Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Тешите мој народ“

„Тешите мој народ“

Тридесето Поглавље

„Тешите мој народ“

Исаија 40:1-31

1. На који начин нас Јехова теши?

 ЈЕХОВА је ’Бог који даје утеху‘. Један од начина на који нас теши јесу обећања која је дао да се запишу у његовој Речи (Римљанима 15:4, 5). На пример, када се суочиш са смрћу неке драге особе, шта би те могло више утешити од могућности да та особа буде ускрснута у Божјем новом свету? (Јован 5:28, 29). А Јеховино обећање да ће ускоро окончати зло и претворити ову планету у рај? Зар није утешно што имамо могућност да дочекамо тај Рај и да никада не умремо? (Псалам 37:9-11, 29; Откривење 21:3-5).

2. Зашто можемо веровати Божјим обећањима?

2 Да ли стварно можемо веровати Божјим обећањима? Заиста можемо! Онај који је дао та обећања потпуно је поуздан. Има и моћ и вољу да одржи своју реч (Исаија 55:10, 11). То је на снажан начин показано Јеховином изјавом преко пророка Исаије да ће у Јерусалиму обновити право обожавање. Размотримо то пророчанство, које се појављује у 40. поглављу Исаије, јер то може ојачати нашу веру у Јехову, Онога који испуњава обећања.

Утешно обећање

3, 4. (а) Које речи утехе бележи Исаија, које ће касније бити потребне Божјем народу? (б) Зашто ће становници Јуде и Јерусалима бити изгнани у Вавилон, и колико ће трајати њихово робовање?

3 У осмом веку пре н. е., пророк Исаија бележи речи утехе које ће Јеховином народу касније бити потребне. Чим је испричао краљу Језекији о предстојећем уништењу Јерусалима и одвођењу јеврејског народа у Вавилон, Исаија износи Јеховине речи које обећавају обнову: „Тешите, тешите мој народ, говори ваш Бог. Говорите срцу Јерусалимском, и вичите му да се завршило робовање његово, да је испаштало безакоње своје [„да му се безакоње опростило“ДК], да је примило из руке Јеховине двојином за све грехе своје“ (Исаија 40:1, 2).

4 Мисао о утеси којом почиње 40. поглавље Исаије, прикладно описује поруку светлости и наде коју садржи остатак Исаијине књиге. Зато што су се изметнули у отпаднике, становници Јуде и Јерусалима ће 607. пре н. е. бити изгнани у Вавилон. Али ти јеврејски заробљеници неће вечно служити Вавилонцима. Не, њихово ропство ће трајати док им се не ’опрости безакоње‘. Колико дуго? Према пророку Јеремији, 70 година (Јеремија 25:11, 12). После тога, Јехова ће вратити покајнички остатак из Вавилона у Јерусалим. Током 70. године Јудиног опустошења, заробљеници ће сигурно бити утешени сазнањем да је на помолу време за обећано избављење! (Данило 9:1, 2).

5, 6. (а) Зашто дугачко путовање из Вавилона у Јерусалим неће омести испуњење Божјег обећања? (б) Како ће повратак Јевреја у домовину утицати на друге народе?

5 Пут од Вавилона до Јерусалима је дуг од 800 до 1 600 километара, зависно од пута којим се иде. Да ли ће то дугачко путовање омести испуњење Божје намере? Ни случајно! Исаија пише: „Виче један глас: Приправите у пустињи пут Јеховин, поравните у пустоши стазу Богу нашему. Све долине нека се повисе и слегну се брегови и горе, и долине нек постану равне и клисуре нек постану доле! Тада ће се слава Јеховина објавити и тад ће га свако тело видети; јер уста Јеховина говорише“ (Исаија 40:3-5).

6 Пре него што би кренули на путовање, владари са истока би често послали људе да припреме пут тако што би уклонили велико камење и чак изградили насипе и поравнали избочине. У случају Јевреја који се враћају, то би било као да је сам Бог на челу и уклања све препреке. На крају крајева, то је народ који носи Јеховино име, и испуњењем његовог обећања да их врати у домовину прославиће се његово име пред свим народима. Свиђало се то њима или не свиђало, ти народи ће бити присиљени да схвате да је Јехова онај који испуњава своја обећања.

7, 8. (а) Које су испуњење у првом веку н. е. имале речи из Исаије 40:3? (б) Које је веће испуњење имало Исаијино пророчанство 1919. године?

7 Обнова у шестом веку пре н. е. није представљала једино испуњење овог пророчанства. У првом веку н. е. било је још једно испуњење. Јован Крститељ је био глас некога који „виче у пустоши“, у испуњењу Исаије 40:3 (Лука 3:1-6). Јован је под надахнућем применио Исаијине речи на себе (Јован 1:19-23). Почев од 29. н. е., Јован је припремао пут за Исуса Христа. a Јованово објављивање је подстакло људе да очекују обећаног Месију, и да га слушају и следе кад дође (Лука 1:13-17, 76). Јехова ће преко Исуса водити покајнике до слободе коју само Божје Краљевство може пружити — до ослобођења од робовања греху и смрти (Јован 1:29; 8:32). Исаијине речи имале су веће испуњење 1919. године када је остатак духовног Израела ослобођен из Вавилона Великог и обновљен за право обожавање.

8 Међутим, шта је с јеврејским заробљеницима у Вавилону који треба да имају користи од првобитног испуњења тог обећања? Да ли стварно могу веровати Јеховином обећању да ће их вратити у вољену домовину? Заиста могу! Живописним речима и поређењима из свакодневног живота, Исаија сада пружа убедљиве разлоге због којих могу имати потпуно поуздање да ће Јехова одржати своју реч.

Бог чија Реч вечно траје

9, 10. Како Исаија прави контраст између пролазности човечјег живота и трајности Божје ’речи‘?

9 Пре свега, реч Онога који обећава обнову траје вечно. Исаија пише: „Један глас говори: Вичи: И он одговори: Шта да вичем? Свако тело је као трава и слава његова као пољски цвет. Осуши се трава и отпада цвет кад на њега ветар Јеховин задуне. — Заиста је народ као и трава: осуши се трава, и отпада цвет, али реч Бога нашега довека остаје“ (Исаија 40:6-8).

10 Израелци добро знају да трава не траје вечно. Током суше, зелена трава се због јаке жеге спаруши. Људски живот је у неком смислу као трава — тако пролазан (Псалам 103:15, 16; Јаков 1:10, 11). Исаија прави контраст између пролазности човечјег живота и трајности Божје ’речи‘, то јест утврђене намере. Да, „реч Бога нашега“ вечно траје. Кад Бог нешто каже, ништа не може поништити његове речи нити спречити да се испуне (Исус Навин 23:14).

11. Зашто можемо веровати да ће Јехова испунити обећања која садржи његова писана Реч?

11 Данас нам је Јеховина намера изложена у писаном облику у Библији. Библија је вековима наилазила на жестоко противљење, а неустрашиви преводиоци и други ризиковали су свој живот да би је сачували. Ипак, њихов труд сам по себи не објашњава зашто је преживела. Сва заслуга за то припада Јехови, ’живом и вечном Богу‘ и Заштитнику своје Речи (1. Петрова 1:23-25). Размисли о следећем: пошто је Јехова сачувао своју писану Реч, зар онда не треба да му верујемо да ће испунити обећања која она садржи?

Силан Бог који нежно брине за своје овце

12, 13. (а) Зашто се може веровати обећању о обнови? (б) Која је то добра вест за јеврејске изгнанике, и зашто могу бити сигурни у то?

12 Исаија сада наводи други разлог због кога се може веровати обећању о обнови. Онај који даје обећање је силан Бог који нежно брине за свој народ. Исаија даље каже: „Попни се на гору високу, Сионе, да објавиш добру вест; подигни свој глас, Јерусалиме, да објавиш добру вест; подигни свој глас, не бој се; кажи градовима Јудиним: „Ево Бога вашега!“ Ево иде Јехова, иде Бог у сили и руком својом заповеда. Ено плата је код њега и награде су пред њиме. Као пастир ће он стадо своје пасти, у наручје своје узеће јагањце, носиће их у недрима и водиће дојилице“ (Исаија 40:9-11).

13 У библијска времена био је обичај да жене у част победе кличу или опевају добру вест о победама у биткама или о предстојећем олакшању (1. Самуилова 18:6, 7; Псалам 68:11NW). Исаија пророчански указује да за јеврејске изгнанике постоји једна добра вест, вест која треба неустрашиво да се објави чак с врхова гора — Јехова ће вратити свој народ у вољени Јерусалим! Могу бити сигурни у то, јер ће Јехова доћи „у сили“. Дакле, ништа га не може спречити да испуни своје обећање.

14. (а) Како Исаија илуструје нежан начин на који ће Јехова водити свој народ? (б) Који пример илуструје како се пастири нежно брину за овце? (Види оквир на 405. страни.)

14 Међутим, тај силни Бог има и нежну страну. Исаија срдачним речима описује како ће Јехова свој народ вратити у домовину. Јехова је као брижан пастир који скупља јагањце и носи их у „недрима“. Реч ’недра‘ овде очигледно указује на горњи део одеће. Ту пастири понекад носе јагњад која су тек дошла на свет и не могу ићи у корак са стадом (2. Самуилова 12:3). Таква дирљива сцена из пастирског живота сигурно уверава Јеховин изгнани народ у његову бригу пуну љубави. Сасвим сигурно, таквом силном, а ипак нежном Богу може се веровати да ће испунити обећања која им је дао!

15. (а) Када је Јехова дошао „у сили“, и ко је ’рука којом заповеда‘? (б) Која добра вест се мора неустрашиво објављивати?

15 Исаијине речи су пуне пророчанског значења за наше време. Године 1914. Јехова је дошао „у сили“ и успоставио своје Краљевство на небесима. ’Рука којом заповеда‘ је његов Син, Исус Христ, кога је Јехова поставио на свом небеском престолу. Године 1919, Јехова је своје помазане слуге на земљи ослободио робовања Вавилону Великом, и тиме је започета потпуна обнова чистог обожавања живог и истинитог Бога. То је добра вест која се мора неустрашиво објављивати, као да се узвикује с врхова гора тако да се та објава преноси надалеко и нашироко. Подигнимо зато свој глас и храбро објавимо другима да је Јехова Бог обновио чисто обожавање на овој планети!

16. Како Јехова данас води свој народ, и који пример даје?

16 Речи из Исаије 40:10, 11 имају даљњу практичну вредност за нас данас. Утешно је запазити како Јехова нежно води свој народ. Баш као што један пастир разуме потребе сваке овце појединачно — укључујући и малену јагњад која не могу ићи у корак са осталима — Јехова разуме ограничења сваког свог верног слуге. Сем тога, Јехова као нежни Пастир даје пример хришћанским пастирима. Старешине морају нежно поступати са стадом, опонашајући бригу пуну љубави коју показује сам Јехова. Увек морају водити рачуна о томе како Јехова гледа на свакога из стада ’које је купио крвљу свог Сина‘ (Дела апостолска 20:28).

Ненадмашан у моћи и мудрости

17, 18. (а) Зашто се јеврејски изгнаници могу уздати у обећање о обнови? (б) Која питања што уливају страхопоштовање поставља Исаија?

17 Јеврејски изгнаници се могу уздати у обећање о обнови јер је Бог ненадмашан у моћи и мудрости. Исаија каже: „Ко је грстима својим воду измерио и небеса међу [„педљем“, NW] премерио? Ко је прах земаљски у варићак покупио? Ко је горе на теразије и брегове на потег мерио? Ко је прозрео дух Јеховин ил’ научио га саветом својим? С ким је он решавао, да упуте прими, ко је њега путу правде научио, ко ли га је мудрости учио и ко му је пут разума показао?“ (Исаија 40:12-14).

18 То су питања која уливају страхопоштовање и о којима јеврејски изгнаници треба да размишљају. Могу ли обични људи зауставити плиму моћних мора? Наравно да не могу! Али за Јехову су мора која прекривају земљу као кап воде на његовом длану. b Може ли сићушан човек измерити огромна звездана небеса или брда и планине на земљи? Не може. Али Јехова мери небеса тако лако као кад човек мери нешто помоћу педља — што је размак између врха палца и врха малог прста кад се рашире. У ствари, Бог може на ваги измерити планине и брда. Да ли чак и најмудрији људи могу саветовати Бога шта да уради у тренутној ситуацији или му рећи шта да уради у будућности? Сигурно да не могу!

19, 20. Које сликовите речи Исаија користи да би нагласио Јеховину величину?

19 А шта је с моћним народима на земљи — могу ли се одупрети Богу док испуњава своју реч обећања? Исаија одговара описујући народе следећим речима: „Гле, народи су као кап из ведра, као прашак на мерилима, гле, острва су као ситан прашак на ветру. Ливан ни за ватру не достаје, а животиње његове ни за жртву паљеницу. Сви су народи пред њим као ништа ништа су за њега они, сама су таштина“ (Исаија 40:15-17).

20 За Јехову су читави народи као кап воде из ведра. Нису ништа више од праха који се таложи на тасу, потпуно су бескорисни. c Претпостави да неко треба да изгради огроман олтар и као дрва за ватру на олтару користи сва дрвета која прекривају ливанске планине. Затим, претпостави да као жртву треба да принесе све животиње које тумарају тим горама. Чак ни таква жртва не би била достојна Јехове. Као да ни ова симболика није била довољна, Исаија даје још јачу изјаву — сви народи су „мање неголи ништа“ у Јеховиним очима (Исаија 40:17ДК).

21, 22. (а) Како Исаија наглашава да је Јехова неупоредив? (б) На који нас закључак наводи Исаијин сликовити опис? (в) Коју научно тачну изјаву је забележио пророк Исаија? (Види оквир на 412. страни.)

21 Да би даље нагласио да је Јехова неупоредив, Исаија показује колико су глупи они који праве идоле од злата, сребра или дрвета. Колико је само лудо мислити да такви идоли могу одговарајуће представити ’Онога који седи над кругом од земље‘ и који има власт над њеним становницима! (Прочитај Исаију 40:18-24).

22 Сви ови сликовити описи наводе нас на један закључак — ништа не може спречити неупоредивог Јехову, ненадмашног у сили и мудрости, да испуни своје обећање. Исаијине речи су сигурно веома утешиле и ојачале јеврејске изгнанике у Вавилону који су чезнули да се врате у своју домовину! И ми данас можемо бити сигурни да ће Јеховина обећања о нашој будућности постати стварност.

„Ко је све то створио?“

23. Због чега се јеврејски изгнаници могу охрабрити, и шта Јехова сада наглашава о себи?

23 Постоји још један разлог због ког се јеврејски изгнаници могу охрабрити. Онај који обећава избављење је Створитељ свега и Извор целокупне динамичке енергије. Да би нагласио своје запањујуће способности, Јехова скреће пажњу на своју моћ која је очигледна у стварству: „С ким ћете ме дакле поредити, да бих му личио?, вели Свети. Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове и с велике силе [„обиља динамичке енергије“, NW] и моћи његове ни једно не изостаје“ (Исаија 40:25, 26).

24. Како Јехова кад говори о себи показује да је без премца?

24 Светац Израелов говори сам о себи. Да би показао да је без премца, Јехова усмерава пажњу на звезде небеске. Као што војни заповедник постројава своје трупе, тако Јехова заповеда звездама. Кад би требало да их сакупи, ’ниједна не би изостала‘. Иако има много звезда, он сваку зове по имену, било њеним личним именом било неким називом сличним имену. Попут послушних војника, оне се држе свог места и поштују ред, јер њихов Вођа има обиље „динамичке енергије“ и ’моћан‘ је. Дакле, јеврејски изгнаници имају разлог за поверење. Створитељ, који заповеда звездама, има моћ да подржи своје слуге.

25. Како се можемо одазвати на Божји позив записан у Исаији 40:26, и с каквим резултатом?

25 Ко од нас може одбити Божји позив записан у Исаији 40:26: „Подигните очи своје и гледајте“? Открића данашњих астронома показују да звездано небо улива још више страхопоштовања него што је то вероватно било у Исаијино доба. Астрономи који су помоћу моћних телескопа завирили у небеса процењују да видљиви свемир има чак 125 милијарди галаксија. Само једна од њих — галаксија Млечни пут — према неким проценама има преко 100 милијарди звезда! Такво спознање треба да нас у срцу подстакне на дубоко поштовање према нашем Створитељу и на потпуно поуздање у његово обећање.

26, 27. Како су описана осећања изгнаника у Вавилону, и шта они треба да знају?

26 Знајући да ће године заробљеништва ослабити дух јеврејских изгнаника, Јехова надахњује Исаију да унапред запише ове охрабрујуће речи: „Зашто говориш, Јакове, зашто говориш, Израелу: ’Судбина је моја пред Јеховом сакривена и не излази право моје испред Бога мога?‘ Не знаш ли то, ниси ли то научио? Бог је, Јехова вечни, крајеве земље створио: не мучи се он нити сустаје; разум његов не може се измерити“ (Исаија 40:27, 28).

27 Исаија бележи Јеховине речи које описују осећања изгнаника у Вавилону, стотинама километара далеко од домовине. Неки мисле да њихов Бог не види или не зна за њихову „судбину“ — њихов тежак начин живота. Мисле да је Јехова незаинтересован за неправде које трпе. Зато их треба подсетити на оно што треба да знају, ако не из личног искуства онда барем из онога што су им други рекли. Јехова је способан и спреман да избави свој народ. Он је вечни Бог и Створитељ читаве планете. Дакле, он још увек има моћ коју је показао приликом стварања, а ни моћни Вавилон није ван његовог домашаја. Такав Бог се не може уморити и не може разочарати свој народ. Не треба да очекују да у потпуности схвате Јеховине поступке, јер његов разум — то јест увид, поимање и опажање — превазилази њихову моћ схватања.

28, 29. (а) Како Јехова подсећа свој народ да ће притећи у помоћ уморнима? (б) Која илустрација показује како Јехова даје снагу својим слугама?

28 Јехова преко Исаије и даље охрабрује малодушне изгнанике: „Он уморном снагу даје и сусталом живот крепи; деца се уморе и сустају, а и младићи посрћу; али који се у Јехову уздају понављају снагу своју; ко орлови подигну се, залете се, не сустају, ходе и не уморе се“ (Исаија 40:29-31).

29 Говорећи о потреби да уморноме да снагу, Јехова можда има у мислима тешко путовање које предстоји изгнаницима да би се вратили кући. Јехова подсећа свој народ да је његова одлика да притекне у помоћ изнемоглима који од њега траже подршку. Чак и најживахније међу људима — ’децу‘ и ’младиће‘ — може савладати умор и могу посртати од исцрпљености. Ипак, Јехова обећава да ће дати снагу — неисцрпну снагу за трчање и пешачење — онима који се уздају у њега. На изглед ненапоран лет орла, моћне птице која понекад сатима може једрити, користи се да илуструје како Јехова даје снагу својим слугама. d Пошто им је на располагању Божја подршка, јеврејски изгнаници немају разлога да буду очајни.

30. Како прави хришћани данас могу бити утешени завршним стиховима 40. поглавља Исаије?

30 Ови завршни стихови 40. поглавља Исаије садрже речи утехе за праве хришћане који живе у последњим данима овог злог система. Уз тако много притисака и проблема који нас могу обесхрабрити, утешно је знати да наш Бог примећује тешкоће које подносимо и неправде које трпимо. Можемо бити сигурни да ће Створитељ свега, онај чији је ’разум неизмеран‘, исправити све неправде у своје време и на свој начин (Псалам 147:5, 6). У међувремену, док истрајавамо не треба да се ослањамо на сопствену снагу. Јехова, чија је помоћ неисцрпна, може својим слугама у време кушње дати снагу — снагу која чак „надилази уобичајену“ (2. Коринћанима 4:7).

31. Које светло обећање за Јевреје заробљене у Вавилону садржи Исаијино пророчанство, и у шта можемо бити апсолутно сигурни?

31 Размисли о оним Јеврејима који су у шестом веку пре н. е. били заробљени у Вавилону. Стотинама километара далеко, њихов вољени Јерусалим стоји опустошен, а храм разрушен. Исаијино пророчанство је за њих садржавало утешно обећање о светлости и нади — Јехова ће их вратити у њихову домовину! Године 537. пре н. е. Јехова је одвео свој народ кући, доказујући да је особа која испуњава обећања. И ми можемо имати апсолутно поверење у Јехову. Његова обећања о Краљевству, која су предивно изражена у Исаијином пророчанству, постаће стварност. То је заиста добра вест — порука светлости за читаво човечанство!

[Фусноте]

a Исаија прориче припремање пута пред Јеховом (Исаија 40:3). Међутим, Јеванђеља примењују то пророчанство на оно што је Јован Крститељ радио припремајући пут пред Исусом Христом. Надахнути писци Хришћанских грчких списа су тако применили те речи јер је Исус представљао свога Оца и дошао у Очево име (Јован 5:43; 8:29).

b Израчунато је да „маса океана приближно износи 1,35 трилиона (1,35 x 10⁠18) метричких тона, то јест око 1/4400 укупне земљине масе“ (Encarta 97 Encyclopedia).

c У делу The Expositor’s Bible Commentary стоји следеће: „Када су мерили месо и воће, пијачни трговци на Блиском истоку нису узимали у обзир капљицу воде у ведру за мерење или неколико зрна прашине на ваги.“

d Орлови могу да буду високо у ваздуху уз минимално трошење енергије. Они то чине тако што вешто користе термале, то јест стубове узлазног топлог ваздуха.

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на странама 404, 405]

Јехова, брижан пастир

Исаија пореди Јехову с брижним пастиром који носи јагањце у својим недрима (Исаија 40:10, 11). Исаија очигледно темељи ову дирљиву илустрацију на стварним обичајима пастира. Један савремени истраживач који је посматрао пастире на обронцима Ермона на Средњем истоку каже: „Сваки пастир пажљиво посматра своје стадо да види како се оно сналази. Кад уочи тек рођено јагње ставља га у преклоп свог... великог огртача, јер је и сувише слабо да би ишло за мајком. Кад напуни недра, остале јагањце ставља на рамена, држећи их за ноге, или их ставља у торбу или корпу на леђима магарца, док малецки не буду могли да иду за мајком.“ Зар није утешно знати да ми служимо Богу који се тако нежно брине за свој народ?

[Оквир⁄Слика на 412. страни]

Каквог је облика Земља?

У древна времена људи су обично веровали да је Земља равна плоча. Међутим, још у шестом веку пре н. е., грчки филозоф Питагора изнео је мишљење да Земља мора бити сферичног облика. Па ипак, два века пре него што је Питагора формулисао своју теорију, пророк Исаија је са изузетном јасноћом и сигурношћу рекао следеће: „[Он] седи над кругом од земље“ (Исаија 40:22, курзив наш). Хебрејска реч хуг која се овде преводи са ’круг‘ може се превести и „сфера“. Интересантно је да само сферични предмети из било ког угла изгледају као круг. e Дакле, далеко испред свог времена пророк Исаија је записао изјаву која је научно тачна и ослобођена древних митова.

[Фуснота]

e Технички говорећи, земља је спљоштени сфероид. Малчице је заравњена на половима.

[Слика на 403. страни]

Јован Крститељ је био глас који „виче у пустоши“