Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обећање о кнезу мира

Обећање о кнезу мира

Десето поглавље

Обећање о кнезу мира

Исаија 8:19–9:7

1. Шта човечанство доживљава од Каиновог доба?

 ПРЕ око шест хиљада година родила се прва људска беба. Добила је име Каин, и њено рођење је било нешто посебно. Ни њени родитељи, ни анђели, па чак ни Створитељ никада пре тога нису видели људску бебу. Ова новорођена бебица је могла да улије наду осуђеном људском роду. Колико их је само разочарала када се као одрасла особа изметнула у убицу! (1. Јованова 3:12). Од тада је човечанство било сведок безбројних убистава. Људи, како су већ наклоњени ка злу, немају мира међу собом а ни с Богом (Постање 6:5; Исаија 48:22).

2, 3. Која је могућност отворена преко Исуса Христа, и шта морамо радити да бисмо добили те благослове?

2 Отприлике четири миленијума после рођења Каина, родила се још једна беба. Добила је име Исус, и њено рођење је такође било нешто посебно. Родила ју је једна девица, силом светог духа — што је било једино рођење такве врсте у историји. Кад се родила, мноштво радосних анђела певало је хвале Богу, говорећи: „Слава Богу на висинама, а на земљи мир међу људима који су по његовој вољи“ (Лука 2:13, 14). Исус не само да није био убица већ је отворио човечанству пут да постигне мир с Богом и да добије вечни живот (Јован 3:16; 1. Коринћанима 15:55).

3 Исаија је прорекао да ће се Исус назвати „Кнез мира“ (Исаија 9:6). Даће сопствени живот у корист човечанства, и тиме омогућити опроштење греха (Исаија 53:11). Данас се мир с Богом и опроштење греха могу постићи на основу вере у Исуса Христа. Али ти благослови се не постижу аутоматски (Колошанима 1:21-23). Они који их желе морају научити да слушају Јехову Бога (1. Петрова 3:11; упореди с Јеврејима 5:8, 9). У Исаијино време су Израел и Јуда чинили потпуно супротно.

Окретање ка демонима

4, 5. Какво је стање ствари у Исаијино време, и коме се неки окрећу?

4 Исаијини савременици се због непослушности налазе у жалосном моралном стању, у правој јами духовне таме. Чак ни јужно краљевство Јуде, подручје на коме се налази Божји храм, нема мира. Народу Јуде прети поход Асираца и чекају их тешка времена, а све то због неверства. Коме се обраћају за помоћ? Нажалост, многи се окрећу Сатани, а не Јехови. Они у ствари не призивају Сатану по имену. Уместо тога, као краљ Саул у прошлости, уплићу се у спиритизам, и траже решење својих проблема тако што покушавају да комуницирају с мртвима (1. Самуилова 28:1-20).

5 Неки се чак својски залажу за тај обичај. Исаија указује на то отпадништво кад каже: „И ако вам реку: Питајте оне који мртве зазивају и будућност проричу, који звижде и уздишу, — одговорите: Не треба ли народ Бога свог да пита? или зар мртве питати за живе?“ (Исаија 8:19). Спиритистички медији могу преварити људе ’звиждањем и уздисањем‘. Такве звучне ефекте, који се приписују духовима умрлих, може произвести живи медиј који говори из трбуха. Међутим, понекад су демони директно умешани и издају се за умрлу особу, што се очигледно десило када се Саул распитивао код врачаре у Ен-дору (1. Самуилова 28:8-19).

6. Зашто су посебно криви Израелци који су прибегли спиритизму?

6 Све се то дешава у Јуди упркос чињеници да је Јехова забранио бављење спиритизмом. Према Мојсијевом закону за то је следовала смртна казна (Левитска 19:31; 20:6, 27; Поновљени закони 18:9-12). Зашто народ који је Јеховина посебна својина чини тако тежак грех? Зато што су окренули леђа Јеховином Закону и савету и ’отврднули због преварне моћи греха‘ (Јеврејима 3:13). „Задригло је срце њихово као сало“, и отуђили су се од свог Бога (Псалам 119:70). a

7. Како данас многи опонашају Израелце из Исаијиног времена, и каква ће бити будућност таквих особа ако се не покају?

7 Вероватно мисле: ’Шта нам вреди Јеховин Закон кад нам прети напад Асираца?‘ Желе да се брзо и лако реше неприлике и нису спремни да чекају да Јехова испуни своју вољу. И у наше време многи игноришу Јеховин закон и обраћају се спиритистичким медијима, гледају у хороскопе и прибегавају другим облицима окултизма како би решили своје проблеме. Међутим, баш као и тада и данас је смешно што живи траже одговор од мртвих. Будућност свих који непокајнички чине такве ствари биће са „убицама и блудницима и идолопоклоницима и свим лажовима“. Они немају никакве будуће изгледе за живот (Откривење 21:8).

Божји „Закон и сведочанство“

8. Шта представља „Закон и сведочанство“ којем данас треба да се обратимо за вођство?

8 Јеховин закон који забрањује спиритизам, заједно с Јеховиним другим заповестима, није сакривен у Јуди. Сачуван је у писаном облику. Данас је његова комплетна Реч доступна у писаном облику. То је Библија, која обухвата не само збирку Божјих закона и одредаба већ и извештај о томе како је Бог поступао са својим народом. Библијски извештај о Јеховином начину поступања представља сведочанство, то јест потврду, која нас учи о Јеховиној личности и његовим особинама. Где Израелци треба да траже вођство уместо што се консултују с мртвима? Исаија одговара: ’У Закону и сведочанству!‘ (Исаија 8:20а). Да, они који траже право просветљење треба да се обрате Божјој писаној Речи.

9. Да ли непокајничким грешницима ишта вреди то што понекад цитирају из Библије?

9 Неки Израелци који се помало баве спиритизмом можда тврде да поштују писану Божју Реч. Али такве тврдње су само празне и лицемерне речи. Исаија каже: „Ако ли се тако не говори нема зоре народу“ (Исаија 8:20б). На какав се то говор Исаија овде осврће? Можда на то кад кажу: „Закон и сведочанство тражите!“ Можда неки отпаднички Израелци указују на Реч Божју, баш као што данас отпадници и други цитирају Писмо. Али то су само празне речи. Цитирање Писма неће водити ни до какве „зоре“, то јест до просветљења од Јехове, ако није пропраћено вршењем Јеховине воље и избегавањем нечистих навика. b

’Глад, али не глад хлеба‘

10. У ком смислу народ Јуде пати зато што је одбацио Јехову?

10 Непослушност Јехови доводи до мисаоне таме (Ефешанима 4:17, 18). У духовном смислу, народ Јуде је постао слеп, без разумевања (1. Коринћанима 2:14). Исаија описује њихово стање: „Гладан ће се и изнемогао потуцати он по земљи“ (Исаија 8:21а). Због неверства народа — нарочито за време владавине краља Ахаза — угрожен је опстанак Јуде као независног краљевства. Народ је окружен непријатељима. Асирска војска напада јудејске градове један за другим. Непријатељи пустоше плодну земљу, стварајући несташицу хране. Многи су ’гладни и изнемогли‘. Али још једна врста глади погађа земљу. Неколико деценија пре тога, Амос је пророковао: „Ево иду дани, Говори Јехова, Вечни, када ћу на земљу глад пустити, не глад хлеба и не ни жеђ воде, него глад и жеђ слушања речи Јеховине“ (Амос 8:11). Јуда сада доживљава агонију такве духовне глади!

11. Да ли ће Јуда научити лекцију из дисциплине којој је подвргнута?

11 Да ли ће Јуда научити своју лекцију и вратити се Јехови? Да ли ће се њен народ одвратити од спиритизма и идолопоклонства и вратити ’закону и сведочанству‘? Јехова предвиђа њихову реакцију: „Када огладни љут ће тада бити, и проклињаће краља и Бога свога“ (Исаија 8:21б). Да, многи ће кривити свог људског краља који их је довео у ту ситуацију. Неки ће чак бесмислено кривити Јехову за своје невоље! (Упореди с Јеремијом 44:15-18.) Данас многи реагују на сличан начин јер криве Бога за трагедије које узрокује људска злоба.

12. (а) До чега је довело то што се Јуда одвратила од Бога? (б) Која се важна питања појављују?

12 Да ли ће проклињање Бога донети мир становницима Јуде? Неће. Исаија прориче: „Дигнуће очи горе па ће гледати на земљу, и гле, ту ће само бити невоља и мрак и тешка мука и у густу биће одгурнут таму“ (Исаија 8:22). Кад подижу очи према небу да криве Бога они опет гледају на земљу, на своју безнадежну ситуацију. То што су се одвратили од Бога водило је до пропасти (Пословице 19:3). Али шта је са обећањима која је Бог дао Аврахаму, Исаку и Јакову? (Постање 22:15-18; 28:14, 15). Да ли ће их Јехова порећи? Да ли ће Асирци или нека друга војна сила прекинути краљевску лозу обећану Јуди и Давиду? (Постање 49:8-10; 2. Самуилова 7:11-16). Да ли ће Израелци бити вечито осуђени на таму?

Земља ’покривена срамотом‘

13. Шта је ’Галилеја паганска‘, и како је ’покривена срамотом‘?

13 Исаија сада алудира на један од најгорих катаклизмичких догађаја који су задесили Аврахамове потомке: „Неће увек мрак владати у земљи у којој сада је невоља. Ако су прошла времена срамотом покрила земљу Завулонову и земљу Нефталимову, будуће ће време славом обавити земљу до мора преко Јордана, Галилеју паганску“ (Исаија 9:1). Галилеја је једно подручје у северном краљевству Израела. У Исаијином пророчанству она обухвата „земљу Завулонову и земљу Нефталимову“ и „земљу до мора“, што је био један древни пут од Галилејског до Средоземног мора. У Исаијино време то подручје се звало ’Галилеја паганска‘, вероватно зато што су многе од тих градова насељавали неизраелци. c Како је та земља ’покривена срамотом‘? Пагански Асирци је освајају, терају Израелце у изгнанство, и насељавају цело то подручје паганима, који нису Аврахамови потомци. Тако десетоплеменско северно краљевство као један посебан народ нестаје из историје! (2. Краљевима 17:5, 6, 18, 23, 24).

14. У ком смислу ће Јудин „мрак“ бити мањи од мрака у коме се нашло десетоплеменско краљевство?

14 Јуда је такође под притиском Асираца. Да ли ће утонути у трајни „мрак“ као што је то било с десетоплеменским краљевством кога су представљали Завулон и Нефталим? Неће. У неко ’будуће време‘ Јехова ће донети благослове подручју јужног краљевства Јуде, па чак и земљи којом је раније владало северно краљевство. Како?

15, 16. (а) У које ће се ’будуће време‘ променити ситуација ’Завулонове и Нефталимове‘ земље? (б) Како је славом обавијена земља која је била покривена срамотом?

15 Апостол Матеј одговара на то питање у свом надахнутом извештају о Исусовој земаљској служби. Описујући прве дане те службе, Матеј каже: „Кад остави Назарет, [Исус] дође и настани се у Капернауму поред мора у Завулоновој и Нефталимовој области, да се испуни што беше речено преко пророка Исаије, који рече: ’Земљо Завулонова и земљо Нефталимова, дуж пута према мору, с друге стране Јордана, Галилејо нација! Народ који седи у тами виде велико светло, и онима који седе у пределу смртне сене засја светло‘“ (Матеј 4:13-16).

16 Да, ’будуће време‘ које је прорекао Исаија јесте време Христове службе на земљи. Исус је већи део свог земаљског живота провео у Галилеји. Ту је кренуо са службом и почео да објављује: ’Приближило се небеско краљевство‘ (Матеј 4:17). Ту је одржао чувену Проповед на гори, изабрао своје апостоле, извршио прво чудо и после ускрсења појавио се групи од око 500 следбеника (Матеј 5:1–7:27; 28:16-20; Марко 3:13, 14; Јован 2:8-11; 1. Коринћанима 15:6). Тако је Исус испунио Исаијино пророчанство, јер је славом обавио „земљу Завулонову и земљу Нефталимову“. Наравно, Исус није ограничио своју службу само на галилејски народ. Проповедајући добру вест широм те земље, Исус је ’славом обавио‘ цео израелски народ, укључујући и Јуду.

Велико светло“

17. Како „велико светло“ сија у Галилеји?

17 Међутим, зашто Матеј спомиње „велико светло“ у Галилеји? И то је био цитат из Исаијиног пророчанства. Исаија је написао: „Народ који је у тами ходио види светлост велику; онима који у земљи сенке смрти сеђаху засветли светлост“ (Исаија 9:2). До првог века н. е., светло истине су заклањале паганске лажи. Јеврејске религиозне вође су закомпликовале проблем тиме што су се држали својих религиозних традиција којима су „обезвредили Божју реч“ (Матеј 15:6). Понизни људи су били угњетавани и збуњени јер су следили „слепе вође“ (Матеј 23:2-4, 16). Када се појавио Исус као Месија, очи многих понизних људи су се на величанствен начин отвориле (Јован 1:9, 12). Исусово дело док је био на земљи и благослови који проистичу из његове жртве, у Исаијином пророчанству сасвим прикладно су описани као „велико светло“ (Јован 8:12).

18, 19. Који су разлог за велику радост имали они који су реаговали на светло?

18 Они који су реаговали на то светло имали су много разлога за радост. Исаија је даље рекао: „Ти свој народ умножаваш и велику му радост дајеш, и он се пред тобом радује, као што се о жетви радује, као што се весело кличе кад се дели плен“ (Исаија 9:3). Пошто су Исус и његови следбеници проповедали, људи искрена срца су прилазили показујући жељу да обожавају Јехову духом и истином (Јован 4:24). За мање од четири године, много људи је прихватило хришћанство. Три хиљаде се крстило на Пентекост 33. н. е. Убрзо после тога „број људи достиже око пет хиљада“ (Дела апостолска 2:41; 4:4). Док су ученици ревно одражавали то светло, „број ученика у Јерусалиму веома се повећао; и многи свештеници постадоше послушни вери“ (Дела апостолска 6:7).

19 Попут оних који се радују обилној жетви или попут оних који су одушевљени поделом драгоценог плена после велике војне победе, Исусови ученици су се радовали порасту (Дела апостолска 2:46, 47). Јехова је с временом учинио да светло сија међу народима (Дела апостолска 14:27). Тако су се људи свих раса радовали што им је отворен пут да се приближе Јехови (Дела апостолска 13:48).

„Као у дан Мадијански“

20. (а) На које су све начине Мадијанци доказали да су Израелови непријатељи, и како је Јехова уклонио претњу коју су они представљали? (б) Како ће у будућем ’дану Мадијанском‘ Исус уклонити претњу коју представљају непријатељи Божјег народа?

20 Резултати Месијине активности су трајни, као што видимо из Исаијиних следећих речи: „Ти ломиш јарам под којим му тешко беше, и штап којим га по леђима бијаху и палицу мучитеља његовог; ломиш их као у дан Мадијански“ (Исаија 9:4). Вековима пре Исусових дана, Мадијанци су сковали заверу с Моавцима да намаме Израел у грех (Бројеви 25:1-9, 14-18; 31:15, 16). Касније су Мадијанци седам година терорисали Израелце тако што су упадали у села и на газдинства и пљачкали их (Судије 6:1-6). Али онда је Јехова, преко свог слуге Гедеона, разбио мадијанску војску. После тог ’дана мадијанског‘, нема никаквог доказа да је Јеховин народ икада више патио од руку Мадијанаца (Судије 6:7-16; 8:28). У блиској будућности, Исус Христ, већи Гедеон, задаће смртоносан ударац савременим непријатељима Јеховиног народа (Откривење 17:14; 19:11-21). Затим ће се, „као у дан Мадијански“, остварити потпуна и трајна победа, али не људским јунаштвом већ Јеховином силом (Судије 7:2-22). Божји народ више никада неће патити под тлачитељским јармом!

21. На шта указује Исаијино пророчанство што се тиче будућности рата?

21 Испољавање Божје силе није величање рата. Ускрснули Исус је Кнез мира, и тиме што ће уништити своје непријатеље он ће увести трајни мир. Исаија сада говори да ће војна опрема бити тотално уништена ватром: „Јер ће сва обућа што се у боју носи и сва ратничка одећа крвљу попрскана пламену се предати“ (Исаија 9:5). Више нико никада неће страховати од бата обуће војника који марширају. Више се неће видети крвава одећа окорелих ратника. Рата више неће бити! (Псалам 46:10).

’Дивни саветник‘

22. Које вишеструко пророчанско име је Исус добио у Исаијиној књизи?

22 У време свог чудесног рођења, онај који се родио да би био Месија добио је име Исус, што значи „Јехова је спасење“. Али он има и друга имена, пророчанска имена која истичу његову главну улогу и узвишени положај. Једно од тих имена било је Емануил, што значи „С нама је Бог“ (Исаија 7:14, фуснота у NW с референцама). Исаија сада описује још једно пророчанско име: „Јер се роди дете, син се нама даде, и власт ће да буде на рамену његовом; назваће се: Дивни Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мира“ (Исаија 9:6). Размотри богато значење овог вишеструког пророчанског имена.

23, 24. (а) У ком смислу је Исус ’Дивни саветник‘? (б) Како данашњи хришћански саветници могу следити Исусов пример?

23 Саветник је особа која даје савете, то јест препоруке. Када је био на земљи Исус Христ је дао дивне савете. У Библији читамо да је ’народ био задивљен његовим начином поучавања‘ (Матеј 7:28). Он је мудар и саосећајан Саветник, неко ко изванредно разуме људску природу. Његови савети нису ограничени на укоре или грдње. Чешће су у облику поуке и љубазних препорука. Исусови савети су дивни зато што су увек мудри, савршени и непогрешиви. Слеђење тих савета води до вечног живота (Јован 6:68).

24 Исусови савети нису једноставно производ његовог бриљантног ума. Уместо тога, он каже: „Оно што научавам није моје, него је од онога који ме је послао“ (Јован 7:16). Као што је то било и код Соломона, Извор Исусове мудрости је Јехова Бог (1. Краљевима 3:7-14; Матеј 12:42). Исусов пример треба да подстакне учитеље и саветнике у хришћанској скупштини да своју поуку увек заснивају на Божјој Речи (Пословице 21:30).

„Бог силни“ и „Отац вечни“

25. Шта нам име „Бог силни“ говори о небеском Исусу?

25 Исус је такође „Бог силни“ и „Отац вечни“. То не значи да он присваја ауторитет и положај Јехове, који је ’Бог, наш Отац‘ (2. Коринћанима 1:2). Исус „није размишљао о отимању, наиме, да треба да буде једнак Богу“ (Филипљанима 2:6). Он је назван Бог Силни, односно Моћни, а не Бог Свемоћни. Исус никада није размишљао о себи као о Свемоћном Богу, јер је говорио о свом Оцу као о „једином истинитом Богу“, то јест, као о једином Богу кога треба обожавати (Јован 17:3; Откривење 4:11). У Писму реч „бог“ може да значи „моћна особа“ или „јака особа“ (Излазак 12:12; Псалам 8:5NW; 2. Коринћанима 4:4). Пре него што је Исус дошао на земљу био је „бог“, то јест био је „у Божјем обличју“. После ускрсења, вратио се на још већи положај на небесима (Јован 1:1; Филипљанима 2:6-11). Надаље, ознака „бог“ носи још нека значења. Судије у Израелу су назване ’боговима‘ — једном их је сам Исус тако назвао (Псалам 82:6; Јован 10:35). Исус је Јеховин наименовани Судија, „одређен да суди живима и мртвима“ (2. Тимотеју 4:1; Јован 5:30). Несумњиво, сасвим прикладно је назван Бог силни.

26. Зашто се Исус назива „Отац вечни“?

26 Титула „Отац вечни“ указује на моћ и власт месијанског Краља да човечанству пружи изглед за вечни живот на земљи (Јован 11:25, 26). Наслеђе од нашег прародитеља Адама била је смрт. Исус, последњи Адам, „постао је животодајни дух“ (1. Коринћанима 15:22, 45; Римљанима 5:12, 18). Као што ће Исус, Отац вечни, живети заувек, тако ће и послушно човечанство вечно уживати у добробитима које произлазе из његовог очинства (Римљанима 6:9).

„Кнез мира“

27, 28. Које дивне користи имају поданици ’Кнеза мира‘ сада, а имаће их и у будућности?

27 Сем вечног живота, човеку такође треба мир, како с Богом тако и с другим људима. Чак и данас, они који су се подложили владавини ’Кнеза мира‘, ’од мачева својих сковали су раонике и српове од копаља својих‘ (Исаија 2:2-4). Они не гаје мржњу због политичких, територијалних, расних или економских неслагања. Они су уједињени у обожавању јединог истинитог Бога Јехове, и раде на томе да одржавају мирољубиве односе с ближњима, и унутар скупштине и изван ње (Галатима 6:10; Ефешанима 4:2, 3; 2. Тимотеју 2:24).

28 У од Бога одређено време, Христ ће на земљи успоставити мир који ће бити глобалан, чврсто утемељен, трајан (Дела апостолска 1:7). „Повећаће краљевство, даће мир бескрајан престолу Давида и краљевству његовом; правом ће га учврстити, правдом ће га подизати од сад и довека“ (Исаија 9:7а). Владајући као Кнез мира, Исус неће прибегавати тиранији. Његови поданици неће бити лишени слободне воље нити ће бити силом потчињени. Уместо тога, све што уради, урадиће ’с правом и правдом‘. Каква окрепљујућа промена!

29. Шта треба да радимо ако желимо да уживамо у благословима вечног мира?

29 С обзиром на дивна значења Исусовог пророчанског имена, Исаијин закључак овог дела пророчанства је стварно узбудљив. Он пише: „Ето то ће учинити ревност Јехове над војскама“ (Исаија 9:7б). Да, Јехова ревно делује. Он ништа не ради с пола срца. Можемо бити сигурни да шта год обећа, то ће у потпуности и урадити. Дакле, ако неко чезне за вечним миром, нека служи Јехови целим срцем. Попут Јехове Бога и Исуса, Кнеза мира, нека све Божје слуге буду ’ревни за врсна дела‘ (Титу 2:14).

[Фусноте]

a Многи сматрају да је 119. Псалам написао Језекија пре него што је постао краљ. Ако је то тачно, онда је вероватно писан док је Исаија пророковао.

b Можда се израз ’тако говоре‘ у Исаији 8:20 односи на спиритизам, цитиран у Исаији 8:19. Ако је то тачно, онда Исаија каже да ће они који унапређују спиритизам у Јуди и даље подстицати друге да се обраћају спиритистичким медијима и зато неће добити просветљење од Јехове.

c Неки претпостављају да је 20 градова у Галилеји које је краљ Соломон понудио тирском краљу Хираму вероватно било настањено неизраелцима (1. Краљевима 9:10-13).

[Питања за разматрање]

[Мапа/Слика на 122. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Хоразин

Витсаида

Капернаум

Генезаретска равница

Галилејско море

Магадан

Тиберијада

Јордан

ГАДАРА

Гадара

[Слике на 119. страни]

Оба рођења и Каиново и Исусово била су нешто посебно. Само је Исусово рођење имало срећан исход

[Слика на 121. страни]

Биће много гора глад него што је глад за хлебом и жеђ за водом

[Слика на 127. страни]

Исус је био светло у тој земљи