Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Паде Вавилон!“

„Паде Вавилон!“

Седамнаесто поглавље

„Паде Вавилон!“

Исаија 21:1-17

1, 2. (а) Која је свеобухватна тема Библије, али која се важна допунска тема појављује у Исаији? (б) Како Библија развија тему о паду Вавилона?

 БИБЛИЈА се може упоредити с једним великим музичким делом које има једну главну тему и споредне теме које доприносе особености целине. На сличан начин, Библија има једну главну тему — оправдање Јеховиног суверенитета посредством владавине Месијанског Краљевства. Она има и друге важне теме које се понављају. Једна од њих је и пад Вавилона.

2 Та тема је започета у 13. и 14. поглављу Исаије. Поново се јавља у 21, а затим у 44. и 45. поглављу. Један век касније Јеремија проширује ту исту тему, а књига Откривења јој даје громовити закључак (Јеремија 51:60-64; Откривење 18:1–19:4). Свако ко озбиљно проучава Библију треба да се заинтересује за ову важну допунску тему Божје Речи. У том погледу нам помаже 21. поглавље Исаије, јер пружа фасцинантне детаље о прореченом паду те велике светске силе. Касније ћемо видети да 21. поглавље Исаије наглашава још једну важну библијску тему — тему која нам помаже да одмеримо колико смо данас као хришћани опрезни.

’Страшно виђење‘

3. Зашто се Вавилон зове ’пустиња на мору‘, и шта тај назив предсказује у погледу његове будућности?

3 Двадесет прво поглавље Исаије почиње злослутним тоном: „Пророчанство о пустињи на мору. Као што вихор с југа иде, тако он иде из пустиње, из земље страховите“ (Исаија 21:1). Вавилон се налази на обалама Еуфрата, а источна половина захвата област између две велике реке, Еуфрата и Тигра. Нешто је удаљен од правог мора. Зашто се онда зове ’пустиња на мору‘? Зато што је подручје Вавилона сваке године плављено, чиме се стварало огромно, мочварно ’море‘. Међутим, Вавилонци контролишу ову водену пустињу тако што стварају сложен систем насипа, одвода и канала. Довитљиво користе те воде као део градског одбрамбеног система. Па ипак, никакав људски труд неће спасти Вавилон од Божјег суда. Био је пустиња — поново ће бити пустиња. Долази пропаст, спрема се попут жестоких олуја које понекад долазе на Израел из страшне пустиње на југу. (Упореди са Захаријом 9:14.)

4. Како визија о ’Вавилону Великом‘ из Откривења спомиње „воде“ и „пустош“, и шта представљају „воде“?

4 Као што смо сазнали у 14. поглављу ове књиге, древни Вавилон има савременог двојника — „Вавилон Велики“, светско царство криве религије. У Откривењу је Вавилон Велики исто тако описан у повезаности са ’пустоши‘ и „водама“. Апостол Јован је однесен у пустош да би га видео. Речено му је да Вавилон Велики „седи на многим водама“ које представљају „народе и мноштва и нације и језике“ (Откривење 17:1-3, 5, 15). Подршка народа је увек била главни фактор опстанка криве религије, али те ’воде‘ га на крају неће заштитити. Као његов древни двојник, и он ће на крају остати напуштен, одбачен и пуст.

5. Како Вавилон стиче лош глас као „мучитељ“ и „пустошник“?

5 У Исаијино време Вавилон још увек није био доминантна светска сила, али Јехова већ предвиђа да ће Вавилон злоупотребити силу кад дође његово време. Исаија наставља: „Страшно ми се појави виђење; Мучитељ мучи, пустошник пустоши“ (Исаија 21:2а). Вавилон ће заиста пустошити и мучити народе које освоји, па и Јуду. Вавилонци ће разорити Јерусалим, опљачкати његов храм и одвести становнике Јерусалима као заробљенике у Вавилон. Тамо ће те беспомоћне заробљенике мучити, изругиваће се њиховој вери и неће им пружити никакву наду за повратак у домовину (2. Летописа 36:17-21; Псалам 137:1-4).

6. (а) Које ће уздисање Јехова прекинути? (б) За које народе је проречено да ће напасти Вавилон, и како се то обистинило?

6 Да, Вавилон потпуно заслужује ово ’страшно виђење‘, што ће подразумевати тешко време за њега. Исаија даље каже: „Попни се, Еламе, опколи Мидијо! Прекинућу свачје уздисаје“ (Исаија 21:2б). Сви потлачени које мучи ово царство осетиће олакшање. Напокон крај њиховом уздисању! (Псалам 79:11, 12). На који начин ће доћи то олакшање? Исаија именује два народа која ће напасти Вавилон: Елам и Медију. Два века касније, 539. године пре н. е., Персијанац Кир ће предводити удружене снаге Персије и Медије против Вавилона. Што се тиче Елама, персијски владари ће поседовати барем део те земље пре 539. пре н. е. a Тако ће у персијским снагама бити и Еламаца.

7. Како ова визија утиче на Исаију, и шта значи?

7 Запази како Исаија описује утицај ове визије на њега: „Зато су бедра моја пуна бола; муке ме обузеше као кад се мучи породиља; згурих се чујући, препадох се видећи. Срце ми се смете, гроза ме подузе; ноћ [„сутон“, NW] милина мојих претвори ми се у страх“ (Исаија 21:3, 4ДК). Изгледа да пророк ужива у сутону, што је лепо време да се на миру размишља. Али сумрак нема више ону чар, јер доноси само страх, бол и дрхтај. У грчу је као жена која се порађа, и ’срце му је сметено‘. Један изучавалац преводи овај израз са „срце ми жестоко бије“, запажајући да то указује на „грозничаве и неправилне откуцаје срца“. Чему таква тескоба? Исаијина осећања су очигледно пророчанског карактера. У ноћи између 5. и 6. октобра 539. пре н. е. Вавилонци ће осетити сличан страх.

8. Као што је проречено, како се Вавилонци понашају, иако су непријатељи изван зидина?

8 Док пада мрак те судбоносне вечери, страх је последња ствар у мислима Вавилонаца. Исаија отприлике два века унапред прориче: „Поставља се трпеза, стражар стражу чува, једе се, пије се“ (Исаија 21:5а). Да, арогантни краљ Валтасар је домаћин једне гозбе. Припремљена су места за хиљаду његових великаша, као и за многобројне жене и конкубине (Данило 5:1, 2). Гости на овој теревенци знају да је војска изван зидина, али они верују да је њихов град неосвојив. Масивне градске зидине и дубок ров одају утисак да је немогуће заузети град; његови многобројни богови чине то незамисливим. Зато: „Једи, пиј!“ Валтасар се напио, и вероватно није једини. Припити великаши су заспали, јер треба неко да их пробуди, као што то показују следеће Исаијине пророчанске речи.

9. Зашто је неопходно да ’намажу штит‘?

9 „Устајте кнезови, намажите штитове“ (Исаија 21:5б). Забава је изненада готова. Кнезови морају да устану! Остарели пророк Данило је позван на сцену, и он види како Јехова баца вавилонског краља Валтасара у страх сличан оном који је описао Исаија. Краљеви великаши су збуњени док удружене снаге Међана, Персијанаца и Еламаца пробијају одбрану града. Вавилон брзо пада! Међутим, шта значи да ’намажу штит‘? Библија понекад указује на краља неког народа као на штит, јер је он бранилац и заштитник земље b (Псалам 89:18NW). Зато овај стих у Исаији вероватно предсказује потребу за новим краљем. Зашто? Зато што је те „исте ноћи“ убијен Валтасар. Зато треба ’намазати штит‘, то јест поставити новог краља (Данило 5:1-9, 30).

10. Како се Јеховини обожаваоци могу утешити испуњењем Исаијиног пророчанства о мучитељу?

10 Све присталице правог обожавања су утешене овим извештајем. Савремени Вавилон, Вавилон Велики, исто тако мучи и пустоши као што је то чинио његов древни двојник. Све до данас религиозне вође кују завере да се Јеховини сведоци забране, прогоне или да им се по казни наметне порез. Али као што нас ово пророчанство подсећа, Јехова види то мучење, и неће дозволити да све то прође некажњено. Он ће довести крају све религије које га погрешно представљају и малтретирају његов народ (Откривење 18:8). Да ли је то могуће? Да бисмо изградили своју веру треба само да погледамо како се упозорење о паду и древног Вавилона и његовог савременог двојника већ обистинило.

„Паде!“

11. (а) Која је одговорност стражара, и ко је данас активан као стражар? (б) Шта представљају бојна кола која вуку магарци и камиле?

11 Јехова се сада обраћа пророку. Исаија извештава: „Овако ми Јехова рече: Иди, постави стражара, и што види нек ти јави“ (Исаија 21:6). Ове речи уводе још једну важну тему овог поглавља — тему о осматрачу, то јест стражару. То је важно за све праве хришћане данас, јер је Исус подстицао своје следбенике да ’бдију‘. „Верни и разборити роб“ никада не престаје да говори шта види што се тиче близине Божјег дана суда и што се тиче опасности од овог поквареног света (Матеј 24:42, 45-47). Шта види стражар из Исаијине визије? „Он виде коњицу [„бојна кола“, NW], коњанике у два реда, јахаче на магарцима, јахаче на камилама; и он добро посматраше, добро пажаше“ (Исаија 21:7). Ова бојна кола вероватно представљају колоне кола, које се крећу напред у борбеном поретку брзином увежбаних бојних коња. Бојна кола која вуку магарци и камиле подесно представљају две силе, Медију и Персију, које ће се ујединити у предузимању овог напада. Сем тога, историја потврђује да је персијска војска у ратовима користила и магарце и камиле.

12. Које особине испољава стражар из Исаијине визије, и коме су данас оне потребне?

12 Стражар је затим подстакнут да поднесе извештај. „Повика као лав: Јехова, цео сам дан на стражи, целу ноћ ја стражу чувам; и гле, иде коњица, у два реда иду коњаници!“ (Исаија 21:8, ). Стражар из визије виче храбро, „као лав“. Треба имати храбрости па узвикнути поруку осуде против тако страшне нације као што је Вавилон. Још нешто је такође потребно — истрајност. Стражар стоји на свом месту дан и ноћ, и никада не дозвољава да му опрезност попусти. Слично томе, класи стражара у овим последњим данима треба храброст и истрајност (Откривење 14:12). Свим правим хришћанима требају те особине.

13, 14. (а) Како пролази древни Вавилон, и у ком смислу су његови идоли разбијени? (б) Како и када је Вавилон Велики претрпео сличан пад?

13 Стражар из Исаијине визије види једна бојна кола како иду напред. Какве су вести? „Тад опет повика и рече! Паде, паде Вавилон, и сви кипови богова његових разбијени на земљи леже!“ (Исаија 21:9). Какав узбудљив извештај! Напокон је овај мучитељ и пустошник Божјег народа пао! c Међутим, у ком смислу су вавилонски кипови и идоли разбијени? Да ли ће медо-персијски освајачи ући у вавилонске храмове и разбити безбројне идоле? Не, тако нешто није потребно. Вавилонски идолски богови биће разбијени у том смислу што ће показати да немају моћ да заштите град. А Вавилон ће доживети пад кад више не буде могао да тлачи Божји народ.

14 А шта је с Вавилоном Великим? Подстичући тлачење Божјег народа за време Првог светског рата, он их је неко време успешно држао у изгнанству. Њихово проповедничко дело је практично било заустављено. Председник и други истакнути службеници Watch Tower Societyja били су затворени на основу лажних оптужби. Али 1919. је наступио запањујућ преокрет. Службеници су били ослобођени из затвора, централа је била поново отворена, а дело проповедања обновљено. Тако је Вавилон Велики пао, јер је сломљен његов утицај над Божјим народом. d У Откривењу је овај пад два пута објавио анђео који користи речи објаве из Исаије 21:9 (Откривење 14:8; 18:2).

15, 16. У ком смислу је Исаијин народ као ’вршено жито‘, и шта можемо научити из Исаијиног става према том народу?

15 Исаија закључује ову пророчанску поруку у духу самилости према свом народу. Он каже: „О народе мој, који си као жито на мом гумну вршен, што чух од Јехове над војскама, Бога Израеловог, то ја јавих теби“ (Исаија 21:10). У Библији вршидба често симболизује дисциплиновање и прочишћавање Божјег народа. Народ који је у савезу с Богом биће ’као жито на гумну вршено‘, где се пшеница одваја од плеве и остављају само прочишћена, пожељна зрна. Исаија се не наслађује злурадо тим дисциплиновањем. Уместо тога, осећа сажаљење према том будућем ’житу‘, од кога ће неки провести цео живот као заробљеници у страној земљи.

16 Ово може да послужи као корисна опомена за све нас. У данашњој хришћанској скупштини неки могу изгубити самилост према преступницима. А они који бивају дисциплиновани често могу бити склони да се увреде због тога. Међутим, ако задржимо у мислима да Јехова дисциплинује свој народ да би га прочистио, нити ћемо потцењивати дисциплиновање и оне који му се понизно подвргавају нити ћемо пружати отпор кад се нама пружа дисциплина. Прихватимо дисциплиновање од Бога као један израз његове љубави (Јеврејима 12:6).

Питајте стражара

17. Зашто је Едом прикладно назван ’Дума‘?

17 Друга пророчанска порука из 21. поглавља Исаије у први план износи слику стражара. Она почиње следећим речима: „Пророчанство о Думи. Виче ме неко из Сира: Стражару, што би ноћас, стражару, што би ноћас?“ (Исаија 21:11). Где је та Дума? У библијско време је очигледно било неколико градова који су носили то име, али овде се не мисли ни на један од њих. Дума се не налази у Сиру, што је друго име за Едом. Међутим, ’Дума‘ значи „тишина“. Зато изгледа да је као и у случају претходне објаве, ова област добила име које указује на њену будућност. Едом, дугогодишњи осветољубиви непријатељ Божјег народа, завршиће у тишини — смртној тишини. Међутим, пре него што се то деси, неки ће се забринуто распитивати за будућност.

18. Како се објава: „Долази јутро, а тако и ноћ“, обистинила на древном Едому?

18 У време писања Исаије, Едом стоји на путу моћној асирској војсци. Неки у Едому чезну да сазнају када ће се њихова ноћ тлачења завршити. Одговор? „Стражар одговори: Долази јутро, а тако и ноћ“ (Исаија 21:12а). То није добар знак за Едом. Трачак јутра ће се видети на хоризонту, али ће бити кратак, илузоран. Ноћ — још једно мрачно време тлачења — јутру је за петама. Каква прикладна слика будућности Едома! Асирско тлачење ће се завршити, али после Асирије доћи ће Вавилон као светска сила и готово ће истребити становништво Едома (Јеремија 25:17, 21; 27:2-8). Тај круг ће се поновити. После вавилонског тлачења уследиће тлачење од стране Персије, а затим од Грчке. Онда ће наступити кратко „јутро“ за време Рима, када Ирод — пореклом Едомац — добија власт у Јерусалиму. Али то „јутро“ неће потрајати. На крају ће Едом трајно запасти у тишину, јер ће ишчезнути из историје. Назив Дума прикладно описује какав је његов крај.

19. Шта то значи кад стражар каже: „Ако ћете питати питајте, обратите се и дођите“?

19 Стражар завршава своју кратку поруку следећим речима: „Ако ћете питати питајте, обратите се и дођите“ (Исаија 21:12б). Израз „дођите“ може указивати на бескрајан низ ’ноћи‘ које стоје пред Едомом. Или пошто се овај израз може превести и са ’вратити‘, пророк алудира на то да сваки Едомац који жели да избегне пропаст тог народа треба да се покаје и ’врати‘ Јехови. У сваком случају, стражар позива да и даље питају.

20. Зашто је објава записана у Исаији 21:11, 12 значајна за данашњи Јеховин народ?

20 Ова кратка изјава много значи Јеховином народу у савремено доба. e Ми схватамо да је човечанство дубоко у тамној ноћи духовног слепила и отуђености од Бога, што ће водити до уништења овог система ствари (Римљанима 13:12; 2. Коринћанима 4:4). Током овог доба ноћи, сваки трачак наде да човечанство на неки начин може остварити мир и сигурност јесте попут илузорног одсјаја зоре после кога следи још тамније време. Истинска зора се приближава — зора Христове Миленијумске владавине над овом планетом. Али све док траје ноћ ми морамо следити вођство класе стражара тиме што ћемо остати духовно будни и храбро објављивати близину краја овог исквареног система ствари (1. Солуњанима 5:6).

Ноћ пада на пустињу

21. (а) Која игра речи се можда налази у изразу ’пророчанство о пустињи‘? (б) Шта су дедански каравани?

21 Последња објава у 21. поглављу Исаије усмерена је против ’пустиње‘. Она почиње следећим речима: „Пророчанство о Арапској [„пустињи“NW]. У шумама Арапским [„у пустињи“NW] ноћиваћете, каравани Дедански!“ (Исаија 21:13). Пустиња на коју се указује је Арабија, јер је ова изјава упућена бројним арапским племенима. Реч за ’пустињу‘ понекад се преводи са „вече“, што је веома слична реч на хебрејском. Неки мисле да је то игра речи, као да тамно вече — време невоље — треба да падне на ово подручје. Ова објава почиње ноћном сценом која приказује караване Дедана, једног истакнутог арапског племена. Ти каравани иду трговачким путевима од једне пустињске оазе до друге, носећи зачине, бисере и друго благо. Али овде их видимо како су присиљени да напусте добро знане путеве како би скривени провели ноћ. Зашто?

22, 23. (а) Које тешко бреме треба да падне на арапска племена, и с каквим последицама? (б) Када ће наступити та катастрофа, и ко ће је проузроковати?

22 Исаија објашњава: „Изнесите воде пред жедне! Становници земље Теме бегунцима хлеба носе. Јер они беже испред мачева, испред мача голог, испред лука запетог, испред љутог боја“ (Исаија 21:14, 15). Да, тешко бреме рата пашће на та арапска племена. Тема, која се налази у једној од најбоље наводњених оаза у том подручју, присиљена је да донесе воде и хлеба несрећним ратним избеглицама. Када ће настати ова невоља?

23 Исаија даље каже: „Јер ми овако рече Јехова: Још једна година, година најамничка, и нестаће славе Кидарске. И мало ће храбрих стрелаца остати, синова Кидарских, јер Јехова, Бог Израелов, тако рече“ (Исаија 21:16, 17). Кидар је толико истакнуто племе да се понекад користи да представи читаву Арабију. Јехова је решио да број стрелаца и моћних људи из тог племена опадне на пуки остатак? Када? „Још једна година“, не више, као што ни најамник не ради више од оног времена за које је плаћен. Не може се са сигурношћу рећи како се све ово прецизно испунило. Тврди се да двојици асирских владара — Саргону II и Сенахерибу — припада заслуга за покоравање Арабије. Обојица су драстично смањила број становника ових поносних арапских племена, као што је проречено.

24. Како можемо бити сигурни да се Исаијино пророчанство о Арабији испунило?

24 Међутим, можемо бити сигурни да се ово пророчанство испунило до танчина. Најмоћнија потврда за то јесу завршне речи те објаве: „Јехова, Бог Израелов, тако рече.“ Можда је људима у Исаијино време изгледало невероватно да ће се Вавилон уздићи изнад Асирије, и да ће затим у само једној ноћи бити срушен за време разуздане забаве. Исто тако је можда изгледало невероватно да ће моћни Едом завршити у смртној тишини, или да ће ноћ невоље и оскудица пасти на богата арапска племена. Али Јехова каже да хоће, и тако се и дешава. Данас нам Јехова каже да ће светско царство криве религије бити уништено. То није само једна од могућности; то је извесност. Сам Јехова то каже!

25. Како се можемо угледати на стражара?

25 Будимо зато попут оног стражара. Останимо будни, као да се налазимо на високој стражарској кули, детаљно посматрајући хоризонт да бисмо приметили било какав знак предстојеће опасности. Повежимо се чврсто с верном класом стражара, с данашњим преосталим помазаним хришћанима на земљи. Придружимо им се у храбром узвикивању онога што видимо — а то су небројени докази да Христ влада на небу; да ће ускоро окончати дугу, мрачну ноћ отуђености од Бога у којој се налази човечанство; и да ће после тога увести праву зору, Миленијумску владавину над рајском земљом!

[Фусноте]

a Персијски краљ Кир понекад је означаван као краљ Аншана“, што је била једна област или град у Еламу. Израелци у Исаијино доба — у осмом веку пре н. е. — можда нису толико познавали Персију, али су знали за Елам. То можда објашњава зашто Исаија овде спомиње Елам а не Персију.

b Многи библичари мисле да се речи ’намазати штит‘ односе на древни војнички обичај да се пре битке кожни штитови намажу уљем, тако да би се одбила већина стрела. Иако је то једно од могућих тумачења треба запазити да те ноћи када је град пао, Вавилонци нису имали времена ни да се боре, а камоли да се припреме за битку тако што би намазали штитове!

c Исаијино пророчанство о паду Вавилона је толико прецизно да неки критичари Библије теоретишу да је морало бити записано после тог догађаја. Али као што јеврејски изучавалац Ф. Делиш примећује, такво спекулисање је сувишно ако признајемо да пророк може бити надахнут да прорекне догађаје стотинама година унапред.

e Током првих 59 година излажења, часопис Кула стражара је на насловној страни имао стих из Исаије 21:11. Тај исти стих је био тема последње писане проповеди Чарлса Т. Расела, првог председника Watch Tower Societyja. (Погледај слику на претходној страни.)

[Питања за разматрање]

[Слика на 219. страни]

„Једе се, пије се!“

[Слика на 220. страни]

Стражар виче „као лав“

[Слика на 222. страни]

’Цео дан сам на стражи, целу ноћ‘