Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лекције о неверству

Лекције о неверству

Осамнаесто поглавље

Лекције о неверству

Исаија 22:1-25

1. Како би изгледало кад би се нашао у неком древном граду под опсадом?

 ЗАМИСЛИ како је то било налазити се у неком древном граду под опсадом. Изван зидина је непријатељ — моћан и немилосрдан. Знаш да су други градови већ пали пред њим. Сада је решио да освоји и опљачка твој град и да силује и убија његово становништво. Непријатељска војска је и сувише моћна да би јој се народ супротставио директно у боју; остаје ти само да се надаш да ће их градске зидине задржати. Док гледаш преко зидина, видиш како непријатељ довлачи опсадне куле. Има и опсадне направе, које могу бацити велико камење и разбити твоју одбрану. Видиш и њихова брвна за разбијање зидина и врата, затим мердевине, стрелце, бојна кола и хорде војника. Какав ужасан призор!

2. Када се дешава опсада описана у 22. поглављу Исаије?

2 У 22. поглављу Исаије читамо о једној таквој опсади — опсади Јерусалима. Када се то дешава? Тешко је прецизно указати на неку опсаду приликом које се дешавало све што је овде описано. Очигледно је да се ово пророчанство најбоље разуме као општи опис различитих опсада које ће задесити Јерусалим, као опште упозорење на оно што предстоји у будућности.

3. Како Јерусалимљани реагују на опсаду коју Исаија описује?

3 Шта предузимају Јерусалимљани суочени са опсадом коју Исаија описује? Будући да су народ који је у савезу с Богом, да ли вапе ка Јехови да их спасе? Не, они показују веома неразуман став, став који данас имају многи који тврде да обожавају Бога.

Град под опсадом

4. (а) Шта је ’долина виђења‘, и зашто носи то име? (б) Какво је духовно стање Јерусалимљана?

4 У 21. поглављу Исаије, све три поруке осуде почињу речју „пророчанство“ (Исаија 21:1, 11, 13). Двадесет друго поглавље почиње на исти начин: „Пророчанство о долини виђења. Шта је теби да се цео народ твој на кровове пење“ (Исаија 22:1). ’Долина виђења‘ се односи на Јерусалим. Иако је на висини, град је назван долина зато што је окружен вишим брдима. Повезује се са ’виђењем‘ јер су ту дате многе визије и многа откривења од Бога. Зато становници града треба да обрате пажњу на Јеховине речи. Уместо тога, они га игноришу и застрањују у криво обожавање. Непријатељска опсада града је средство Божјег суда против његовог тврдоглавог народа (Поновљени закони 28:45, 49, 50, 52).

5. Зашто се народ вероватно пење на кровове?

5 Запази да се сви Јерусалимљани ’пењу на кровове‘ својих кућа. У древна времена кровови израелских кућа били су равни и породице су се ту често окупљале. Исаија не каже зашто се овом приликом окупљају, али његове речи указују на негодовање. Вероватно су онда отишли на кровове да се моле својим лажним боговима. Имали су такав обичај у годинама које претходе уништењу Јерусалима 607. пре н. е. (Јеремија 19:13; Софонија 1:5).

6. (а) Какви услови владају у Јерусалиму? (б) Зашто неки кличу од радости, и шта их још чека?

6 Исаија наставља даље: „Граде пуни вике и вреве, граде весели? Мртви твоји неће од мача пасти, неће они гинути у боју“ (Исаија 22:2). Мноштво људи се сјатило у град, и он је пун вреве. Људи на улицама су бучни и уплашени. Међутим, неки кличу од радости, можда зато што се осећају сигурно или мисле да је опасност прошла. a Али овог пута је сулудо радовати се. Многи у граду ће умрети смрћу која је много окрутнија од смрти коју доноси мач. Један град који је под опсадом одсечен је од спољашњег извора хране. Залихе унутар града нестају. Изгладнелост људи и пренатрпаност воде до епидемија. Зато ће многи у Јерусалиму умрети од глади и пошасти. То се дешава и 607. пре н. е. и 70. н. е. (2. Краљевима 25:3; Јеремијине тужбалице 4:9, 10). b

7. Шта раде јерусалимски владари током опсаде, и шта им се дешава?

7 Какво су вођство у овој кризи пружили јерусалимски владари? Исаија одговара: „Војводе твоје беже свиколики, стрелци их заробише; сви становници твоји сви су ропства допали, ако и побегоше далеко“ (Исаија 22:3). Владари и јунаци беже и бивају заробљени! Ухваћени су и одведени у заробљеништво, а да се ниједан лук није савио против њих. То се дешава 607. пре н. е. Кад су пробијене јерусалимске зидине, краљ Седекија ноћу бежи са својим јунацима. Непријатељ сазнаје за то, гони их и хвата у равници Јерихона. Великаши су се разбежали. Седекија је ухваћен, ослепљен, везан бакреним ланцима и одведен у Вавилон (2. Краљевима 25:2-7). Какве трагичне последице његовог неверства!

Очај у време невоље

8. (а) Како Исаија реагује на пророчанство о јерусалимској невољи? (б) Како ће бити у Јерусалиму?

8 Ово пророчанство дубоко погађа Исаију. Он каже: „Прођите ме се, пустите да горко плачем, не трудите се да ме тешите за погибљу кћери мог народа“ (Исаија 22:4). Исаија је туговао због проречене судбине Моава и Вавилона (Исаија 16:11; 21:3). Његов очај и јадиковање сада су још јачи док размишља о катастрофи која ће задесити и његов народ. Неутешан је. Зашто? „Јер је то дан муке, потирања и буне од Јехове, Јехове над војскама, у долини виђења. Разваљују се бедеми, до планина вика бола одјекује“ (Исаија 22:5). У Јерусалиму ће владати општа збуњеност. Људи ће панично јурити по граду, без икаквог циља. Кад непријатељи почну да пробијају градске зидине, ’до планина ће вика њиховог бола одјекивати‘. Да ли то значи да ће становници града вапити Богу у његовом светом храму на брду Морији? Можда. Међутим, пошто су неверни то вероватно значи да ће њихови ужасом прожети јауци одјекивати по околним брдима.

9. Опиши војску која прети Јерусалиму.

9 Какав то непријатељ прети Јерусалиму? Исаија нам каже: „Елам носи тул, иду кола бојна, иду коњаници, а Кир штит истаче“ (Исаија 22:6). Непријатељи су потпуно наоружани. Имају стрелце чији су тулови пуни стрела. Ратници спремају своје штитове за битку. Ту су и бојна кола и коњи опремљени за бој. У војсци су и војници из Елама, који се налазио северно од данашњег Персијског залива, и из Кира који се вероватно налазио близу Елама. Спомињање ових земаља указује на велику удаљеност с које долазе освајачи. То такође указује да су еламски стрелци можда и у војсци која прети Јерусалиму у Језекијино време.

Покушаји одбране

10. Који развој догађаја слути на зло што се тиче града?

10 Исаија описује развој ситуације: „Најлепше долине твоје пуне су кола, а пред вратима твојим коњаници стају у бојне редове. Пробијени су последњи ровови Јудини“ (Исаија 22:7, ). Бојна кола и коњи врве по равницама изван Јерусалима и заузимају положај да нападну градска врата. Шта су то „ровови Јудини“ који су пробијени? Вероватно су то градска врата, а браниоци сматрају да освајање тих врата слути на зло. c Кад се пробију ти одбрамбени ровови, град је отворен за нападаче.

11, 12. Које одбрамбене мере предузимају Јерусалимљани?

11 Исаија се сада усредсређује на покушаје народа да се брани. Прво на шта мисле је оружје! „Ти у тај дан у шумској кући оклопе [„складиште оружја“, NW] прегледаш. Ви многе проломе на граду Давидову гледате и сабирате воду у доњем језеру“ (Исаија 22:8б, 9). Оружје је смештено у складишту у шумској кући. То складиште је изградио Соломон. Пошто је било саграђено од кедровог дрвета с Ливана, постало је познато као „дом од шуме Ливанске“ (1. Краљевима 7:2-5). Прегледају се пукотине у зидинама. Скупља се вода — важан део одбране. Људима је потребна вода да би живели. Без ње град не може опстати. Међутим, запази да се уопште не говори о ослањању на Јехову да ће их избавити. Уместо тога, ослањају се на сопствене снаге. Немојмо никада направити такву грешку! (Псалам 127:1).

12 Шта се може урадити с тим пукотинама у градским зидинама? „Ви бројите куће Јерусалимске и разваљујете да бедеме утврдите“ (Исаија 22:10). Процењују се куће да се види која би се могла порушити да се обезбеди материјал за поправљање пукотина. То је један покушај у спречавању непријатеља да задобије потпуну контролу над зидинама.

Безверан народ

13. Како народ покушава да обезбеди залихе воде, и на кога заборавља?

13 „Ви правите јаз између два зида из старога језера за воду; али не гледате на онога који то учини, не обазирете се на оног који одавна то спреми“ (Исаија 22:11). Тај труд да се сакупи вода, описан и овде и у 9. стиху, подсећа нас на поступак који је предузео краљ Језекија да би заштитио град од похода Асираца (2. Летописа 32:2-5). Међутим, у овом Исаијином пророчанству народ који се налази у граду је апсолутно безверан. За разлику од Језекије, они уопште не размишљају о Створитељу док раде на одбрани града.

14. Који неразуман став има народ упркос Јеховиној упозоравајућој поруци?

14 Исаија даље каже: „Јехова, Јехова над војскама, зове вас у овај дан да плачете и кукате, да главу бријете, кострет припашете! А гле, радост и весеље! Туку се говеда и овце се кољу, једе се месо и вино се пије: једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети!“ (Исаија 22:12, 13). Становници Јерусалима не показују никакво кајање због побуне против Јехове. Не кукају, не брију главу нити се опасују костретом у знак покајања. Кад би то урадили Јехова би их вероватно поштедео предстојећег ужаса. Уместо тога, они се одају чулном уживању. Тај исти став данас постоји међу многима који се не уздају у Бога. Пошто немају никакву наду — нити у ускрсење из мртвих нити у живот на будућој рајској земљи — они се препуштају уживању и говоре: „Једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети“ (1. Коринћанима 15:32). Колико је то кратковидо! Кад би се само уздали у Јехову имали би трајну наду! (Псалам 4:7-9; Пословице 1:33).

15. (а) Каква је Јеховина судска порука против Јерусалима, и ко извршава његове пресуде? (б) Зашто ће хришћански свет имати исту судбину као и Јерусалим?

15 Опкољени становници Јерусалима неће знати за сигурност. Исаија каже: „Јехова над војскама ми јави: Неће вам се овај злочин до смрти опростити, говори Јехова, Јехова над војскама“ (Исаија 22:14). Због бездушности народа неће бити опроштаја. Смрт их неће мимоићи. То је сасвим сигурно. Суверени Господ, Јехова над војскама, рекао је то. У испуњењу Исаијиних пророчанских речи, неверни Јерусалим двапут доживљава невољу. Уништава га вавилонска војска, а касније римска. Тако ће невоља задесити и хришћански свет који је неверан и чији чланови тврде да обожавају Бога, али га се делима одричу (Титу 1:16). Греси хришћанског света, као и греси других светских религија које презиру Божје праведне путеве, ’нагомилали су се све до неба‘. Као и грех отпадничког Јерусалима, тако је и њихов грех и сувише велик да би био искупљен (Откривење 18:5, 8, 21).

Себични настојник

16, 17. (а) Ко сада добија упозоравајућу поруку од Јехове, и зашто? (б) Шта ће се десити Сомни због тежњи за узвисивањем?

16 Пророк сада скреће пажњу с неверног народа на неверне појединце. Исаија пише: „Овако говори Јехова, Јехова над војскама: Иди к оном дворанину, к Сомни, дворском управнику [„настојнику“, NW], и реци му: Шта ћеш ту и ко је ту, те ту копаш гроб? Копа себи гроба на висини спрема себи стана у камену!“ (Исаија 22:15, 16).

17 Сомна је ’дворски настојник‘, вероватно на Језекијином двору. Као такав, он је на утицајном положају, одмах до краља. Од њега се много очекује (1. Коринћанима 4:2). Ипак, кад сву пажњу треба да усмери ка добробити народа, Сомна тражи славу за себе. Он има луксузан гроб — који се може поредити с краљевим — који је ископао за себе високо на литици. Приметивши то, Јехова надахњује Исаију да упозори неверног настојника: „Гле, Јехова ће тебе страховито зграбити, замотаће те као клупче и завитлаће те, и ти ћеш се као лопта по пространој земљи котрљати; и ту ћеш умрети, и ту ће бити кола славе твоје, срамото дома господара свога! Сврћи ћу ја тебе с места твога, истераће Јехова тебе с места твога“ (Исаија 22:17-19). Због самољубља Сомна неће имати чак ни обичан гроб у Јерусалиму. Уместо тога, биће бачен као лопта, да умре у далекој земљи. У овоме се налази упозорење за све оне којима је поверен ауторитет међу Божјим народом. Злоупотреба моћи водиће до губитка тог ауторитета и вероватно до изгнанства.

18. Ко ће заменити Сомну, и шта значи то што ће тај добити Сомнину службену одећу и кључ Давидовог дома?

18 Међутим, како ће Сомна бити уклоњен с положаја? Јехова преко Исаије објашњава: „У то време позваћу ја слугу свога Елијакима, сина Хелкијина, и обући ћу му хаљину твоју, и твојим ћу га појасом опасати, и твоју власт у руке му дати, и он ће бити отац становницима Јерусалима и дому Јудину. И метнућу на раме његово кључ дома Давидова: и кад он отвори неће нико затварати а кад он затвори неће нико отварати“ (Исаија 22:20-22). Кад замени Сомну, Елијаким ће добити настојникову одећу и кључ од Давидовог дома. Библија користи реч „кључ“ као симбол ауторитета, власти или силе. (Упореди с Матејем 16:19.) У древна времена, краљев саветник коме су поверени кључеви, надгледао је краљевске одаје, чак је и одлучивао о кандидатима за службу краљу. (Упореди с Откривењем 3:7, 8.) Дакле, положај настојника је важан, и много се очекивало од свакога ко служи на том положају (Лука 12:48). Сомна је можда способан, али Јехова ће га заменити зато што је неверан.

Два симболична клина

19, 20. (а) Како ће се Елијаким показати као благослов за народ? (б) Шта ће се десити са онима који се и даље уздају у Сомну?

19 На крају, Јехова користи симболичан језик да опише преношење власти са Сомне на Елијакима. Он каже: „Углавићу [Елијакима] као клин на тврду месту, и биће престо славе дома оца свога. И биће ослонац све славе оца свога, и племенитих и простих грана, свега малога посуђа, умиваоница и судова. У то време, говори Јехова над војскама, видеће се клин [Сомна] углављен на тврду месту. И он ће се сломити и пашће, и пропашће бреме с њега, јер Јехова рече“ (Исаија 22:23-25).

20 У овим стиховима први клин је Елијаким. Он ће постати „престо славе“ дому свога оца Хелкије. За разлику од Сомне, он неће обрукати дом свога оца, то јест његов углед. Елијаким ће бити трајна подршка посудама у домаћинству, то јест осталима у краљевој служби (2. Тимотеју 2:20, 21). Насупрот томе, други клин указује на Сомну. Иако изгледа сигурно, биће уклоњен. Пашће сви који се и даље уздају у њега.

21. Ко је у савремено доба замењен као Сомна, зашто, и ко га је заменио?

21 Сомнино искуство нас подсећа да међу онима који тврде да обожавају Бога, они који прихватају предности службе треба да их користе да служе другима и да доносе хвалу Јехови. Не треба да злоупотребљавају свој положај да би се обогатили нити да би себе истицали. Примера ради, хришћански свет већ дуго истиче себе као наименованог настојника, земаљског представника Исуса Христа. Међутим, баш као што је Сомна обрукао свог оца тражећи славу за себе, вође хришћанског света су обрукале Створитеља гомилајући богатство и моћ за себе. Дакле, када је 1918. године дошло време да „суд почне од куће Божје“, Јехова је уклонио хришћански свет. Појавио се други настојник — ’верни настојник, разборити‘ — и наименован је над Исусовим земаљским домаћинством (1. Петрова 4:17; Лука 12:42-44). Ова мешовита класа је показала да је достојна да понесе краљевски „кључ“ Давидовог дома. Као „клин“ достојан поверења, доказала је да је поуздана подршка свим различитим ’посудама‘, помазаним хришћанима с различитим одговорностима који од ње очекују духовну храну. И „друге овце“, као ’странци унутар капија‘ древног Јерусалима, зависе од овог ’клина‘, савременог Елијакима (Јован 10:16; Поновљени закони 5:14).

22. (а) Зашто је смењивање Сомне као настојника дошло у право време? (б) Зашто је у савремено доба именовање ’верног настојника, разборитог‘, дошло у право време?

22 Елијаким је заменио Сомну када су Сенахериб и његове хорде претили Јерусалиму. Слично томе, ’верни настојник, разборити‘, наименован је да служи током времена краја које ће се завршити када Сатана и његове снаге крену у последњи напад на ’Израел Божји‘ и његове другове „друге овце“ (Галатима 6:16). Као и у Језекијино време, тај напад ће се завршити уништењем непријатеља праведности. Они који се ослањају на ’клин на тврдом месту‘, на верног настојника, преживеће као што су и верни становници Јерусалима преживели поход Асирије на Јуду. Колико је онда мудро не ослањати се на озлоглашени „клин“, хришћански свет!

23. Шта се на крају дешава са Сомном, и шта из тога можемо научити?

23 Шта се дешава са Сомном? Немамо запис о томе како се испунило пророчанство о њему записано у Исаији 22:18. Кад себе узвисује а затим бива осрамоћен, личи на хришћански свет. Међутим, научио је нешто из дисциплиновања које је добио. По томе се веома разликује од хришћанског света. Када Асирац Равсак тражи да се Јерусалим преда, Језекијин нови настојник Елијаким, предводи делегацију која му излази на сусрет. Међутим, Сомна је на његовој страни као краљев тајник. Сомна је очигледно још увек у краљевој служби (Исаија 36:2, 22). Каква дивна поука за оне који су изгубили неки положај у служби у Божјој организацији! Уместо да буду огорчени и озлојеђени, било би мудро да наставе да служе Јехови у било ком својству које он дозвољава (Јеврејима 12:6). Ако то чине избећи ће катастрофу која ће задесити хришћански свет. Уживаће Божју наклоност и његов благослов кроз читаву вечност.

[Фусноте]

a Многи Јевреји су клицали од радости 66. н. е. када се римска војска која је опколила Јерусалим повукла.

b Према речима Јосифа, историчара из првог века, у Јерусалиму је 70. године н. е. владала таква глад да су људи јели кожу, траву и сено. Извештава се да је у једном случају нека мајка испекла и појела рођеног сина.

c Иначе, израз „ровови Јудини“ може да указује и на нешто друго што штити град, као што су тврђаве где се држи оружје и где су смештени војници.

[Питања за разматрање]

[Слика на 231. страни]

Седекија у бекству бива ухваћен и ослепљен

[Слика на странама 232, 233]

Јеврејима ухваћеним у Јерусалиму црно се пише

[Слика на 239. страни]

Језекија је поставио Елијакима као ’клин на тврдом месту‘

[Слика на 241. страни]

Као Сомна, многе вође хришћанског света су обрукале Створитеља гомилајући богатство

[Слике на 242. страни]

У савремено доба класа верног настојника наименована је над Исусовим домаћинством