Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Нико од житеља неће рећи: болестан сам‘

’Нико од житеља неће рећи: болестан сам‘

Двадесет шесто поглавље

’Нико од житеља неће рећи: болестан сам‘

Исаија 33:1-24

1. Зашто су утешне речи из Исаије 33:24?

 „СВЕ стварство заједно уздише и у боли је заједно све до сада.“ Тако је рекао апостол Павле (Римљанима 8:22). Упркос напрецима на пољу медицине, болест и смрт и даље муче људски род. Колико је онда дивно обећање које представља врхунац овог дела Исаијиног пророчанства! Замисли време када ’нико од житеља неће рећи: болестан сам‘ (Исаија 33:24). Када и како ће се испунити ово обећање?

2, 3. (а) У ком смислу је израелски народ болестан? (б) Како Асирија служи као Божји „бич“ за дисциплиновање?

2 Исаија пише у време када је народ који је био у савезу с Богом, у духовном смислу болестан (Исаија 1:5, 6). Толико су се дубоко увалили у отпадништво и неморал да Јехова Бог мора строго да их дисциплинује. Асирија служи као Јеховин „бич“ за то дисциплиновање (Исаија 7:17; 10:5, 15). Најпре 740. године пре н. е. северно десетоплеменско краљевство Израела пада пред Асирцима (2. Краљевима 17:1-18; 18:9-11). Неколико година касније, асирски краљ Сенахериб врши свеопшти напад на јужно краљевство Јуде (2. Краљевима 18:13; Исаија 36:1). Док асирска рушилачка сила хара земљом, изгледа да је потпуно уништење Јуде неизбежно.

3 Али Асирија прелази постављене границе у дисциплиновању Божјег народа, јер жели да освоји свет и тако оствари своје похлепне амбиције (Исаија 10:7-11). Да ли ће Јехова дозволити да брутално малтретирање његовог народа прође некажњено? Да ли ће се народ излечити од своје духовне болести? У 33. поглављу Исаије читамо Јеховине одговоре на ова питања.

Пустошење пустошника

4, 5. (а) Који ће преокрет доживети Асирија? (б) Коју молитву Исаија упућује у корист Јеховиног народа?

4 Пророчанство почиње следећим речима: „Тешко теби који пустошиш, а тебе не пустошише! Који пљачкаш, а још ниси опљачкан! Кад престанеш пустошити, бићеш опустошен, кад престанеш пљачкати, бићеш опљачкан“ (Исаија 33:1). Исаија се директно обраћа пустошнику, то јест Асирији. На врхунцу своје моћи, тај агресивни народ изгледа непобедиво. Он ’пустоши, а да није опустошен‘, разара Јудине градове, па чак и пљачка благо из Јеховиног дома — и све то изгледа пролази некажњено! (2. Краљевима 18:14-16; 2. Летописа 28:21). Међутим, ситуација се сада преокреће. „Бићеш опустошен“, Исаија храбро објављује. Верним људима ово пророчанство стварно доноси утеху!

5 У то страшно време, лојални обожаваоци Јехове мораће да му се обрате за помоћ. Исаија се зато моли: „Јехова, смилуј се на нас! Ми се у те уздамо! Буди нам помоћ свако јутро, и спасење наше у невољи! Када глас твој јекне беже народи; расеју се народи кад се ти подижеш“ (Исаија 33:2, 3). Сходно томе, Исаија се моли да Јехова избави свој народ као што је то учинио много пута у прошлости (Псалам 44:4; 68:2). Тек што је Исаија упутио молитву, већ прориче Јеховин одговор на њу!

6. Шта ће се десити Асирији, и зашто је то сасвим прикладно?

6 „Жање се ваш [асирски] плен као скакавци што жању; скаче се на њ као скакавци што скачу“ (Исаија 33:4). Јуди су добро познате најезде инсеката који за собом остављају пустош. Међутим, овог пута ће Јудини непријатељи бити опустошени. Асирија ће претрпети понижавајући пораз, а њени војници ће бити присиљени да беже, остављајући за собом велики плен који ће покупити становници Јуде! Стварно је прикладно да Асирија, позната по окрутности, доживи такво пустошење (Исаија 37:36).

Савремени Асирац

7. (а) Ко се данас може упоредити с духовно болесним израелским народом? (б) Ко ће послужити као Јеховин „бич“ за уништење хришћанског света?

7 Како се Исаијино пророчанство односи на наше време? Духовно болестан израелски народ може се упоредити с неверним хришћанским светом. Баш као што је Јехова користио Асирију као „бич“ да казни Израел, тако ће користити један „бич“ да казни хришћански свет — као и остатак ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије (Исаија 10:5; Откривење 18:2-8). Тај „бич“ биће чланице Уједињених нација — организације која је у Откривењу приказана као седмоглава, десеторога, скерлетна дивља звер (Откривење 17:3, 15-17).

8. (а) Ко се данас може упоредити са Сенахерибом? (б) Кога ће савремени Сенахериб смело напасти, и с каквим исходом?

8 Када савремени Асирац почне да хара царством криве религије, изгледаће да је незаустављив. Имајући сличан став као Сенахериб, Сатана Ђаво ће се осмелити да удари — не само на отпадничке организације које заслужују казну већ и на праве хришћане. Уз остатак Јеховиних помазаних духовних синова, милиони људи који су изашли из Сатаниног света, што обухвата и Вавилон Велики, стају на страну Јеховиног Краљевства. Бесан што прави хришћани не желе да му искажу поштовање, „бог овог система ствари“, то јест Сатана, покренуће свеопшти напад на њих (2. Коринћанима 4:4; Језекиљ 38:10-16). Иако ће тај напад несумњиво бити страшан, Јеховин народ неће морати да се згрчи од страха (Исаија 10:24, 25). Бог им гарантује да ће им бити ’спасење у невољи‘. Он ће интервенисати тако што ће опустошити Сатану и његова мноштва (Језекиљ 38:18-23). Баш као и у древна времена, они који покушавају да опустоше Божји народ сами ће бити опустошени! (Упореди с Пословицама 13:22б.) Јеховино име ће бити посвећено, а преживели ће бити награђени зато што су тражили ’мудрост, разум и страх од Јехове‘. (Прочитај Исаију 33:5, 6.)

Упозорење безвернима

9. (а) Шта ће учинити Јудини „јунаци“ и „весници мира“? (б) Како ће Асирац реаговати на Јудино преузимање иницијативе за мир?

9 Међутим, каква ће бити судбина безверних људи у Јуди? Исаија приказује тмурну слику њихове предстојеће пропасти од стране Асирије. (Прочитај Исаију 33:7.) Јудини „јунаци“ вичу у страху пред продором Асирије. „Весници мира“, дипломате које су послате да преговарају о миру с ратоборним Асирцима, суочавају се са изругивањем и понижавањем. Горко ће плакати над својим неуспехом. (Упореди с Јеремијом 8:15.) Свирепи Асирац се неће сажалити над њима. (Прочитај Исаију 33:8, 9.) Немилосрдно ће погазити савезе које је склопио са становницима Јуде (2. Краљевима 18:14-16). Асирац ће ’презрети градове‘ Јудине, гледајући на њих с презиром и ниподаштавањем, без икаквог обазирања на људски живот. Ситуација ће бити тако тешка да ће сама земља туговати, да тако кажемо. Ливан, Сарон, Васан и Кармил ће исто тако туговати због пустошења.

10. (а) Како ће се „јунаци“ хришћанског света показати неспособнима? (б) Ко ће заштитити праве хришћане у време уништења хришћанског света?

10 Нема сумње да ће се и у блиској будућности развити слична ситуација, кад народи крену у напад на религију. Као и у Језекијино време, физички отпор тим деструктивним силама биће узалудан. „Јунаци“ хришћанског света — његови политичари, финансијери и други утицајни људи — неће моћи да му притекну у помоћ. Политички и финансијски ’савези‘, то јест споразуми, састављени тако да штите интересе хришћанског света биће прекршени (Исаија 28:15-18). Пропашће махнити покушаји да се дипломатским путем спречи уништење. Трговачка делатност ће стати, док ће поседи и инвестиције хришћанског света бити конфисковани или уништени. Сви који још увек осећају неку наклоност према хришћанском свету моћи ће само да стоје на безбедној удаљености и да жале због његове пропасти (Откривење 18:9-19). Да ли ће право хришћанство бити збрисано заједно с лажним? Неће, јер сам Јехова даје следећу гаранцију: „Сад ћу да устанем, вели Јехова, сада ћу се узвисити, сада ћу се издигнути“ (Исаија 33:10). На крају ће Јехова интервенисати у корист верних људи попут Језекије и зауставиће напредовање Асирца (Псалам 12:6).

11, 12. (а) Када и како се испуњавају речи из Исаије 33:11-14? (б) Какво упозорење за наше време представљају Јеховине речи?

11 Неверни не могу рачунати на такву заштиту. Јехова каже: „Затруднели сте сеном, родићете сламу; дах ваш то је огањ који ће вас прождрети. Народи ће бити пећи кречне, трње посечено, што у ватри гори. Који сте далеко, слушајте што учиних! а који сте близу, моју моћ познајте! Уплашени су у Сиону грешници, бездушнике дрхат спопада! Ко ће стати код огња који прождире? ко ће стати код вечног пламена?“ (Исаија 33:11-14). Ове речи се очигледно односе на време када ће се Јуда суочити с једним новим непријатељем, Вавилоном. После Језекијине смрти, Јуда се поново враћа злим путевима. За неколико деценија стање у Јуди се погоршало до те мере да цео народ мора претрпети огањ Божјег гнева (Поновљени закони 32:22).

12 Злобни планови и завере које кују непослушни појединци да би спречили извршење Божје пресуде, бескорисни су као и трње. У ствари, поносан, бунтовни дух народа покренуће догађаје који ће водити до уништења (Јеремија 52:3-11). Зли ће бити као ’горуће кречне пећи‘ — потпуно уништени! Док размишљају о предстојећој пропасти, бунтовни становници Јуде биће на смрт преплашени. Јеховине речи упућене неверној Јуди осликавају данашњу ситуацију припадника хришћанског света. Ако се не буду обазирали на Божје упозорење, очекује их страшна будућност.

’Ходити у правди‘

13. Које обећање имају они који ’у правди ходе‘, и како се то обистинило у Јеремијином случају?

13 Да би направио контраст, Јехова каже следеће: „Ко у правди ходи, ко по праву збори, који на добитак од насиља мрзи, ко отреса руке да не прими мита, ко уши затискује да за крв не чује и зажима очи своје да не види зла, — он ће наставати на високим местима, и тврди градови биће њему уточиште. Хлеб ће му се давати, вода му се неће премицати“ (Исаија 33:15, 16). Као што је то апостол Петар касније рекао, „зна Јехова како да људе одане Богу избави из кушње, а неправедне да сачува за дан суда да буду одрезани“ (2. Петрова 2:9). Јеремија је доживео такво избављење. За време вавилонске опсаде, народ је морао да ’једе хлеб на меру и у бризи‘ (Језекиљ 4:16). Неке жене су чак јеле рођену децу (Јеремијине тужбалице 2:20). Ипак, Јехова се постарао да Јеремија буде збринут.

14. Како хришћани данас могу ’ходити у правди‘?

14 Данашњи хришћани исто тако морају ’ходити у правди‘, свакодневно се држећи Јеховиних мерила (Псалам 15:1-5). Морају да ’говоре оно што је праведно‘ и да одбаце лажи и неистину (Пословице 3:32). Подвале и подмићивање су можда уобичајени у многим земљама, али то је одвратно онима који ’ходе у правди‘. Хришћани такође морају сачувати „поштену савест“ у пословним контактима, промишљено избегавајући сумњиве или непоштене планове (Јеврејима 13:18; 1. Тимотеју 6:9, 10). Онај ’ко уши затискује да за крв не чује и затвара очи своје да не види зла‘, биће избирљив у погледу музике и забаве (Псалам 119:37). У дан свог суда, Јехова ће заштитити и подржати своје обожаваоце који живе по таквим мерилима (Софонија 2:3).

Видеће свог краља

15. Које обећање ће подржавати верне Јевреје у изгнанству?

15 Исаија затим одушевљено даје летимичан поглед на будућност: „Очи твоје видеће краља у красоти његовој и гледаће земљу у свој ширини њеној. Срце твоје сећаће се страха: ’Где је тајник, где је ризничар? где је онај што прегледа куле?‘ Нећеш више смелог народа видети, народа тамнога говора, који се не схваћа, туђинског језика који се не разуме“ (Исаија 33:17-19). Обећање о будућем Месијанском Краљу и његовом Краљевству подржаваће верне Јевреје током дугих деценија изгнанства у Вавилону, иако су то Краљевство могли видети само издалека (Јеврејима 11:13). Када Месијанска владавина напокон постане стварност, вавилонска тиранија биће далека успомена. Они који буду преживели напад Асирца, срећно ће питати: „Где је тиранин, који нас је опорезивао, тужио и узимао данак?“ (Исаија 33:18Мофат).

16. Од када Божји народ ’види‘ Месијанског Краља, и с којим резултатом?

16 Премда Исаијине речи гарантују повратак из вавилонског ропства, неки јеврејски изгнаници ће морати да чекају на ускрсење да би уживали у потпуном испуњењу овог дела пророчанства. А Божје данашње слуге? Од 1914. године Јеховин народ ’види‘, то јест распознаје, Месијанског Краља, Исуса Христа, у свој његовој духовној лепоти (Псалам 45:3; 118:22-26). Као резултат тога, он је ослобођен тлачења и власти Сатаниног злог система. Под Сионом, седиштем Божјег Краљевства, налази истинску духовну сигурност.

17. (а) Која су обећања дата о Сиону? (б) Како се Јеховина обећања о Сиону испуњавају на Месијанском Краљевству и на његовим присталицама на земљи?

17 Исаија даље каже: „Погледај на Сион, на град светковина наших! Очи твоје видеће Јерусалим, стан покоја, шатор који се неће више преносити, ком’ се коље неће никада вадити, и коме се узице неће откинути. Ту је нама величанствени Бог наш, и он нам је река и вода широка, куд не иду бродови веслачки и велике не пролазе лађе“ (Исаија 33:20, 21). Исаија нас уверава да се Божје Месијанско Краљевство не може искоренити или уништити. Штавише, та заштита несумњиво обухвата и данашње верне присталице тог Краљевства на земљи. Иако су многи појединци изложени жестоким кушњама, поданици Божјег Краљевства су сигурни да никакав покушај да их униште као скупштину нипошто неће успети (Исаија 54:17). Јехова ће заштитити свој народ као што јарак или канал пун воде штити неки град. Сваки непријатељ који крене на њих — чак и тако моћан као „бродови веслачки“ или „лађе“ — биће уништен!

18. Коју одговорност Јехова прихвата?

18 Међутим, зашто су присталице Божјег Краљевства толико сигурне у Божју заштиту? Исаија објашњава то следећим речима: „Јехова [је] наш судија, Јехова нам законе даје, Јехова је наш краљ; он је који нас спасава“ (Исаија 33:22а). Јехова прихвата одговорност да штити и води свој народ, који признаје његов положај Врховног Суверена. Они се спремно подлажу његовој владавини посредством његовог Месијанског Краља, признајући да Јехова има право не само да доноси законе већ и да их спроводи. Међутим, пошто Јехова воли праведност и правду, та владавина, посредством његовог Сина, не представља бреме његовим обожаваоцима. Напротив, ’за њихово је добро‘ да се подложе његовом ауторитету (Исаија 48:17). Он никада неће напустити оне који су му лојални (Псалам 37:28NW).

19. Како Исаија описује неуспех непријатеља Јеховиног верног народа?

19 Исаија каже непријатељима Јеховиног верног народа следеће: „Тад се плен велики дели а и хроми грабе плен. Попустише ужа твоја; она више стезати не могу катарке нити једра разапети“ (Исаија 33:22б, 23). Сваки непријатељ који се приближи биће наспрам Јехове неуспешан и беспомоћан, као ратни брод коме су попустила ужа, коме се клима јарбол и који је без једара. Уништење Божјих непријатеља донеће толики плен да ће га чак и хроми грабити. Зато можемо бити сигурни да ће посредством Краља Исуса Христа, Јехова тријумфовати над својим непријатељима у предстојећој ’великој невољи‘ (Откривење 7:14).

Исцељење

20. Коју ће врсту исцељења Божји народ доживети, и када?

20 Овај део Исаијиног пророчанства завршава се једним дирљивим обећањем: „Нико од житеља не говори: Болестан сам! Народ Јерусалимски прима опрост од недела својих“ (Исаија 33:24). Исаија говори првенствено о духовној болести, јер је она повезана с гресима, то јест ’неделима‘. У првој примени ових речи, Јехова обећава да ће после ослобођења из вавилонског ропства народ бити излечен у духовном смислу (Исаија 35:5, 6; Јеремија 33:6; упореди с Псалмом 103:1-5). Пошто су им опроштени ранији греси, Јевреји који су се вратили поново ће успоставити чисто обожавање у Јерусалиму.

21. На које све начине данашњи обожаваоци Јехове доживљавају духовно исцељење?

21 Међутим, Исаијино пророчанство има и савремено испуњење. Јеховин данашњи народ такође доживљава духовно исцељење. Ослобођен је лажних учења као што је учење о бесмртности душе, Тројству и пакленој ватри. Добија морално вођство, које га ослобађа неморалних поступака и помаже му да доноси добре одлуке. И захваљујући откупној жртви Исуса Христа, тај народ стоји чист пред Богом и има чисту савест (Колошанима 1:13, 14; 1. Петрова 2:24; 1. Јованова 4:10). То духовно исцељење има и физичке користи. Примера ради, пошто не упражњавају неморалне сексуалне односе и не користе дуванске производе, хришћани су заштићени од полно преносивих болести и неких облика рака (1. Коринћанима 6:18; 2. Коринћанима 7:1).

22, 23. (а) Које ће величанствено испуњење у будућности имати Исаија 33:24? (б) Какву одлучност показују данашњи прави обожаваоци?

22 Сем тога, после Армагедона, у Божјем новом свету догодиће се веће испуњење речи из Исаије 33:24. Под владавином Месијанског Краљевства, људи ће заједно с духовним исцељењем доживети и изузетно физичко исцељење (Откривење 21:3, 4). Убрзо после уништења Сатаниног система ствари, чуда попут оних која је Исус чинио док је био на земљи несумњиво ће се дешавати широм света. Слепи ће прогледати, глуви ће чути, хроми ће ходати! (Исаија 35:5, 6). То ће свима који су преживели велику невољу омогућити да учествују у великом делу претварања земље у рај.

23 Касније, када почне ускрсење, они који су се вратили у живот несумњиво ће бити доброг здравља. Али док се вредност откупне жртве буде примењивала у све већој мери, физичке користи биће све веће, док човечанство не достигне савршенство. Тада ће праведници ’оживети‘ у пуном смислу те речи (Откривење 20:5, 6). У то време, и у духовном и у физичком смислу, ’нико од житеља неће рећи: болестан сам‘. Какво дивно обећање! Нека сви прави обожаваоци данас буду одлучни да се нађу међу онима који ће доживети испуњење ове наде!

[Питања за разматрање]

[Слика на 344. страни]

Исаија се с поуздањем моли Јехови

[Слике на 353. страни]

Захваљујући откупној жртви Јеховин народ стоји чист пред њим

[Слика на 354. страни]

У новом свету одиграће се велико физичко исцељење