Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Једнако се веселите ономе што ћу сада створити‘

’Једнако се веселите ономе што ћу сада створити‘

Двадесет шесто поглавље

’Једнако се веселите ономе што ћу сада створити‘

Исаија 65:1-25

1. Које охрабрујуће речи је записао апостол Петар, и која се питања појављују?

 ДА ЛИ ћемо неправди и патњама икада видети крај? Пре више од 1 900 година апостол Петар је записао следеће охрабрујуће речи: „Према [Божјем] обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Као и многе друге верне Божје слуге кроз векове, и Петар је очекивао величанствени дан када ће безакоње, тлачење и насиље нестати и када ће завладати праведност. Можемо ли бити сигурни да ће се то обећање испунити?

2. Који је пророк говорио о ’новим небесима и новој земљи‘, и која испуњења има то древно пророчанство?

2 Да, можемо! Када је Петар говорио о ’новим небесима и новој земљи‘ није говорио о нечем новом. Отприлике 800 година пре њега, Јехова је преко пророка Исаије рекао нешто слично. То раније обећање имало је испуњење у малим размерама 537. пре н. е., када су Јевреји били ослобођени из вавилонског ропства, што им је омогућило да се врате у домовину. Али Исаијино пророчанство данас има једно величанствено испуњење, и ми очекујемо још узбудљивије испуњење у Божјем предстојећем новом свету. Заиста, дирљиво пророчанство дато преко Исаије пружа нам летимичан поглед на благослове које Бог припрема онима који га воле.

Јехова моли ’непокоран народ‘

3. На које питање одговара 65. поглавље Исаије?

3 Сети се да стихови из Исаије 63:15–64:12 садрже Исаијину пророчанску молитву у корист јеврејских изгнаника у Вавилону. Као што Исаијине речи јасно показују, многи Јевреји не обожавају Јехову целом душом, али неки се кају и обраћају. Да ли ће Јехова обновити народ због тог скрушеног остатка? Одговор налазимо у 65. поглављу Исаије. Али пре него што изриче обећање о избављењу неколицине верних, Јехова описује пресуду која очекује многе који немају веру.

4. (а) Ко ће тражити Јехову за разлику од његовог бунтовног народа? (б) Како је апостол Павле применио Исаију 65:1, 2?

4 Јехова је трпео упорно бунтовништво свог народа. Међутим, доћи ће време када ће га препустити непријатељима и љубазно указати наклоност другима. Јехова преко Исаије каже: „Услишио сам оне који ништа не питаху, пустио да ме нађу који ме не тражаху, народу који се именом мојим не називаше рекао сам: Ево ме, ево ме!“ (Исаија 65:1). Жалосно је за народ који је у савезу с Јеховом што ће други народи прићи Јехови, а тврдоглава Јуда као целина неће хтети то да уради. Исаија није једини пророк који прориче да ће Бог на крају изабрати народ који раније није признавао (Осија 1:10; 2:23). Апостол Павле је цитирао из Септуагинте Исаију 65:1, 2 да би доказао да ће људи из нација достићи „праведност која произлази из вере“ иако су природни Јевреји то одбили (Римљанима 9:30; 10:20, 21).

5, 6. (а) Коју је искрену жељу Јехова показао, и како је његов народ реаговао? (б) Шта можемо научити из начина на који Јехова поступа с Јудом?

5 Јехова објашњава зашто ће дозволити да његов народ доживи пропаст: „Сваки дан сам руке своје непокорном народу пружао, који рђавим путем иде за мислима својим“ (Исаија 65:2). Пружити руке некоме значи позивати га или га молити. Јехова је пружао руке не само на трен већ сваки дан. Искрено је желео да му се Јуда врати. Па ипак, тај тврдоглави народ се није одазвао.

6 Из Јеховиних речи стварно извлачимо дирљиву поуку! Он жели да му се приближимо зато што је приступачан Бог (Јаков 4:8). Ове речи нам такође показују да је Јехова понизан (Псалам 113:5, 6). После свега он и даље симболично пружа руке и моли свој народ да му се врати упркос чињеници да су га због своје тврдоглавости ’увредили‘ (Псалам 78:40, 41). Вековима их је молио и тек после тога их је препустио непријатељима. Чак ни тада није затворио врата понизним људима из тог народа.

7, 8. На које начине је тај тврдоглави народ изазивао Јехову?

7 Тврдоглави Јевреји су увек изнова изазивали Јехову својим срамним понашањем. Јехова описује њихове увредљиве поступке следећим речима: „Народу који једнако пред очима мојим ме гневи, који жртве у вртовима пали и на опекама кади; који у гробовима станује [седи, ДК], и у пећинама ноћује; који свињско месо једе и у судовима својим нечисто јело има. Који говори: Одлази, не дохватај ме се, јер сам свет!... Та то је дим у ноздрвама мојим, огањ који цео дан гори“ (Исаија 65:3-5). Ти наводно побожни људи вређају Јехову ’пред очима‘ — што је израз који подразумева дрскост и непоштовање. Не труде се да сакрију своје гнушање. Зар није нарочито вредно прекора чинити грехе у присуству Онога кога треба поштовати и слушати?

8 Такви самоправедни грешници у ствари кажу другим Јеврејима: ’Даље од мене јер сам ја светији од вас.‘ Какво лицемерство! Ти „побожни“ људи приносе жртве и пале тамјан лажним боговима, што Божји Закон осуђује (Излазак 20:2-6). Седе међу гробовима, што их према Закону чини нечистима (Бројеви 19:14-16). Једу свињско месо, што је нечиста храна a (Левитска 11:7). Па ипак, те религиозне активности чине да су светији од других Јевреја, и желе да други људи буду на одстојању како не би постали такорећи посвећени, то јест чисти, само због дружења с њима. Међутим, Бог који тражи ’искључиву оданост‘ уопште тако не гледа на ствари! (Поновљени закони 4:24NW).

9. Како Јехова гледа на самоправедне грешнике?

9 Јехова не сматра те самоправедне људе светима већ каже да су они ’дим у његовим ноздрвама‘. Хебрејска реч за „нос“ или „ноздрве“ често се у преносном смислу користила за гнев. Дим је такође повезан с Јеховиним горућим гневом (Поновљени закони 29:20). Одвратно идолопоклонство у које је упао његов народ изазвало је Јеховин горући гнев.

10. Како ће Јехова вратити онима у Јуди за њихове грехе?

10 Јехова због своје правде не може дозволити да ти намерни грешници прођу некажњено. Исаија пише следеће: „Ево што за себе реших: Нећу ћутати, него ћу чинити да носе казну, да, учинићу да [’у недрима‘, NW] носе казну. Безакоња ваших, вели Јехова, безакоња отаца ваших, који на горама кадише и на хумовима ме ружише. Измерићу њиме плату за дела њихова давна“ (Исаија 65:6, 7). Јевреји руже Јехову тиме што учествују у кривом обожавању. Због тога обожавање истинитог Бога не изгледа ништа боље од обожавања које врше околни народи. Због ’њиховог безакоња‘, што обухвата идолопоклонство и спиритизам, Јехова ће им вратити ’у недрима‘. Израз ’у недрима‘ по свему судећи указује на наборани део горње хаљине који личи на неку торбу у коју продавци могу сипати оно што су измерили (Лука 6:38). Сасвим је јасно шта то значи за отпадничке Јевреје — Јехова ће им измерити „плату“, то јест казну. Бог правде ће захтевати одмазду (Псалам 79:12; Јеремија 32:18). Пошто се Јехова не мења, можемо бити сигурни да ће у своје време на сличан начин одмерити казну овом злом систему ствари (Малахија 3:6).

„За љубав слугу својих“

11. Како Јехова указује да ће спасти верни остатак?

11 Да ли ће Јехова показати милосрђе према верним људима међу његовим народом? Исаија објашњава: „Овако говори Јехова: Кад се нађе сок у грожђу рече се: Не квари га, јер је благослов у њему! Тако ћу ја учинити за љубав слугу својих, да их све не потрем. Из Јакова извешћу потомство и из Јуде наследника гора својих, моји ће изабраници земљу задржати, и моје је слуге населити“ (Исаија 65:8, 9). Упоређујући свој народ с грожђем, Јехова користи илустрацију коју они добро разумеју. У тој земљи има много грожђа, а вино које се од њега прави јесте благослов за људе (Псалам 104:15). Та слика може да представља гроздове на којима су нека зрна добра, али не и сва. А може да се односи и на то да су неки гроздови добри, док су други незрели или покварени. У сваком случају, виноградар неће уништити добро грожђе. Јехова тако гарантује свом народу да неће сасвим уништити нацију већ ће поштедети верни остатак. Он каже да ће тај повлашћени остатак поседовати његове ’горе‘, то јест Јерусалим и Јудину земљу, брдовиту земљу коју Јехова назива својом.

12. Који благослови очекују верни остатак?

12 Који благослови очекују тај верни остатак? Јехова каже: „Овцама ће Сарон паша бити, пландиште говедима Ахорска долина за мој народ који мене тражи“ (Исаија 65:10). Стада играју важну улогу у животу многих Јевреја, а многобројни пашњаци доприносе благостању у време мира. Јехова указује на два најудаљенија краја земље да би приказао слику мира и благостања. На западу је Саронска равница, позната по лепоти и плодности, која се протеже дуж обале Медитерана. Ахорска долина представља део североисточне границе земље (Исус Навин 15:7). За време предстојећег изгнанства та подручја ће бити пуста, као и остали део земље. Међутим, Јехова обећава да ће по повратку из изгнанства ту настати предивни пашњаци за остатак који се буде вратио (Исаија 35:2; Осија 2:15).

Поуздање у ’бога Среће‘

13, 14. Који обичаји показују да је народ напустио Бога, и шта ће им се због тога десити?

13 Исаијино пророчанство сада поново скреће пажњу на оне који су напустили Јехову и не посустају у идолопоклонству. Оно каже: „Али ви који Јехову напуштате, који свету гору моју заборављате, који гаду [’богу Среће‘, NW] трпезу постављате и Менију [’богу Судбине‘, NW] пехар пуните“ (Исаија 65:11). Тиме што постављају трпезу са храном и пићем пред ’бога Среће‘ и ’бога Судбине‘, ти Јевреји који су се вратили лошим навикама запали су у идолопоклоничке обичаје незнабожачких народа. b Шта ће бити са онима који се наивно уздају у те богове?

14 Јехова их отворено упозорава: „Ја вас мачу предајем! Сви ћете ви на колена пасти и заклани бити, јер сам ја вас звао, а ви се не одазвасте, говорих вам, а ви се не одазвасте, говорих вам, а ви не слушасте, но чинисте што је зло преда мном, изабрасте што ми није по вољи“ (Исаија 65:12). Игром речи у којој се користи име бога Судбине на изворном хебрејском језику Јехова каже да ће они који обожавају тог лажног бога бити ’предати мачу‘, то јест биће уништени. Јехова је увек изнова посредством својих пророка позивао те људе да се покају, али они су га игнорисали и тврдоглаво изабрали да раде оно за шта су знали да је лоше у његовим очима. Какав су само презир показали према Богу! Јехова ће дозволити да 607. пре н. е. тај народ претрпи велику катастрофу кад Вавилонци униште Јерусалим и храм, чиме ће се обистинити упозорење које им је дао. У то време ’бог Среће‘ неће заштитити своје обожаваоце у Јуди и Јерусалиму (2. Летописа 36:17).

15. У ком смислу прави хришћани данас следе упозорење из Исаије 65:11, 12?

15 Прави хришћани данас следе упозорење из Исаије 65:11, 12. Не верују у ’Срећу‘, као неку врсту натприродне силе која им може подарити наклоност. Не упражњавају ниједан облик коцкања јер не желе да расипају своја материјална средства покушавајући да одобровоље ’бога Среће‘. Сигурни су да ће они који су себе посветили том богу на крају изгубити све, јер за такве Јехова каже: „Ја вас мачу предајем.“

„Гле, слуге ће се моје радовати“

16. На које ће начине Јехова благословити своје верне слуге, а шта ће бити са онима који су га се одрекли?

16 Прекоравајући оне који су напустили Јехову, пророчанство описује шта очекује оне који искрено обожавају Бога и оне који то раде лицемерно: „Зато овако говори Вечни, Јехова: Гле, слуге ће моје јести, а ви ћете гладни бити; гле, слуге ће моје пити, а ви ћете жедни бити; гле, слуге ће се моје радовати, а ви ћете се застидети, гле, слуге ће моје у весељу срца свога певати, а ви ћете у болу душе своје завриштати, ридаћете у тузи духа свога“ (Исаија 65:13, 14). Јехова ће благословити своје верне слуге. Они ће клицати, јер су им срца пуна радости. То што једу, пију и радују се указује на то да ће Јехова обилно задовољити потребе својих обожавалаца. Насупрот томе, они који су изабрали да се одрекну Јехове биће у духовном смислу гладни и жедни. Њихове потребе неће бити задовољене. Плакаће и јаукаће због бола и муке који ће их снаћи.

17. Зашто Божји народ данас има добар разлог да радосно кличе?

17 Јеховине речи сасвим добро описују духовно стање оних који данас само тврде да служе Богу. Међутим, док милиони људи у хришћанском свету пате због туге у духу, обожаваоци Јехове радосно кличу. Имају добар разлог да се радују. У духовном смислу се добро хране. Јехова им обезбеђује обилну залиху духовне хране преко публикација темељених на Библији и хришћанских скупова. Заиста, изграђујуће истине и утешна обећања из Божје Речи дају нам ’весело срце‘!

18. Шта ће остати од оних који су се одрекли Јехове, и шта се можда мисли тиме да ће се њихово име користити за клетву.

18 Јехова се и даље обраћа онима који су га се одрекли: „Име своје ви ћете за уклин изабраницима мојим оставити. Јехова ће, Бог ће смрт вама послати, а слуге ће своје другим именом назвати. Ко благослов у земљи зажели, тражиће да њега Бог истине благослови, а ко се у земљи закуне, Богом ће се истине заклети, јер ће старе заборавити се невоље, сакривене биће од очију мојих“ (Исаија 65:15, 16). Од оних који су се одрекли Јехове остаће једино име које ће се користити само за уклин, то јест клетву. То може да значи да ће они који желе да се закуну у ствари рећи: ’Ако не испуним обећање нека ме снађе иста казна као и те отпаднике.‘ Може да значи чак и то да ће се њихово име користити као пример, као Содом и Гомора, као симбол Божје казне над злима.

19. Како ће Божје слуге бити назване другим именом, и зашто ће се уздати у Бога верности? (Види и фусноту.)

19 Колико ће само бити другачија судбина Божјих слугу! Биће названи другим именом. То означава благослове и част коју ће уживати у својој домовини. Они неће тражити благослов ни од каквог лажног бога и неће се заклињати некаквим беживотним идолом. Кад буду желели благослов или када се буду заклињали, чиниће то у име Бога истине (Исаија 65:16). Становници земље ће имати разлог да се потпуно поуздају у Бога, јер ће он доказати да се држи својих обећања. c Кад буду сигурни у својој домовини Јевреји ће брзо заборавити прошле невоље.

’Створићу нова небеса и нову земљу‘

20. Како се Јеховино обећање о ’новим небесима и новој земљи‘ испунило 537. пре н. е.?

20 Јехова сада проширује своје обећање да ће обновити остатак оних који се кају кад их врати из вавилонског изгнанства. Јехова преко Исаије каже: „Нова небеса стварам и нову земљу; што је пре било неће долазити на ум, нити ће у срце долазити“ (Исаија 65:17NW). Јеховино обећање о обнови сигурно ће се испунити, тако он говори о будућој обнови као да се већ догодила. Ово пророчанство се првобитно испунило 537. пре н. е. када се остатак Јевреја вратио у Јерусалим. Шта су у то време била ’нова небеса‘? Зоровавељева управа уз подршку првосвештеника Исуса, са седиштем у Јерусалиму. Обновљени остатак Јевреја сачињавао је „нову земљу“, једно очишћено друштво које се подложило таквом владању и коме се помаже да поново успостави чисто обожавање у земљи (Јездра 5:1, 2). Радост због те обнове засењује све раније патње; невоље које су преживели неће им чак ни долазити на ум (Псалам 126:1, 2).

21. Која су то нова небеса настала 1914?

21 Међутим, сети се да је Петар поновио Исаијино пророчанство и показао да оно има и будуће испуњење. Апостол је написао: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Дуго очекивана нова небеса настала су 1914. године. Месијанско Краљевство које се родило те године влада с неба, и Јехова му је дао власт над читавом земљом (Псалам 2:6-8). Та владавина Краљевства, под Христом и 144 000 сувладара, сачињава нова небеса (Откривење 14:1).

22. Ко ће сачињавати нову земљу, и како се већ сад људи припремају да буду језгро тог уређења?

22 А нова земља? По узору на древно испуњење, нову земљу ће сачињавати људи који ће се радо подложити тој новој небеској владавини. Чак и сада милиони људи који имају исправан став подлажу се тој владавини и труде се да се држе њених закона који се налазе у Библији. Они потичу из свих националности, језика и раса и заједнички служе владајућем краљу Исусу Христу (Михеј 4:1-4). Кад прође овај садашњи зли систем ствари, ти људи ће сачињавати језгро нове земље и на крају ће постати једно глобално друштво богобојазних људи који ће наследити земаљско подручје Божјег Краљевства (Матеј 25:34).

23. Које информације о ’новом небу и новој земљи‘ налазимо у књизи Откривења, и како ће се то пророчанство остварити?

23 Књига Откривења садржи визију коју је апостол Јован имао о предстојећем Јеховином дану када ће овај систем ствари бити уништен. После тога Сатана ће бити бачен у бездан (Откривење 19:11–20:3). После тог описа Јован понавља Исаијине пророчанске речи и пише: „Видех ново небо и нову земљу.“ Наредни стихови из извештаја о тој величанственој визији причају о времену када ће Јехова Бог из корена променити набоље стање на земљи (Откривење 21:1, 3-5). Очигледно је да ће се Исаијино обећање о ’новим небесима и новој земљи‘ на диван начин испунити у Божјем новом свету! Под владавином нових небеса, ново земаљско друштво ће уживати и у духовном и у дословном рају. Заиста је утешно обећање да „што је пре било [болести, патње и многе друге невоље с којима се људи суочавају] то се неће помињати, нити ће на ум долазити“. Чега год се у то време будемо сетили то нас неће дубоко повредити нити ће нам нанети бол какав данас тишти срца многих.

24. Зашто ће се Јехова радовати обновљењу Јерусалима, и шта се више неће чути на улицама тога града?

24 Исаијино пророчанство даље каже: „Али се радујте и једнако веселите ономе што ћу сада ја створити; јер ћу ја Јерусалим за весеље створити и за радост народ његов. Од Јерусалима весеље ћу своје учинити, радост своју од народа свога, и неће се више тад у њему чути ни ридање плача ни одјек од туге“ (Исаија 65:18, 19). Неће се само Јевреји радовати што се враћају у домовину већ ће се радовати и сам Бог, јер ће Јерусалим учинити дивним — још једном ће бити средиште правог обожавања на земљи. Ридање због несреће, које се деценијама раније чуло на улицама тога града, више се неће чути.

25, 26. (а) Како је у наше време Јехова Јерусалим ’за весеље створио‘? (б) Како ће Јехова користити Нови Јерусалим, и зашто се данас можемо радовати?

25 И данас Јехова Јерусалим ’за весеље ствара‘. Како? Као што смо већ видели, нова небеса која су настала 1914. године на крају ће имати 144 000 сувладара, који ће учествовати у тој небеској владавини. Они су пророчански описани као „Нови Јерусалим“ (Откривење 21:2). О том Новом Јерусалиму Бог каже: „Јерусалим [ћу] за весеље створити и за радост народ његов.“ Бог ће користити Нови Јерусалим да излије на послушне људе неописиве благослове. Неће се више чути ридање и плач, јер ће нам Јехова дати ’што нам срце жели‘ (Псалам 37:3, 4).

26 Данас стварно имамо много разлога да се радујемо! Ускоро ће Јехова посветити своје славно име тако што ће уништити све противнике (Псалам 83:18, 19). Тада ће нова небеса имати потпуну контролу. То су стварно дивни разлози да се заувек радујемо и веселимо ономе што Бог ствара!

Обећање о сигурној будућности

27. Како Исаија описује сигурност коју ће имати Јевреји који се врате у домовину?

27 Какав ће у првобитном испуњењу бити живот под новим небесима Јеврејима који се враћају у домовину? Јехова каже: „Неће више ни детета нити старца бити који неће дане своје навршити, јер ће млад још бити онај који од сто година премине и проклеће се грешник од сто година“ (Исаија 65:20). Каква дивна слика сигурности коју ће изгнаници који се враћају имати у обновљеној домовини! Прерана смрт неће односити новорођену децу која имају само неколико дана. Неће односити ни старца који још није проживео свој век. d Колико су само охрабрујуће Исаијине речи упућене Јеврејима који ће се вратити у Јуду! Пошто ће бити сигурни у својој земљи неће се више бринути да ли ће им непријатељи однети децу или побити људе.

28. Шта учимо из Јеховиних речи о животу у новом свету под његовим Краљевством?

28 Шта нам Јеховине речи кажу о животу у предстојећем новом свету? Под Божјим Краљевством ће свако дете имати сигурну будућност. Смрт никада неће однети богобојазног човека у најбољим годинама. Напротив, послушни људи ће бити сигурни, безбедни и уживаће у животу. А шта ће бити са онима који се буду бунили против Бога? Такви ће изгубити предност да живе. Чак и ако бунтовни грешник буде имао „сто година“ умреће. У том случају, он ће бити „млад“ у поређењу с оним шта би могао бити — човек који вечно живи.

29. (а) Какву ће радост имати Божји послушни народ у обновљеној Јуди? (б) Зашто дрвеће представља подесну илустрацију о дуговечности? (Види фусноту.)

29 Јехова наставља да описује какви ће услови преовладавати у обновљеној Јуди: „И они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, изабраници моји уживаће дело руку својих“ (Исаија 65:21, 22). Кад се врати у пусту земљу Јуде, у којој сигурно нема кућа и винограда, Божји послушни народ ће се радовати што живи у својим кућама и што једе плодове из својих винограда. Бог ће благословити њихов рад, и имаће дуг живот — дуг као што су дани дрвету — у коме ће уживати у плодовима свога труда. e

30. Какву срећу данас имају Јеховине слуге, и у чему ће уживати у новом свету?

30 У наше време се одвија испуњење овог пророчанства. Јеховин народ је изашао из духовног ропства 1919. године и почео је да обнавља своју ’земљу‘, то јест подручје активности и обожавања. Основали су скупштине и у духовном смислу постали плодни. Због тога Јеховин народ чак и сада ужива у духовном рају и миру који даје Бог. Можемо бити сигурни да ће се такав мир наставити и у дословном Рају. Не можемо чак ни замислити шта ће све у новом свету Јехова постићи, користећи спремна срца и спремне руке својих обожавалаца. Колико ћеш се само радовати кад будеш градио своју кућу и затим живео у њој! Под владавином Краљевства неће нам фалити посао који доноси задовољство. Стварно ће бити права награда кад увек будеш ’уживао добро‘ од плодова свога рада! (Проповедник 3:13). Да ли ћемо имати довољно времена да у потпуности уживамо у делу наших руку? Да, сигурно! Бескрајни живот верних људи биће „као дани дрвету“ — хиљаде година, и више!

31, 32. (а) Које ће благослове имати повратници из изгнанства? (б) Какву ће могућност верни људи имати у новом свету?

31 Јехова описује даљње благослове који очекују повратнике из изгнанства: „Неће они узалудно радити нити ће децу пропалу гледати, јер ће то род благословен бити од Јехове, и с њима ће деца бити њихова“ (Исаија 65:23). Јехова ће благословити Јевреје који се буду вратили тако да неће узалуд радити. Родитељи неће рађати децу само да би прерано умрла. Бивши изгнаници неће сами уживати у благословима обнове; њихово потомство ће бити с њима. Бог толико жели да удовољи потребама свог народа да обећава: „Пре но што ме зову, одазваћу им се, пре но што заћуте, услишићу их“ (Исаија 65:24).

32 Како ће Јехова испунити та обећања у предстојећем новом свету? Мораћемо да сачекамо и да видимо. Јехова нам није открио све детаље, али можемо бити сигурни да верни људи више никада неће „узалудно радити“. Велико мноштво које буде преживело Армагедон и деца која им се буду родила имаће могућност да живе веома дуго и да буду задовољни животом — и то вечно! Они који буду ускрснути и који изаберу да живе у складу с Божјим мерилима такође ће наћи радост у новом свету. Јехова ће чути и одазвати се на њихове потребе, чак ће их и унапред знати. Заиста, Јехова ће отворити руку и задовољити исправне жеље ’свега што живот има‘ (Псалам 145:16).

33. У ком смислу ће животиње бити у миру кад се Јевреји врате у своју домовину?

33 Колико ће далекосежни бити мир и сигурност који су обећани? Јехова закључује овај део пророчанства следећим речима: „Заједно ће вук и јагње пасти, лав ће као и во траву јести, прашина ће змији храна бити; неће ни неправде нити штете бити на свој светој гори мојој, говори Јехова“ (Исаија 65:25). Кад се остатак верних Јевреја врати у домовину, Јехова ће се бринути за њих. Лав ће јести траву као во, у ствари неће угрожавати Јевреје нити њихове домаће животиње. Ово обећање је сигурно, јер се завршава речима: „Говори Јехова“. А он увек одржи дату реч! (Исаија 55:10, 11).

34. Које узбудљиво испуњење имају Јеховине речи данас, а које ће имати у новом свету?

34 Јеховине речи се данас на узбудљив начин испуњавају међу правим обожаваоцима. Од 1919. године Бог је благословио духовну земљу свога народа тако што ју је претворио у духовни рај. Они који долазе у тај духовни рај врше изузетне промене у свом животу (Ефешанима 4:22-24). Уз помоћ Божјег духа, људи који су некада били попут звери — који су можда искоришћавали или на неки други начин мучили друге људе — укротили су непожељне особине. Зато се радују миру и уједињеном обожавању са суверницима. Благослови које Јеховин народ сада ужива у духовном рају прошириће се и на дословни Рај, где ће мир који влада међу људима бити употпуњен миром са животињама. Можемо бити сигурни да ће се у време које је Бог одредио првобитни задатак који је дао људима извршити онако како треба: „Владајте [земљом], и имајте власт над рибама морским и над птицама небеским, и над свим животињама које се по земљи мичу“ (Постање 1:28).

35. Зашто имамо много разлога да се ’једнако веселимо‘?

35 Колико смо само захвални што је Јехова обећао да ће створити ’нова небеса и нову земљу‘! То обећање се испунило 537. пре н. е., а има и даљње испуњење данас. Та два испуњења указују на славну будућност за послушно човечанство. Јехова нам је посредством Исаијиног пророчанства с љубављу дозволио да летимице видимо оно што припрема онима који га воле. Заиста имамо много разлога да следимо Јеховине речи: ’Радујте се и једнако се веселите ономе што ћу створити‘! (Исаија 65:18).

[Фусноте]

a Многи мисле да су ти грешници били на гробљима зато што су покушавали да комуницирају с мртвима. Можда је то што су јели свињско месо било повезано са обожавањем идола.

b Коментаришући о овом стиху Јероним, преводилац Библије (рођен у четвртом веку н. е.), прича о једном древном обичају који су идолопоклоници држали задњег дана у задњем месецу године. Написао је: „Поставили би на трпезу разноврсну храну и пехар слатког вина да би наздравили за прошлу родну годину и да би обезбедили да и предстојећа буде таква.“

c Према Исаији 65:16 у хебрејском масоретском тексту, Јехова је „Бог амина“. „Амин“ значи „нека буде тако“, то јест „сигурно“, и то је потврда или гаранција да је нешто истинито или да ће се сигурно остварити. Пошто испуњава сва своја обећања Јехова показује да је оно што говори истина.

d The Jerusalem Bible на следећи начин преводи Исаију 65:20: „Неће више бити новорођенчета које живи само неколико дана, нити старца који не би навршио своје дане.“

e Дрвеће представља подесну илустрацију о дуговечности јер спада међу најдуготрајније облике живота. Примера ради, маслина доноси плод стотинама година, а може да доживи и хиљаду година.

[Питања за разматрање]

[Слика на 389. страни]

У Божјем новом свету имаћемо довољно времена да уживамо у делу својих руку