Пређи на садржај

Пређи на садржај

Краљ и његови кнезови

Краљ и његови кнезови

Двадесет пето поглавље

Краљ и његови кнезови

Исаија 32:1-20

1, 2. Шта се може рећи о тексту Исаијиних свитака с Мртвог мора?

 КРАЈЕМ 1940-их, у пећинама близу Мртвог мора, у Палестини, пронађена је изванредна колекција свитака. Постали су познати као свици с Мртвог мора, и сматра се да су написани негде између 200. пре н. е. и 70. н. е. Најпознатији међу њима је Исаијин свитак написан на хебрејском, на дуготрајном пергаменту. Тај свитак је скоро комплетан, и његов текст се сасвим мало разликује од масоретског текста који је настао око 1 000 година касније. Према томе, тај свитак приказује тачност преношења библијског текста.

2 Један пажње вредан детаљ када је реч о Исаијиним свицима с Мртвог мора, јесте тај да је неки писар ставио на маргини знак „X“ како би посебно обележио део који данас сачињава 32. поглавље. Не знамо зашто је тај писар ставио знак, али знамо да је овај део Библије нешто посебно.

Владање по праву и правди

3. Која владавина је проречена у Исаији и Откривењу?

3 Тридесет друго поглавље Исаије почиње једним узбудљивим пророчанством које се на изванредан начин испуњава у наше време: [„Гле!“, NW] Краљ [ће] по праву краљевати и кнезови по правди владати“ (Исаија 32:1). „Гле!“ Овај усклик подсећа на сличан усклик који се налази у последњој пророчанској књизи Библије: „Онај који седи на престолу рече: ’Гле! све чиним ново‘“ (Откривење 21:5). Библијске књиге Исаије и Откривења, које дели отприлике 900 година, дирљиво описују једну нову владавину — „ново небо“, које сачињава Краљ, Христ Исус, устоличен на небесима 1914, и 144 000 сувладара који су ’купљени између људи‘ — заједно са ’новом земљом‘, једним глобалним уједињеним људским друштвом a (Откривење 14:1-4; 21:1-4; Исаија 65:17-25). Ово целокупно уређење је омогућено Христовом откупном жртвом.

4. Које језгро нове земље данас постоји?

4 Када у визији види коначно печаћење тих 144 000 сувладара, апостол Јован извештава: „После тога видех, и гле! велико мноштво, које нико није могао да изброји, из свих нација и племена и народа и језика, како стоји пред престолом и пред Јагњетом.“ То је језгро нове земље — велико мноштво људи којих сада има на милионе, и који се сакупљају на страну неколицине, углавном остарелих преосталих чланова од 144 000. То велико мноштво преживеће велику невољу која се брзо приближава, а у Рају на земљи придружиће им се ускрснули верни људи и милијарде других који ће добити прилику да покажу веру. Сви који то учине биће благословљени вечним животом (Откривење 7:4, 9-17).

5-7. Коју улогу у Божјем стаду имају проречени „кнезови“?

5 Међутим, све док је овог садашњег света испуњеног мржњом, припадницима великог мноштва треба заштита. Њу у великој мери пружају „кнезови“ који ’по правди владају‘. Каква дивна припрема! У Исаијином пророчанству се надаље описују ти „кнезови“ следећим топлим речима: „Сваки ће бити као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци живе воде у пресухој земљи, као сенка од велике стене у земљи зажареној“ (Исаија 32:2).

6 Баш сада, у овом времену када је цео свет у невољама, постоји потреба за ’кнезовима‘, за старешинама који ’пазе на све стадо‘, бринући се за Јеховине овце и примењујући правду у складу с Јеховиним праведним начелима (Дела апостолска 20:28). Такви „кнезови“ морају удовољавати условима изложеним у 1. Тимотеју 3:2-7 и Титу 1:6-9.

7 У свом великом пророчанству које описује болан ’свршетак система ствари‘, Исус је рекао: „Гледајте да се не уплашите“ (Матеј 24:3-8). Зашто Исусови ученици не треба да се плаше опасних услова који владају у данашњем свету? Један од разлога лежи у томе што „кнезови“ — било да су помазаници или „друге овце“ — лојално штите стадо (Јован 10:16). Неустрашиво се брину за своју браћу и сестре, чак и при суочавању с таквим страхотама као што су етнички ратови и геноцид. У овом духовно исцрпљеном свету, они се старају да депресивне душе буду освежене изграђујућим истинама из Божје Речи Библије.

8. Како Јехова школује и користи ’кнезове‘ из класе других оваца?

8 У протеклих 50 година јасно се видело ко су „кнезови“. „Кнезови“ који су од других оваца, обучавају се као класа ’поглавара‘ тако да ће после велике невоље оспособљене особе међу њима бити спремне да буду постављене да служе у својству оних који управљају ’новом земљом‘ (Језекиљ 44:2, 3NW; 2. Петрова 3:13). Док обезбеђују духовно вођство и освежење предводећи у служби за Краљевство, показују да су „као сенка од велике стене“ јер доносе олакшање стаду у домену обожавања. b

9. Који услови показују да су данас потребни „кнезови“?

9 У овим опасним последњим данима Сатаниног злог света, преданим хришћанима је преко потребна таква заштита (2. Тимотеју 3:1-5, 13). Дувају јаки ветрови лажних доктрина и изопачене пропаганде. Олује у облику ратова бесне међу народима као и директни напади на верне обожаваоце Јехове Бога. У свету који је погођен духовном сушом, хришћанима очајнички требају потоци чисте, незагађене воде истине да би утолили духовну жеђ. На сву срећу, Јехова обећава да ће његов владајући Краљ, посредством своје духовне браће и подршке ’кнезова‘ из других оваца, пружати охрабрење и вођство утученим и обесхрабреним људима у овом времену тескобе. Јехова ће се на тај начин постарати да преовладава оно што је право и праведно.

Слушати очима, ушима и срцем

10. Које је припреме Јехова извршио да би његов народ могао ’видети‘ и ’чути‘ духовне ствари?

10 Како велико мноштво реагује на Јеховино теократско уређење? Пророчанство даље каже: „И очи што виде неће бити заслепљене, и уши што чују слушаће“ (Исаија 32:3). Током година Јехова се старао да његове драгоцене слуге имају поуку и да постигну зрелост. Теократска школа службе и други састанци који се одржавају у скупштинама Јеховиних сведока широм света, затим обласни и међународни конгреси, као и посебна обука за ’кнезове‘ где уче како да се с љубављу брину за стадо, доприносе изградњи милиона припадника једног уједињеног светског братства. Где год да се у свету налазе ти пастири, уши су им отворене за измене у разумевању прогресивне речи истине. Пошто имају савест школовану на Библији, они су увек спремни да чују и послушају (Псалам 25:10).

11. Зашто Божји народ сада говори с поуздањем, и не замуцкује несигурно?

11 Пророчанство затим опомиње: „И лакомислених срце разумеће, и језик муцавих брзо ће и јасно говорити“ (Исаија 32:4). Нека нико не доноси пребрзо закључке о томе шта је исправно, а шта је погрешно. Библија каже: „Кад видиш човека несмотрена у речи, знај да има више наде од безумног неголи од њега“ (Пословице 29:20; Проповедник 5:1). Пре 1919. године чак је и Јеховин народ био упрљан вавилонским идејама. Али почев од те године, Јехова им је пружао јасније разумевање својих намера. Схватили су да су истине које им је открио резултат детаљног разматрања, а не пренагљених закључака, и сада са сигурношћу говоре о својим веровањима, и не замуцкују несигурно.

„Безумник“

12. Ко су данас ’безумни‘, и у ком смислу им недостаје великодушност?

12 Исаијино пророчанство затим повлачи један контраст: „Безумник се неће више племенитим звати, нити лукави великодушним. Јер безумник лудост каже“ (Исаија 32:5, ). Ко је „безумник“? Да би то нагласио, краљ Давид два пута даје одговор: „Рече безумник у срцу своме: ’Нема Бога!‘ Неваљали су, гадна су дела њихова, никог нема да добро чини“ (Псалам 14:1; 53:2). Наравно, загрижени атеисти кажу да Јехова не постоји. У ствари, тако кажу и „интелектуалци“ и остали који се понашају као да Бог не постоји, сматрајући да никоме не треба да полажу рачуне. Истина није у таквим особама. У њиховом срцу нема великодушности. Немају јеванђеље љубави. За разлику од истинских хришћана, спори су када је реч о бризи за оне који су у невољи, или уопште и не брину.

13, 14. (а) Како савремени отпадници праве штету? (б) Шта отпадници желе да ускрате гладнима и жеднима, али какав ће бити коначни исход?

13 Многи такви безумници почињу да мрзе оне који се боре за Божју истину. „Његово се срце злу подаје, да ради безакоње и на Бога лаж говори“ (Исаија 32:6б). То је жива истина када је реч о савременим отпадницима! У многим европским и азијским земљама, отпадници удружују снаге с другим противницима истине, говорећи властима апсолутне лажи, с циљем да се забрани или ограничи делатност Јеховиних сведока. Они показују дух ’злог роба‘, о коме је Исус прорекао: „Али ако би тај зли роб рекао у свом срцу: ’Мој господар касни‘, и почео да туче своје другове робове те да једе и пије с окорелим пијаницама, господар тог роба доћи ће у дан кад не очекује и у час који не зна, и најстроже ће га казнити и доделиће му место с лицемерима. Онде ће бити његов плач и шкргут зуба“ (Матеј 24:48-51).

14 У међувремену, отпадници се труде да ’испразне душу гладноме и одузму напој жедноме‘ (Исаија 32:6в). Непријатељи истине покушавају да људе који су гладни истине лише духовне хране, и покушавају да жеднима ускрате освежавајуће воде поруке о Краљевству. Али коначни исход ће бити онакав какав Јехова објављује свом народу преко једног другог пророка: „Они ће рат на те дизати, али те неће надвладати, јер сам ја с тобом да те избављам, рече Јехова“ (Јеремија 1:19; Исаија 54:17).

15. Ко данас нарочито представља „лукавога“, које ’лажне речи‘ популарише и с којим последицама?

15 Негде од средине 20. века неморал је преплавио земље хришћанског света? Зашто? Пророчанство предсказује један од разлога: „Опасно је оружје лукавога: подвале смишља да речима лажним убоге затире и када је парба убогог праведна“ (Исаија 32:7). Као испуњење ових речи, многи свештеници су прихватили попустљив став нарочито када се ради о предбрачним полним односима, дивљем браку, хомосексуалности — што је заиста „блуд и нечистоћа сваке врсте“ (Ефешанима 5:3). Тако лажним речима ’затиру‘ своја стада.

16. Шта истинске хришћане чини срећнима?

16 Насупрот томе, колико само освежава испуњење следећих пророкових речи! „А ко је племенит [„великодушан“, NW] племенито смишља и устраје у намерама племенитим својим“ (Исаија 32:8). Сам Исус је подстакао на великодушност када је рекао: „Имајте навику да дајете, и људи ће вама давати. Сипаће вам у крило добру меру, набијену, стресену и препуну. Јер каквом мером мерите, таквом ће вам се мерити“ (Лука 6:38). Апостол Павле је такође указивао на благослове које ће имати такве великодушне особе када је рекао: „[Имајте] на уму речи Господа Исуса, које је сам рекао: ’Више има среће у давању, него у примању‘“ (Дела апостолска 20:35). Истинске хришћане не усрећује стицање материјалног богатства или положаја у друштву, већ великодушност — исто као што је и њихов Бог Јехова великодушан (Матеј 5:44, 45). Њихова највећа срећа произлази из вршења Божје воље, из великодушног давање себе да би другима објавили ’славну добру вест срећног Бога‘ (1. Тимотеју 1:11).

17. Ко данас личи на ’лење кћери‘ о којима говори Исаија?

17 Исаијино пророчанство даље каже: „Устаните жене немарне, слушајте мој глас! Кћери лене чујте речи моје! До године и још мало дана задрхтаћете ви лене, јер неће бити бербе, а ни жетве неће бити. Страшите се, ви немарне! Дрхтите, ви лене!“ (Исаија 32:9-11а). Став ових жена подсећа нас на оне који данас тврде да служе Богу али који нису ревни у служби за њега. Такви се налазе у религијама ’Вавилона Великог, мајке блудница‘ (Откривење 17:5). Примера ради, припадници религија хришћанског света много личе на „жене“ које Исаија описује. Оне су „немарне“, јер их није брига за суђење и казну што ће их ускоро снаћи.

18. Коме је речено да ’припаше кострет‘ и зашто?

18 Зато се упућује позив кривој религији: „Свуците се, свуците се голе, и кострет припашите! Бију се у прса за успоменом на лепе њиве!, и на родне винограде. Трње расте и чкаљ на земљи народа мога и по свима кућама весеља града веселога“ (Исаија 32:11б-13). Изгледа да израз „свуците се, свуците се голе“, не значи потпуно скидање одеће. Древни обичај био је да се преко доње хаљине обуче горња. Горња хаљина је често била средство идентификације (2. Краљевима 10:22, 23; Откривење 7:13, 14). Зато се у овом пророчанству припадницима криве религије заповеда да скину горњу хаљину — то што се претварају да су Божје слуге — и да уместо тога обуку кострет, што симболизује жалост због предстојећег суда (Откривење 17:16). Никакав плод који потиче од Бога не може се наћи међу религиозним организацијама хришћанског света, које тврде да представљају Божји ’весели град‘, нити пак међу осталим припадницима светског царства криве религије. На њиховом подручју деловања ’расте трње и чкаљ‘ занемарености и напуштености.

19. Какво стање отпадничког „Јерусалима“ разоткрива Исаија?

19 Ова суморна слика проширује се на све делове отпадничког „Јерусалима“: „Напуштени су дворови, вреве градске нестало; бедеми [„Офел“, NW] и куле за навек ће као пећине служити [„постаће пуста поља, NW]. По њима ће дивљи магарци играти и пландовати стада“ (Исаија 32:14). Да, чак је и Офел обухваћен. Офел је узвишени део Јерусалима који омогућује јак одбрамбени положај. Кад се каже да Офел постаје пусто поље, то подразумева потпуно опустошење града. Исаијине речи показују да отпаднички „Јерусалим“ — хришћански свет— не пази на то да врши Божју вољу. У духовном смислу је пуст, и много је далеко од истине и правде — до крајности се понаша као звер.

Величанствени контраст!

20. Какви су резултати изливања Божјег духа на његов народ?

20 Исаија затим износи радосну наду за оне који врше Јеховину вољу. Било какво пустошење Божјег народа трајаће „докле се не излије на нас дух с висине и пустиња у врт се претвори и врт се као шума не посматра“ (Исаија 32:15). На сву срећу, од 1919. године Јеховин дух се обилно излива на његов народ, обнављајући, да тако кажемо, плодан врт помазаних Сведока које следи све већа шума других оваца. Напредак и пораст су основне црте његове данашње земаљске организације. У обновљеном духовном рају, Јеховин народ одражава „славу Јеховину, величанство Бога нашега“ док објављује његово Краљевство које ће завладати широм света (Исаија 35:1, 2).

21. Где се данас могу наћи праведност, мир и сигурност?

21 Послушај сада Јеховино величанствено обећање: „Тада ће у пустињи праведност становати и правда у врту наставати. Дело правде мир ће бити и плод правде покој и безбедност вечна“ (Исаија 32:16, 17). Како лепо ове речи описују духовно стање Јеховиног данашњег народа! За разлику од већине људи у свету, који су разједињени мржњом, насиљем и потпуним духовним сиромаштвом, прави хришћани су уједињени у читавом свету, иако потичу „из свих нација и племена и народа и језика“. Они живе, раде и служе у складу с Божјом праведношћу, сигурни да ће најзад уживати у правом миру и сигурности заувек (Откривење 7:9, 17).

22. Која је разлика између стања Божјег народа и стања припадника криве религије?

22 У духовном рају, стих из Исаије 32:18 се већ испуњава. Он каже: „У стану ће мира мој народ седети у становима безбедним, и заклонима тихим.“ А што се тиче лажних хришћана, „град [ће] сурвати шуму и град ће се у понор срушити“ (Исаија 32:19). Да, попут страшне олује праћене градом, Јеховин суд је спреман да погоди лажни град криве религије, тако што ће понизити „шуму“ присталица и заувек их уништити!

23. Које светско дело се ближи крају, и каквима се могу сматрати они који учествују у њему?

23 Овај део пророчанства завршава се следећим речима: „Благо вама [„срећни сте ви“, NW] који свуда крај воде сејете и дрешите ноге волу и магарцу“ (Исаија 32:20). Во и магарац су теглеће животиње које је Божји древни народ користио за орање и сејање. Да би штампао и дистрибуисао милијарде библијских публикација, Јеховин народ данас користи опрему за штампање, електронску опрему, савремене грађевине и транспортна средства и, изнад свега, једну уједињену теократску организацију. Вољни радници користе та средства да сеју семе истине о Краљевству широм света, дословно „свуда крај воде“. Милиони богобојазних мушкараца и жена већ су пожњевени, а мноштво других им се придружује (Откривење 14:15, 16). Сви се они заиста могу сматрати ’срећнима‘!

[Фусноте]

a „Краљ“ из Исаије 32:1 првенствено се односи на краља Језекију. Међутим, главно испуњење 32. поглавља Исаије односи се на Краља, Христа Исуса.

b Види Кулу стражару од 1. марта 1999, од 13. до 18. стране, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

[Питања за разматрање]

[Слике на 331. страни]

У свицима с Мртвог мора 32. поглавље Исаије је означено знаком „X“

[Слике на 333. страни]

Сваки ’кнез‘ је као заклон од ветра, уточиште од поплаве, поток у пресухој земљи и сенка у земљи зажареној

[Слика на 338. страни]

Следбедник Христа налази велику срећу у преношењу добре вести другима