Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не бој се Асирца

Не бој се Асирца

Дванаесто поглавље

Не бој се Асирца

Исаија 10:5-34

1, 2. (а) Гледано с људског гледишта, зашто је Јона изгледа имао добар разлог да нерадо прихвати задатак да проповеда Асирцима? (б) Како су Нинивљани реаговали на Јонину поруку?

 СРЕДИНОМ деветог века пре н. е., јеврејски пророк Јона, син Аматијин, усудио се да крене у Ниниву, престоницу Асирског царства. Имао је да пренесе једну важну поруку. Јехова му је рекао: „Устани, иди у Ниневију, у град велики и вичи против њега, јер злоћа његова до мене се попе“ (Јона 1:2, 3).

2 Када је први пут добио овај задатак, Јона је побегао у супротном правцу, према Тарсису. С људског гледишта, Јона је имао разлога да се опире. Асирци су били окрутан народ. Запази како је један асирски владар поступао са својим непријатељима: „Официрима сам секао удове... Многе заробљенике сам спалио огњем, а многе сам довео као живе заробљенике. Некима сам одсекао руке и прсте, а другима нос.“ Па ипак, када је Јона напокон пренео Јеховину поруку, Нинивљани су се покајали за своје грехе, и Јехова је тада поштедео град (Јона 3:3-10; Матеј 12:41).

Јехова узима „бич“

3. Како се реакција Израелаца на упозорења која дају Јеховини пророци разликује од реакције Нинивљана?

3 Да ли се Израелци којима Јона такође проповеда одазивају? (2. Краљевима 14:25). Не. Они окрећу леђа чистом обожавању. Заиста, иду толико далеко да се ’клањају свој војсци небеској и служе Валу‘. Што је још горе, ’проводе синове своје и кћери своје кроз огањ и дају се на врачање и на гатање и продају се да чине оно што је зло пред очима Јеховиним, дражећи га‘ (2. Краљевима 17:16, 17). За разлику од Нинивљана, Израелци се не одазивају када им Јехова шаље пророке да их упозоре. Зато Јехова одлучује да предузме јаче мере.

4, 5. (а) Шта се подразумева под изразом ’Асирац‘, и како ће га Јехова користити као „бич“? (б) Када Самарија пада?

4 Неко време након што Јона посећује Ниниву, наступа затишје што се тиче асирске агресије. a Међутим, почетком осмог века пре н. е., Асирија се поново афирмише као војна сила, и Јехова је користи на запањујућ начин. Пророк Исаија преноси Јеховино упозорење упућено северном краљевству Израела: „Тешко Асирцу, бичу гнева мога! Бич у руци његовој оружје је јарости моје. Надражих га на народ бездушни, послах га на народ гнева мога, да га плени и отима, да га као блато улично погази“ (Исаија 10:5, 6).

5 Какво понижење за Израелце! Бог користи један пагански народ — ’Асирца‘ — као „бич“ да их казни. Године 742. пре н. е., асирски краљ Салманасар V опседа Самарију, престоницу отпадничког народа Израела. Са свог стратешког положаја на једном брду високом око 90 метара, Самарија скоро три године одолева непријатељу. Али ниједна људска стратегија не може да осујети Божју намеру. Године 740. пре н. е., Самарија пада, згажена под ногама Асирца (2. Краљевима 18:10).

6. На који начин Асирац иде преко онога што је Јехова намислио за њега?

6 Иако их Јехова користи да одржи лекцију свом народу, сами Асирци не признају Јехову. Зато он даље каже: „Али [Асирац] не суди тако и не мисли тако у свом срцу. Он хоће само да затре и да редом народе истреби“ (Исаија 10:7). Јехова намерава да Асирац буде средство у Божјим рукама. Али Асирац има у мислима нешто друго. Срце га тера да смишља нешто веће — да освоји цео тада познати свет!

7. (а) Објасни израз: „Кнезови моји, нису ли сви краљеви?“ (б) На шта треба да обрате пажњу они који данас напуштају Јехову?

7 Многим неизраелским градовима које је освојио Асирац, раније су владали краљеви. Ти бивши краљеви сада морају да се покоре краљу Асирије као вазални кнезови, тако да се он стварно може хвалисати: „Кнезови моји, нису ли сви краљеви?“ (Исаија 10:8). Лажни богови истакнутих градова тих народа нису могли спасти своје обожаваоце од уништења. Сада, богови које обожавају становници Самарије, као што су Вал, Молох и златна телад, неће заштитити тај град. Пошто је напустила Јехову, Самарија нема права да очекује од њега да се умеша. Нека сви они који данас напуштају Јехову обрате пажњу на судбину Самарије! Асирац с правом може да се хвали због Самарије и других освојених градова: „Није ли Халану као и Харкемису било? Није ли Емату као и Арфаду било? Није ли Самарији било као и Дамаску?“ (Исаија 10:9). Асирцу су они сви исти — они су за њега плен који треба да узме.

8, 9. Зашто Асирац иде предалеко када баца око на Јерусалим?

8 Међутим, Асирац иде предалеко у свом хвалисању. Он каже: „Како је рука моја достигла краљевства идола, где је ликова њихових било више него у Јерусалиму и у Самарији, и како сам Самарији и идолима њеним учинио, нећу ли учинити Јерусалиму и ликовима његовим?“ (Исаија 10:10, 11). Краљевства која је Асирац већ поразио имала су много више идола него што их је имао Јерусалим или чак Самарија. Он размишља: ’Шта ће ме онда спречити да Јерусалиму урадим оно што сам већ урадио Самарији?‘

9 Хвалисавац један! Јехова му неће дозволити да узме Јерусалим. Истина, Јуда нема баш беспрекоран досије о подупирању правог обожавања (2. Краљевима 16:7-9; 2. Летописа 28:24). Јехова је упозорио да ће због неверства Јуда доста патити током похода Асирца. Али Јерусалим ће преживети (Исаија 1:7, 8). У време асирског похода Језекија је краљ у Јерусалиму. Језекија није као његов отац Ахаз. Већ у првом месецу своје владавине Језекија поново отвара врата храма и обнавља чисто обожавање! (2. Летописа 29:3-5).

10. Шта Јехова обећава што се тиче Асирца?

10 Зато напад на Јерусалим који Асирија намерава да изврши нема Јеховино одобравање. Јехова обећава да ће се разрачунати с том охолом светском силом: „Ал’ кад сврши Јехова цело дело своје на гори Сионској и у Јерусалиму, тад ћу краља Асирскога казном да ударим за плодове срца охола његова, и за дрскост презирних очију његових“ (Исаија 10:12).

На Јуду и Јерусалим!

11. Зашто Асирац мисли да ће Јерусалим бити лак плен?

11 Осам година после пада северног краљевства 740. пре н. е., нови асирски владар Сенахериб, креће на Јерусалим. Исаија песнички описује Сенахерибов поносити план: „Силом своје деловао сам руке, и мудрошћу својом јер сам ја разуман. Помакао сам међе народима и благо им опленио, и као јунак оборио оне што су на престоле сели; и као да сам гнездо дохватио руком сам ја својом уграбио богатства народа; и као што се разбацана јаја купе покупио сам целу земљу, а да нико није ни крилом махнуо, ни кљун отворио, ни цијуком зацичио“ (Исаија 10:13, 14). Сенахериб мисли да ће и Јерусалим бити лак плен пошто су други градови пали, а Самарије више нема! Град може водити слабу борбу, и уз слабашан цијук његови становници ће бити брзо савладани, а богатство покупљено као јаја из напуштеног гнезда.

12. Према ономе што Јехова показује, који би био исправан начин гледања на ствари што се тиче хвалисања Асирца?

12 Међутим, Сенахериб нешто заборавља. Отпадничка Самарија је заслужила казну коју је добила. Међутим, под краљем Језекијом Јерусалим опет постаје бастион чистог обожавања. Јехова ће се разрачунати са сваким ко дирне Јерусалим! Исаија с огорчењем пита: „Хвали ли се секира пред оним који се њоме служи? Тестера л’ ће дрска бити пред оним који рукује њоме? Као да би прут махао оним који га дигне, као да би штап подигао оног који од дрвета није!“ (Исаија 10:15). Асирско царство је само оруђе у Јеховиној руци, као што дрвосеча користи секиру, дрводеља тестеру, а пастир прут. Како се само прут усуђује да велича себе над оним који га користи!

13. Идентификуј и кажи шта сналази (а) „снажне ратнике“, (б) трње и чкаљ, (в) „лепоту шуме“.

13 Шта ће се Асирцу десити? „Зато ће Јехова, Јехова над војскама, мору пустити на снажне ратнике његове, и под величанством његовим пламен ће запламтети као пламтење пожара. Светлост ће Израелова огањ постати а Светац ће његов пламен бити, који ће упалити и сажећи трње и чкаљ његов у један дан; који ће и тело уништити и душу, и лепоту шуме и њива његових, и биће му као болесноме који изнеможе. И што остане од дрвета шуме његове лако ће се моћи да преброји; дете ће му моћи написати број“ (Исаија 10:16-19). Да, Јехова ће скратити тај асирски „прут“! ’Снажни ратници‘ асирске војске, храбри војници, биће погођени ’мором‘. Неће изгледати тако снажно! Јехова Бог, Светлост Израелова, спалиће његове копнене трупе као чкаљ и трње. ’Лепота његове шуме‘, његови официри, доћи ће своме крају. Кад Јехова заврши са Асирцем, остаће тако мало официра да ће дечак моћи да их изброји на прсте! (Погледај и Исаију 10:33, 34.)

14. Опиши напредовање Асирца на подручју Јуде до 732. пре н.е.

14 Па ипак, Јеврејима који 732. пре н. е. живе у Јерусалиму, сигурно је тешко да поверују да ће Асирац бити поражен. Огромна Асирска војска немилосрдно иде напред. Послушај који су све градови у Јуди пали: ’Он иде на Ајат... Мигрон... Михмас... Геву... Раму... Гавају Саулову... Галим... Лаис... Анатот... Мадмину... Гевим... Нов‘ (Исаија 10:28-32а). b На крају нападачи стижу до Лахиса, само 50 километара од Јерусалима. Ускоро огромна асирска војска прети граду. „Руком својом прети гори кћери Сионске, хуму Јерусалимскоме“ (Исаија 10:32б). Шта може зауставити Асирца?

15, 16. (а) Зашто краљу Језекији треба снажна вера? (б) На темељу чега Језекија верује да ће му Јехова притећи у помоћ?

15 У својој палати у граду, краљ Језекија је све забринутији. Он раздире своју одећу и око себе веже кострет (Исаија 37:1). Шаље људе пророку Исаији да у Јудино име пита Јехову. Они се убрзо враћају с Јеховиним одговором: „Не плаши се... Јер ћу ја тај град бранити“ (Исаија 37:6, 35). Па ипак, Асирци одишу претњом и крајњом сигурношћу.

16 Вера — то је оно што ће одржати краља Језекију кроз ову кризу. Вера је „јасно доказивање стварности иако се не виде“ (Јеврејима 11:1). То значи гледати иза онога што је очигледно. Али вера се заснива на спознању. Језекија се вероватно сећа да је Јехова унапред изрекао ове утешне речи: „Не бој се Асирца, мој народе који седиш на гори Сиону!... Али јоште мало па ће казна престати; и тад ће се гнев мој на његову погибао обратити. Замахнуће на њ Јехова над војскама бичем својим, и као што удари Мадијана на стени Ориву, и као што је штап свој на море подигао, опет ће га као у Египту подигнути“ (Исаија 10:24-26). c Да, Божји народ је и пре тога био у тешким ситуацијама. Изгледало је да је египатска војска поразила Језекијине претке код Црвеног мора. Вековима пре тога Гедеон се суочио са запањујуће надмоћнијим непријатељем када су Мадијанци и Амаличани напали Израел. Па ипак, Јехова је у обе те ситуације избавио свој народ (Излазак 14:7-9, 13, 28; Судије 6:33; 7:21, 22).

17. Како ће асирски јарам „прснути“, и зашто?

17 Да ли ће Јехова и сада учинити оно што је учинио у тим ранијим приликама? Да. Јехова обећава: „Тад ће се скинути бреме његово с рамена твога а и јарам његов с врата твога, и јарам ће прснути од масти“ (Исаија 10:27). Асирски јарам ће бити скинут с рамена и врата народа који је у савезу с Богом. Заиста, јарам ће „прснути“ — и прснуо је! За једну ноћ Јеховин анђео убија 185 000 Асираца. Претња је уклоњена, и Асирци заувек напуштају подручје Јуде (2. Краљевима 19:35, 36). Због чега? Због „масти“. Ово би се могло односити на уље које се користило да се Језекија помаже за краља у Давидовој лози. Дакле, Јехова се држи свог обећања: „Ја ћу град твој бранити и сачувати, ради себе и ради Давида, слуге свога“ (2. Краљевима 19:34).

18. (а) Да ли Исаијино пророчанство има више од једног испуњења? Објасни. (б) Која је данашња организација попут древне Самарије?

18 Исаијин извештај у овом поглављу бави се догађајима у Јуди од пре више од 2 700 година. Али ови догађаји и данас имају изузетан значај (Римљанима 15:4). Да ли то значи да носиоци главних улога у овој узбудљивој причи — становници Самарије и Јерусалима као и Асирци — имају савремене пандане? Да, имају. Попут идолопоклоничке Самарије, хришћански свет тврди да обожава Јехову, али је до сржи у отпадништву. У делу An Essay on the Development of Christian Doctrine, римокатолички кардинал Џон Хенри Њуман признаје да ствари које хришћански свет користи већ вековима, као што су тамјан, свеће, света водица, свештеничка одећа и ликови, „све је то паганског порекла“. Јехова је исто тако незадовољан паганским обожавањем које спроводи хришћански свет као што је био незадовољан идолопоклонством Самарије.

19. На шта је хришћански свет упозорен, и ко га је упозорио?

19 Јеховини сведоци већ годинама упозоравају хришћански свет на Јеховино незадовољство. На пример, 1955. године широм света је одржано јавно предавање под насловом „Хришћански свет или хришћанство — које је од њих ’светло света‘?“ Тај говор је сликовито објаснио начин на који је хришћански свет застранио од истинских хришћанских доктрина и обичаја. После тога су примерци овог снажног предавања поштом послати свештенству у многим земљама. Хришћански свет као организација, није обратио пажњу на ово упозорење. Јехови није остало ништа друго него да га дисциплинује ’бичем‘.

20. (а) Ко ће послужити као савремени Асирац, и како ће бити искоришћен као бич? (б) До које мере ће хришћански свет бити дисциплинован?

20 Кога ће Јехова користити да би дисциплиновао бунтовни хришћански свет? Одговор налазимо у 17. поглављу Откривења. Ту се упознајемо с једном блудницом, ’Вавилоном Великим‘, која представља све криве религије света, укључујући и хришћански свет. Блудница јаше на скерлетној дивљој звери која има седам глава и десет рогова (Откривење 17:3, 5, 7-12). Та дивља звер представља Организацију уједињених нација. d Баш као што је древни Асирац уништио Самарију, скерлетна дивља звер ће „замрзети блудницу и опустошиће је и оголиће је, и појешће месо њено и потпуно ће је спалити ватром“ (Откривење 17:16). Тако ће савремени Асирац (народи повезани са УН) задати јак ударац хришћанском свету и уништити га.

21, 22. Ко ће подстаћи дивљу звер да нападне Божји народ?

21 Да ли ће Јеховини верни Сведоци пропасти заједно с Вавилоном Великим? Неће. Бог није незадовољан с њима. Чисто обожавање ће опстати. Међутим, дивља звер која уништава Вавилон Велики похлепно гледа и у правцу Јеховиног народа. Чинећи то дивља звер не извршава Божју мисао већ мисао неког другог. Чију мисао? Сатане Ђавола.

22 Јехова разоткрива Сатанин охоли план: ’Тога ће дана [Сатани] доћи мисли у срце и смишљаће зле намисли. Рећи ће: Ићи ћу на народ, који је у миру у домовима својим, у кућама неограђеним [без заштитних зидова]. Ићи ћу да грабим и напленим плен‘ (Језекиљ 38:10-12). Сатана ће мислити: ’Па зашто да не нахушкам народе да нападну Јеховине сведоке? Они су рањиви, незаштићени, без политичког утицаја. Неће пружати отпор. Како ће само бити лако покупити их као јаја из незаштићеног гнезда!‘

23. Зашто савремени Асирац неће моћи да ради с Божјим народом оно што ради с хришћанским светом?

23 Али чувајте се народи! Знајте да ако дирнете Јеховин народ, мораћете да се обрачунате са самим Богом! Јехова воли свој народ, и он ће се сасвим сигурно борити за њега као што се борио за Јерусалим у данима Језекије. Када савремени Асирац покуша да уништи Јеховине слуге, он ће се у ствари борити с Јеховом Богом и Јагњетом, Исусом Христом. То је битка коју ’Асирац‘ не може добити. Библија каже: „Јагње ће их победити“, зато што је „Господар над господарима и Краљ над краљевима“ (Откривење 17:14; упореди с Матејем 25:40). Попут Асирца старог доба, скерлетна дивља звер ће ’отићи у уништење‘. Више је се нико неће плашити (Откривење 17:11).

24. (а) Шта су прави хришћани одлучни да чине да би се припремили за будућност? (б) Како Исаија гледа напред? (Види оквир на 155. страни.)

24 Прави хришћани могу без страха да се суоче с будућношћу ако задрже снажан однос с Јеховом и ако им првенствена ствар у животу буде вршење његове воље (Матеј 6:33). Онда не треба да се ’боје зла‘ (Псалам 23:4). Они очима вере виде како се Божја моћна рука диже, али не да их казни већ да их заштити од његових непријатеља. Својим ушима ће чути охрабрујуће речи: „Не бој се“ (Исаија 10:24).

[Фусноте]

a Погледај дело Insight on the Scriptures, 1. том, 203. страна.

b Због јасноће Исаија 10:28-32 се разматра пре Исаије 10:20-27.

c Разматрање стихова из Исаије 10:20-23 налази се у оквиру „Исаија гледа напред“, на 155. страни.

d Додатне информације о идентитету блуднице и скерлетне дивље звери налазе се у 34. и 35. поглављу књиге Откривење — близу је величанствени врхунац!, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на странама 155, 156]

ИСАИЈА ГЛЕДА НАПРЕД

Исаија 10:20-23

Десето поглавље Исаије првенствено се усредсређује на начин на који ће Јехова користити асирски поход да изврши пресуду над Израелом, и на Божје обећање да ће одбранити Јерусалим. Пошто се стихови од 20. до 23. налазе у средини овог пророчанства, може се сматрати да имају главно испуњење током тог истог раздобља. (Упореди са Исаијом 1:7-9.) Међутим, начин изражавања алудира на то да се ови стихови још специфичније примењују на каснија раздобља када ће Јерусалим такође морати да одговара за грехе својих становника.

Краљ Ахаз покушава да се осигура тако што се обраћа Асирији за помоћ. Пророк Исаија прориче да у неко будуће време преживели од Израеловог дома више никада неће кренути тако неразумним путем. Исаија 10:20 каже да ће се „ослањати на Јехову, на Свеца Израелова“. Међутим, 21. стих показује да ће само мало њих то учинити: „Остатак ће се обратити.“ То нас подсећа на Исаијиног сина Сеар-Јасува, који је знак у Израелу и чије име значи „само остатак ће се вратити“ (Исаија 7:3). Двадесет други стих десетог поглавља упозорава на предстојећу „погибао“ за коју је донета одлука. То уништење ће бити праведно, јер је то оправдана казна за бунтован народ. Као последица тога, од густо насељеног народа којег има као „песка морског“, вратиће се само остатак. Двадесет трећи стих упозорава да ће предстојеће уништење захватити целу земљу. Овога пута неће бити поштеђен ни Јерусалим.

Ови стихови добро описују шта се десило 607. пре н. е. када је Јехова искористио Вавилонско царство као свој „бич“. Цела земља, укључујући и Јерусалим, пала је пред освајачима. Јевреји су на 70 година одведени у ропство у Вавилон. Међутим, после тога неки су се вратили — иако је то био „сам остатак“ — да поново успоставе право обожавање у Јерусалиму.

Пророчанство из Исаије 10:20-23 имало је једно даљње испуњење у првом веку, као што се то види у Римљанима 9:27, 28. (Упореди са Исаијом 1:9; Римљанима 9:29.) Павле објашњава да се у духовном смислу ’остатак‘ Јевреја ’вратио‘ Јехови у првом веку н. е., будући да је мало верних Јевреја почело да следи Исуса Христа и да обожава Јехову „духом и истином“ (Јован 4:24). Касније су им се придружили пагани који су веровали, и тиме су формирали једну духовну нацију, ’Израел Божји‘ (Галатима 6:16). Том приликом су се испуниле речи из Исаије 10:20, (NW): ’Никада више‘ народ предан Јехови није се окренуо од њега и тражио подршку из људских извора.

[Слика на 147. страни]

Сенахериб мисли да се народи скупљају тако лако као што се јаја скупљају из гнезда