Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исаија прориче Јеховино „необично дело“

Исаија прориче Јеховино „необично дело“

Двадесет друго поглавље

Исаија прориче Јеховино „необично дело“

Исаија 28:1–29:24

1, 2. Зашто се Израел и Јуда осећају сигурно?

 ЈЕДНО кратко време Израел и Јуда се осећају сигурно. Њихове вође су склопиле политичке савезе с већим, моћнијим народима, у покушају да нађу сигурност у опасном свету. Самарија, престоница Израела, обратила се суседној Сирији, док се Јерусалим, престоница Јуде, ослонио на немилосрдну Асирију.

2 Осим што се уздају у нове политичке савезнике, неки у северном краљевству можда очекују да их Јехова заштити — иако у обожавању и даље користе златну телад. Јуда је исто тако убеђена да може рачунати на Јеховину заштиту. На крају крајева, зар се Јеховин храм не налази у Јерусалиму, њиховој престоници? Али неочекивани догађаји стоје и пред једним и пред другим народом. Јехова надахњује Исаију да прорекне развој догађаја који ће његовом тврдоглавом народу изгледати стварно чудно. Његове речи садрже важне поуке за све нас данас.

’Пијанице Јефремове‘

3, 4. Чиме се поноси северно краљевство Израела?

3 Исаија почиње своје пророчанство запањујућим речима: „Тешко венцу поносноме пијаница Јефремових, увелом цвету красног накита њиховог, уврх родног дола оних који се опијају! Гле, од Јехове долази човек јак и силан као олуја од града... и силно на земљу их сручи. Ногама ће се поносити венац пијаница Јефремових згазити“ (Исаија 28:1-3).

4 Јефрем, најугледније од десет северних племена, представља читаво краљевство Израела. Његова престоница Самарија, налази се на предивном и истакнутом месту „уврх родног дола“. Јефремове вође су поносне на свој ’венац‘ независности од Давидовог краљевања у Јерусалиму. Али они су ’пијанице‘, духовно опијени због савеза склопљеног са Сиријом против Јуде. Све до чега им је стало биће згажено под ногама освајача. (Упореди са Исаијом 29:9.)

5. У ком се несигурном положају налази Израел, али какву наду даје Исаија?

5 Јефрем није свестан свог несигурног положаја. Исаија наставља: „Увели цвет краснога накита њиховог на врху родног дола биће као смоква пре лета узрела, коју чим ко види руком граби и једе“ (Исаија 28:4). Јефрем ће пасти у руке Асирији, као слатко парченце које ће појести у једном залогају. Зар онда нема никакве наде? Па, као што је то често случај, Исаијина пророчанства о осуди ублажена су надом. Чак и ако народ падне, верни појединци ће преживети, уз Јеховину помоћ. „Јехова ће над војскама остатку народа свога сјајна круна и дичан венац бити, и дух правде оном који на седишту правде седи, и сила онима који непријатељима до врата његових узбијају“ (Исаија 28:5, 6).

’Они посрћу‘

6. Зашто Јуда не треба да се наслађује кад Израел нестане?

6 Дан обрачуна за Самарију долази 740. пре н. е., када Асирци пустоше земљу и када северно краљевство престаје да постоји као независан народ. А шта је с Јудом? Асирија ће извршити поход на ту земљу, а Вавилон ће касније уништити престоницу. Али за време Исаијиног живота, храм и свештенство у Јуди ће функционисати, а пророци ће и даље прорицати. Да ли Јуда треба да се наслађује над предстојећим нестанком северног суседа? Сигурно да не треба! Јехова ће измирити рачуне и с Јудом и с њеним вођама због непослушности и недостатка вере.

7. У ком смислу су Јудине вође пијане, и какве су последице?

7 Усмеравајући поруку на Јуду, Исаија наставља: „Али и они од вина посрћу, заносе се од жестоких пића; свештеници и пророци посрћу од силног пића. Вино их је освојило, занели се од силнога пића и посрћу у прорицању, спотичу се у суђењу. Сви столови пуни су бљувотине и нечисти, и никоме више места нема“ (Исаија 28:7, 8). Како је то одвратно! Дословно пијанство у Божјем дому само по себи већ би било довољно лоше. Али ови свештеници и пророци су духовно опијени — мисли су им помрачене претераним поуздањем у људске савезе. Заведени су размишљањем да је једино њихов пут разуман, можда мислећи да сада имају резервни план у случају да Јеховина заштита буде недовољна. У стању духовне опијености, ове религиозне вође избацују одвратне, нечисте изразе који одају жалостан недостатак искрене вере у Божја обећања.

8. Какве су реакције на Исаијину поруку?

8 Како Јудине вође реагују на Јеховино упозорење? Исмевају се Исаији и оптужују га да им се обраћа као малој деци: „Ко ли ће се мудрости учити, коме ли ће разум се делити? Деци која више се не доје, деци тек од сисе одбијеној? Јер ту јесу: Заповест на заповест, заповест на заповест, правило на правило, правило на правило, овде мало онде мало“ (Исаија 28:9, 10). Колико су им досадне и чудне Исаијине речи! Он стално понавља: ’То је Јеховина заповест! То је Јеховина заповест! То је Јеховино мерило! То је Јеховино мерило!‘ a Али Јехова ће становницима Јуде ускоро ’говорити‘ делима. Послаће против њих вавилонску војску — странце који стварно говоре другачијим језиком. Та војска ће сигурно спровести Јеховину „заповест на заповест“, и Јуда ће пасти. (Прочитај Исаију 28:11-13.)

Данашње духовне пијанице

9, 10. Када и како су Исаијине речи имале значење за касније генерације?

9 Да ли су се Исаијина пророчанства испунила само на древном Израелу и Јуди? Ни у ком случају! И Исус и Павле су цитирали његове речи и применили их на народ свог времена (Исаија 29:10, 13; Матеј 15:8, 9; Римљанима 11:8). Данас је такође настала ситуација слична ситуацији из Исаијиног времена.

10 Овога пута су религиозне вође хришћанског света ти који се уздају у политику. Они несигурно посрћу, попут пијаница у Израелу и Јуди, умешани у политичке ствари и срећни кад се с њима консултују такозвани великани овога света. Уместо да говоре чисту библијску истину, говоре прљавштину. Њихова духовна визија је замагљена, тако да нису сигурне вође човечанства (Матеј 15:14).

11. Како вође хришћанског света реагују на добру вест о Божјем Краљевству?

11 Како вође хришћанског света реагују када им Јеховини сведоци скрећу пажњу на једину истинску наду, то јест Божје Краљевство? Они не схватају. Њима то изгледа као да Сведоци досадно брбљају, попут мале деце. Религиозне вође с презиром гледају на те гласнике и ругају им се. Као и Јевреји у Исусово време, они не желе Божје Краљевство нити желе да њихово стадо чује о томе (Матеј 23:13). Зато треба да приме к знању да им Јехова неће увек говорити посредством својих безазлених гласника. Доћи ће време када ће они који се не покоравају Божјем Краљевству ’пасти, разбити се и у замку се ухватити‘, то јест биће потпуно уништени.

„Савез са смрћу“

12. Какав то наводни „савез са смрћу“ има Јуда?

12 Исаија у својој објави даље каже: „Ви рекосте: Савез са смрћу учинисмо, са Шеолом уговорисмо; када прође бич који плави, неће се он нас дохватити, јер од лажи учинисмо уточиште, за превару заклонисмо се“ (Исаија 28:14, 15). Јудине вође се хвале да ће их политички савези заштитити од пораза. Сматрају да су склопили „савез са смрћу“ да их остави на миру. Али њихово лажно уточиште неће их спасти. Њихови савези су лаж, превара. Слично томе и данас блиски односи које хришћански свет има са светским вођама неће га заштитити кад дође Јеховино време да се разрачуна с њим. Заиста ће се показати да је то његова пропаст (Откривење 17:16, 17).

13. Ко је ’изабрани камен‘, и како га је хришћански свет одбацио?

13 Где би требало да усмере свој поглед те религиозне вође? Исаија сада бележи Јеховино обећање: „Ето метох у Сиону камен, камен изабрани, камен скупоцени од угла, темељ тврди; ко се на њ наслони неће журити да бежи. Од поштења направићу правило а од правде мерило, и град ће уточиште преваре потрти, и воде ће заклон лажи потопити“ (Исаија 28:16, 17). Недуго после ових Исаијиних речи, у Сиону је устоличен верни краљ Језекија, и његово краљевство је спасено не посредством суседних савезника већ Јеховином интервенцијом. Међутим, ове надахнуте речи се не испуњавају на Језекији. Цитирајући Исаију, апостол Петар је показао да је Исус Христ, далеки потомак Језекије, ’изабрани камен‘ и да се сви који исказују веру у Њега неће ничега плашити (1. Петрова 2:6). Стварно је жалосно што вође хришћанског света, иако себе називају хришћанима, чине оно што је Исус одбио да чини! Траже славу и моћ у овом свету уместо да чекају да Јехова успостави своје Краљевство под Краљем Исусом Христом (Матеј 4:8-10).

14. Када ће Јудин „савез са смрћу“ бити поништен?

14 Када земљом прође „бич који плави“, у виду вавилонске војске, Јехова ће разоткрити да је Јудино политичко уточиште лаж. „Уништиће се савез ваш са смрћу“, каже Јехова. „Кад прође бич који плави потрће вас. Чим он прође... и чим се он чује биће страх [„да би други схватили оно што се чује“, NW] (Исаија 28:18, 19). Да, може се извући снажна поука из онога што се дешава свима који тврде да служе Јехови, али се радије уздају у савезе с народима.

15. Како Исаија описује непримереност Јудине заштите?

15 Размотри положај у коме се сада налазе те Јудине вође. „Јер ће одар кратак бит човеку да се испружи, и покривач узан да се огрне“ (Исаија 28:20). Као да су легли да се одморе, али узалуд. Или им стопала штрче на хладноћи или су скупили ноге па им је покривач и сувише узан да би се умотали у њега и загрејали. То је била непријатна ситуација у Исаијино време. Тако је и данас са свима који се уздају у уточиште хришћанског света, то јест у лаж. Колико је само одвратно што су се неке религиозне вође хришћанског света због умешаности у политику уплеле у таква ужасна зверства као што су етничко чишћење и геноцид!

Јеховино „необично дело“

16. Које је то Јеховино „необично дело“, и зашто је такво?

16 Коначни исход ствари биће потпуно другачији од онога чему су се религиозне вође Јуде надале. Јехова ће учинити нешто необично с духовним пијаницама у Јуди. „Јер ће Јехова као на гори Ферасиму устати, као на долу Гаваонском разгневиће се, да изврши дело своје, необично дело своје“ (Исаија 28:21). У данима краља Давида, Јехова је дао свом народу значајне победе над Филистејима на гори Ферасим и у Гаваонској долини (1. Летописа 14:10-16). У данима Исуса Навина чак је проузроковао да сунце стане над Гаваоном како би победа Израелаца над Аморејцима била потпуна (Исус Навин 10:8-14). То је било крајње необично! Сада ће се Јехова опет борити, али овог пута против оних који се изјашњавају као његов народ. Зар би ишта могло бити чудније или необичније? Не када се има у виду чињеница да је Јерусалим центар Јеховиног обожавања и град Јеховиног помазаног краља. Све до сада Давидов краљевски дом у Јерусалиму никада није био срушен. Па ипак, Јехова ће сигурно извршити своје „необично дело“. (Упореди с Авакумом 1:5-7.)

17. Како ће ругање утицати на испуњење Исаијиног пророчанства?

17 Зато Исаија упозорава: „Не предајте се подругивању да вам се окови ваши још више не стегну, јер чух од Јехове, Јехове над војскама погибао свој земљи суђену“ (Исаија 28:22). Иако се вође ругају, Исаијина порука је истинита. Чуо ју је од Јехове, с којим су те вође у савезу. Слично томе и данас се религиозне вође хришћанског света ругају кад чују за Јеховино „необично дело“. Чак и протестују. Али порука коју Јеховини сведоци објављују је истинита. Налази се у Библији, књизи за коју те вође тврде да је представљају.

18. Како Исаија описује Јеховину уравнотеженост док примењује дисциплину?

18 Што се тиче искрених појединаца који не следе те вође, Јехова ће их исправити и они ће поново стећи његову наклоност. (Прочитај Исаију 28:23-29.) Баш као што земљорадник користи блаже методе кад врше нежније усеве, као што је ким, тако и Јехова дисциплину прилагођава особи и околностима. Никада не поступа произвољно нити насилно већ има у виду потенцијални опоравак грешника. Да, има наде ако се особа одазове на Јеховин позив. Слично и данас, док је судбина хришћанског света као целине запечаћена, свака особа која се подложи Јеховином Краљевству може избећи предстојећу неповољну пресуду.

Тешко Јерусалиму!

19. У ком смислу Јерусалим постаје „огњиште олтара“, и када и како се то дешава?

19 Међутим, о чему Јехова сада говори? „Тешко Арилу, Арилу, граду где је Давид пребивао! Годину на годину додајте круг свој нека празници испуне, па ћу притеснити Арила! И биће жалост и туга, и град ће за мене као Арил бити“ (Исаија 29:1, 2). „Арил“ вероватно значи „огњиште Божјег олтара“, и овде се очигледно односи на Јерусалим. Тамо се налази храм са олтаром за приношење жртава. Јевреји тамо по обичају одржавају празнике и приносе жртве, али Јехови се не свиђа њихово обожавање (Осија 6:6). Зато одлучује да сам град постане „огњиште олтара“ у једном другачијем смислу. Попут олтара биће обливен крвљу и изложен ватри. Јехова чак описује како ће се то десити: „Навалићу на те са свих страна, опколићу те војском оружаном, опкопе ћу против тебе подигнути. И бићеш понижен. И реч твоја из земље ће доћи а глас њезин прах ће угушити. Глас ће твој из земље као глас утваре доћи, из праха ћеш говор свој муцати“ (Исаија 29:3, 4). То се испунило на Јуди и Јерусалиму 607. пре н. е. када вавилонске војске опседају и уништавају град, а храм спаљују. Јерусалим је сравњен са земљом.

20. Каква ће бити коначна судбина Божјих непријатеља?

20 Пре тог судбоносног доба Јуда с времена на време има краља који слуша Јеховин Закон. Шта онда? Јехова се бори за свој народ. Чак и ако непријатељи преплављују земљу, они су као „ситан прах“ и „плева“. Јехова их у своје време растерује „с громовима и потресима и с хуком великом, с вихором и олујом и с пламеном огњеним који прождире“ (Исаија 29:5, 6).

21. Објасни поређење из Исаије 29:7, 8.

21 Непријатељска војска се можда горљиво нада да ће опљачкати Јерусалим и да ће се наситити ратним пленом. Али очекује их сурово буђење из сна! Попут човека који умире од глади и који сања да се гости, а затим се пробуди још увек гладан, Јудини непријатељи неће уживати у гозби коју тако горљиво очекују. (Прочитај Исаију 29:7, 8.) Размотри шта се дешава са асирском војском под Сенахерибом када прети Јерусалиму у доба верног краља Језекије (Исаија, 36. и 37. поглавље). За само једну ноћ застрашујућа асирска ратна машинерија је сузбијена — 185 000 храбрих ратника је побијено, а да се људска рука није макла! Освајачки снови ће у блиској будућности поново бити срушени када се ратна машинерија Гога од Магога подигне против Јеховиног народа (Језекиљ 38:10-12; 39:6, 7).

22. Како духовно пијанство утиче на Јуду?

22 У време када Исаија изговара овај део пророчанства, вође у Јуди немају веру као Језекија. Опијени су и у духовном смислу умртвљени савезима с безбожним народима. „Станите и чудите се! Затворите очи, постаните слепи! Пијани су, али не од вина, посрћу ал’ не од јаких пића“ (Исаија 29:9). Духовно пијане вође не могу да разаберу важност визије дате Јеховином правом пророку. Исаија каже: „Јер је Јехова дух тврдога сна излио на вас и очи вам (пророке) затворио и покрио главе ваше (видеоце). Пред вама је цело објављење, као речи књиге печаћене која се човеку који зна читати даје, говорећи: Читај то, а он одговори: Не могу, јер је запечаћено! Или као књига која се даје човеку који не уме да чита, говорећи: Читај то, а он одговори: Не знам читати“ (Исаија 29:10-12).

23. Зашто ће Јехова позвати Јуду да положи рачун, и како ће то урадити?

23 Јудине религиозне вође тврде да су разборити у духовном смислу, али су напустили Јехову. Поучавају о својим изопаченим идејама о добру и злу, оправдавајући своје безверне и неморалне поступке и то што воде народ у Божју немилост. Посредством нечег ’чудесног‘ — свог ’необичног дела‘ — Јехова ће их позвати да положе рачун за своје лицемерство. Он каже: „Кад се овај народ мени приближује он ме устима и уснама поштује али срце његово далеко је од мене, а страх којим ме се боји заповест је само људскога предања. Зато ћу ја чудима и чудесима још тај народ ударити, и пропашће мудрост мудраца његових, и нестаће разум разумних његових“ (Исаија 29:13, 14). Јудина наводна мудрост и разумевање нестаће када Јехова буде тако извео ствари да вавилонска светска сила избрише из постојања читав Јудин отпаднички религиозни систем. Исто се десило и у првом веку када су наводно мудре вође Јевреја завеле народ. У наше време ће се десити нешто слично, и то хришћанском свету (Матеј 15:8, 9; Римљанима 11:8).

24. Како Јудејци показују недостатак страха пред Богом?

24 Међутим, хвалисаве вође у Јуди за сада сматрају да су довољно паметни да се извуку без казне што су изопачили право обожавање. Али да ли су довољно паметни? Исаија скида њихову маску, и тако разоткрива да немају истински страх пред Богом и да зато немају праву мудрост: „Тешко онима који намере своје крију да их од Јехове сакривају; који у мраку дела своја раде и говоре: Ко нас види и ко нас познаје? Наопаке ли су, мисли ваше! Може ли се лончар посматрати као да је направљен од глине, па да дело рече о мајстору: Није ме он начинио? И да лонац о лончару рече: Нема у њему разума?“ (Исаија 29:15, 16; упореди с Псалмом 111:10). Без обзира што мисле да су добро сакривени, они стоје ’голи и откривени‘ пред Божјим очима (Јеврејима 4:13).

’Глуви ће чути‘

25. У ком смислу ће ’глуви‘ чути?

25 Међутим, они који исказују веру биће спасени. (Прочитај Исаију 29:17-24; упореди с Луком 7:22). ’Глуви‘ ће „чути речи из књиге“, поруку из Божје Речи. Да, то није исцељење дословне глувоће. То је духовно исцељење. Исаија још једном указује на успостављање Месијанског Краљевства и обнову правог обожавања на земљи посредством Месијине владавине. То се дешава у наше време, и милиони искрених људи дозвољавају да их Јехова исправља и уче се да га хвале. Какво узбудљиво испуњење! Напокон ће доћи дан када ће сви, све што дише, славити Јехову и светити његово име (Псалам 150:6).

26. Које духовне подсетнике данас чују ’глуви‘?

26 Шта уче ти ’глуви‘ који данас чују Божју Реч? Да сви хришћани, а нарочито они на које скупштина гледа као на примере, морају савесно избегавати ’да се заносе од жестоких пића‘ (Исаија 28:7). Сем тога, никада се не смемо уморити од тога што нас Бог стално подсећа, јер нам то помаже да духовно гледамо на све ствари. Премда је сасвим исправно што су хришћани подложни државним властима и ослањају се на њих за извесне услуге, спасење долази од Јехове Бога, а не од тог света. Не смемо заборавити ни то да је Божји суд над овим нараштајем неизбежан као што је то било и са судом над отпадничким Јерусалимом. Уз Јеховину помоћ можемо и даље објављивати његово упозорење упркос противљењу, као што је то Исаија чинио (Исаија 28:14, 22; Матеј 24:34; Римљанима 13:1-4).

27. Које поуке хришћани могу извући из Исаијиног пророчанства?

27 Старешине и родитељи могу научити нешто из начина на који Јехова спроводи дисциплину, тако што увек траже начин да преступници поново стекну Божју наклоност, а не само да буду кажњени (Исаија 28:26-29; упореди с Јеремијом 30:11). Сви ми, укључујући и младе, подсећамо се на то колико је важно да служимо Јехови из срца, а не да будемо хришћани реда ради само да бисмо угодили људима (Исаија 29:13). Морамо показати да за разлику од безверних становника Јуде имамо здрав страх пред Јеховом и дубоко поштовање према њему (Исаија 29:16). Сем тога, треба да покажемо да смо спремни да нас Јехова исправља и поучава (Исаија 29:24).

28. Како Јеховине слуге гледају на његова спасоносна дела?

28 Колико је само важно да имамо веру и поуздање у Јехову и његов начин деловања! (Упореди с Псалмом 146:3.) Већини људи ће порука упозорења коју проповедамо звучати детињасто. Будуће уништење такве организације као што је хришћански свет, која тврди да служи Богу, звучи као једна чудна и необична идеја. Али Јехова ће извршити своје „необично дело“. У то нема сумње. Зато се током последњих дана овог система ствари Божје слуге потпуно уздају у његово Краљевство и његовог наименованог Краља, Исуса Христа. Они знају да ће Јеховина спасоносна дела — која ће се извршити заједно са ’необичним делом‘ — донети вечне благослове читавом послушном човечанству.

[Фуснота]

a На изворном хебрејском, Исаија 28:10 је једна рима која се понавља, као дечја песмица. Зато је религиозним вођама Исаијина порука звучала досадно и детињасто.

[Питања за разматрање]

[Слике на 289. страни]

Хришћански свет се ослања на савезе с људским владарима уместо на Бога

[Слика на 290. страни]

Јехова извршава своје „необично дело“ када дозвољава да Вавилон уништи Јерусалим

[Слика на 298. страни]

Они који су у духовном смислу били глуви ’чују‘ Божју Реч