Пређи на садржај

Пређи на садржај

Древни пророк са савременом поруком

Древни пророк са савременом поруком

Прво поглавље

Древни пророк са савременом поруком

Исаија 1:1

1, 2. (а) Које жалосно стање ствари видимо у данашњем свету? (б) Како је један сенатор САД изразио своју забринутост због кварења друштва?

 КО ДАНАС не чезне за олакшањем од проблема који море човечанство? Па ипак, колико често наше чежње остају само чежње! Сањамо о миру, а ипак нас мучи рат. Ценимо закон и ред, а ипак не можемо да зауставимо плиму пљачкања, силовања и убистава. Желимо да верујемо својим ближњима, а ипак морамо да закључавамо врата ради сигурности. Волимо своју децу и трудимо се да у њих усадимо праве вредности, али и сувише често беспомоћно гледамо како подлежу нездравом утицају својих вршњака.

2 Сигурно бисмо се сложили с Јовом који је рекао да је човеков живот ’пун чемера‘ (Јов 14:1). Изгледа да је то посебно случај у данашње време, јер се друштво спушта на ниво на коме се никада раније није налазило. Један од сенатора САД је приметио: „Хладни рат је готов, али нажалост, свет је сада постао плодно тло за етничку, племенску и религиозну освету и дивљаштво... Разводнили смо морална мерила до те мере да су многи млади људи збуњени, обесхрабрени и у озбиљној невољи. Жањемо последице родитељског занемаривања, развода̂, злостављања деце, тинејџерских трудноћа, напуштања школе, незаконитих дрога и улица препуних насиља. Као да нам кућу, након што је издржала велики земљотрес који зовемо Хладни рат, сада изједају термити.“

3. Која библијска књига нарочито даје наду за будућност?

3 Међутим, нисмо остављени без наде. Пре око 2 700 година Бог је надахнуо једног човека са Средњег истока да изрекне низ пророчанстава која имају посебно значење за наше време. Те поруке су записане у библијској књизи која носи име тог пророка — Исаија. Ко је био Исаија, и зашто можемо рећи да његово пророчанство, записано пре скоро три миленијума, пружа светло за читаво данашње човечанство?

Праведан човек у бурним временима

4. Ко је био Исаија, и када је служио као Јеховин пророк?

4 У првом стиху своје књиге Исаија се представља као ’син Амосов‘, a и каже нам да је служио као Божји пророк „за време Озије, Јотама, Ахаза и Језекије, краљева Јудиних“ (Исаија 1:1). То би значило да је Исаија најмање 46 година био Божји пророк народу Јуде, и да је вероватно с тим започео пред крај Озијине владавине — отприлике 778. године пре н. е.

5, 6. Какав је вероватно био Исаијин породични живот, и зашто?

5 У поређењу са оним што знамо о другим пророцима, о Исаијином приватном животу знамо врло мало. Знамо да је био ожењен човек и да је своју жену називао ’пророчицом‘ (Исаија 8:3). Према делу Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature од Маклинтока и Стронга, овај назив показује да је Исаијин брачни живот „био не само у складу с његовим позивом, већ и уско повезан с њим“. Врло је вероватно да је Исаијина жена, као и неке друге побожне жене у древном Израелу, имала сопствени пророчки задатак (Судије 4:4; 2. Краљевима 22:14).

6 Исаија и његова жена су имали барем два сина, и сваки је добио име с пророчанским значењем. Првенац Сеар-Јасув је ишао са Исаијом када је преносио Божје поруке злом краљу Ахазу (Исаија 7:3). Очигледно је да је за Исаију и његову жену обожавање Бога било породична ствар — што је одличан пример за данашње брачне парове!

7. Опиши какво је било стање у Јуди у Исаијино време.

7 Исаија је заједно са својом породицом живео у једном бурном раздобљу у историји Јуде. Политички немири су били уобичајени, подмићивање је скрнавило судове, а лицемерство кидало религиозну структуру друштва. По врховима брда̂ били су начичкани олтари подигнути лажним боговима. Чак су и неки краљеви потпомагали паганско обожавање. Примера ради, Ахаз није само толерисао идолопоклонство међу својим поданицима већ је лично учествовао у њему, дозволивши да у једном ритуалу жртвовања хананском богу Молоху његово потомство ’пролази кроз огањ‘ b (2. Краљевима 16:3, 4; 2. Летописа 28:3, 4). И све се ово дешавало у народу који је био у савезу с Јеховом! (Излазак 19:5-8).

8. (а) Какав су пример оставили краљеви Осија и Јотам, и да ли је народ следио њихово вођство? (б) Како је Исаија показао одважност усред бунтовног народа?

8 Похвално је што су неки Исаијини савременици — укључујући и неколико владара — покушавали да унапреде право обожавање. Међу њима је био краљ Озија који „учини оно што је право пред очима Јеховиним“. Па ипак, за време његове владавине народ је ’још приносио жртве и кадио по висинама‘ (2. Краљевима 15:3, 4). Краљ Јотам је такође ’чинио оно што је право пред очима Јеховиним‘. Међутим, ’народ се још поквари‘ (2. Летописа 27:2). Да, током већег дела Исаијине пророчке службе краљевство Јуде је било у јадном духовном и моралном стању. Све у свему, народ је игнорисао сваки позитиван утицај који је долазио од њихових краљева. Сасвим је разумљиво да преношење Божјих порука овом тврдоглавом народу није био лак задатак. Упркос томе, када је Јехова поставио питање: „Кога ћу послати, ко ће за нас ићи?“, Исаија није оклевао. Узвикнуо је: „Ево мене, мене пошаљи“ (Исаија 6:8).

Порука спасења

9. Које је значење Исаијиног имена, и како је то повезано с темом његове књиге?

9 Исаијино име значи „спасење Јеховино“, и то би се прикладно могло назвати темом његове поруке. Истина, нека од Исаијиних пророчанстава тичу се осуде. Ипак, тема о спасењу се јасно и гласно истиче. Увек изнова Исаија говори како ће у Јеховино одређено време Израелци бити ослобођени вавилонског ропства, и како ће се остатку дозволити да се врати на Сион и да земљи поврати ранији сјај. Без поговора, предност да говори и записује пророчанства о обнови свог вољеног Јерусалима доносила је Исаији највећу радост!

10, 11. (а) Зашто је за нас данас значајна књига Исаије? (б) Како књига Исаије усмерава пажњу на Месију?

10 Али какве везе с нама имају ове поруке о осуди и спасењу? На сву срећу, Исаија не прориче само у корист двоплеменског краљевства Јуде. Напротив, његова порука има посебно значење за наше време. Исаија приказује славну слику о томе како ће Божје Краљевство ускоро донети величанствене благослове нашој планети. У том погледу, велики део Исаијиних списа усредсређује се на прореченог Месију који ће владати као краљ Божјег Краљевства (Данило 9:25; Јован 12:41). Сасвим је сигурно да није случајност што Исусово и Исаијино име изражава скоро исту мисао, пошто Исусово име значи „Јехова је спасење“.

11 Наравно, Исус је рођен тек око седам векова после Исаијиног доба. Ипак, месијанска пророчанства која се налазе у књизи Исаије толико су детаљна и толико тачна да звуче као извештај једног очевица Исусовог живота на земљи. Имајући то у виду, књига Исаије се, како каже једно дело, понекад назива „Пето јеванђеље“. Стога уопште не изненађује што је књига Исаије била библијска књига коју су Исус и његови апостоли најчешће цитирали како би јасно идентификовали Месију.

12. Зашто треба горљиво да прионемо на проучавање књиге Исаије?

12 Исаија речима осликава величанствени свет ’нових небеса и нове земље‘, у којима ће „краљ по праву краљевати и кнезови по правди владати“ (Исаија 32:1, 2; 65:17, 18; 2. Петрова 3:13). Тако књига Исаије истиче дирљиву наду у Божје Краљевство, под Месијом Исусом Христом као устоличеним Краљем. Какво је то само охрабрење за нас да сваки дан живимо у радосном очекивању ’спасења Јеховиног‘! (Исаија 25:9; 40:28-31). Зато онда горљиво размотримо ту драгоцену поруку из књиге Исаије. Док то чинимо наше поуздање у Божја обећања биће у великој мери ојачано. То ће нам такође помоћи да будемо још уверенији да је Јехова заиста Бог нашег спасења.

[Фусноте]

a Исаијиног оца Амоса не треба мешати са Амосом који је пророковао почетком Озијине владавине и који је написао библијску књигу која носи његово име.

b Неки кажу да ’пролажење кроз огањ‘ једноставно може указивати на неку церемонију чишћења. Међутим, изгледа да у овом контексту ова фраза означава дословно жртвовање. Нема сумње да су Хананци и Израелци који су отпали упражњавали жртвовање деце (Поновљени закони 12:31; Псалам 106:37, 38).

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 7. страни]

Ко је био Исаија?

ЗНАЧЕЊЕ ИМЕНА: „Спасење Јеховино“

ПОРОДИЧНО СТАЊЕ: Ожењен, имао је барем два сина

МЕСТО СТАНОВАЊА: Јерусалим

ГОДИНЕ СЛУЖБЕ: Најмање 46 година, отприлике од 778. године пре н. е. до нешто после 732. године пре н. е.

КРАЉЕВИ ЈУДЕ У ТО ВРЕМЕ: Озија, Јотам, Ахаз, Језекија

ПРОРОЦИ У ТО ВРЕМЕ: Михеј, Осија, Одид

[Слика на 6. страни]

За Исаију и његову жену обожавање Бога је било породична ствар