, и град ће на град војевати и краљевство на краљевство“ (Исаија 19:2). Од успостављања Божјег Краљевства 1914, „знак [Исусове] присутности“ карактерише устајање нације против нације и краљевства против краљевства. Племенски масакри, крвави геноциди и такозвана етничка чишћења односе милионе живота током ових последњих дана. Ти ’мучни болови‘ само ће се погоршавати док се крај све више ближи (Матеј 24:3, 7, 8).

28. Шта ће крива религија моћи да уради да би спасла овај систем ствари?

28 „Нестаће духа у Египту. И разбићу намеру његову; и питаће се идоли и бајачи и сви они који мртве зазивају и они који будућност проричу“ (Исаија 19:3). Када се Мојсије појавио пред фараоном, египатски свештеници су се осрамотили јер по сили нису могли да се мере с Јеховом (Излазак 8:18, 19; Дела апостолска 13:8; 2. Тимотеју 3:8). Слично томе, у дан суда, крива религија неће моћи да спасе овај искварени систем. (Упореди са Исаијом 47:1, 11-13.) Египат на крају пада у руке ’свирепог гоподара‘, Асирије (Исаија 19:4). То је предслика црне будућности с којом се суочава овај систем ствари.

29. Од какве ће користи бити политичари кад дође Јеховин дан?

29 Међутим, шта је с политичким вођама? Могу ли они помоћи? „Безумни су кнезови Соански, луд је савет Фараона мудрих саветника.“ (Прочитај Исаију 19:5-11.) Колико је само неразумно надати се да ће људски саветници бити од неке користи у дан суда! Чак и да им је на располагању све знање овога света, фали им Божја мудрост (1. Коринћанима 3:19). Одбацују Јехову и окрећу се такозваној науци, филозофији, новцу, уживању и другим заменама за Бога. Зато немају спознање о Божјим намерама. Преварени су и збуњени. Њихова дела су узалудна. (Прочитај Исаију 19:12-15.) „Осрамотише се мудри, уплашише се, ухватише се. Ето одбацише реч Јеховину, и каква им мудрост остаде?“ (Јеремија 8:9).

Знак и сведочанство Јехови

30. У ком смислу ће ’земља Јудина бити страх Египту‘?

30 Међутим, иако су ’египатске‘ вође слабе „као жене“, још увек има неких људи који траже Божју мудрост. Јеховини помазаници и њихови другови ’надалеко објављују Божје врлине‘ (Исаија 19:16; 1. Петрова 2:9). Они раде колико год могу да би упозорили људе на предстојеће уништење Сатанине организације. Гледајући унапред ту ситуацију, Исаија каже: „Земља Јудина биће страх Египту; чим је ко спомене препашће се, ради намере Јехове над војскама што је против њега намерио“ (Исаија 19:17). Верни Јеховини гласници обелодањују људима истину — укључујући и објаву о невољама које је Јехова прорекао (Откривење 8:7-12; 16:2-12). То узнемирава религиозне вође света.

31. Како то да ће се ’ханански језик‘ говорити у египатским градовима (а) у древна времена? (б) у савремено доба?

31 Који су изненађујући резултати овог дела објављивања? „У то време пет ће градова земље египатске хананским језиком зборити и заклињати се Јеховом над војскама; један ће се звати град рушења“ (Исаија 19:18). У древна времена ово пророчанство се очигледно испунило када су Јевреји који су побегли у египатске градове тамо говорили хебрејским језиком (Јеремија 24:1, 8-10; 41:1-3; 42:9–43:7; 44:1). Данас на подручју савременог ’Египта‘ има људи који су научили ’чист језик‘ библијске истине (Софонија 3:9NW). Један од пет симболичних градова зове се „град рушења“, што означава да је део ’чистог језика‘ повезан с разоткривањем и ’рушењем‘ Сатанине организације.

32. (а) Који „олтар“ се налази усред египатске земље? (б) Како су помазаници као „стуб“ поред египатске границе?

32 Захваљујући проповедничком делу Јеховиног народа, његово велико име ће сигурно бити познато у овом систему ствари. „У то време биће олтар Јеховин усред земље египатске, и споменик Јеховин на међи њезиној“ (Исаија 19:19). Ове речи указују на положај помазаних хришћана који су у заветном односу с Богом (Псалам 50:5). Као „олтар“ они приносе своје жртве; као „стуб и упориште истине“ сведоче за Јехову (1. Тимотеју 3:15; Римљанима 12:1; Јеврејима 13:15, 16). Налазе се „усред земље“, јер их има — скупа с њиховим друговима ’другим овцама‘ — у више од 230 земаља. Али они „нису део света“ (Јован 10:16; 17:15, 16). Такорећи, они стоје на граници између овог света и Божјег Краљевства, спремни да пређу ту граници и добију своју небеску награду.

33. На које су све начине помазаници „знак и сведочанство“ у ’Египту‘?

33 Исаија наставља: „И биће то знак и сведочанство Јехови над војскама у земљи египатској. Они ће ка Јехови због насилника завапити и он ће им послати спаситеља, бранитеља да их избави“ (Исаија 19:20). Као „знак и сведочанство“, помазаници преузимају вођство у проповедничком делу и узвисују Јеховино име у овом систему ствари (Исаија 8:18; Јеврејима 2:13). Широм света могу се чути јауци потлачених људи, али уопште узев, људске владе не могу да им помогну. Међутим, Јехова ће послати Величанственог Спаситеља, Краља Исуса Христа, да ослободи све кротке. Када ови последњи дани достигну свој врхунац у рату од Армагедона, он ће донети олакшање и вечне благослове богобојазним људима (Псалам 72:2, 4, 7, 12-14).

34. (а) Како ће Јехова постати познат „Египћанима“, и које жртве и дарове ће му дати? (б) Када ће Јехова задати ударац ’Египту‘, и какво ће лечење уследити?

34 У међувремену, Божја воља је да све врсте људи стекну тачно спознање и да се спасу (1. Тимотеју 2:4). Зато Исаија пише: „Јехова ће бити познат Египћанима; у тај дан ће познати Египћани Јехову и приносиће жртве и дарове и учиниће завете Јехови и извршиће их. Тако ће Јехова Египћане ударити, удариће, али ће их исцелити, и они ће се Јехови обратити и он ће их услишити и исцелити“ (Исаија 19:21, 22). Људи из свих народа Сатаниног света, поједини ’Египћани‘, упознају Јехову и приносе му жртве, „плод усана које дају јавну изјаву за његово име“ (Јеврејима 13:15). Они су се заветовали Јехови тиме што су му се предали, и извршавају тај завет тако што живе животом лојалне службе. После ’ударца‘ који ће задати овом систему ствари у Армагедону, Јехова ће користити своје Краљевство да излечи човечанство. За време Исусове Миленијумске владавине, човечанство ће се подигнути до духовног, менталног, моралног и телесног савршенства — биће стварно излечено! (Откривење 22:1, 2).

’Благословен народ мој‘

35, 36. У испуњењу Исаије 19:23-25, која веза у древна времена постоји између Египта, Асирије и Израела?

35 Пророк затим предвиђа изванредан развој догађаја: „У то време пут ће из Египта у Асирску бити; Асирци ће пут Египта ићи и Египћани пут Асирије, и Египћани ће с Асирцима Јехови служити. У то време Израел ће бити трећи, спојен с Египтом и с Асиријом, и биће благослов у земљи њиховој. Благосиљаће их Јехова над војскама говорећи: Благословен да је Египат, народ мој, и Асирија, дело руку мојих, и Израел наслеђе моје“ (Исаија 19:23-25). Да, једног дана између Египта и Асирије ће владати пријатељски односи. Како?

36 Када је Јехова у давна времена спасао свој народ од других народа, направио им је пут у слободу, да тако кажемо (Исаија 11:16; 35:8-10; 49:11-13; Јеремија 31:21). Делимично испуњење овог пророчанства одиграло се после пораза Вавилона када су се изгнаници из Асирије и Египта, као и из Вавилона, вратили у Обећану земљу (Исаија 11:11). А како је у савремено доба?

37. Како милиони људи данас живе као да постоји пут између ’Асирије‘ и ’Египта‘?

37 Данас је остатак помазаног духовног Израела „благослов у земљи“. Он унапређује право обожавање и објављује поруку о Краљевству људима свих народа. Неки од тих народа су као Асирија, тешки милитаристи. Други народи су либералнији, можда као Египат — који је једно време представљао ’јужног краља‘ из Даниловог пророчанства (Данило 11:5, 8). Милиони појединаца из милитаристичких народа и из либералнијих народа крећу путем правог обожавања. Тако су људи из свих народа уједињени у ’вршењу службе‘. Међу њима нема националних подела. Они воле једни друге, и стварно се може рећи да ’Асирци долазе у Египат и Египћани у Асирију‘. Као да је направљен пут од једних до других (1. Петрова 2:17).

38. (а) Како ће Израел ’бити трећи с Египтом и Асиријом‘? (б) Зашто Јехова каже: ’Благословљен народ мој‘?

38 Међутим, како то да ће Израел ’бити трећи с Египтом и Асиријом‘? Почетком ’времена краја‘ већина оних који су служили Јехови на земљи били су чланови ’Израела Божјег‘ (Данило 12:9; Галатима 6:16). Од 1930-их појавило се велико мноштво ’других оваца‘ са земаљском надом (Јован 10:16а; Откривење 7:9). Они долазе из народа — предочених Египтом и Асиријом — стичу се ка Јеховином дому обожавања и позивају друге да им се придруже (Исаија 2:2-4). Учествују у истом делу проповедања као и њихова помазана браћа, подносе сличне кушње, показују исту верност и беспрекорност и хране се за истим духовним столом. Заиста, помазаници и „друге овце“ су „једно стадо под једним пастиром“ (Јован 10:16б). Кад Јехова види њихову ревност и устрајност, може ли ико сумњати у то да је он задовољан њиховом активношћу? Није чудо што им изриче благослов речима: ’Благословљен народ мој!‘

[Фуснота]

a Неки изучаваоци сматрају да израз ’земља у којој зује крилати инсекти‘ указује на скакавце који су повремено врвели Етиопијом. Други указују на то да хебрејска реч за ’зујање‘, целацал, по звуку личи на назив цалцалија који је народ Гала, један хамитски народ који живи у данашњој Етиопији, дао цеце-муви.

[Питања за разматрање]

[Слика на 191. страни]

Филистејски ратници јуришају на непријатеље (египатска резбарија из 12. века пре н. е.)

[Слика на 192. страни]

Камени рељеф моавског ратника или бога (између 11. и 8. века пре н. е.)

[Слика на 196. страни]

Сиријски ратник јаше камилу (девети век пре н. е.)

[Слика на 198. страни]

„Море“ бунтовног човечанства ствара незадовољство и диже револуције

[Слика на 203. страни]

Египатски свештеници нису могли по сили да се мере с Јеховом