Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вера једног краља је награђена

Вера једног краља је награђена

Двадесет девето поглавље

Вера једног краља је награђена

Исаија 36:1–39:8

1, 2. Како се показало да је Језекија бољи краљ од Ахаза?

 ЈЕЗЕКИЈА је имао 25 година кад је постао краљ Јуде. Какав је владар био? Да ли је ишао стопама свог оца, краља Ахаза, и наводио своје поданике да иду за лажним боговима? Или је предводио народ у обожавању Јехове, као што је то чинио његов праотац краљ Давид? (2. Краљевима 16:2).

2 Кад је Језекија ступио на престо, убрзо је постало очигледно да намерава чинити „оно што је право пред очима Јеховиним“ (2. Краљевима 18:2, 3). У првој години владања наредио је да се поправи Јеховин храм и обнови храмска служба (2. Летописа 29:3, 7, 11). Затим је организовао величанствену прославу Пасхе на коју је позван сав народ — укључујући и десет северних племена Израела. Била је то незаборавна свечаност! Тако нешто није се десило још од времена краља Соломона (2. Летописа 30:1, 25, 26).

3. (а) Коју су акцију предузели становници Израела и Јуде присутни на Пасхи коју је организовао Језекија? (б) Шта данашњи хришћани уче из одлучне акције коју су предузели присутни на тој Пасхи?

3 На крају прославе Пасхе, присутни су били подстакнути да оборе идоле, изломе ликове, униште висине и олтаре лажних богова, после чега су се вратили у своје градове решени да служе правом Богу (2. Летописа 31:1). Колико је само тај религиозни став био супротан оном који су раније имали! Данашњи прави хришћани из овога могу научити колико је важно да ’не остављају своје састанке‘. Такви састанци, било у локалним скупштинама или на већим скуповима и конгресима, играју важну улогу у примању охрабрења и у томе да их братство и Божји дух ’подстичу на љубав и добра дела‘ (Јеврејима 10:23-25).

Вера стављена на испит

4, 5. (а) Како је Језекија показао да је независан од Асирије? (б) Коју је војну акцију Сенахериб предузео против Јуде, и које кораке Језекија предузима да би избегао директан напад на Јерусалим? (в) Како се Језекија припрема да брани Јерусалим од Асираца?

4 Јерусалиму су предстојале озбиљне кушње. Језекија је раскинуо савез који је његов неверни отац Ахаз склопио са Асирцима. Потчинио је чак и Филистеје, савезнике Асирије (2. Краљевима 18:7, 8). Зато се асирски краљ разбеснео. Отуда читамо следеће: „Четрнаесте године краљевања Језекијина, Сенахирим, краљ Асирски крену се на све тврде градове Јудине и узе их“ (Исаија 36:1). Надајући се можда да ће заштитити Јерусалим од директног напада немилосрдне асирске војске, Језекија пристаје да Сенахерибу плати огроман данак од 300 таланата сребра и 30 таланата злата a (2. Краљевима 18:14).

5 Пошто у краљевској ризници нема довољно злата и сребра да се плати данак, Језекија остатак надокнађује племенитим металима из храма. Расковао је и храмска врата, која су била обложена златом, и шаље то злато Сенахерибу. Асирци су тиме задовољни, али не задуго (2. Краљевима 18:15, 16). По свему судећи, Језекија схвата да Асирци још дуго неће Јерусалим оставити на миру. Зато се морају извршити неке припреме. Народ затрпава водене изворе који би могли обезбедити воду Асирцима у походу. Језекија такође јача јерусалимска утврђења и ствара арсенал оружја, укључујући и ’много штитова‘ (2. Летописа 32:4, 5).

6. У кога се Језекија узда?

6 Међутим, Језекија се не узда у мудре ратне стратегије нити у утврђења, већ у Јехову над војскама. Својим војним заповедницима даје следећи савет: „Будите срчани и храбри! Не бојте се и не плашите се краља Асирскога, ни свега мноштва што је с њим, јер је с нама већи него с њим. С њим је мишица телесна а с нама је Јехова Бог наш, да нам поможе и да бије наше бојеве.“ Одазивајући се на ове речи, „народ се ослони на речи Језекије, краља Јудина“ (2. Летописа 32:7, 8). Док разматрамо Исаијино пророчанство од 36. до 39. поглавља, покушај да себи дочараш узбудљиве догађаје који следе.

Равсак износи своје мишљење

7. Ко је Равсак, и зашто је послат у Јерусалим?

7 Сенахериб шаље у Јерусалим Равсака (што је војна титула, а не лично име) с још двојицом великодостојника да траже да се град преда (2. Краљевима 18:17). Изван градских зидина на сусрет им излазе Језекијини представници, Елијаким управник Језекијиног двора, тајник Сомна и летописац Јоах, Асафов син (Исаија 36:2, 3).

8. Како Равсак покушава да сломи отпор Јерусалима?

8 Равсаков циљ је једноставан — да убеди Јерусалим да се преда без борбе. Говорећи на хебрејском, најпре каже: „Која је то узданица на коју се ослањаш?... У што се дакле уздаш, те си се одметнуо од мене?“ (Исаија 36:4, 5). Затим се Равсак руга уплашеним Јеврејима, подсећајући их да су потпуно изоловани. Коме се могу обратити за помоћ? Тој ’сломљеној трсци‘, Египту? (Исаија 36:6). У то време, Египат заиста личи на сломљену трску; у ствари, Етиопија је привремено освојила ту бившу светску силу, а тадашњи египатски фараон, краљ Тирак, није Египћанин већ Етиопљанин. И Асирија само што га није поразила (2. Краљевима 19:8, 9). Пошто Египат не може да спасе ни себе, Јуди неће бити ни од какве помоћи.

9. Шта изгледа наводи Равсака на закључак да ће Јехова напустити свој народ, али какве су чињенице?

9 Равсак их сада убеђује да се Јехова неће борити за свој народ јер је незадовољан њиме. Он каже: „Ако ли ми речеш: Уздамо се у Јехову, Бога свога, — није ли то онај чије је висине и олтаре оборио Језекија“ (Исаија 36:7). Наравно, када су порушили висине и олтаре у земљи, Јевреји нипошто нису одбацили Јехову већ су му се у ствари вратили.

10. Зашто није битно да ли је Јудина одбрана многобројна или није?

10 Затим Равсак подсећа Јевреје да су у војном смислу потпуно надјачани. Арогантно поставља следећи изазов: „Даћу ти две хиљаде коња ако можеш добавити људе који ће их јахати“ (Исаија 36:8). Међутим, да ли је у стварности битно да ли Јуда има много или мало увежбаних коњаника? Није битно, јер Јудино спасење не зависи од тога да ли има моћну војску Пословице 21:31 објашњавају то на следећи начин: „Коњ се опрема за дан боја, ал’ од Јехове је спас.“ Затим Равсак тврди да Јехова благосиља Асирце, а не Јевреје. Иначе, како он тврди, Асирци никада не би толико далеко продрли у Јудину територију (Исаија 36:9, 10).

11, 12. (а) Зашто Равсак инсистира на томе да говори „јудејски“, и како покушава да искуша Јевреје који га слушају? (б) Како Равсакове речи можда утичу на Јевреје?

11 Језекијине представнике брине како ће Равсакови аргументи утицати на људе који га могу чути с врха градских зидина. Јеврејски званичници траже следеће: „Говори слугама својим Сирски, јер разумијемо, а немој нам говорити Јудејски да слуша народ на зиду“ (Исаија 36:11ДК). Али Равсак нема намеру да говори сиријски. Он жели да посеје семе сумње и страха међу Јевреје тако да се они предају и да Јерусалим освоји без борбе! (Исаија 36:12). Зато Асирац опет говори „јудејски“. Он упозорава становнике Јерусалима следећим речима: „Немојте да вас вара Језекија, јер вас он не може избавити.“ Затим оне који га слушају покушава да искуша приказујући какав би живот Јевреји могли имати под асирском владавином: „Закључите мир са мном и дођите к мени, и сваки ће од вас јести са свог чокота и са своје смокве и пиће сваки из свога студенца, док не дођем и однесем вас у земљу као што је ваша, у земљу обилну житом и вином, у земљу обилну хлебом и виноградима“ (Исаија 36:13-17).

12 Јевреји ове године остају без жетве — због асирског похода нису могли да засеју усеве. Могућност да једу сочно грожђе и пију хладну воду сигурно је врло привлачна за оне који слушају са зидина. Али Равсак још није завршио с покушајем да ослаби Јевреје.

13, 14. Упркос Равсаковим аргументима, зашто је оно што се десило Самарији неважно за ситуацију у Јуди?

13 Из свог арсенала аргумената, Равсак потеже још једно вербално оружје. Упозорава Јевреје да не верују Језекији ако им каже: „Јехова ће нас избавити.“ Равсак подсећа Јевреје да самаријски богови нису спречили Асирце да покоре десет племена. А богови других народа које је Асирија освојила? „Где су богови Ематски и Арфадски?“, пита он. „Где су богови Сефарвимски? Јесу ли они избавили Самарију из мојих руку?“ (Исаија 36:18-20).

14 Наравно, Равсак као обожавалац лажних богова не схвата да постоји велика разлика између отпадничке Самарије и Јерусалима који је под Језекијом. Самаријски лажни богови нису имали моћ да спасу десетоплеменско краљевство (2. Краљевима 17:7, 17, 18). С друге стране, Јерусалим под Језекијом је окренуо леђа лажним боговима и вратио се служењу Јехови. Међутим, три јудејска представника не покушавају да то објасне Равсаку. „Али они ћутаху; не одговорише ни речи, јер краљ беше дао ову заповест: Не одговарајте“ (Исаија 36:21). Елијаким, Сомна и Јоах се враћају Језекији и подносе званични извештај о ономе што је Равсак рекао (Исаија 36:22).

Језекија доноси одлуку

15. (а) С којом одлуком се Језекија сада суочава? (б) Како Јехова уверава свој народ?

15 Краљ Језекија сада мора донети одлуку. Да ли ће Јерусалим предати Асирцима? Да ли ће удружити снаге са Египтом? Или ће остати на своме и борити се? Језекија је под великим притиском. Одлази у Јеховин храм док шаље Елијакима и Сомну, заједно са старијим свештеницима, да питају Јехову преко пророка Исаије (Исаија 37:1, 2). Обучени у кострет, краљеви изасланици прилазе Исаији говорећи: „Ово је дан невоље, казне и срамоте... Може бити да је Јехова, Бог твој, чуо речи Равсака кога краљ Асирски, господар његов, посла да ружи Бога живога, и може бити да ће Јехова, Бог твој, ударити казне своје због речи које је чуо“ (Исаија 37:3-5). Да, Асирци изазивају живог Бога! Да ли ће Јехова обратити пажњу на њихово ругање? Јехова преко Исаије уверава Јевреје следећим речима: „Не плаши се од речи које си чуо, којима слуге краља Асирскога хулише на ме. Ево ја ћу пустити на њих дух, да ће на глас који ће чути вратити се у своју земљу, и учинићу да у својој земљи он погине од мача“ (Исаија 37:6, 7).

16. Која писма шаље Сенахериб?

16 У међувремену, Равсак је позван да се врати и буде уз Сенахериба док тај краљ води рат против Ливне. Сенахериб ће се позабавити Јерусалимом нешто касније (Исаија 37:8). Ипак, Равсаков одлазак Језекији не доноси предах. Сенахериб шаље претећа писма у којима поручује шта становници Јерусалима могу очекивати ако се не предају: „Чуо си шта су учинили краљеви Асирски свим земљама потрвши их сасвим; а ти ли ћеш се избавити? Јесу ли народе које сатраше оци моји избавили богови њихови?... Где су краљ Емотски, краљ Арфадски и краљ од града Сефарваима од Ене и Аве?“ (Исаија 37:9-13). У суштини, Асирац каже да је бесмислено пружати отпор — то ће донети само још веће невоље!

17, 18. (а) С којим потицајем Језекија тражи заштиту од Јехове? (б) Како Јехова преко Исаије одговара Асирцу?

17 Веома забринут због последица одлуке коју мора донети, Језекија развија Сенахерибова писма пред Јеховом у храму (Исаија 37:14). У искреној молитви преклиње Јехову да саслуша претње Асирца, и завршава молитву следећим речима: „А сад, Јехова, Боже наш, избави нас из руку Сенахиримових, да познају сва краљевства на земљи да си ти сам Јехова“ (Исаија 37:15-20). Из овога се јасно види да Језекија није првенствено забринут за своје избављење већ за срамоту која ће бити нанесена Јеховином имену ако Асирија порази Јерусалим.

18 Јеховин одговор на Језекијину молитву долази преко Исаије. Јерусалим се не сме предати Асирији; мора остати на своме. Говорећи о Сенахерибу, Исаија одважно преноси Јеховину поруку Асирцу: „Руга ти се, подсмехива ти се девојка, кћи Сионска; главом [подругљиво] маше за тобом кћи Јерусалимска“ (Исаија 37:21, 22). Јехова у суштини још каже: ’Ко си ти да се ругаш Свецу Израеловом? Знам твоја дела. Много си амбициозан и много се хвалиш. Уздаш се у своју војну силу и освојио си многе земље. Али ниси непобедив. Покварићу ти планове. Победићу те. А онда ћу теби урадити оно што си ти урадио другима. Кроз ноздрве ћу ти провући брњицу и вратићу те у Асирију!‘ (Исаија 37:23-29).

’Нека ти ово буде знак’

19. Који знак Јехова даје Језекији, и шта он значи?

19 Какву гаранцију има Језекија да ће се Исаијино пророчанство испунити? Јехова одговара: „А теби нека ово буде знак: Јео се једне године род од отпалог жита, друге године оно што само од себе роди; али ћете треће године сејати и жети и садићете винограде и јешћете род од њих“ (Исаија 37:30). Јехова ће обезбедити храну за Јевреје који су у замци. Иако не могу да засеју њиве због асирске окупације, јешће пабирке од прошлогодишње жетве. Следеће године, сабатне године, морају оставити поља необрађена, упркос очајној ситуацији у којој се налазе (Излазак 23:11). Јехова обећава да ће ако народ буде слушао његов глас, на пољима изнићи довољно жита да се могу прехранити. Затим ће следеће године, људи сејати семе на уобичајен начин и уживаће у плодовима свога рада.

20. У ком смислу ће они који су избегли асирски напад „пустити жиле оздо и родити озго“?

20 Јехова сада упоређује свој народ с биљком која се не може лако ишчупати: „Остатак дома Јудина... опет ће пустити жиле оздо и родити озго“ (Исаија 37:31, 32). Да, они који се уздају у Јехову немају чега да се плаше. Они и њихово потомство остаће чврсто утврђени у земљи.

21, 22. (а) Шта је проречено за Сенахериба? (б) Како и када се обистињују Јеховине речи о Сенахерибу?

21 Шта је с претњама Асирца Јерусалиму? Јехова одговара: „Неће он у овај град улазити, нити ће бацати амо стреле; неће се он к њему са штитом примаћи, нити ће опкопа око њега копати. Вратиће се путем којим је дошао а у овај град он неће улазити“ (Исаија 37:33, 34). Између Асирије и Јерусалима неће бити никакве битке. На опште изненађење, Асирци, а не Јевреји, биће поражени без борбе.

22 Као што је и обећао, Јехова шаље једног анђела који убија најбољи део Сенахерибових трупа — 185 000 људи. То се очигледно дешава у Ливни, и када се Сенахериб буди налази мртва тела вођа, старешина и јунака своје војске. Посрамљен, враћа се у Ниниву, али упркос великом поразу и даље је тврдоглаво одан свом лажном богу Нисроку. Неколико година касније, док је Сенахериб вршио обожавање у Нисроковом храму, убила су га његова два сина. Беживотни Нисрок још једном показује да нема спасилачку моћ (Исаија 37:35-38).

Језекијина вера бива још више ојачана

23. С којом се кризом Језекија суочава када Сенахериб први пут устаје против Јуде, и шта је све укључено у то?

23 Отприлике у време када се Сенахериб први пут подиже против Јуде, Језекија се тешко разболева. Исаија му каже да ће умрети (Исаија 38:1). Овај 39-годишњи краљ је очајан. Није забринут само за своју добробит већ и за будућност народа. Јерусалиму и Јуди прети опасност од напада Асираца. Ако Језекија умре, ко ће водити борбу? У то време Језекија није имао сина који би преузео владање. У усрдној молитви Језекија преклиње Јехову да покаже милост према њему (Исаија 38:2, 3).

24, 25. (а) Како Јехова милосрдно услишава Језекијину молитву? (б) Које је чудо Јехова извео, као што је описано у Исаији 38:7, 8?

24 Исаија још није изашао из дворског дворишта а Јехова га шаље назад код краља на болесничкој постељи, с још једном поруком: „Чуо сам молитву твоју и видео сам сузе твоје. Ево додаћу ти веку твоме петнаест година. Избавићу тебе и овај град из руку краља Асирскога и бранићу овај град“ (Исаија 38:4-6; 2. Краљевима 20:4, 5). Јехова ће потврдити обећање једним необичним знаком: „Ево ја ћу вратити натраг сенку са сунцем за десет степени по степенима по којима је пала на сунчаник Ахазов“ (Исаија 38:7, 8а).

25 Према јеврејском историчару Јосифу, унутар краљевске палате налазиле су се степенице, а близу њих је вероватно био један стуб. Кад сунчеви зраци падају на стуб, они бацају сенку на степенице. Човек би могао мерити време у току дана посматрајући померање сенке на степеницама. Јехова ће сада извести једно чудо. Кад сенка постепено падне на степенице на уобичајен начин, вратиће се уназад за десет степеника. Ко је икада чуо за тако нешто? Библија каже: „Сунце се врати за десет степени по степенима по којима бејаше сишло“ (Исаија 38:8б). Убрзо после тога Језекија се опоравио. Вест о томе се проширила чак до Вавилона. Кад вавилонски краљ то чује, шаље гласнике у Јерусалим да сазнају чињенице.

26. Који је један од резултата продужавања Језекијиног живота?

26 Отприлике три године после Језекијиног чудесног опоравка, родио му се први син, Манасија. Када је Манасија одрастао није показивао цењење за Божју самилост, без које се не би ни родио! Уместо тога, Манасија је скоро целог живота до крајности чинио оно што је лоше у Јеховиним очима (2. Летописа 32:24; 33:1-6).

Грешка у просуђивању

27. На које све начине Језекија показује цењење према Јехови?

27 Попут свог праоца Давида, Језекија је човек од вере. Он цени Божју Реч. Према Пословицама 25:1, он је извршио припреме да се сакупи материјал који се налази у Пословицама од 25. до 29. поглавља. Неки сматрају да је написао 119. Псалам. Дирљива песма захвалности коју је Језекија саставио после оздрављења показује да је био човек с дубоким осећањима. Он закључује да је најважнија ствар у животу да хвалимо Јехову у његовом храму „све дане живота нашег“ (Исаија 38:9-20). Имајмо и ми такав исти став према чистом обожавању!

28. Коју грешку у просуђивању прави Језекија неко време после чудесног излечења?

28 Иако је веран, Језекија је несавршен. Неко време након што га је Јехова излечио, прави једну озбиљну грешку у просуђивању. Исаија објашњава: „У то време Меродах-Валадан, син Валаданов, краљ Вавилонски посла писмо и поклон Језекији, јер беше сазнао за његову болест и за његово оздрављење. Језекија се обрадова томе и показа изасланицима све ризнице своје, сребро и злато, мирисе и скупоцено уље, сву своју оружницу и све што се налажаше у ризницама његовим. Не оста ништа да им Језекија не показа у дому своме и на свим имањима својим“ (Исаија 39:1, 2). b

29. (а) С којим је потицајем можда Језекија показао своје благо вавилонској делегацији? (б) Какве ће бити последице Језекијине грешке у просуђивању?

29 Чак и након што је Јеховин анђео жестоко поразио Асирију, она и даље представља претњу многим народима, укључујући и Вавилон. Језекија можда жели да импресионира вавилонског краља као могућег будућег савезника. Међутим, Јехова не жели да се становници Јуде удружују с непријатељима; жели да се уздају у њега! Јехова преко пророка Исаије открива Језекији будућност: „Доћи ће време кад ће се однети у Вавилон све што има у дому твоме, и што су сабрали оци твоји до данас. Ништа неће остати... И узеће се и синови твоји, који ће изићи од тебе, које ћеш родити да буду евнуси у двору краља Вавилонскога“ (Исаија 39:3-7). Да, баш тај народ који Језекија жели да импресионира, на крају ће опљачкати јерусалимско благо и одвести његове становнике у ропство. То што је Језекија показао Вавилонцима своје благо, само је отворило њихов похлепни апетит.

30. Који је добар став показао Језекија?

30 Очигледно указујући на догађај у коме је Језекија показао Вавилонцима своје благо, 2. Летописа 32:26 каже: „Језекија [се] понизи од охолости своје, заједно са становницима Јерусалима и за живота Језекијина не паде на њих гнев Јеховин.“

31. Како се све завршило у Језекијином случају, и чему нас то учи?

31 Упркос несавршености, Језекија је био човек од вере. Знао је да његов Бог, Јехова, јесте стварна особа која има осећања. Кад је био под притиском, Језекија се усрдно молио Јехови, и Јехова га је услишио. Јехова Бог му је дао мир до краја живота, и Језекија је био захвалан за то (Исаија 39:8). И нама данас Јехова треба да буде исто тако стваран. Кад искрсну проблеми, можемо попут Језекије тражити од Јехове мудрост и излаз из проблема, „јер он великодушно даје свима и без прекоравања“ (Јаков 1:5). Ако и даље истрајавамо и исказујемо веру у Јехову, можемо бити сигурни да ће он ’наградити оне који га усрдно траже‘, и сада и у будућности (Јеврејима 11:6).

[Фусноте]

a Данас би то износило више од 9,5 милиона америчких долара.

b После Сенахерибовог пораза, околни народи су доносили Језекији дарове од злата, сребра и других драгоцености. У 2. Летописа 32:22, 23, 27 читамо да је ’Језекија имао силно богатство и велику славу‘ и да се ’узвисио пред очима свих народа‘. Ти поклони су му омогућили да поново напуни ризницу коју је испразнио када је платио данак Асирцима.

[Питања за разматрање]

[Слика на 383. страни]

Краљ Језекија суочен с моћном Асиријом узда се у Јехову

[Слика на целој 384. страни]

[Слика на 389. страни]

Краљ шаље изасланике Исаији да би чуо Јеховин савет

[Слика на 390. страни]

Језекија се моли да се Јеховино име прослави кроз пораз Асирије

[Слика на 393. страни]

Јеховин анђео убија 185 000 Асираца