Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уздај се у Јехову упркос невољи

Уздај се у Јехову упркос невољи

Девето поглавље

Уздај се у Јехову упркос невољи

Исаија 7:1–8:18

1. Зашто ће данашњим хришћанима користити да размотре 7. и 8. поглавље Исаије?

 СЕДМО и осмо поглавље Исаије говоре о две потпуно различите реакције. И Исаија и Ахаз су припадали народу који је био посвећен Јехови; обојица су имали задатке које им је Бог дао, један као пророк, други као краљ Јуде; обојица су се суочила са истом претњом — походом надмоћних непријатељских снага на Јуду. Међутим, Исаија се суочио с том претњом с поуздањем у Јехову, док је Ахаз уступио место страху. Зашто су толико другачије реаговали? Пошто су данашњи хришћани исто тако опкољени непријатељским снагама, било би добро да размотре ова два поглавља Исаије да би открили које поуке садрже.

Суочавање с одлуком

2, 3. Који сажетак Исаија износи у уводним речима?

2 Баш као што уметник с неколико главних потеза скицира нову слику, тако и Исаија почиње свој извештај с неколико главних изјава које означавају почетак и крај догађаја о којима ће причати: „У време Ахаза, сина Јотама, сина Озије, краља Јудина, догоди се да се Ресин, краљ Сирски, крену с Факејем, сином Ремалијиним, краљем Израеловим, на Јерусалим да га опседне, али га не може опседати“ (Исаија 7:1).

3 Осми је век пре н. е. Ахаз је наследивши свог оца Јотама постао краљ над Јудом. Ресин, сиријски краљ, и Факеј, краљ северног краљевства Израела, крећу у поход на Јуду, и њихове војске извршавају суров напад. На крају ће опколити сам Јерусалим. Међутим, опсада неће успети (2. Краљевима 16:5, 6; 2. Летописа 28:5-8). Зашто? То ћемо сазнати касније.

4. Зашто је срце Ахаза и његовог народа преплављено страхом?

4 Раније током рата „дође глас дому Давидову: Сирци се улогорише у земљи Јефремовој. И срце Ахазово и срце народа његова устрепта као што дрвеће у шуми трепти од ветра“ (Исаија 7:2). Да, Ахаз и његов народ су се престравили када су сазнали да су Сирци и Израелци удружили снаге и да су њихове војске у том тренутку улогорене на Јефремовој (израелској) територији. Налазе се на само два-три дана хода од Јерусалима!

5. У ком смислу данашњи Божји народ личи на Исаију?

5 Јехова каже Исаији: „Изиђи на сусрет Ахазу, ти и Сеар-Јасув, син твој; накрај јаза од горњега језера, на пут код поља бељарева“ (Исаија 7:3). Замисли само! У време када би требало да краљ тражи Јеховиног пророка и да га пита за вођство, пророк мора да иде и да тражи краља! Па ипак, Исаија спремно слуша Јехову. Слично томе, Божји данашњи народ спремно иде да тражи људе који су у страху због притисака овог света (Матеј 24:6, 14). Како је онда лепо када се сваке године стотине хиљада људи одазива на посете ових проповедника добре вести и прихвата Јеховину заштитничку руку!

6. (а) Коју охрабрујућу поруку пророк преноси краљу Ахазу? (б) Каква је ситуација данас?

6 Исаија затиче Ахаза изван зидина Јерусалима, где краљ, припремајући се за очекивану опсаду, проверава градске залихе воде. Исаија му преноси Јеховину поруку: „Мируј и ничега се немој бојати, и да се не уплаши срце твоје испред краја ових угарака, испред Ресинова и Сирскога распаљеног гнева; и Ремалијина сина“ (Исаија 7:4). Када су ови нападачи раније опустошили Јуду, њихов гнев је био као разгорели огањ. Сада су само ’крајеви угарака‘. Ахаз не треба да се плаши ни сиријског краља Ресина ни израелског краља Факеја, Ремалијиног сина. И данас је слична ситуација. Вође хришћанског света већ вековима излажу праве хришћане ватреном прогонству. Међутим, хришћански свет сада личи на догорели угарак. Дани су му одбројани.

7. Зашто Исаијино име и име његовог сина дају повод за наду?

7 У Ахазово време, није само Исаијина порука уливала наду онима који су се уздали у Јехову већ и значење Исаијиног имена и имена његовог сина. Истина, Јуда је у опасности, али Исаијино име, што значи „спасење Јеховино“, наговештава да ће Јехова омогућити избављење. Јехова каже Исаији да поведе са собом свог сина Сеар-Јасува, чије име значи „само остатак ће се вратити“. Чак и када краљевство Јуде на крају падне, Бог ће милосрдно вратити један остатак у земљу.

Више од рата између народа

8. Зашто је напад на Јерусалим више од рата између народа?

8 Јехова преко Исаије открива стратегију Јудиних непријатеља. Они овако планирају: „Идимо на Јуду, да град опсадимо, јуришајмо на њу, да у њој сина Тавеилова краљем поставимо“ (Исаија 7:5, 6). Сиријско-израелски савез планира да освоји Јуду и да уместо Ахаза, сина Давидовог, постави свог човека. Очигледно је да напад на Јерусалим сада није само рат између народа. Прерастао је у борбу између Сатане и Јехове. Зашто? Зато што је Јехова Бог склопио савез с краљем Давидом којим му је засигурао да ће његови синови владати над Јеховиним народом (2. Самуилова 7:11, 16). Како би Сатана тријумфовао када би успео да неку другу краљевску династију постави на престо у Јерусалиму! Чак би могао да осујети и Јеховину намеру да из Давидове лозе дође један трајни наследник, „Кнез мира“ (Исаија 9:6, 7).

Јеховино засигурање пуно љубави

9. Које засигурање треба да охрабри Ахаза као и данашње хришћане?

9 Да ли ће планови Сирије и Израела успети? Неће. Јехова каже: „Неће се то учинити, неће то никада бити“ (Исаија 7:7). Преко Исаије Јехова каже да не само што опсада Јерусалима неће успети већ за „шесет и пет година и Јефрем неће више народ бити“ (Исаија 7:8). Да, за 65 година Израел више неће постојати као народ. a Ово засигурање, са специфичним временским распоредом, требало је да охрабри Ахаза. Исто тако, Божји данашњи народ је охрабрен сазнањем да истиче време које је преостало сатанском свету.

10. (а) Како данашњи прави хришћани могу да се угледају на Јехову? (б) Шта Јехова нуди Ахазу?

10 Можда Ахазово лице одражава неверицу, пошто Јехова преко Исаије каже: „Ако то не верујете нећете се одржати.“ Јехова стрпљиво „опет проговори Ахазу“ (Исаија 7:9, 10). Какав диван пример! Иако се данас многи не одазивају радо на поруку о Краљевству, требало би да се угледамо на Јехову тако што им „опет“ говоримо док их увек изнова посећујемо. Јехова затим каже Ахазу: „Ишти за себе знак од Јехове, Бога свога; ишти га оздо из дубине, или озго с висине“ (Исаија 7:11). Ахаз може да тражи знак, а Јехова ће га дати као гаранцију да ће штитити Давидов дом.

11. Које засигурање се налази у Јеховиним речима ’твој Бог‘?

11 Запази да Јехова каже: ’Ишти знак од Бога свога.‘ Јехова је заиста добар. Ахаз је већ познат као особа која обожава лажне богове и упражњава одвратне паганске обичаје (2. Краљевима 16:3, 4). Упркос томе и упркос Ахазовој плашљивости, Јехова још увек себе назива Ахазовим Богом. То нас уверава да Јехова не одбацује људе тек тако. Он је спреман да помогне онима који греше или онима чија је вера ослабила. Да ли ће ово уверавање у Божју љубав подстаћи Ахаза да прихвати Јеховину руку?

Од сумње до непослушности

12. (а) Који охоли став заузима Ахаз? (б) Коме се Ахаз обраћа за помоћ уместо да се окрене Јехови?

12 Ахаз дрско одговара: „Нећу искати, нити ћу кушати Јехову“ (Исаија 7:12). Ахаз се овде не осврће на речи закона: „Нећете кушати Јехову, Бога свога“ (Поновљени закони 6:16). Вековима касније Исус цитира тај исти закон када га Сатана искушава (Матеј 4:7). Међутим, у Ахазовом случају Јехова га позива да се окрене правом обожавању и нуди му да му ојача веру тако што ће испунити неки знак. Али Ахаз радије тражи заштиту на другој страни. Могуће је да баш тада краљ шаље велику суму новца Асирији, тражећи помоћ у борби против својих северних непријатеља (2. Краљевима 16:7, 8). У међувремену, сиријско-израелска војска опкољава Јерусалим и опсада је у току.

13. Какав преокрет видимо у 13. стиху, и шта то значи?

13 Имајући у мислима да краљ нема веру, Исаија каже: „Слушајте, дакле, доме Давидов! мало л’ вам је што људима досађујете, па да и Богу моме досађујете!“ (Исаија 7:13). Да, Јехова се може уморити ако му људи стално пркосе. Запази и то да пророк сада каже ’мој Бог‘, а не ’ваш Бог‘. Злослутан преокрет! Када Ахаз одбацује Јехову и окреће се Асирији, губи добру прилику да обнови свој однос с Богом. Никада немојмо жртвовати наш однос с Богом тиме што бисмо компромитовали наша библијска веровања зарад привремених користи.

Знак Емануила

14. Како Јехова показује да је веран свом савезу с Давидом?

14 Јехова остаје веран свом савезу с Давидом. Понудио је знак, и даће знак! Исаија даље каже: „Зато ће вам знак сам Јехова дати: Гле, девица ће затруднети и родиће сина и даће му име Емануил. Он ће јести мед и масло, докле не научи одбацити зло и изабрати добро. Али пре но што научи дете одбацити зло и изабрати добро, напуштена ће бити земља од чија се ти два краља плашиш“ (Исаија 7:14-16).

15. На која два питања одговара пророчанство о Емануилу?

15 Ево добре вести за све који се боје да ће нападачи прекинути давидовску лозу краљева. „Емануил“ значи „с нама је Бог“. Бог је с Јудом и неће дозволити да његов савез с Давидом буде поништен. Сем тога, Ахазу и његовом народу је речено не само шта ће Јехова учинити већ и када ће то учинити. Пре него што дечак Емануил довољно порасте да разликује добро и зло, непријатељски народи ће бити уништени. И то бива тако!

16. Зашто можда Јехова није открио идентитет Емануила у Ахазово време?

16 Библија не открива чије је дете Емануил. Али пошто мали Емануил треба да послужи као знак, а Исаија касније каже да су он и његова деца „знак“, Емануил би могао бити син тог пророка (Исаија 8:18). Можда Јехова не открива Емануилов идентитет у Ахазово време да не би каснијим генерацијама одвратио пажњу од Већег Емануила. Ко је то?

17. (а) Ко је Већи Емануил, и шта је значило његово рођење? (б) Зашто данашњи Божји народ може узвикивати: „С нама је Бог“?

17 Осим у књизи Исаије, име Емануил се појављује само једном у Библији, у Матеју 1:23. Јехова је надахнуо Матеја да пророчанство о Емануиловом рођењу примени на рођење Исуса, законитог наследника Давидовог престола (Матеј 1:18-23). Рођење првог Емануила је био знак да Бог није оставио Давидов дом. Исто тако, рођење Исуса, Већег Емануила, био је знак да Бог није оставио човечанство нити свој савез за Краљевство с Давидовим домом (Лука 1:31-33). Сада када је Јеховин главни представник био међу људима, Матеј је стварно могао рећи: „С нама је Бог“. Данас Исус влада као небески Краљ и делује са својом скупштином на земљи (Матеј 28:20). Сасвим сигурно, Божји народ има додатне разлоге да одважно узвикује: „С нама је Бог!“

Даљње последице неверства

18. (а) Зашто Исаијине следеће речи уливају страх у кости његовим слушаоцима? (б) Који обрт догађаја ускоро треба да се деси?

18 Иако је утешно оно што је Исаија задње рекао, његова следећа изјава улива страх у кости онима који га слушају: „Јехова ће пустити на те, на твој народ и на кућу оца твога дане каквих није било од кад се Јефрем одвоји од Јуде (краља Асирскога) (Исаија 7:17). Да, приближава се катастрофа и то од руку краља Асирије. Могућност да над њима доминирају Асирци познати по окрутности мора да је узрок многих бесаних ноћи за Ахаза и његов народ. Ахаз је сматрао да ће га пријатељство са Асиријом ослободити Израела и Сирије. И стварно, Асирски краљ ће се одазвати на Ахазову молбу и на крају ће напасти Израел и Сирију (2. Краљевима 16:9). Вероватно ће зато Факеј и Ресин бити присиљени да одустану од опсаде Јерусалима. Дакле, сиријско-израелски савез не може да заузме Јерусалим (Исаија 7:1). Међутим, Исаија сада каже својим шокираним слушаоцима да ће Асирија, у чију заштиту су полагали наде, постати њихов тлачитељ! (Упореди с Пословицама 29:25.)

19. Које упозорење за данашње хришћане садржи ова историјска драма?

19 За данашње хришћане, овај истинити историјски извештај садржи једно упозорење. Када смо под притиском можда смо искушани да компромитујемо хришћанска начела и да тиме одбацимо Јеховину заштиту. То је кратковидо, чак равно самоубиству, као што се види из Исаијиних даљњих речи. Пророк наставља да описује какве ће последице по земљу и њен народ имати асирски поход.

20. Ко су ’муве‘ и ’пчеле‘, и шта ће оне радити?

20 Исаија своје објаве дели на четири дела, од којих сваки прориче шта ће се догодити „у то време“ — то јест, у време асирског напада на Јуду. „У то време зазвиждаће Јехова мухама које накрај река Египатских стоје и пчелама у земљи Асирској. И оне ће доћи и све ће падати на пусте долине, и камене раселине, и на све честе и на све паше“ (Исаија 7:18, 19). Египатска и асирска војска, попут ројева мува и пчела, усмериће своју пажњу на Обећану земљу. То неће бити пролазна инвазија. ’Муве‘ и ’пчеле‘ ће се населити, па ће од њих врвети сваки ћошак и свака пукотина у земљи.

21. У ком смислу ће асирски краљ бити као бритва?

21 Исаија наставља: „И тада ће Јехова обријати бритвом преко реке закупљеном, краљем Асирским, и главу и длаке на ногама и сву браду“ (Исаија 7:20). Сада се спомиње само Асирија која представља главну претњу. Ахаз закупљује асирског краља да ’обрије‘ Сирију и Израел. Међутим, та ’закупљена бритва‘ из еуфратске области кренуће на Јудину „главу“ и скроз је обријати, па чак и браду!

22. Које примере износи Исаија да би показао какве ће бити последице предстојећег асирског похода?

22 Какве ће бити последице? „И тада ће сваки младу краву и две овце хранити, и биће толико млека да ће се павлака јести, јер ће се павлаком и медом хранити они који остану у земљи“ (Исаија 7:21, 22). До времена кад Асирци ’обрију‘ земљу, остаће толико мало људи да ће бити потребно само неколико животиња да се прехране. Јешће се ’павлака и мед‘ — ништа друго, ни вино, ни хлеб ни друге намирнице. Да би нагласио до које ће мере земља бити опустошена, Исаија три пута каже да ће тамо где је некада била драгоцена, плодна земља, сада бити чкаљ и трње. Они који се буду усудили да иду у поља мораће да носе ’стреле и лук‘ да би се заштитили од дивљих животиња које вребају у честарима. По чистинама ће газити волови и овце (Исаија 7:23-25). Ово пророчанство почиње да се испуњава још за време Ахаза (2. Летописа 28:20).

Прецизна предсказања

23. (а) Шта је сада Исаији заповеђено? (б) Како је знак на табли потврђен?

23 Исаија се сада враћа на тренутну ситуацију. Иако је Јерусалим још увек под опсадом сиријско-израелског савеза, Исаија извештава: „Јехова ми рече: Узми велику таблу и напиши на њу јасно: Нек се журе на плен, нек похитају у пљачку [„Махер-Шелал-Хаш-Ваз“, NW]. Ја узех верне сведоке, свештеника Урију и Захарију, сина Јеверехијина“ (Исаија 8:1, 2). Име Махер-Шелал-Хаш-Ваз значи „нек се журе на плен, нек похитају у пљачку“. Исаија моли два угледна човека у друштву да посведоче да је то име написано на једној великој табли, тако да касније могу потврдити аутентичност тог документа. Међутим, овај знак треба да буде потврђен другим знаком.

24. Како знак Махер-Шелал-Хаш-Ваза треба да утиче на народ Јуде?

24 Исаија каже: „Приближих се пророчици, она затрудне и роди сина. Јехова ми рече: Надени му име Махер-Шелал-Хаш-Ваз, јер пре него дете научи [да] говори: Оче мој! мајко моја!, однеће се благо Дамаштанско и плен Самаријски пред краљем Асирским“ (Исаија 8:3, 4). И велика табла и новорођени дечачић послужиће као знак да ће Асирија ускоро опљачкати Јудине тлачитеље, Сирију и Израел. Када је то ускоро? Пре него што дечачић изговори прве речи које већина беба научи — ’оче‘ и ’мајко‘. Овако прецизно предсказање треба да код народа изгради поуздање у Јехову. Или неке може навести да се ругају Исаији и његовим синовима. Било како било, Исаијине пророчанске речи су се обистиниле (2. Краљевима 17:1-6).

25. Које сличности постоје између Исаијиног доба и садашњег времена?

25 Хришћани могу научити нешто из Исаијиних поновљених упозорења. Апостол Павле нам је открио да у овој историјској драми Исаија представља Исуса Христа, а Исаијини синови су предочавали Исусове помазане ученике (Јеврејима 2:10-13). Исус преко својих помазаних следбеника на земљи подсећа праве хришћане да треба да ’буду будни‘ у овим критичним временима (Лука 21:34-36). У исто време, непокајнички противници се упозоравају на предстојеће уништење, иако та упозорења често наилазе на ругање (2. Петрова 3:3, 4). Испуњење пророчанстава везаних за време у Исаијино доба јесте гаранција да ће се Божји временски распоред за наше доба испунити. „Неће одоцнити“ (Авакум 2:3ДК).

Разорне ’воде‘

26, 27. (а) Које догађаје Исаија прориче? (б) На шта Исаијине речи указују што се тиче Јеховиних данашњих слугу?

26 Исаија продужава са упозорењима: „Што овај народ презре воду Силоамску која тихо тече, и радује се Ресину и сину Ремалијину, зато ево, Јехова навешће на њих велику и силну воду с реке, (краља Асирскога и сву славу његову), те ће преко својих брегова се дићи и преплавиће све обале своје, и навалиће на Јуду и плавиће и разливаће се и до грла ће доћи. А захват крила њених захватиће сву ширину земље твоје, Емануило!“ (Исаија 8:5-8).

27 ’Тај народ‘, северно краљевство Израела, одбацује Јеховин савез с Давидом (2. Краљевима 17:16-18). За њих је тај савез тако слаб као Силоамска вода чије капање сачињава јерусалимске залихе воде. Радују се у рату против Јуде. Али овај презир неће проћи некажњено. Јехова ће дозволити Асирцима да поплаве, то јест да освоје, Сирију и Израел, баш као што ће Јехова ускоро дозволити садашњем политичком делу овог света да ’поплави‘ царство криве религије (Откривење 17:16; упореди с Данилом 9:26). Затим, каже Исаија, набујале ’воде‘ ће ’навалити на Јуду‘, и доћи „до грла“, све до Јерусалима где поглавар (краљ) Јуде влада. b У наше време политички извршиоци пресуде над кривом религијом исто тако ће навалити на Јеховине слуге, и доћи им „до грла“ (Језекиљ 38:2, 10-16). Какав ће бити исход? Па, шта се дешава у Исаијино доба? Да ли Асирци прелазе преко градских зидина и потиру Божји народ? Не. Бог је с њима.

Не бојте се — ’С нама је Бог!‘

28. У шта Јехова уверава Јуду упркос неуморним напорима њихових непријатеља?

28 Исаија упозорава: „Дајте бојне покличе, народи [који се противите Божјем народу савеза]!, и бићете сломљени, пригните ухо своје који сте далеко! Спремите се за бој, и бићете сломљени; Замишљајте основе [употреби здраво расуђивање], и оне ће пропасти, заповести дајте, и биће залудне, јер је с нама Бог!“ (Исаија 8:9, 10). Неколико година касније, за време владавине Ахазовог верног сина Језекије, ове речи су се обистиниле. Када су Асирци запретили Јерусалиму, Јеховин анђео је побио 185 000 њих. Очигледно је да је Бог са својим народом и Давидовом крљевском лозом (Исаија 37:33-37). За време предстојеће битке од Армагедона, Јехова ће исто тако послати Већег Емануила не само да разбије Своје непријатеље већ и да избави све оне који се уздају у Њега (Псалам 2:2, 9, 12).

29. (а) Како се Јевреји у Ахазово доба разликују од Јевреја у данима Језекије? (б) Зашто се Јеховине данашње слуге уздржавају од склапања религиозних и политичких савеза?

29 За разлику од Јевреја Језекијиног доба, Ахазови савременици не верују у Јеховину заштиту. Више воле да им конфедерација, то јест ’савез‘, са Асирцима буде бедем против сиријско-израелског савеза. Међутим, Јеховина „рука“ подстиче Исаију да говори против ’пута којим иде тај народ‘, то јест против тог популарног тренда. Он упозорава: „Не бојте се чега се он боји, не плашите се! Јехову над војскама треба да светите, њега треба да се страшите и бојите“ (Исаија 8:11-13). С тим у мислима, Јеховине данашње слуге се чувају савезништва с религиозним саветима и политичким удружењима или поуздања у њих. Јеховине слуге имају пуно поверење у његову заштитничку моћ. На крају крајева, ако је ’Јехова с нама, шта нам може човек?‘ (Псалам 118:6).

30. Каква ће бити судбина оних који се не уздају у Јехову?

30 Исаија и даље понавља да ће се Јехова показати као „светилиште“, заштита онима који се уздају у њега. Насупрот томе, они који га одбацују ’спотаћи ће се, пашће и сатрће се, заплешће се и ухватиће се‘ — пет живописних глагола који не остављају сумње у погледу судбине оних који се не уздају у Јехову (Исаија 8:14, 15). Они који су у првом веку одбацили Исуса исто тако су се спотакли и пали (Лука 20:17, 18). Сличан исход очекује и оне који у данашње време нису привржени устоличеном небеском Краљу, Исусу (Псалам 2:5-9).

31. Како данашњи прави хришћани могу следити пример Исаије и оних који слушају његово учење?

31 У Исаијино време нису се сви спотакли. Исаија каже: „Свежи ово пророчанство, запечати ово објављење пред ученицима мојим. Ја се у Јехову уздам, који од дома Јаковљева сакри лице своје, у њега ја стављам наду своју“ (Исаија 8:16, 17). Исаија и они који следе његова учења неће се одрећи Божјег Закона. Они се и даље уздају у Јехову, иако њихови преступнички земљаци то не желе, и зато Јехова сакрива лице од њих. Следимо пример оних који се уздају у Јехову и будимо исто тако одлучни да се држимо чистог обожавања! (Данило 12:4, 9; Матеј 24:45; упореди с Јеврејима 6:11, 12).

„Знак“ и „знамење“

32. (а) Ко су они који данас служе као „знак“ и „знамење“? (б) Зашто хришћани треба да одударају од света?

32 Исаија сада објављује: „Ево ја и деца коју ми Бог даде, ми смо знамење и знак у Израелу од Јехове над војскама који на гори Сиону настава“ (Исаија 8:18). Да, Исаија, Сеар-Јасув и Махер-Шелал-Хаш-Ваз јесу знаци Јеховиних намера с Јудом. Данас Исус и његова помазана браћа на сличан начин служе као знаци (Јеврејима 2:11-13). У том делу придружило им се „велико мноштво“ ’других оваца‘ (Откривење 7:9, 14; Јован 10:16). Наравно, један знак је јасан само ако одудара од околине. Исто тако, хришћани извршавају своје опуномоћење као знаци само ако одударају као они који се разликују од овог света, тиме што се потпуно уздају у Јехову и одважно објављују његове намере.

33. (а) Шта су прави хришћани одлучни да раде? (б) Зашто ће прави хришћани моћи чврсто да стоје?

33 Дакле, држимо се сви Божјих мерила, а не мерила овога света. И даље неустрашиво одударајмо — као знаци— извршавајући опуномоћење које нам је дао Већи Исаија, Исус Христ: ’Огласите годину милости, дан освете Бога нашега‘ (Исаија 61:1, 2; Лука 4:17-21). Заиста, када талас Асираца прође земљом — чак и ако нам дође „до грла“ — као прави хришћани нећемо бити збрисани. Чврсто ћемо стајати, јер ’с нама је Бог‘.

[Фусноте]

a За додатне детаље о испуњењу овог пророчанства погледај дело Insight on the Scriptures, 1. том, 62. и 758. страну, које су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

b Асирија је такође упоређена с птицом чија раширена крила ’захватају сву ширину земље‘. Дакле, докле год да се простире земља, прекриће је асирска војска.

[Питања за разматрање]

[Слика на 103. страни]

Исаија је повео са собом Сеар-Јасува када је Ахазу преносио Јеховину поруку

[Слика на 111. страни]

Зашто је Исаија написао Махер-Шелал-Хаш-Ваз на великој табли?