Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тешко бунтовницима!

Тешко бунтовницима!

Једанаесто поглавље

Тешко бунтовницима!

Исаија 9:8 –10:4

1. Коју је страшну грешку направио Јеровоам?

 КАДА се народ који је у савезу с Јеховом поделио у два краљевства, северно десетоплеменско краљевство дошло је под Јеровоамову власт. Нови краљ је био способан, енергичан владар. Али фалила му је права вера у Јехову. Због тога је направио страшну грешку која је упропастила читаву историју северног краљевства. Према Мојсијевом закону, Израелцима је било заповеђено да три пута годишње одлазе у храм у Јерусалиму, који се сада налазио у јужном краљевству Јуде (Поновљени закони 16:16). Плашећи се да би таква редовна путовања подстакла његове поданике да размишљају о поновном уједињењу са својом јужном браћом, Јеровоам „начини два телета од злата, и рече народу: Не треба више да идете у Јерусалим; ево богова твојих, Израелу, који су те извели из земље Египатске. И намести једно теле у Ветиљу, а друго намести у Дану“ (1. Краљевима 12:28, 29).

2, 3. Какве је последице по Израел имала Јеровоамова грешка?

2 Неко време је изгледало да је Јеровоамов план успео. Народ је постепено престао да одлази у Јерусалим и почео је да врши обожавање пред два телета (1. Краљевима 12:30). Међутим, овај отпаднички религиозни обичај искварио је десетоплеменско краљевство. Касније је чак и Јуј, који је показао хвале вредну ревност тиме што је истребио обожавање Вала из Израела, наставио да се клања златним теоцима (2. Краљевима 10:28, 29). Које су још биле последице Јеровоамове трагичне, погрешне одлуке? Политичка нестабилност и патња народа.

3 Јехова је рекао да Јеровоамово семе неће владати над земљом, и да ће на крају северно краљевство претрпети ужасну катастрофу зато што је он постао отпадник (1. Краљевима 14:14, 15). Јеховине речи су се обистиниле. Седморица Израелских краљева владали су по две године или још мање — неки само неколико дана. Један краљ је извршио самоубиство, а шесторицу су из потаје убили амбициозни људи који су приграбили престо. Нарочито после владавине Јеровоама II, која се завршила око 804. пре н. е. док је Озија владао Јудом, у Израелу је било немира, насиља и убистава. Због свега тога Јехова преко Исаије шаље директно упозорење, то јест „реч“, северном краљевству. „Јехова посла реч Јакову и она на Израел паде“ (Исаија 9:8). a

Охолост и дрскост навлаче Божји гнев

4. Коју „реч“ Јехова шаље против Израела, и зашто?

4 Јеховина „реч“ се неће игнорисати. „Знаће за њу цео народ, Јефрем и становници Самаријски који охоло и поносно [„дрско“NW] веле“ (Исаија 9:9). „Јаков“, „Израел“, „Јефрем“ и „Самарија“ — сви ови називи указују на северно краљевство Израела, у коме Јефремово племе преовладава, а Самарија је престоница. Јеховина реч против тог краљевства је снажна судска изјава, јер је Јефрем окорео у отпадништву и бесрамно је дрзак према Јехови. Бог неће заштитити народ од последица његових рђавих путева. Биће присиљен да саслуша Божју реч, то јест да обрати пажњу на њу (Галатима 6:7).

5. Како Израелци показују да на њих не утиче Јеховина осуда?

5 Док се прилике погоршавају, људи доживљавају тешке губитке, чак остају и без кућа — обично изграђених од опека од блата и јефтиног дрвета. Да ли им се због тога смекшало срце? Да ли ће слушати Јеховине пророке и вратити се правом Богу? b Исаија бележи дрску реакцију народа: „Падоше опеке, али ћемо ми зидати од тесана камена; дудови су посјечени, али ћемо ми замијенити кедрима“ (Исаија 9:10ДК). Израелци пркосе Јехови и с презиром одбијају његове пророке који им говоре због чега трпе такве тешкоће. У ствари, народ каже: ’Можда смо изгубили куће направљене од трошних опека од блата и јефтиног дрвета, али не само да ћемо надокнадити ту штету већ ћемо поново градити од квалитетнијих материјала — од тесаног камена и кедра!‘ (Упореди с Јовом 4:19.) Јехова није имао другог избора већ да их и даље дисциплинује. (Упореди са Исаијом 48:22.)

6. Како Јехова осујећује сиријско-израелски план против Јуде?

6 Исаија наставља: „Јехова ће на њих противнике Ресинове подигнути“ (Исаија 9:11а). Израелски краљ Факеј и сиријски краљ Ресин су савезници. Они планирају да освоје двоплеменско краљевство Јуде и да на Јеховин престо у Јерусалиму поставе једног марионетског краља — неког „сина Тавеилова“ (Исаија 7:6). Али та завера је осуђена на пропаст. Ресин има моћне непријатеље, а Јехова ће „подигнути“ те непријатеље на „њих“, то јест на Израел. Израз „подигнути“ значи да ће им дозволити да воде успешан рат који ће уништити тај савез и његове циљеве.

7, 8. Какве последице по Израел има то што је Асирија освојила Сирију?

7 Распад овог савезништва почиње нападом Асирије на Сирију. „Краљ Асирски приста, крену се на Дамаск [престоницу Сирије] и узе га и одведе становнике његове у ропство у Кир и погуби Ресина“ (2. Краљевима 16:9). Пошто је изгубио моћног савезника, Факеј сматра да су његове намере с Јудом осујећене. У ствари, убрзо после Ресинове смрти, Факеја је убио Осија, који је затим запосео самаријски престо (2. Краљевима 15:23-25, 30).

8 Сирија, бивши савезник Израела, сада је вазал Асирије, силе која доминира тим подручјем. Исаија прориче како ће Јехова користити ову нову политичку оријентацију: [Јехова] непријатеље оружаће његове [Израелове], Сирце са истока, Филистеје са запада [„с леђа“NW], и они ће на сва уста Израел прождирати. Код свег тога гнев се његов не утиша, и рука његова још је увек подигнута“ (Исаија 9:11б, 12). Да, Сирија је сада непријатељ Израела, а Израел мора да се припреми за напад Асирије и Сирије. Поход је успешан. Асирија од узурпатора Осије ствара свог слугу, захтевајући огроман данак. (Неколико деценија пре тога, Асирија је добила велику суму новца од израелског краља Менајима.) Како су се обистиниле речи пророка Осије: „Туђини његову [Јефремову] снагу троше“! (Осија 7:9; 2. Краљевима 15:19, 20; 17:1-3).

9. Зашто можемо рећи да Филистеји нападају „с леђа“?

9 Зар Исаија не каже још и то да ће Филистеји напасти „с леђа“? Да. Пре појаве магнетних компаса, Јевреји су се оријентисали према положају особе која је лицем окренута у правцу изласка сунца. Дакле, ’исток‘ је био спреда, док је запад, приобални дом Филистеја, био „с леђа“. „Израел“ који се спомиње у Исаији 9:12 у овом случају обухвата Јуду, јер су Филистеји нападали Јуду за време владавине Факејевог савременика Ахаза, заузимајући и настањујући многе јудејске градове и утврђења. Као и Јефрем на северу, Јуда заслужује да је Јехова тако дисциплинује, јер је и она прожета отпадништвом (2. Летописа 28:1-4, 18, 19).

Од ’главе до репа‘ — народ бунтовника

10, 11. Коју ће казну Јехова изрећи Израелу због упорног бунтовништва?

10 Упркос свим патњама — и упркос снажним објавама Јеховиних пророка — северно краљевство истрајава у побуни против Јехове. „Народ се не враћа оном који га бије и не тражи Јехову над војскама“ (Исаија 9:13). Због тога пророк каже: „Зато ће одсећи Јехова Израелу главу и реп, грану палмову и ситу у један дан. (Старешина и поглавар, то је глава, а пророк који учи лаж, то је реп.) Који тај народ воде, они га заводе а који се дају водити у пропаст срљају“ (Исаија 9:14-16).

11 ’Глава‘ и ’грана‘ представљају ’старешину и поглавара‘ — вође народа. „Реп“ и ’сита‘ указују на лажне пророке који изговарају речи које пријају њиховим вођама. Један библичар пише: „Лажни Пророци су представљени репом зато што су у моралном смислу били најпокваренији људи, и зато што су били улизице и помагачи злих владара.“ Професор Едвард Џ. Јанг каже о тим лажним пророцима следеће: „Нису били вође већ су слепо следили владаре, ласкали им и улагивали се, те су личили на псећи реп који се њише тамо-амо.“ (Упореди с 2. Тимотеју 4:3.)

Чак се и ’удовице и дечаци без оца‘ буне

12. Колико је дубоко исквареност продрла у израелско друштво?

12 Јехова је Бранилац удовица и дечака без оца (Излазак 22:22, 23). Међутим, послушајмо шта Исаија сада каже: „Зато се Јехова неће радовати момцима његовим, нити ће се на сироте [„дечаке без оца“NW] ни на удовице смиловати његове; јер су свиколики бездушници и зликовци, и свачија уста погано говоре. Код свег тога гнев се његов не утиша, и рука његова још је увек подигнута“ (Исаија 9:17). Отпадништво је захватило све слојеве друштва, укључујући и удовице и дечаке без оца! Јехова стрпљиво шаље своје пророке, надајући се да ће народ променити своје путеве. На пример, Осија моли: „Обрати се, Израелу, Јехови, Богу своме, јер си ти за своје безакоње пао“ (Осија 14:1). Колико је само за Браниоца удовица и дечака без оца болно што мора да изврши пресуду чак и над њима!

13. Шта можемо научити из ситуације у Исаијино доба?

13 Попут Исаије и ми живимо у критичним временима која претходе Јеховином дану пресуде над злима (2. Тимотеју 3:1-5). Колико је онда важно да прави хришћани, без обзира на ситуацију у животу, остану духовно, морално и ментално чисти како би задржали Божју наклоност. Нека свако од нас љубоморно чува свој однос с Јеховом. Нека нико ко је побегао из ’Вавилона Великог‘ никада више не ’учествује с њим у његовим гресима‘ (Откривење 18:2, 4).

Криво обожавање ствара насиље

14, 15. (а) Које су последице обожавања демона? (б) Какву ће даљњу патњу Израел доживети према ономе што Исаија прориче?

14 Криво обожавање је у ствари обожавање демона (1. Коринћанима 10:20). Као што се то показало пре Потопа, демонски утицај води до насиља (Постање 6:11, 12). Онда није чудо што је земља пуна насиља и злобе кад се сам Израел окреће отпадништву и почиње да обожава демоне (Поновљени закони 32:17; Псалам 106:35-38).

15 Исаија сликовито описује ширење злобе и насиља у Израелу: „Јер бездушност као огањ пали, као пламен који чкаљ и трње прождире, па упали густу шуму из које се стубови дима дижу. Од гнева Јехове над војскама запали се земља и народ је храна огњу; нико брата свог не жали. И граби се десно, и глад се не утоли, и пљачка се лево и опет се није сит; сваки гризе месо мишице своје. Манасија прождире Јефрем, а Јефрем Манасију, обојица Јуду нападају. Код свега тога гнев се његов не утиша, и рука његова још је увек подигнута“ (Исаија 9:18-21).

16. Како су се испуниле речи из Исаије 9:18-21?

16 Попут пламена који се шири с једног трновитог жбуна на други, насиље измиче контроли и зачас стиже до ’густе шуме‘, прерастајући у насиље попут шумског пожара у пуном јеку. Библичари Кајл и Делиш кажу да је насиље достигло степен „најнехуманијег самоуништења због анархије за време грађанског рата. Лишени било каквих нежних емоција, незасито су прождирали једни друге.“ Овде се племена Јефрем и Манасија издвајају вероватно зато што су главни представници северног краљевства и, као потомци Јосифова два сина, у најближем су сродству од тих десет племена. Упркос томе, они прекидају братоубилачко насиље само када ратују против Јуде на југу (2. Летописа 28:1-8).

Корумпиране судије срећу свог судију

17, 18. Какве корупције има у израелском правном и административном систему?

17 Јехова као судија затим усмерава свој поглед на израелске корумпиране судије и друге званичнике. Они злоупотребљавају своју власт тако што пљачкају убоге и сиромахе који долазе код њих тражећи правду. Исаија каже: „Тешко онима који недушевне наредбе издају и пресуде неправедне пишу, да одрекну право убогима, да правду сиромасима мога народа одузму, да од удовица своју пљачку праве и свој плен од сирочади“ (Исаија 10:1, 2).

18 Јеховин Закон забрањује сваки облик неправде: „Не чини неправду у судовима својим; не угађај сиромаху зато што је сиромах и не поводи се за богатим зато што је богат“ (Левитска 19:15). Не обазирући се на тај закон, ти званичници доносе „недушевне наредбе“ да би озаконили оно што се своди на отворену крађу најокрутније врсте — узимање оскудне имовине удовица и дечака без оца. Израелски лажни богови су наравно слепи за ову неправду, али Јехова није. Преко Исаије Јехова сада усмерава своју пажњу на те зле судије.

19, 20. Како ће се променити ситуација корумпираних израелских судија, и шта ће бити с њиховом ’славом‘?

19 „Што ћете ви чинити у дан казне и погибли која ће се свалити на вас из далека? Коме л’ ћете прибећи за помоћ и где ћете славу своју оставити? Једни ће у ропству чамити, други ће међ‘ мртве пасти“ (Исаија 10:3, ). Удовице и дечаци без оца немају ниједног поштеног судију коме би се могли обратити. Колико је онда прикладно што Јехова пита те корумпиране израелске судије коме ће се обратити пошто их он сам сада позива да поднесу рачун. Да, још мало па ће сазнати колико је ’страшно упасти у руке живог Бога‘ (Јеврејима 10:31).

20 ’Слава‘ тих злих судија — светски углед, част и моћ што проистичу из њиховог богатства и положаја — биће кратког века. Неки ће постати ратни заробљеници, и ’чамиће‘, то јест чучаће, међу другим затвореницима, док ће остали бити убијени, а њихове лешеве прекриће лешеви погинулих у рату. Њихова ’слава‘ такође подразумева непоштено стечено богатство које ће опљачкати непријатељи.

21. Да ли се стишао Јеховин гнев према Израелу, с обзиром на казне које је Израел добио?

21 Исаија завршава последњу строфу једним страшним упозорењем: „Код свег тога [свих невоља које је народ до сада претрпео] гнев се његов не утиша и рука његова још је увек подигнута“ (Исаија 10:4б). Да, Јехова има још тога да каже Израелу. Јеховина подигнута рука неће се спустити док не зада последњи, разорни ударац бунтовном северном краљевству.

Немој никада пасти као жртва лажи и личних интереса

22. Коју поуку можемо извући из онога што се десило Израелу?

22 Јеховине речи пренесене преко Исаије тешко су пале на Израел и ’нису се вратиле без резултата‘ (Исаија 55:10, 11NW). Историја бележи трагичан крај северног краљевства Израела, и можемо само замислити патњу коју су његови становници морали поднети. Исто тако можемо бити сигурни да ће се Божја реч испунити на садашњем систему ствари, нарочито на отпадничком хришћанском свету. Колико је онда важно да хришћани не слушају пропаганду усмерену против Бога и препуну лажи! Захваљујући Божјој Речи, Сатанине веште стратегије одавно су разоткривене, тако да не треба да дозволимо да тиме будемо преварени као што је био преварен народ древног Израела (2. Коринћанима 2:11). Никада немојмо престати да обожавамо Јехову „духом и истином“ (Јован 4:24). У том случају, његова подигнута рука неће погодити његове обожаваоце као што је погодила бунтовног Јефрема, већ ће их његове руке с  топлином загрлити, и помоћи ће им на путу у вечни живот на рајској земљи (Јаков 4:8).

[Фусноте]

a Стихови из Исаије 9:8–10:4 састављени су у облику четири строфе (делови ритмичког одломка), и свака се завршава злослутним рефреном: „Код свег тога гнев се његов не утиша и рука његова још је увек подигнута“ (Исаија 9:12, 17, 21; 10:4). Ово литерарно средство делује тако да повезује Исаију 9:8-10:4 у једну сложену „реч“ (Исаија 9:8). Запази такође да је Јеховина рука ’још увек подигнута‘, не да понуди помирење већ да суди (Исаија 9:13).

b Јеховини пророци за северно краљевство Израела били су Јуј (али не краљ), Илија, Јелисеј, Јона, Одид, Осија, Амос и два Михеја.

[Питања за разматрање]

[Слика на 139. страни]

Злоба и насиље харају Израелом као шумски пожар

[Слика на 141. страни]

Јехова ће позвати на одговорност оне који пљачкају друге