Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спасење и радост под Месијином владавином

Спасење и радост под Месијином владавином

Тринаесто поглавље

Спасење и радост под Месијином владавином

Исаија 11:1–12:6

1. Опиши духовно стање народа који је био у савезу с Богом у Исаијино време.

 У ИСАИЈИНО време, духовно стање народа који је био у савезу с Богом било је лоше. Чак и под владавином верних краљева, као што су Озија и Јотам, многи су вршили обожавање на висинама (2. Краљевима 15:1-4, 34, 35; 2. Летописа 26:1, 4). Када је Језекија постао краљ, морао је да уклони из земље све оно што је везано за обожавање Вала (2. Летописа 31:1). Онда није чудо што је Јехова подстицао свој народ да му се врати и упозоравао га је на дисциплиновање које следи!

2, 3. Какво охрабрење Јехова пружа онима који желе да му служе упркос распрострањеном неверству?

2 Ипак, нису сви били окорели бунтовници. Јехова је имао верне пророке, и вероватно је било неких Јевреја који су их слушали. Јехова је за њих имао утешне речи. После описа ужасног харања које ће Јуда доживети за време похода Асирије, пророк Исаија је био надахнут да запише неке од најлепших стихова у читавој Библији, опис благослова који ће уследити под Месијином владавином. a Испоставило се да су се неки аспекти ових благослова делимично испунили када су се Јевреји вратили из вавилонског заробљеништва. Али главно испуњење тог пророчанства у целини одиграва се данас. Истина, Исаија и други верни Јевреји тог доба нису доживели да виде те благослове. Међутим, они су их с вером жељно ишчекивали, а испуњење Исаијиних речи видеће када ускрсну (Јеврејима 11:35).

3 Јеховином савременом народу такође треба охрабрење. Нагли распад моралних вредности у свету, злобно противљење поруци о Краљевству и личне слабости представљају изазов за све њих. Исаијине предивне речи о Месији и његовој владавини могу ојачати Божји народ и помоћи му да се суочи с тим изазовима.

Месија — способни вођа

4, 5. Шта је Исаија прорекао у вези с доласком Месије, и како је Матеј очигледно применио Исаијине речи?

4 Вековима пре Исаијиног доба, други хебрејски писци Библије указивали су на долазак Месије, истинитог Вође кога ће Јехова послати Израелу (Постање 49:10; Поновљени закони 18:18; Псалам 118:22, 26). А сада преко Исаије Јехова даје даљње детаље. Исаија пише: „Па ће изићи шибљика из стабла Јесејева, и изданак никнуће из корена његова“ (Исаија 11:1; упореди с Псалмом 132:11). И „шибљика“ и „изданак“ указују на то да ће Месија бити Јесејев потомак преко његовог сина Давида, који је био помазан уљем као краљ Израела (1. Самуилова 16:13; Јеремија 23:5; Откривење 22:16). Кад прави Месија, овај „изданак“ из дома Давидовог стигне, донеће добар плод.

5 Тај обећани Месија је Исус. Матеј, писац јеванђеља, алудирао је на речи из Исаије 11:1 када је рекао да је Исус звани „Назарећанин“ испунио речи пророка̂. Пошто је одрастао у граду Назарету, Исус је био назван Назарећанин, а то име је очигледно повезано с хебрејском речју која се у Исаији 11:1 користи за „изданак“ b (Матеј 2:23, фуснота у NW; Лука 2:39, 40).

6. Какав ће владар бити Месија према ономе што је проречено?

6 Какав ће владар бити Месија? Да ли ће бити попут окрутног, самовољног Асирца који уништава северно десетоплеменско краљевство Израела? Наравно да неће. Исаија каже о Месији следеће: „Дух Јеховин ће на њему почивати, дух мудрости и разума, дух савета и силе, дух познања и страха од Јехове. И дисаће у страху од Јехове“ (Исаија 11:2, ). Месија је помазан, али не уљем, већ Божјим светим духом. То се дешава приликом Исусовог крштења, када Јован Крститељ види Божји свети дух како силази на Исуса у облику голуба (Лука 3:22). Јеховин дух ’почива‘ на Исусу, и он пружа доказ за то када поступа с мудрошћу, разумевањем, саветом, силом и спознањем. Какве изврсне особине једног владара!

7. Које је обећање Исус дао својим верним следбеницима?

7 Исусови следбеници такође могу добити свети дух. У једном од својих говора Исус је објавио: „Ако ви, иако сте зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:13). Дакле, никада не треба да се устручавамо да од Бога тражимо свети дух, нити треба да престанемо да развијамо добар плод тог духа — ’љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост, самоконтролу‘ (Галатима 5:22, 23). Јехова обећава да ће услишити молбу Исусових следбеника за „мудрост одозго“ која ће им помоћи да успешно изађу на крај са изазовима у животу (Јаков 1:5; 3:17).

8. Како Исус налази уживање у страху пред Јеховом?

8 Какав је тај страх од Јехове који Месија испољава? Исус се сигурно не тресе од страха пред Богом, плашећи се његове осуде. Уместо тога, Месија има страхопоштовање пред Богом, поштовање према њему испуњено љубављу. Богобојазна особа увек жели да ’чини оно што је њему угодно‘, као што то Исус чини (Јован 8:29). Исус речима и примером поучава да нема веће радости од тога да се сваки дан ходи у здравом страху пред Јеховом.

Праведан и милосрдан судија

9. Који пример Исус даје онима који су позвани да суде у хришћанској скупштини?

9 Исаија предсказује још неке Месијине особине: „Неће по спољашњости судити, нити по чувењу говорити“ (Исаија 11:3б). Ако би био изведен пред суд, зар не би био захвалан када би имао таквог судију? На Месију који служи у својству Судије читавог човечанства, не утичу лажни докази, лукаве тактике у судници, гласине, нити површни фактори као што је богатство. Он открива превару и гледа иза неповољног спољашњег изгледа и разабире ’тајну особу срца‘, ’скривеног човека‘ (1. Петрова 3:4, фуснота у NW). Исусов изванредан пример служи као узор свима који су позвани да суде у хришћанској скупштини (1. Коринћанима 6:1-4).

10, 11. (а) На који начин Исус исправља своје следбенике? (б) Какву пресуду Исус доноси за зле?

10 Како ће Месијине изванредне особине утицати на његове судске одлуке? Исаија објашњава: „Него ће по правди сиромасима судити и по праву о невољама земље проговорити, и као прутом удараће земљу речима својим и убиће бездушника дахом усни својих. Правда биће појас око бокова његових, и истина појас око бедара његових“ (Исаија 11:4, 5).

11 Кад своје следбенике треба да исправи, Исус то чини на начин који ће им највише користити — што је изванредан пример за хришћанске старешине. С друге стране, они који упражњавају зло могу очекивати строго суђење. Када Бог позове на одговорност овај систем ствари, Месија ће ’ударати земљу‘ својим ауторитативним гласом, објављујући пресуду о уништењу свих злих (Псалам 2:9; упореди с Откривењем 19:15). На крају неће остати ниједан зао човек који би реметио мир човечанства (Псалам 37:10, 11). Исус има моћ да све то постигне јер су му бокови и бедра опасани праведношћу и истином (Псалам 45:4-8).

Измењено стање на земљи

12. Шта можда забрињава једног Јеврејина када размишља о повратку из Вавилона у Обећану земљу?

12 Замисли једног Израелца који је управо сазнао за Кирову одредбу да се Јевреји врате у Јерусалим и поново изграде храм. Да ли ће напустити безбедни Вавилон да би кренуо на дуг пут кући? Током 70 година колико су Израелци провели у изгнанству, напуштена поља су зарасла у коров. Вукови, леопарди, лавови и медведи сада слободно тумарају тим пољима. И кобре су се ту настаниле. Преживљавање Јевреја који се буду вратили зависиће од домаћих животиња — стада ће обезбедити млеко, вуну и месо, а волови ће вући плуг. Да ли ће они бити жртве крволочних звери? Да ли ће малу децу уједати змије? А опасност од заседа на путу?

13. (а) Коју дирљиву слику пружа Исаија? (б) На основу чега знамо да мир који Исаија описује подразумева више од тога да нема опасности од дивљих животиња?

13 Исаија сада пружа дирљиву слику о стању које ће Бог остварити у земљи. Он каже: „Вук ће с јагњетом заједно боравити и пантер ће с јаретом лежати; теле, лавић и гојна стока заједно ће бити, и мало ће дете њих водити. Заједно ће крава и медведица пасти, и заједно млади лежаће њихови, и траву ће лав и во да једу. Дете које сиса код рупе ће змијине играти, дете тек одбијено у рупу ће руку своју змије василинске пружити. Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:6-9). Зар ове речи не дирају срце? Запази да мир који се овде описује произлази из спознања о Јехови. Дакле, подразумева се више од тога да нису у опасности од дивљих животиња. Спознање о Јехови неће променити животиње, али ће утицати на људе. Израелци неће морати да се боје дивљих животиња нити људи који наликују зверима, ни у путу до куће, а ни у обновљеној земљи (Јездра 8:21, 22; Исаија 35:8-10; 65:25).

14. Које је веће испуњење Исаије 11:6-9?

14 Међутим, ово пророчанство има веће испуњење. Године 1914. Месија Исус је устоличен на небеској гори Сион. Године 1919. остатак ’Израела Божјег‘ је ослобођен из вавилонског ропства и учествовао је у обнови правог обожавања (Галатима 6:16). Као резултат тога отворен је пут за савремено испуњење Исаијиног пророчанства о Рају. ’Тачно спознање‘, спознање о Јехови, мења личности (Колошанима 3:9, 10). Они који су некада били насилни постали су мирољубиви (Римљанима 12:2; Ефешанима 4:17-24). Ови догађаји сада утичу на милионе људи јер Исаијино пророчанство обухвата све већи број хришћана који имају земаљску наду (Псалам 37:29; Исаија 60:22). Они су научили да ишчекују време када ће цела земља бити обновљена у сигуран, миран рај, у складу с Божјом првобитном намером (Матеј 6:9, 10; 2. Петрова 3:13).

15. Да ли је разумно да у новом свету очекујемо дословно испуњење Исаијиних речи? Објасни.

15 Да ли ће у том обновљеном Рају Исаијино пророчанство имати једно даљње, можда дословније, испуњење? Изгледа да је разумно да тако мислимо. Свима који ће живети под Месијином владавином ово пророчанство пружа исто засигурање које је пружило и Израелцима који су се вратили; они и њихова деца неће осећати да им прети зло с било које стране — ни од људи ни од животиња. Под владавином Месијиног Краљевства сви становници земље уживаће у миру какав су имали Адам и Ева у Едену. Наравно, Писмо не открива све детаље о томе какав је био живот у Едену — или какав ће бити у Рају. Међутим, можемо бити сигурни да ће под мудром и љубављу испуњеном владавином Краља Исуса Христа, све бити баш онако како треба да буде.

Чисто обожавање обновљено посредством Месије

16. Шта је 537. пре н. е. служило Божјем народу као барјак?

16 Чисто обожавање је било први пут изложено нападу у Едену, када је Сатана успешно утицао на Адама и Еву да буду непослушни Јехови. Све до дан-данас Сатана није одустао од свог циља да што је могуће више људи одврати од Бога. Али Јехова никада неће дозволити да чисто обожавање ишчезне са земље. Ради се о његовом имену, и он се брине о онима који му служе. Зато преко Исаије даје изванредно обећање: „У то време грана Јесејева биће као барјак народима; народи ће к њему се окренути и стан његов биће слава“ (Исаија 11:10). Давне 537. пре н. е., Јерусалим, град који је Давид прогласио престоницом, служио је као барјак, позивајући верни остатак расутог јеврејског народа да се врати и поново изгради храм.

17. Како је у првом веку, и у наше време Исус ’устао да влада нацијама‘?

17 Међутим, ово пророчанство указује на нешто више. Као што смо већ видели, оно указује на владавину Месије, на једног правог Вођу за људе из свих народа. Апостол Павле је цитирао Исаију 11:10 да би показао да ће у његово време људи из народа имати место у хришћанској скупштини. Цитирајући овај стих из Септуагинте, написао је: „Исаија каже: ’Појавиће се корен Јесејев, и онај који ће устати да влада нацијама; у њега ће се уздати нације‘“ (Римљанима 15:12). Сем тога, ово пророчанство сеже чак и даље — све до наших дана када људи из народа показују љубав према Јехови тако што подупиру Месијину помазану браћу (Исаија 61:5-9; Матеј 25:31-40).

18. Како у наше време Исус представља зборно место?

18 „То време“ на које је Исаија указао, у савременом испуњењу почело је када је 1914. године Месија устоличен као Краљ Божјег небеског Краљевства (Лука 21:10; 2. Тимотеју 3:1-5; Откривење 12:10). Од тада је Исус Христ јасан барјак, зборно место, за духовни Израел и за људе из свих народа који чезну за праведном владавином. Под Месијином управом добра вест о Краљевству се носи свим нацијама, као што је Исус прорекао (Матеј 24:14; Марко 13:10). Та добра вест снажно делује. „Велико мноштво, које нико [не може] да изброји, из свих нација“, постаје подложно Месији тиме што се придружује помазаном остатку у чистом обожавању (Откривење 7:9). Док се многи нови стичу ка остатку у Јеховин духовни ’дом молитве‘, они доприносе слави Месијиног ’стана‘, Божјег величанственог духовног храма (Исаија 56:7; Агеј 2:7).

Уједињен народ служи Јехови

19. У које две прилике Јехова обнавља остатак свог народа раштрканог широм земље?

19 Исаија затим подсећа Израелце да их је Јехова већ једном спасао када је моћан непријатељ тлачио народ. Тај део израелске историје — када је Јехова ослободио народ из египатског ропства — много је значио свим верним Јеврејима. Исаија пише: „Тад ће Јехова руку своју опет подигнути да остатак спасе свог народа раштркана по Асирији и Египту, у Патросу и Етиопији, у Еламу, Сенару и Емату и по морским острвима. Подигнуће заставу народима и скупиће прогнане Израелове и сабраће расејане Јудине с четири краја земље“ (Исаија 11:11, 12). Као да их узима за руку, Јехова ће извести верни остатак и Израела и Јуде из народа у којима су били раштркани, и безбедно ће их довести кући. То се у мањем обиму дешава 537. пре н. е. Али колико је само славније главно испуњење! Године 1914. Јехова је устоличеног Исуса Христа подигао као „заставу народима“. Почев од 1919. остатак ’Израела Божјег‘ се сакупља ка овој застави, жељан да учествује у чистом обожавању под Божјим Краљевством. Ова јединствена духовна нација потиче „из сваког племена и језика и народа и нације“ (Откривење 5:9).

20. У каквом ће јединству бити Божји народ по повратку из Вавилона?

20 Исаија сада описује јединство обновљеног народа. Указујући на северно краљевство као на Јефрема, а на јужно краљевство као на Јуду, он каже: „И нестаће Јефремове зависти, уништиће се у Јуди непријатељи његови; неће више Јефрем Јуди ненавидети, неће више Јуда Јефрему злобити. И они ће се к западу на Филистејска плећа залетети, и заједно ће синове Истока оборити. Едом и Моав биће плен руку њихових и покорни ће им бити синови Амонови“ (Исаија 11:13, 14). Када се Јевреји врате из Вавилона неће више бити разједињени у два народа. Припадници свих племена Израелових вратиће се уједињено у своју земљу (Јездра 6:17). Више неће показивати озлојеђеност и непријатељство једни према другима. Као уједињен народ, заузеће победнички став против својих непријатеља у околним народима.

21. На који је начин јединство Божјег народа данас заиста изванредно?

21 Јединство ’Израела Божјег‘ је још упечатљивије. Дванаест симболичних племена духовног Израела, већ скоро 2 000 година ужива у јединству које се заснива на љубави према Богу и према духовној браћи и сестрама (Колошанима 3:14; Откривење 7:4-8). Данас Јеховин народ — и духовни Израелци и они који имају земаљску наду — ужива у миру и светском јединству под Месијином владавином, што су услови за које не знају цркве хришћанског света. Јеховини сведоци представљају уједињени духовни фронт против Сатаниних напора да ремети њихово обожавање. Као један народ они извршавају опуномоћење које им је дао Исус да проповедају добру вест о Месијином Краљевству и да поучавају о томе све нације (Матеј 28:19, 20).

Препреке ће бити савладане

22. Како ће Јехова „пресушити залив Египатски“ и „на реку силну руку своју подигнути“?

22 Има много препрека, и дословних и симболичних, које спречавају Израелце да се врате из изгнанства. Како ће их савладати? Исаија каже: „Јехова ће пресушити залив Египатски и на реку силну руку своју подигнути, и силно ће на њу задувати, и разделиће је у седам рукава, и с обућом ће се прелазити“ (Исаија 11:15). Сам Јехова ће уклонити све што представља сметњу повратку његовог народа. Биће такорећи исушене чак и препреке које су тако страшне као што је залив Црвеног мора (као што је Суецки канал), или које су тако непроходне као моћни Еуфрат, да човек може прећи, а да не мора да се изује!

23. У ком смислу ће постојати ’широк пут из Асирије‘?

23 У Мојсијево време, Јехова је припремио пут да Израелци изађу из Египта и да уђу у Обећану земљу. Сада ће учинити нешто слично: „Постојаће пут остатку народа његовог који ће се из Асирије спасти, као што је био Израелу кад изиђе из земље египатске“ (Исаија 11:16). Јехова ће водити изгнанике који се враћају као да од места изгнанства до своје постојбине иду једним широким путем. Противници ће покушавати да их зауставе, али њихов Бог Јехова ће бити с њима. Данас су помазани хришћани и њихови другови исто тако изложени злобним нападима, али храбро иду напред! Дошли су из савремене Асирије, из Сатаниног света, и помажу другима да учине то исто. Они знају да ће чисто обожавање имати успеха и да ће напредовати. То није људско дело, већ Божје.

Бескрајна радост за Месијине поданике!

24, 25. Које ће изразе хвале и захвалности узвикивати Јеховин народ?

24 Исаија сада радосним речима описује клицање Јеховиног народа због испуњења Његове речи: „Ти ћеш у тај дан казати: Хвалим тебе Јехова, јер си се ти на ме разгневио, па се гнев твој утишао и утешио си ме“ (Исаија 12:1). Јехова строго дисциплинује свој тврдоглави народ. Али се тиме остварује његова намера да тај народ обнови добар однос с њим и да обнови чисто обожавање. Јехова поново уверава своје верне обожаваоце да ће их на крају спасти. Није чудо што изражавају захвалност за то!

25 Израелци који се враћају потврђују сасвим своје поверење у Јехову и узвикују: „Гле, Бог је спасење моје; пун ћу бити поуздања и нећу се ничега плашити; јер је [Јах] Јехова сила моја и [„моћ“, NW] песма хвале моје; он је спаситељ мој! Воду ћете с радошћу грабити из извора спасења“ (Исаија 12:2, 3). Хебрејска реч која је у другом стиху преведена као „моћ“ у Септуагинти се појављује као „хвала“. Разлеже се песма хвале обожавалаца због спасења од ’Јах Јехове‘. Као скраћени облик имена Јехова, „Јах“ се у Библији користи да пренесе узвишена осећања хвале и захвалности. Коришћење израза ’Јах Јехова‘ — дуплирање Божјег имена — подиже интензитет хвале Богу на још виши ниво.

26. Ко данас објављује Божја дела међу народима?

26 Прави Јеховини обожаваоци не могу задржати радост само за себе. Исаија прориче: „Тад ћете рећи: Хвалите Јехову, гласите име његово, јављајте по народима дела његова, спомените величину имена његова! Хвалите Јехову, јер учини велика дела, нек се она по свој земљи познају!“ (Исаија 12:4, 5). Од 1919. године, помазани хришћани — касније уз помоћ својих другова ’других оваца‘ — ’надалеко објављују врлине онога који их је из таме позвао у своје чудесно светло‘. Они су „изабрани род... света нација“ издвојена с том намером (Јован 10:16; 1. Петрова 2:9). Помазаници објављују да је Јеховино свето име узвишено учествујући у објављивању тог имена широм света. Они предводе све обожаваоце Јехове док се заједно радују због његових припрема за спасење. Баш као што Исаија узвикује: „Кликуј и радуј се становниче Сионски! јер је велик усред тебе Светац Израелов!“ (Исаија 12:6). Светац Израелов је сам Јехова Бог.

С поуздањем гледај у будућност!

27. У шта су хришћани сигурни док ишчекују остварење своје наде?

27 Данас се милиони стичу ка том ’барјаку народима‘ — ка Исусу Христу који је постављен за краља у Божјем Краљевству. Они се радују што су подложни том Краљевству и усхићени су што знају Јехову Бога и његовог Сина (Јован 17:3). Они проналазе велику срећу у уједињеном хришћанском братству и марљиво се труде да сачувају мир који је ознака Јеховиних правих слугу (Исаија 54:13). Уверени да је Јах Јехова Бог који испуњава своја обећања, они су сигурни у своју наду и одушевљено је преносе другима. Нека сваки обожавалац Јехове и даље користи сву своју снагу да служи Богу и да помаже другима да чине то исто. Нека сви узму к срцу Исаијине речи и радују се спасењу преко Јеховиног Месије!

[Фусноте]

a Реч „Месија“ је изведена из хебрејске речи машиах, што значи „помазаник“. Еквивалентна реч на грчком је Кристос, то јест „Христ“ (Матеј 2:4, фуснота у NW).

b Хебрејска реч за „изданак“ је нецер, а за „Назарећанин“ је Ноцри.

[Питања за разматрање]

[Слика на 158. страни]

Месија је „шибљика“ Јесејева, преко краља Давида

[Слика на целој 162. страни]

[Слика на 170. страни]

Исаија 12:4, 5, онако како стоји у свицима с Мртвог мора (Истакнута су места где се појављује Божје име)