Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нема помоћи од овог света

Нема помоћи од овог света

Двадесет четврто поглавље

Нема помоћи од овог света

Исаија 31:1-9

1, 2. (а) Зашто су становници Јерусалима престрављени? (б) Која су питања на месту с обзиром на невољу у којој се нашао Јерусалим?

 СТАНОВНИЦИ Јерусалима су престрављени — и то с добрим разлогом! Асирија, најмоћније царство у то време, напала је ’све градове Јудине и узела их‘. Сада асирска војна машинерија прети главном граду Јуде (2. Краљевима 18:13, 17). Шта ће краљ Језекија и остали Јерусалимљани учинити?

2 Пошто су други градови у земљи већ пали, Језекија зна да Јерусалим није дорастао асирској моћној војној сили. Сем тога, Асирце бије глас да су ненадмашни у окрутности и насиљу. Њихова војска толико улива страх да се противници понекад повлаче без борбе! С обзиром на ужасне околности у којима се Јерусалим налази, коме се његови становници могу обратити за помоћ? Може ли се икако умаћи асирској војсци? И како је уопште Божји народ доспео у ту ситуацију? Да бисмо одговорили на ова питања, морамо се вратити у прошлост и видети како је Јехова ранијих година поступао с народом с којим је у савезу.

Отпадништво у Израелу

3, 4. (а) Када и како су од Израела настала два краљевства? (б) Какав је лош почетак северно десетоплеменско краљевство имало с Јеровоамом?

3 Од времена када је Израел напустио Египат па све до смрти Давидовог сина Соломона — у раздобљу од преко 500 година — 12 израелских племена било је уједињено у један народ. После Соломонове смрти, Јеровоам је повео десет северних племена у побуну против Давидовог дома, и од тада се народ поделио у два краљевства. То се одиграло 997. године пре н. е.

4 Јеровоам је био први краљ северног краљевства Израела, и повео је своје поданике на пут отпадништва тиме што је аронско свештенство и законом регулисано обожавање Јехове заменио незаконитим свештенством и системом за обожавање телета (1. Краљевима 12:25-33). То је Јехови било одвратно (Јеремија 32:30, 35). Из тог разлога, а и из неких других, дозволио је да Асирија потчини Израел (2. Краљевима 15:29). Краљ Осија је покушао да сломи асирски јарам кујући заверу са Египтом, али тај план није успео (2. Краљевима 17:4).

Израел се окреће лажном уточишту

5. Коме се Израел обраћа за помоћ?

5 Јехова жели да се Израелци опамете. a Зато шаље пророка Исаију са следећим упозорењем: „Тешко онима који за помоћ у Египат иду, који на коње с’ ослањају, и уздају у многа кола и у силу коњаника, а не гледају на Свеца Израелова и не траже Јехову!“ (Исаија 31:1). Каква трагедија! Израел се више узда у коње и у бојна кола него у живог Бога Јехову. Према телесном размишљању Израелаца, египатских коња има много и моћни су. Египат ће сасвим сигурно бити драгоцен савезник против асирске војске! Међутим, Израелци ће убрзо схватити да је њихов светски савез са Египтом бескористан.

6. Зашто то што се Израел окреће Египту открива да очигледно нема веру у Јехову?

6 Посредством савеза Закона, становници и Израела и Јуде налазе се у преданом односу с Јеховом (Излазак 24:3-8; 1. Летописа 16:15-17). Пошто се за помоћ обраћа Египту, Израел тиме открива да нема веру у Јехову и оглушује се о законе који су део тог светог савеза. Зашто? Зато што је у тај савез укључено и Јеховино обећање да ће штитити свој народ ако му буде искључиво одан (Левитска 26:3-8). Као што је и обећао, Јехова је увек изнова показивао да је ’бранич у време невоље‘ (Псалам 37:39; 2. Летописа 14:2, 9-12; 17:3-5, 10). Сем тога, Јехова је преко Мојсија, посредника савеза Закона, рекао будућим краљевима Израела да не држе много коња (Поновљени закони 17:16). Поштовање ове одредбе показало би да ти краљеви очекују заштиту од „Свеца Израелова“. Нажалост, владари у Израелу немају такву веру.

7. Шта данашњи хришћани могу научити из тога што Израел није имао веру?

7 У свему овоме стоји једна поука за данашње хришћане. Уместо далеко моћније подршке коју Јехова пружа, Израел је радије тражио видљиву подршку од Египта. Исто тако и данас, хришћани могу бити искушани да се поуздају у светске изворе сигурности — банковне рачуне, друштвени положај, везе у свету — уместо у Јехову. Истини за вољу, поглавар хришћанске породице озбиљно схвата личну одговорност да у материјалном смислу збрињава своју породицу (1. Тимотеју 5:8). Али он се не узда у материјалне ствари, и чува се „сваке врсте лакомства“ (Лука 12:13-21). Једино „уточиште у тескоби“ јесте Јехова Бог (Псалам 9:10; 54:9).

8, 9. (а) Премда у стратешком смислу планови Израела изгледају добро, какав ће бити исход и зашто? (б) Каква је разлика између људских и Јеховиних обећања?

8 Исаија се у ствари руга израелским вођама које су измајсторисале уговор са Египтом, следећим речима: „И он [је] мудар и зло ће навући и реч своју неће он порећи! Он устаје на дом неваљалих и на помоћ оних који неправде чине“ (Исаија 31:2). Израелске вође можда мисле да су мудри. Али зар Створитељ свемира није ненадмашан у мудрости? По свему судећи, план Израела да тражи помоћ од Египта у стратешком смислу је добар. Међутим, стварање таквог политичког савеза у Јеховиним очима представља духовну прељубу (Језекиљ 23:1-10). Као последица тога, Исаија каже да ће Јехова ’навући зло‘ на њих.

9 Опште је познато да су људска обећања непоуздана, а људска заштита несигурна. С друге стране, Јехова нема потребе да ’повуче своју реч‘. Он ће неизоставно урадити оно што обећа. Његова реч му се не враћа без резултата (Исаија 55:10, 11; 14:24).

10. Шта ће се десити и Египту и Израелу?

10 Да ли ће се Египћани показати као сигурна заштита за Израелце? Неће. Исаија каже Израелу: „Египћанин је човек а не Бог, и коњи њихови пут су а не дух. Кад замахне Јехова руком својом посрнуће заштитник, пашће заштићени и пропашће сви заједно“ (Исаија 31:3). И помоћник (Египат) и онај коме он пружа помоћ (Израел) посрнуће, пашће и пропашће кад Јехова замахне руком да изврши пресуду посредством Асирије.

Пад Самарије

11. Какве је све грехе нагомилао Израел, и који је крајњи исход?

11 У свом милосрђу Јехова увек изнова шаље пророке да подстакну Израел да се покаје и врати чистом обожавању (2. Краљевима 17:13). Упркос томе, на свој грех због обожавања телета Израел додаје још и гатање, обожавање Вала прожето неморалом, и коришћење светих стубова и висина. Израелци чак ’проводе своје синове и кћери кроз огањ‘, жртвујући демонским боговима плод сопственог тела (2. Краљевима 17:14-17; Псалам 106:36-39; Амос 2:8). Да би окончао злоћу Израела, Јехова објављује: „Свршено [је] са Самаријом и са краљем њеним, као са пеном поврх воде“ (Осија 10:1, 7). Године 742. пре н. е., асирске снаге нападају Самарију, престоницу Израела. После трогодишње опсаде, Самарија пада, а 740. пре н. е. десетоплеменско краљевство престаје да постоји.

12. Које дело треба да се обавља по Јеховиној заповести, и шта се дешава онима који се не обазиру на то упозорење?

12 У наше време Јехова је дао налог да се широм света проповеда како би се упозорило ’човечанство да се сви свуда покају‘ (Дела апостолска 17:30; Матеј 24:14). Они који одбацују Божје средство спасења биће као ’пена поврх воде‘, уништени као отпаднички народ Израела. С друге стране, они који се уздају у Јехову ’држаће земљу и довека у њој ће остати‘ (Псалам 37:29). Зато би било мудро да не правимо грешке као древно краљевство Израела! Потпуно се уздајмо у Јехову да ће нас спасти!

Јеховина моћ спасавања

13, 14. Које утешне речи Јехова има за Сион?

13 Неколико километара од јужне границе Израела налази се Јерусалим, престоница Јуде. Становници Јерусалима јако добро знају шта се десило Самарији. Сада и њима прети тај исти застрашујући непријатељ који је докрајчио њиховог северног суседа. Да ли ће научити нешто из онога што је задесило Самарију?

14 Следеће Исаијине речи пружају утеху становницима Јерусалима. Он их уверава да Јехова још увек воли народ с којим је у савезу, следећим речима: „Овако [ми] рече Јехова: Као што лав и лавић над својим ловом риче, а и кад се на њ сви пастири стичу не плаши се вике њихове, нит се броја боји њихова, тако ће да сиђе Јехова над војскама да војује на гори Сионској и на хуму њеном“ (Исаија 31:4). Попут лава који чува свој плен, тако ће и Јехова љубоморно заштитити свој свети град, Сион. Никакво хвалисање, ни претеће речи, нити неко друго комешање асирских трупа неће одвратити Јехову од његове намере.

15. На који начин Јехова нежно и саосећајно поступа са становницима Јерусалима?

15 Запази сада нежан и саосећајан начин на који ће се Јехова опходити према становницима Јерусалима: „Као птице које крила своја над птићима својим шире, тако ће и Јехова над војскама заклањати Јерусалим. Заклањаће и избавиће га, сачуваће и спасиће га“ (Исаија 31:5). Женка је увек на опрезу како би заштитила своје младе. Раширених крила и будних очију она лебди над младунцима, мотрећи на било какав знак опасности. Ако се неки грабљивац приближи, она брзо насрће да одбрани своје птиће. На сличан начин, Јехова ће с нежношћу бринути за становнике Јерусалима током најезде Асираца.

„Вратите се“

16. (а) Коју молбу Јехова с љубављу упућује свом народу? (б) Када је побуна народа у Јуди нарочито очигледна? Објасни.

16 Јехова сада подсећа свој народ да је сагрешио и подстиче га да се окане погрешних путева: „Вратите се к њему, од ког с’ одвргосте, синови Израелови!“ (Исаија 31:6). Десетоплеменско краљевство Израела није једино које се буни. И народ Јуде представља ’синове Израелове‘, који су се ’одвргли‘. То се нарочито види када, убрзо након што Исаија заврши са својом пророчанском поруком, Језекијин син Манасија постане краљ. Према библијском извештају, „Манасија учини да се заведу Јуда и Јерусалим и они чинише горе него народи које Јехова истреби“ (2. Летописа 33:9). Замисли само! Јехова истребљује паганске народе јер су одвратни у својој прљавштини, а становници Јуде, који су у савезу с Јеховом, још су гори од тих народа.

17. У ком смислу се данашње стање може упоредити са стањем у Јуди под Манасијом?

17 У освит 21. века, стање у свету је умногоме слично стању у Јуди у данима Манасије. Свет је све више подељен због религиозне, расне и етничке мржње. Брутална убиства, мучења, силовања и такозвана етничка чишћења односе милионе живота. Без поговора, људи и народи — нарочито народи хришћанског света — ’одвргли су се‘. Међутим, можемо бити сигурни да Јехова неће дозволити да се зло одужи у бескрај. Због чега? Због онога што се десило у Исаијино време.

Јерусалим избављен

18. Које упозорење Равсак упућује Језекији?

18 Асирски краљеви су својим боговима приписивали заслугу за победу на бојном пољу. Књига Ancient Near Eastern Texts садржи списе Асурбанипала, једног асирског владара који је тврдио да га воде „Асур, Бел, Небо, велики богови, [његови] господари, који су (увек) на његовој страни, [кад] побеђује искусне ратнике... у великој отвореној бици“. У Исаијино доба, када се Равсак, заступник асирског краља Сенахериба, обраћа краљу Језекији такође показује да верује да се богови мешају у људске ратове. Он упозорава јеврејског краља да не тражи спасење од Јехове, и истиче да богови других народа нису могли да заштите свој народ пред моћном асирском ратном машинеријом (2. Краљевима 18:33-35).

19. Како Језекија реагује на Равсаково ругање?

19 Како краљ Језекија реагује? Библијски извештај каже: „Кад то чу краљ Језекија, он раздре хаљине своје, веза кострет око себе и отиде у дом Јеховин“ (2. Краљевима 19:1). Језекија схвата да постоји само једна Особа која му може помоћи у овој страшној ситуацији. Понизује се и тражи вођство од Јехове.

20. Како ће Јехова деловати у корист становника Јуде, и шта треба да науче из тога?

20 Јехова пружа тражено вођство. Преко пророка Исаије он каже: „У тај дан ће сваки одбацити идоле своје сребрне и идоле своје златне, које руке ваше грешне начинише“ (Исаија 31:7). Кад се Јехова буде борио за свој народ, разоткриће се да су Сенахерибови богови потпуно безвредни. То је поука коју становници Јуде треба да узму к срцу. Упркос верности краља Језекије, Јудина земља је, као и Израел, препуна идола (Исаија 2:5-8). Да би становници Јуде поново изградили свој однос с Јеховом мораће да се покају за своје грехе и да ’одбаце своје безвредне идоле‘. (Види Излазак 34:14.)

21. Како Исаија пророчански описује Јеховино извршавање пресуде над Асирцем?

21 Исаија сада пророчански описује како Јехова извршава пресуду над Јудиним страшним непријатељем: „Асирац ће пасти од мача који није мач од људи, истребиће га мач који неће од човека бити. Бежаће он испред мача, и млади ће ратници његови у ропство пасти“ (Исаија 31:8). Кад дође дан обрачуна, становници Јерусалима не морају чак ни да извуку мачеве из корица. Уништен је најбољи део асирске војске, али не људским мачевима већ Јеховиним мачем. Што се тиче асирског краља Сенахериба, он ’бежи испред мача‘. Враћа се кући кад Јеховин анђео побије 185 000 његових ратника. Касније га убијају рођени синови док се клања свом богу Нисроку (2. Краљевима 19:35-37).

22. Шта данашњи хришћани могу научити из догађаја у које су били умешани Језекија и асирска војска?

22 Нико, па ни Језекија, није могао предвидети како ће Јехова избавити Јерусалим од асирске војске. Па ипак, Језекијин начин поступања у тој кризи пружа одличан пример онима који се данас суочавају с кушњама (2. Коринћанима 4:16-18). Сасвим је разумљиво што се Језекија уплашио, јер Асирце који прете Јерусалиму бије језив глас (2. Краљевима 19:3). Ипак је имао веру у Јехову, и тражио је његово вођство, а не људско. То што је урадио стварно је био благослов за Јерусалим! Богобојазни хришћани данас такође могу доживети јаке емоције када су под стресом. У многим ситуацијама је разумљиво што се плаше. Али ако ’бацимо све своје бриге на Јехову‘, он ће се бринути за нас (1. Петрова 5:7). Помоћи ће нам да превазиђемо страх и ојачаће нас да изађемо на крај са ситуацијом која нам ствара стрес.

23. У ком смислу је страху препуштен Сенахериб, а не Језекија?

23 На крају је Сенахериб препуштен страху, а не Језекија. Коме се може окренути? Исаија прориче: „Стена његова бежаће од страха, кнезови његови задрхтаће пред заставом, вели Јехова, чији је огањ на Сиону а пећ у Јерусалиму“ (Исаија 31:9). Сенахериба издају његови богови — његова „стена“ и уточиште у које се уздао. Они ’беже од страха‘, да тако кажемо. Сем тога, чак ни Сенахерибови кнезови нису ни од какве помоћи. И они дрхте од страха.

24. Коју јасну поруку извлачимо из онога што се десило Асирцима?

24 Овај део Исаијиног пророчанства носи јасну поруку свим потенцијалним Божјим противницима. Нема тог оружја, ни силе, ни плана који може осујетити Јеховине намере (Исаија 41:11, 12). У исто време, они који тврде да служе Богу, а окрећу му леђа и траже сигурност у светским стварима, биће разочарани. Сви који „не гледају на Свеца Израелова“ видеће како ће Јехова ’навући зло‘ на њих (Исаија 31:1, 2). Заиста, једино право и трајно уточиште јесте Јехова Бог (Псалам 37:5).

[Фуснота]

a Прва три стиха из 31. поглавља Исаије вероватно су упућена првенствено Израелу. Изгледа да се последњих шест стихова односе на Јуду.

[Питања за разматрање]

[Слика на 319. страни]

Они који се уздају у материјалне ствари биће разочарани

[Слика на 322. страни]

Као што лав чува свој плен, тако ће Јехова заштитити свој свети град

[Слике на 324. страни]

Свет је разједињен религиозном, расном и етничком мржњом

[Слика на 326. страни]

Језекија је отишао у Јеховин дом да тражи помоћ