Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чекај на Јехову

Чекај на Јехову

Двадесет треће поглавље

Чекај на Јехову

Исаија 30:1-33

1, 2. (а) Какав је садржај 30. поглавља Исаије? (б) Која ћемо питања сада размотрити?

 У ТРИДЕСЕТОМ поглављу Исаије читамо о даљњим Божјим објавама против злих. Па ипак, овај део Исаијиног пророчанства истиче неке од Јеховиних дирљивих особина. Јеховине особине су тако живо описане да можемо, да тако кажемо, видети његово присуство пуно утехе, чути његов глас као водиљу, и осетити његов додир који исцељује (Исаија 30:20, 21, 26).

2 Упркос томе, Исаијини земљаци, отпадници у Јуди, не желе да се врате Јехови. Напротив, уздају се у човека. Шта Јехова мисли о томе? И како овај део Исаијиног пророчанства помаже данашњим хришћанима да чекају на Јехову? (Исаија 30:18ДК). Па, да видимо.

Лудост и несрећа

3. Који план Јехова разоткрива?

3 Већ неко време вође у Јуди кују тајне планове како би нашли неки начин да не падну под асирски јарам. Међутим, Јехова их посматра. Он сада разоткрива њихове планове: „Тешко синовима бунтовнима, рече Јехова, који без мене решавају и савезе против воље моје закључују, да домећу грех на грех! Који не питајући мене у Египат слазе“ (Исаија 30:1, ).

4. Како Божји бунтовни народ ставља Египат на место Бога?

4 Какав шок доживљавају ти сплеткароши када чују да су им планови откривени! То што путују у Египат да с њим склопе савез, није само непријатељски поступак против Асирије; то је побуна против Јехове Бога. У време краља Давида, тај народ је Јехову сматрао својом тврђавом и налазио је уточиште у ’сени његових крила‘ (Псалам 27:1; 36:8). Сада „слазе да се под заштиту Фараона склоне“, и „заклон траже у сенци египатској“ (Исаија 30:2б). Египат су ставили на место Бога! Каква издаја! (Прочитај Исаију 30:3-5.)

5, 6. (а) Зашто је савез са Египтом фатална грешка? (б) Које раније путовање Божјег народа истиче лудост овог путовања у Египат?

5 Да би оповргао било какву сугестију да је тај одлазак у Египат чисто нека успутна посета, Исаија даје још неке детаље. „Изрека животиња с југа: Преко земље невоље и мука, одакле долазе лави и лавићи, гује и змајеви крилати, носе благо своје на леђима магарећим и богатство своје на грбама од камила“ (Исаија 30:5б, 6а). Очигледно је да је ово путовање добро испланирано. Изасланици организују један караван камила и магараца, које су натоварили скупоценим стварима, и воде их у Египат кроз неплодну пустош у којој све врви од лавова који реже и змија отровница. На крају изасланици стижу на своје одредиште и предају благо Египћанима. Они су купили заштиту — или барем тако мисле. Међутим, Јехова каже: „К народу који им помоћи неће. Јер египатска помоћ залудна је и празна; зато ја то зовем виком која ни чему не води [’Рава — они су само за то да мирно седе‘, NW] (Исаија 30:6б, 7). ’Рава‘, једна „аждаја [„морско чудовиште“, NW]“, симболизује Египат (Исаија 51:9, 10ДК). Све обећава, а ништа од тога не испуњава. Јудин савез са Египтом је фатална грешка.

6 Док Исаија описује путовање тих изасланика, његови слушаоци се можда сећају једног сличног путовања у Мојсијево време. Њихови праочеви су пешачили кроз ту исту ’велику и страшну‘ пустош (Поновљени закони 8:14-16). Међутим, у Мојсијево време Израелци су путовали из Египта и из ропства. Овога пута изасланици путују у Египат, практично да би били подјармљени. Каква лудост! Немојмо никада донети тако лошу одлуку и заменити своју духовну слободу за ропство! (Упореди с Галатима 5:1.)

Опирање пророковој поруци

7. Зашто Јехова каже Исаији да запише упозорење које је дао Јуди?

7 Јехова каже Исаији да запише поруку коју му је управо пренео, да „остане за будуће време, за навек“ (Исаија 30:8). Јеховино негодовање зато што су савезе с човеком ставили испред ослањања на Њега, мора се записати за корист будућих генерација — укључујући и нас данас (2. Петрова 3:1-4). Али постоји једна хитнија потреба за тим писаним извештајем. „Јер то јесте народ непокоран, синови лажљиви, синови који закона Јеховиног неће да слушају“ (Исаија 30:9). Тај народ одбацује Божји савет. Зато то мора да се запише да касније не би могли да кажу да нису били правовремено упозорени (Пословице 28:9; Исаија 8:1, 2).

8, 9. (а) На који начин вође у Јуди покушавају да искваре Јеховине пророке? (б) Како Исаија показује да није застрашен?

8 Исаија сада даје пример за бунтован став народа. Они „видеоцима говоре: Не прогледајте! А пророцима: Не пророкујте што јесте, говорите нам ласкаво, пророкујте опсене [’превару‘, ДК] (Исаија 30:10). Пошто наређују верним пророцима да престану да говоре оно „што јесте“, то јест истину, и да им уместо тога ’ласкају‘ и ’говоре преваре‘, то јест лажи, Јудине вође показују да желе да им голицају уши. Народ жели да буде похваљен, а не осуђен. По њиховом мишљењу, сваког пророка који не жели да пророкује оно што се њима свиђа, треба скренути с пута, одстранити са стазе‘ (Исаија 30:11а). Или нека говори оно што годи њиховим ушима или нека сасвим престане да проповеда!

9 Исаијини противници и даље инсистирају: „Уклоните од нас Свеца Израелова“ (Исаија 30:11б). Нека Исаија престане да говори у име Јехове, „Свеца Израелова“! Сама та титула их иритира, јер Јеховина узвишена мерила откривају њихово презира вредно стање. Како Исаија реагује? Он објављује: „Овако говори Светац Израелов“ (Исаија 30:12а). Исаија без устезања говори баш оно што његови противници мрзе да чују. Он се не да заплашити. Какав диван пример за нас! Када се ради о објављивању Божје поруке, хришћани никада не смеју учинити компромис (Дела апостолска 5:27-29). Попут Исаије, они и даље објављују: ’Овако говори Јехова!‘

Последице побуне

10, 11. Какве ће бити последице Јудине побуне?

10 Јуда одбацује Божју реч, узда се у лаж и ослања се на „превару“ (Исаија 30:12б). Какве ће бити последице? Уместо да све остави тако како народ хоће, Јехова ће проузроковати да се тај народ избрише из постојања! То ће се десити изненада и потпуно, као што то Исаија наглашава једним поређењем. Бунтовништво тог народа је као „пукотина у зиду који ће да се руши, која висок зид захвати који се нагло одједном обори“ (Исаија 30:13). Као што све већа пукотина у високом зиду на крају доводи до тога да се зид сруши, тако и све веће бунтовништво Исаијиних савременика доводи до рушења народа.

11 Једним другим поређењем Исаија показује да ће то предстојеће уништење бити потпуно: „Здроби се као што се суд лончарски здроби који се баца и не жали за њим, и од чијих црепова не остаје ни комад да с њим огња узмеш са огњишта, ил’ да воду захватиш с бунара“ (Исаија 30:14). Јуда ће бити уништена до те мере да ништа што је вредно неће остати — чак ни толика крхотина да се њоме захвати врео пепео са огњиште или вода с бунара. Какав сраман крај! Предстојеће уништење оних који се данас буне против правог обожавања биће исто тако изненадно и потпуно (Јеврејима 6:4-8; 2. Петрова 2:1).

Јеховина понуда одбијена

12. Како народ Јуде може да избегне уништење?

12 Међутим, за Исаијине слушаоце уништење није неизбежно. Постоји излаз. Пророк објашњава: „Јер овако рече Јехова, Вечни, Светац Израелов: ’У миру и покоју спас ће вама бити, у тишини и у поуздању биће снага ваша‘“ (Исаија 30:15а). Јехова је спреман да спасе свој народ — ако покаже веру тиме што остаје у „покоју“, то јест не покушава да осигура спасење посредством људских савеза и тиме што је „у тишини“, што значи да се не плаши јер показује поуздање у Божју заштитничку силу. „Али“, Исаија каже народу, „ви то не хтедосте“ (Исаија 30:15б).

13. У шта се уздају вође у Јуди, и да ли је то поуздање оправдано?

13 Исаија затим објашњава: „Него рекосте: ’Не! на коњ’ма ћемо трку ми добити!‘ Зато ћете бежати с трке. ’Брзе ћемо коње узјахати!‘“ (Исаија 30:16). Јудејци мисле да ће брзи коњи, а не Јехова, донети спасење (Поновљени закони 17:16; Пословице 21:31). Насупрот томе, пророк каже да ће њихово поуздање бити илузија јер ће их непријатељи сустићи. Ни то што их има у великом броју неће им помоћи. „На претњу ће само једног хиљада бежати, а на претњу петорице бежаћете“ (Исаија 30:17а). Јудејска војска ће у паници бежати на поклик шачице непријатеља. a На крају ће остати само један остатак, препуштен сам себи, „као мотка на врх горе, као застава на брегу“ (Исаија 30:17б). Баш као што је и проречено, уништење Јерусалима 607. пре н. е. преживео је само остатак (Јеремија 25:8-11).

Утеха усред осуде

14, 15. Коју утеху пружају речи из Исаије 30:18 и древним становницима Јуде и данашњим правим хришћанима?

14 Док ове отрежњавајуће речи још увек одзвањају у ушима Исаијиних слушалаца, тон његове поруке се мења. Претња катастрофом бива замењена обећањем о благословима. „Али ће се Јехова смиловати на вас и устаће да вас помилује; јер је Јехова Бог праведан; благо свима који се у њ уздају [’који на њега чекају‘, ДК ]!“ (Исаија 30:18). Какве охрабрујуће речи! Јехова је саосећајан Отац који чезне да помогне својој деци. Он ужива у показивању милосрђа (Псалам 103:13NW; Исаија 55:7).

15 Ове охрабрујуће речи односе се на остатак Јевреја којима је милосрдно омогућено да преживе уништење Јерусалима 607. пре н. е., и на неколицину која се 537. пре н. е. вратила у Обећану земљу. Међутим, пророкове речи су утешне и за данашње хришћане. Подсећају нас да ће Јехова ’устати‘ у нашу корист, јер ће привести крају овај зли свет. Верни обожаваоци могу бити сигурни да Јехова — „Бог праведан“ — неће дозволити да Сатанин свет траје ни један једини дан дуже него што то правда захтева. Зато они који ’чекају на њега‘ имају много разлога да буду срећни.

Јехова утешава свој народ тако што услишава молитве

16. Како Јехова утешава обесхрабрене?

16 Међутим, неки су можда обесхрабрени, јер избављење није дошло тако брзо како су се надали (Пословице 13:12; 2. Петрова 3:9). Нека се утеше следећим Исаијиним речима које истичу једну посебну одлику Јеховине личности. „Да, народе Сионски, становниче Јерусалимски, нећеш више ти плакати! Кад завапиш, помиловаће те, чим те чује, одазваће ти се“ (Исаија 30:19). Исаија изражава нежност овим речима прелазећи с множине у 18. стиху на једнину у 19. стиху. Кад Јехова утешава оне који су у невољи, он се обраћа свакоме појединачно. Као Отац, он не пита обесхрабреног сина: ’Зашто ниси тако јак као твој брат?‘ (Галатима 6:4). Напротив, он пажљиво слуша сваког понаособ. У ствари, „чим те чује, одазваће ти се“. Какве утешне речи! Обесхрабрене особе могу бити веома ојачане ако се моле Јехови (Псалам 65:3).

Слушај Божји глас као водиљу читајући његову Реч

17, 18. Како Јехова пружа вођство чак и у тешким временима?

17 Док Исаија наставља да се обраћа својим слушаоцима, подсећа их да ће наступити невоља. Народ ће добити ’хлеб у [облику] жалости и воду у [облику] невоље‘ (Исаија 30:20а). Невоља и тлачење које ће доживети под опсадом биће тако свакидашњи као хлеб и вода. Па ипак, Јехова је спреман да избави праведне. „Који те уче [„твој Величанствени Учитељ“, NW] неће се више крити, него ће очи твоје видети учитеље твоје [„твог Величанственог Учитеља“, NW]. И уши ће твоје слушати да се за тобом говори: ’То је пут, идите њим!‘, јер бисте ви сврнули десно или лево“ (Исаија 30:20б, 21). b

18 Јехова је „Величанствени Учитељ“. Нико му није раван у томе. Међутим, како га људи могу „видети“ и „слушати“? Јехова открива себе посредством својих пророка, чије су речи записане у Библији (Амос 3:6, 7). Данас када верни обожаваоци читају Библију, то је као да им Бог очинским гласом говори којим путем да иду и подстиче их да исправе своје понашање како би ходили њиме. Сваки хришћанин треба пажљиво да слуша док Јехова говори преко страница Библије и публикација заснованих на Библији које обезбеђује „верни и разборити роб“ (Матеј 24:45-47). Нека свако прионе на читање Библије, јер је ’то живот‘ (Поновљени закони 32:46, 47; Исаија 48:17).

Размишљај о будућим благословима

19, 20. Који благослови очекују оне који се одазивају на глас Величанственог Учитеља?

19 Они који се одазивају на глас Величанственог Учитеља побацаће идоле, сматрајући их одвратним (Прочитај Исаију 30:22.) Такви људи ће осетити предивне благослове. Ти благослови су описани и забележени у Исаији 30:23-26 као дивно пророчанство о обнови које се првобитно испуњава када се остатак Јевреја враћа из ропства 537. пре н. е. Данас нам то пророчанство помаже да видимо величанствене благослове које Месија сада излива у духовном рају, а изливаће их и у предстојећем дословном рају.

20 „Даће он тад семену кишу које посејеш на њиви, и добар ће и обилан бити хлеб који ће ти земља дати. И тада ће и стада твоја на пространим пашама пасти. Волови и магарци који ти земљу раде јешће чисту зоб, овејану вејалицом и решетом“ (Исаија 30:23, 24). ’Добар и обилан хлеб‘ — квалитетна храна — биће основна животна намирница. Земља ће толико обилно рађати да ће се чак и животиње овајдити. Стока ће јести „чисту зоб“ — укусну сточну храну која се ретко када давала стоци. Та храна ће чак бити ’овејана‘ — што је поступак који је обично био резервисан за жито намењено људској исхрани. Какве дивне детаље Исаија овде износи да би приказао богатство Јеховиних благослова који очекују верне људе!

21. Опиши потпуност предстојећих благослова.

21 „На свакој гори високој и на сваком хуму уздигнутом извора ће бити“ (Исаија 30:25а). c Исаија живописно наглашава потпуност Јеховиних благослова. Нема несташице воде — блага које ће тећи не само у долинама већ и на свакој планини, чак и на „свакој гори високој и на сваком хуму уздигнутом“. Да, глад ће бити ствар прошлости (Псалам 72:16). Надаље, пророк обраћа пажњу на нешто што је још више од планина. „Светлост ће месеца бити као светлост сунца а светлост од сунца седам пута већа (као светлост од седам дана), када Јехова завије улом народу своме, и исцели ране од удараца својих“ (Исаија 30:26). Какав узбудљив врхунац овог блиставог пророчанства! Божја слава ће засјати у свој својој дивоти. Благослови који очекују Божје верне обожаваоце увелико ће надмашити — чак седмоструко — све што су раније доживели.

Пресуда и радост

22. За разлику од благослова које ће имати верни људи, шта Јехова спрема злима?

22 Тон Исаијине поруке се поново мења. „Гле“, каже он, да би привукао пажњу слушалаца. „Име Јеховино иде из далека, и гнев његов као бесан пожар гори, усне су му пуне љутње и језик му ко прождрљив пламен“ (Исаија 30:27). Јехова до сада стоји по страни, дозвољавајући непријатељима свог народа да иду својим путем. Сада се приближава — постојано као предстојећа олуја — да изврши пресуду. „Дах је његов као преплављен поток који до грла допире, да народе бичем затирања бије [„да народе просеје кроз сито и решето“, NW], као ђем преварни у устима народа“ (Исаија 30:28). Непријатељи Божјег народа биће опкољени ’преплављеним потоком‘, жестоко продрмани „кроз сито и решето“, и зауздани. Биће уништени.

23. Зашто је данашњим хришћанима ’срце весело‘?

23 Исаијин тон се поново мења док описује срећу верних обожавалаца који ће се једног дана вратити на своју земљу. „Певаћете ко у ноћи кад се празник празнује, и срце ће вам весело бити као оном који за фрулом иде на гору Јеховину, к стени Израела“ (Исаија 30:29). Данашњим правим хришћанима је исто тако ’срце весело‘ док размишљају о суђењу Сатанином свету, о заштити коју им пружа Јехова, ’стена Израелова‘, и о предстојећим благословима Краљевства (Псалам 95:1).

24, 25. Како Исаијино пророчанство наглашава реалност предстојећег суда над Асиријом?

24 После ових радосних објава, Исаија се враћа на тему суђења и идентификује предмет Божјег гнева. „Јехова ће чинити да одјекне његов силан глас, показаће руку своју, спреман да замахне усред пламена огњеног који прождире, усред поплаве и олује и каменог града. Од гласа Јеховиног препашће се Асирац; Јехова ће га бичем својим ударити“ (Исаија 30:30, 31). Овим сликовитим описом Исаија наглашава реалност Божјег суда над Асиријом. У ствари, Асирија стоји пред Богом и дрхти док он ’показује своју руку‘ која доноси пресуду.

25 Пророк даље каже: „На сваки ударац бича који му је намењен чуће се даире и чуће се харфе; ратоваће Јехова уздигнутом руком на њ. Одавна је спремљена ломача [„Тофет“, NW], краљу спремљена је она; дубока је и широка, места, огња, много има и дрва: дах ће је Јеховин, као поток сумпорни запалити“ (Исаија 30:32, 33). Тофет, у долини Хином, овде се користи као симболично место на коме гори ватра. Тиме што показује да ће Асирија тамо завршити, Исаија наглашава изненадно и потпуно уништење које ће доћи на тај народ. (Упореди с 2. Краљевима 23:10.)

26. (а) Коју савремену примену имају Јеховине објаве против Асирије? (б) Како данашњи хришћани чекају на Јехову?

26 Премда је ова порука осуде усмерена против Асирије, Исаијино пророчанство има и дубље значење (Римљанима 15:4). Јехова ће поново доћи издалека, да тако кажемо, да поплави, уздрма и заузда све оне који угњетавају његов народ (Језекиљ 38:18-23; 2. Петрова 3:7; Откривење 19:11-21). Нека тај дан дође што пре! У међувремену, хришћани жељно очекују дан избављења. Они добијају снагу док размишљају о живописним речима забележеним у 30. поглављу Исаије. Ове речи подстичу Божје слуге да цене предност молитве, да приону на проучавање Библије и да медитирају о предстојећим благословима Краљевства (Псалам 42:2, 3; Пословице 2:1-6; Римљанима 12:12). Тако Исаијине речи свима нама помажу да чекамо на Јехову.

[Фусноте]

a Да је Јуда била верна ситуација би била потпуно супротна (Левитска 26:7, 8).

b Ово је једино место у Библији где се Јехова назива „Величанствени Учитељ“.

c Исаија 30:25б гласи: „У дан великог покоља, при падању кула.“ Овај део се у првобитном испуњењу може односити на пад Вавилона, што је отворило Израелцима пут да доживе благослове проречене у Исаији 30:18-26. (Види 19. одломак.) Може се односити и на уништење у Армагедону, што ће омогућити величанствено испуњење тих благослова у новом свету.

[Питања за разматрање]

[Слике на 305. страни]

У Мојсијево време Израелци су побегли из Египта. У Исаијино време Јуда одлази у Египат да тражи помоћ

[Слика на 311. страни]

„На сваком хуму уздигнутом извора ће бити“

[Слика на 312. страни]

Јехова ће доћи ’с гневом који као бесан пожар гори‘