Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обновљен Рај!

Обновљен Рај!

Двадесет осмо поглавље

Обновљен Рај!

Исаија 35:1-10

1. Зашто многе религије пружају наду у живот у неком рају?

 „ЧЕЖЊА за рајем је једна од силних чежњи које обузимају људска бића. То је можда најјача и најинтензивнија чежња. Извесна жудња за рајем је очигледна у свим областима религиозног живота.“ Тако каже The Encyclopedia of Religion. Таква чежња је нешто сасвим природно, јер нам Библија каже да је људски живот почео у Рају — једном предивном врту у коме није било болести ни смрти (Постање 2:8-15). Онда није чудо што многе светске религије пружају наду у будући живот у рају ове или оне врсте.

2. Где можемо наћи истинску наду у будући Рај?

2 У многим деловима Библије можемо читати о истинској наду у будући Рај (Исаија 51:3). Примера ради, део Исаијиног пророчанства записаног у 35. поглављу описује претварање пустињских области у вртове и плодна поља. Слепи опет виде, неми говоре, а глуви чују. У том обећаном Рају нема жалости ни уздаха, што значи да више нема чак ни смрти. Какво дивно обећање! Како треба да разумемо ове речи? Да ли и нама данас пружају неку наду? Разматрањем овог поглавља Исаије добићемо одговоре на ова питања.

Пуста земља се радује

3. Какав ће преображај доживети земља према Исаијином пророчанству?

3 Исаијино надахнуто пророчанство о обновљеном Рају почиње следећим речима: „Радоваће се пустиња и земља суха, веселиће се пустош и цветаће ко ружа. Цвећем ће се покрити, заиграће од радости с песмама весеља, с победним покличима. Даће јој се слава Ливанска, лепота Кармилска и Саронска. Видеће они славу Јеховину, величанство Бога нашега“ (Исаија 35:1, 2).

4. Када и како домовина Јевреја личи на пустош?

4 Исаија пише ове речи око 732. године пре н. е. Око 125 година касније Вавилонци уништавају Јерусалим, а народ Јуде је изгнан. Домовина им остаје ненастањена, пуста (2. Краљевима 25:8-11, 21-26). На овај начин се обистињује Јеховино упозорење да ће народ Израела бити изгнан ако се покаже неверним (Поновљени закони 28:15, 36, 37; 1. Краљевима 9:6-8). Док је јеврејски народ заробљен у страној земљи, њихова иначе добро наводњена поља и воћњаци се не обрађују 70 година и постају као пустош (Исаија 64:10; Јеремија 4:23-27; 9:10-12).

5. (а) Како је земља враћена у рајско стање? (б) У ком смислу народ ’види славу Јеховину‘?

5 Међутим, Исаијино пророчанство каже да земља неће заувек бити опустошена. Биће обновљена у прави правцати рај. Даће јој се „слава Ливанска“ и „лепота Кармилска и Саронска“. a Како? По повратку из изгнанства, Јевреји поново обрађују и наводњавају своја поља, и земља обилно рађа као некада. Заслуга за то припада само Јехови. Његовом вољом и уз његову подршку и благослове Јевреји уживају у тим рајским условима. Народ види „славу Јеховину, величанство [свог] Бога“ кад признаје Јеховину руку у задивљујућем преображају земље.

6. Које се важно испуњење Исаијиних речи одиграва?

6 Међутим, у обновљеној израелској земљи одиграва се још важније испуњење Исаијиних речи. У духовном смислу Израел је већ годинама био сасушен, налик пустињи. Док су изгнаници били у Вавилону, чисто обожавање је било врло ограничено. Није било храма ни олтара, а ни организованог свештенства. Свакодневно приношење жртава је било укинуто. Али Исаија сада прориче један преокрет. Под вођством таквих људи као што су Зоровавељ, Јездра и Немија, представници свих 12 израелских племена враћају се у Јерусалим, поново граде храм и слободно обожавају Јехову (Јездра 2:1, 2). То је стварно духовни рај!

Озарени духом

7, 8. Зашто јеврејским изгнаницима треба позитиван став, и како Исаијине речи пружају охрабрење?

7 Речи из 35. поглавља Исаије одишу радошћу. Пророк објављује светлу будућност покајничком народу. Он стварно говори с убеђењем и оптимизмом. Два века касније, на самом прагу обнове, изгнаним Јеврејима треба то исто убеђење и оптимизам. Јехова их преко Исаије пророчански подстиче: „Укрепите руке клонуле, изнемогла учврстите колена: реците онима којима се срце замутило: Охрабрите се, не плашите се, ево Бога вашег, доћи ће освета, одмазда Божја. Сам ће он да дође и спасиће вас“ (Исаија 35:3, 4).

8 После дугогодишњег изгнанства време је за акцију. Персијски краљ Кир, средство Јеховине освете против Вавилона, објављује да у Јерусалиму треба да се обнови обожавање Јехове (2. Летописа 36:22, 23). Хиљаде јеврејских породица треба да се организују да би предузеле опасно путовање из Вавилона у Јерусалим. Кад тамо буду стигли, мораће да подигну адекватна места за становање и да се припреме за огроман задатак поновне изградње храма и града. Неким Јеврејима у Вавилону све ово изгледа застрашујуће. Али, није време да се буде слаб или уплашен. Јевреји треба да јачају једни друге и да имају поуздање у Јехову. Он их уверава да ће бити спасени.

9. Које величанствено обећање имају Јевреји који се враћају?

9 Они који буду ослобођени из вавилонског заробљеништва имаће добар разлог да се радују, јер их по повратку у Јерусалим очекује величанствена будућност. Исаија прориче: „Тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати“ (Исаија 35:5, 6).

10, 11. Зашто Исаијине речи морају имати духовно значење за Јевреје који се враћају, и на шта се односе?

10 Јехова очигледно има на уму духовно стање свог народа. Казнио га је са 70 година изгнанства због отпадништва. Међутим, иако је применио то дисциплиновање, Јехова није учинио да његов народ буде слеп, глув, хром и нем. Дакле, обнова израелског народа не изискује лечење телесних недостатака. Јехова враћа оно што је изгубљено, наиме, духовно здравље.

11 Покајнички Јевреји су се излечили у том смислу што су им се повратила духовна чула — духовна визија и способност да чују, послушају и говоре Јеховину реч. Постали су свесни потребе да остану близу Јехове. Својим добрим понашањем ’кличу‘ радосно хвалећи свог Бога. Они који су некада били ’хроми‘ постали су ревни и одлучни у обожавању Јехове. Симболично говорећи, ’скакаће као јелени‘.

Јехова крепи свој народ

12. До које мере ће Јехова благословити земљу водом?

12 Тешко је замислити рај без воде. У првобитном Рају у Едену било је воде у изобиљу (Постање 2:10-14). Земља коју је Израел добио такође је била ’земља потока, извора и језера‘ (Поновљени закони 8:7). Сходно томе, Исаија даје следеће окрепљујуће обећање: „Јер ће проврети воде по пустињи и потоци по беспућу; светлосна варка постаће језеро, земља сасушена извор воде; и у стану где су лежали шакали рашће трска и сита“ (Исаија 35:6б, 7). Када Израелци поново почну да воде бригу о земљи, пуста подручја којима су некада лутали шакали биће прекривена зеленим, раскошним растињем. Сува и прашњава земља биће претворена у „мочварна места“ где расту папирус и друге водене трске (Јов 8:11NW).

13. Које обиље духовне воде ће бити на располагању обновљеном народу?

13 Међутим, оно што је најважније јесте духовна вода истине, коју ће у обиљу имати Јевреји који се врате у домовину. Јехова ће обезбедити спознање, охрабрење и утеху преко своје Речи. Сем тога, верне старешине и кнезови биће „као потоци живе воде у пресухој земљи“ (Исаија 32:1, 2). Они који унапређују чисто обожавање, као што су Јездра, Агеј, Исус, Немија, Захарија, Зоровавељ, заиста ће бити живи доказ испуњења Исаијиног пророчанства (Јездра 5:1, 2; 7:6, 10; Немија 12:47).

„Свети пут“

14. Опиши путовање од Вавилона до Јерусалима.

14 Међутим, пре него што изгнани Јевреји почну да уживају у тим дословним и духовним рајским условима, мораће да предузму дуго и опасно путовање из Вавилона у Јерусалим. Ако би ишли најкраћим путем то би значило да треба да пређу око 800 километара кроз неплодно и негостољубиво подручје. Ако би ишли лакшим путем, онда би требало да пређу око 1 600 километара. Оба пута би подразумевала вишемесечно излагање временским неприликама и опасностима од сусрета и с дивљим зверима и са зверски настројеним људима. Па ипак, они који верују Исаијином пророчанству нису претерано забринути. Зашто?

15, 16. (а) Какву заштиту Јехова пружа верним Јеврејима док се враћају у домовину? (б) У ком још смислу Јехова обезбеђује Јеврејима сигуран пут?

15 Јехова преко Исаије обећава следеће: „Пробијен ће бити пут и стаза која ће се свети пут назвати; неће нико нечист њоме ићи; биће само за њих; ко њом иде неће застранити, ма и био луд. Неће на њој бити лава, неће љута звер њом ићи, [„они који су поново купљени ходиће њом“, NW] (Исаија 35:8, 9). Јехова враћа свој народ! Он их је ’поново купио‘, и гарантује им заштиту при повратку кући. Да ли постоји неки дословно прокрчен, узвишен и ограђен пут од Вавилона до Јерусалима? Не, али заштита коју Јехова пружа свом народу на том путу тако је сигурна као да иду таквим путем. (Упореди с Псалмом 91:1-16.)

16 Јевреји су заштићени и од духовних опасности. Тај симболични пут је „свети пут“. Они који не поштују свете ствари или су духовно нечисти, не испуњавају услове да би ишли тим путем. Нису пожељни у обновљеној земљи. Они које Бог признаје имају исправне мотиве. Не враћају се у Јуду и Јерусалим у духу националног поноса или из личних интереса. Духовно настројени Јевреји схватају да је главни разлог њиховог повратка поновно успостављање чистог обожавања Јехове у тој земљи (Јездра 1:1-3).

Јеховин народ се радује

17. Како је Исаијино пророчанство тешило верне Јевреје током дугогодишњег изгнанства?

17 Тридесет пето поглавље Исаијиног пророчанства завршава се у веселом духу: „Избављени Јеховини вратиће се и у Сион ће с песмама победнима доћи, и вечна ће им радост главе крунисати, примакнуће се радост и весеље и бежаће туга и јадиковање“ (Исаија 35:10). Заробљени Јевреји који су у овом пророчанству тражили утеху и наду током изгнанства, можда су се питали како ће се испунити многи детаљи тог пророчанства. Вероватно нису разумели многе његове аспекте. Ипак, било је кристално јасно да ће се ’вратити и доћи у Сион‘.

18. У ком смислу су туга и јадиковање у Вавилону замењени весељем и радошћу у обновљеној земљи?

18 Тако је 537. године пре н. е. око 50 000 мушкараца (укључујући и преко 7 000 робова), заједно са женама и децом, кренуло на четворомесечно путовање за Јерусалим, с потпуним поуздањем у Јехову (Јездра 2:64-66). Само неколико месеци касније, Јеховин олтар је поново саграђен, чиме је постављен темељ за потпуну реконструкцију храма. Испунило се Исаијино пророчанство старо 200 година. Тугу и јадиковање тог народа у Вавилону замењују весеље и радовање у обновљеној земљи. Јехова је испунио своје обећање. Обновљен је рај — и дословни и духовни!

Рођење нове нације

19. Зашто се мора рећи да Исаијино пророчанство има само делимично испуњење у шестом веку пре н. е.?

19 Наравно, испуњење 35. поглавља Исаије у шестом веку пре н. е. има своје границе. Рајски услови у којима уживају Јевреји који су се вратили неће потрајати. С временом лажна религиозна учења и национализам загађују чисто обожавање. Јевреји у духовном смислу поново доживљавају тугу и јадиковање. Јехова их на крају одбацује и више нису његов народ (Матеј 21:43). Зато што су поново постали непослушни, њихова радост није трајна. Све то указује на још једно веће испуњење 35. поглавља Исаије.

20. Који нови Израел је настао у првом веку н. е.?

20 У време које је Јехова одредио, настао је један други Израел, то јест духовни (Галатима 6:16). За време своје земаљске службе Исус је припремио терен за рођење овог новог Израела. Обновио је чисто обожавање, и с његовим учењима, воде истине поново су потекле. Лечио је и физички и духовно оболеле. Земљом се разлегао поклич радости док се проповедала добра вест о Божјем Краљевству. Седам недеља после своје смрти и ускрсења, прослављени Исус је основао хришћанску скупштину, духовни Израел сачињен од Јевреја и других који су откупљени Исусовом проливеном крвљу, који су рођени као Божји духовни синови и Исусова браћа, и помазани светим духом (Дела апостолска 2:1-4; Римљанима 8:16, 17; 1. Петрова 1:18, 19).

21. Који се догађаји у хришћанској скупштини првог века могу сматрати испуњењем извесних одлика Исаијиног пророчанства?

21 Када је писао члановима духовног Израела, апостол Павле је указао на речи из Исаије 35:3 рекавши: „Исправите клонуле руке и ослабљена колена“ (Јеврејима 12:12). Отуда је очигледно да су се у првом веку н. е. још једном испуниле речи из 35. поглавља Исаије. Исус и његови ученици су дословно чудом слепима вратили вид, а глувима слух. ’Хромима‘ су омогућили да ходају, а немима да поново говоре (Матеј 9:32; 11:5; Лука 10:9). Што је још важније, искрени људи су побегли из криве религије и нашли радост у духовном рају унутар хришћанске скупштине (Исаија 52:11; 2. Коринћанима 6:17). Као што је то било и с Јеврејима који су се вратили из Вавилона, ти бегунци су утврдили да је позитиван и одважан дух преко потребан (Римљанима 12:11).

22. Како су у савремено доба искрени хришћани који су тражили истину доспели у вавилонско заробљеништво?

22 Како је данас? Да ли Исаијино пророчанство има још једно, потпуније испуњење које обухвата данашњу хришћанску скупштину? Има. После смрти апостола̂, број правих помазаних хришћана је прилично опао, а лажни хришћани, то јест „кукољ“, почели су да бујају на светској сцени (Матеј 13:36-43; Дела апостолска 20:30; 2. Петрова 2:1-3). Чак и када су током 19. века искрени појединци почели да се одвајају од хришћанског света и да траже чисто обожавање, њихово разумевање је и даље било умрљано небиблијским учењима. Године 1914. Исус је устоличен за Месијанског Краља, али убрзо после тога ситуација је била прилично црна за оне који су искрено тражили истину. У испуњењу пророчанства, народи су ’водили рат с њима и победили их‘, а покушаји ових искрених хришћана да проповедају добру вест били су угушени. У ствари, доспели су у вавилонско заробљеништво (Откривење 11:7, 8).

23, 24. На који начин се Исаијине речи испуњавају међу Божјим народом од 1919?

23 Међутим, 1919. године ситуација се променила. Јехова је извео свој народ из заробљеништва. Почели су да одбацују лажна учења која су раније искварила њихово обожавање. Зато су доживели исцељење. Доспели су у духовни рај који се чак и данас шири читавом планетом. Они који су у духовном смислу слепи уче да гледају, а глуви да чују — јер строго пазе на деловање Божјег светог духа, увек свесни чињенице да је неопходно да остану близу Јехове (1. Солуњанима 5:6; 2. Тимотеју 4:5). Пошто више нису неми, прави хришћани горљиво ’кличу‘ објављујући библијске истине другима (Римљанима 1:15). Они који су били духовно слаби, то јест ’хроми‘, сада су ревни и радосни. Симболично говорећи, они могу да ’скачу као јелени‘.

24 Ти обновљени хришћани иду ’светим путем‘. Тај „пут“, који води из Вавилона Великог у духовни рај, отворен је за све духовно чисте обожаваоце (1. Петрова 1:13-16). Они могу рачунати на Јехову да ће их заштитити и могу бити сигурни да Сатана неће успети у необузданим нападима у циљу уништења правог обожавања (1. Петрова 5:8). Непослушним људима и свима који се понашају као грабљиве звери, неће бити дозвољено да искваре оне који се налазе на Божјем путу светости (1. Коринћанима 5:11). У тој заштићеној средини, они које је Јехова поново купио — помазаници и „друге овце“ — налазе радост у служењу једином правом Богу (Јован 10:16).

25. Да ли ће се и у дословном смислу испунити 35. поглавље Исаије? Објасни.

25 А будућност? Да ли ће се Исаијино пророчанство икада испунити у дословном смислу? Хоће. Чудесна исцељења која су у првом веку спроводили Исус и његови апостоли, показују Јеховину жељу и способност да у будућности таква исцељења спроведе у још већој мери. Надахнути Псалми говоре о вечном животу у миру на земљи (Псалам 37:9, 11, 29). Исус је обећао живот у Рају (Лука 23:43). Библија од своје прве до последње књиге пружа наду у дослован рај. Тада ће слепи, глуви, хроми и неми бити трајно физички излечени. Туга и јадиковање ће нестати. Радост ће заиста трајати до у недоглед, чак вечно (Откривење 7:9, 16, 17; 21:3, 4).

26. Како Исаијине речи јачају данашње хришћане?

26 Док прави хришћани чекају обнову дословног земаљског Раја, већ сада уживају у благословима духовног раја. С оптимизмом се суочавају с кушњама и невољама. С непољуљаним поуздањем у Јехову охрабрују једни друге, и тако следе подстицај: „Укрепите руке клонуле, изнемогла учврстите колена: реците онима којима се срце замутило: Охрабрите се, не плашите се.“ Они имају потпуно поуздање у пророчанско засигурање: „Ево Бога вашег, доћи ће освета, одмазда Божја. Сам ће он да дође и спасиће вас“ (Исаија 35:3, 4).

[Фуснота]

a У Писму се древни Ливан описује као плодна земља с раскошним шумама и величанственим кедрима, што се може упоредити са Еденским вртом (Псалам 29:5; 72:16; Језекиљ 28:11-13). Сарон је био познат по потоцима и храстовим шумама; Кармил је био чувен по виноградима, воћњацима и обронцима обраслим цвећем.

[Питања за разматрање]

[Слика на целој 370. страни]

[Слике на 375. страни]

Пустиње постају добро наводњена подручја на којима расте трска и папирус

[Слика на 378. страни]

Исус је лечио и духовно и физички оболеле